Keresés

Részletes keresés

kis pimasz Creative Commons License 2002.04.10 0 0 1
Brrrrrr!
Előzmény: Perillustris (-)
Wazze Lean Creative Commons License 2002.04.10 0 0 0
0000000000000000000
Előzmény: Perillustris (-)
Perillustris Creative Commons License 2002.04.10 0 0 topiknyitó
http://index.hu/valasztas/borton0410/

Honnan tudta Áder, hogyan szavaztak a börtönben?
Csoportok voksainak nyilvánosságra hozatala is törvénysértő

Áder János, Fidesz-alelnök állításával ellentétben jogszerűen nem kaphatott információt arról, hogyan szavaztak a Kozma utcai börtön lakói. Ott ugyanis nem volt szavazókör, a fogvatartottak egy mozgó urnába dobhatták be szavazatukat - értesült az Index. Ha az Országgyűlés elnöke nem blöffölt és mégis tudja a voksarányokat, az bűncselekmény alapos gyanúját veti fel.

Áder János, a Fidesz alelnöke, az Országgyűlés elnöke ma sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Kőbányán a büntetés-végrehajtási intézet lakóinak csupán 5 százaléka szavazott György István Fidesz-MDF-jelöltre. Áder állítása szerint 95 százalékuk Csicsay Claudius Ivánt, az MSZP jelöltjét támogatta a választások első fordulójában, így a kormányoldal jelöltje csupán 24, míg az MSZP jelöltje pedig 466 voksot kapott a börtönlakóktól. A Fidesz-alelnök szerint ez merőben más arány, mint ahogy a kőbányai polgárok voksoltak.

A börtönben nem volt szavazókör

Az Index kérdésre, hogy hogyan jutottak az információkhoz, Áder azt mondta: minden szavazókörben készülnek jegyzőkönyvek, és azokból szerezték az értesüléseiket. Csakhogy a Kozma utcai börtönben nem volt önálló szavazókör. Neszter István, Kőbánya jegyzője kérdésünkre elmondta: a Kozma és az Venyige utcai börtönök lakói a kőbányai 74-es szavazókörbe tartoznak, azok, akiket itt tartanak fogva, mozgóurnába dobhatták be szavazólapjukat. Ezeket a dobozokat a választókör többi urnájával együtt nyitották fel, és egy kupacból kezdték 13-an a szavazatokat összeszámolni. Így tehát kizárt, hogy valaki meg tudja mondani, hogyan szavaztak a fogvatartottak - állítja a jegyző.

Az urnákra vonatkozó szakmai szabályok szerint az oda elhelyezett szavazatokat a számlálás megkezdése előtt össze kell keverni a szavazóköri voksokkal - mondta kérdésünkre Tóth Zoltán, a Közép-Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke. Tóth szerint ennek oka, hogy egy-egy urnában akár egyetlen szavazat is érkezhet, amely külön kezelve, jegyzőkönyvezve személyre beazonosítható lenne. Tóth szerint azonban nem csak egyes személyek, hanem csoportok voksai is titkosak, ezért - mint jelenesetben - egy adatvédelmileg érzékeny csoport szavazati aránya az Alkotmány választójogi titkosságra vonatkozó részeibe ütközik.

Ha nem blöfföltek, akkor bűncselekmény történt

Ha valóban - súlyos visszásság eredményeképpen - megsérült volna a szavazás titkossága, ily módon Áder János mégis tudja, kire és milyen arányban voksoltak az elítéltek, az akár bűncselekmény alapos gyanúját is felvetheti - vélte Kolláth György alkotmányjogász. A törvény szerint aki az országgyűlési képviselők választása során megsérti a választás, illetőleg a népszavazás titkosságát, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!