Keresés

Részletes keresés

Droopy Creative Commons License 2004.04.30 0 0 133
Vegleges elfogadott trvmodositas nev szerinti szavazassal 2 visszavont es 3 elutasitott modosito inditvannyal(mindharom medgyasszay laszlo mdf)

szokas szerint OVi+Ader tavolleteben:)

Bejelentem, hogy a termőföldről szóló 1994. évi törvény módosításáról szóló T/9583. számú törvényjavaslat zárószavazásáról az Országgyűlés név szerinti szavazással a következők szerint döntött: 188 igen szavazattal, 143 nem ellenében, tartózkodás nélkül az előterjesztést elfogadta.

Előzmény: Törölt nick (131)
NaEzAz Creative Commons License 2004.04.30 0 0 132
"pl. Én a Tokajhegyalján nem tudok szőlőt, szántót venni , mert egy budapesti politikus strómanjaiból álló csapat felvásárolta szinte az ÖSSZES szőlőt és szántót.
na
1. ők nem gazdák.
2. ők el fogják adni a földet a külföldieknek.
3. a talpunk alól....Németországban nem át SEM lehet menni más erdején. majd ha itt is lekerítik a külföldiek az ingatlanokat...az lesz a szép világ"
NaEzAz!
Előzmény: waxxablaze (129)
Pókerarc Creative Commons License 2004.04.30 0 0 130
"kamatmentes (!) hiteleket hosszú futamidővel"

Megint ugyanott vagyunk. Miért értékesebb a földművelés bármely más gazd. tevékenységnél?

Előzmény: Törölt nick (128)
waxxablaze Creative Commons License 2004.04.30 0 0 129
"S miért nem bíznak a t. politikusok a gazdák nemzeti érzéseiben, abban, hogy nem adják el csak úgy a földet a talpuk alól?)"

pl. Én a bodrogközben nem tudok földet venni , mert egy miskolci ügyvédekből álló csapat felvásárolta szinte az ÖSSZES legelőt és szántót.
na
1. ők nem gazdák.
2. ők el fogják adni a földet a külföldieknek.
3. a talpunk alól....Németországban nem át SEM lehet menni más erdején. majd ha itt is lekerítik a külföldiek az ingatlanokat...az lesz a szép világ

Előzmény: Törölt nick (121)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.30 0 0 128
1. Látom, hogy te élből lenézed és utálod a családi gazdálkodókat. A te szótáradban csládi gazdálkodó=kulák.
Nem csak egy lovas családi gazdaságok léteznek, felhozhatnám példának a mi családi gazdaságunkat. Itt az épületek, gépek, földterületek öszértéke jelentősen meghaladja az egy ló értékét. Szaktudás is van, bármikor bevállalhatnánk még további 200-300 ha művelését, mert lenne rá kapacitás. Csak terület nincs.

2. A jelenlegihez hasonló szabályozást próbált bevezetni a FIDESZ is a külföldiek földszerzésével kapcsolatban, néhány _lényeges különbséggel_:

- elővásárlási jogot kaptak a helyben lakó családi gazdálkodók;
- hogy ezzel lehessen élni is: kamatmentes (!) hiteleket hosszú futamidővel földvásárlásra is + egyéb beruházásokra.

Ui.: Befejeztem ebbe a topicba való írást, mivel a kérdés eldőlt: a parlament kiárusítja a termőföldet. Ezentúl a hogyan tovább kérdésével foglalkozom, szigorúan off-line.

Előzmény: Törölt nick (124)
waxxablaze Creative Commons License 2004.04.30 0 0 127
hol olvastad azt, hogy:"Glattfelder úr hazavitte a táblát, mert azt ő adta oda."?

vagy ez csak olyan képzelgés?

Előzmény: Törölt nick (126)
qncogi Creative Commons License 2004.04.29 0 0 125
mesélj, mit hallottál még?
Előzmény: Törölt nick (119)
Tamás Creative Commons License 2004.04.29 0 0 123
Glattfelder úrnak minden bizonnyal van egy kis földtulajdona, mint oly sok egyéb népnemzeti budapesti úriembernek, akik nagyon ellenzik az ilyesmit, merthogy akkor nem fog annyira felmenni az ár, mint amennyire ők szeretnék, hogy aztán majd még jobban adhassák el...

Hmm-hmmm.

Előzmény: Törölt nick (121)
Droopy Creative Commons License 2004.04.29 0 0 122
Olvastad?
Vagy csak szivbol jon...

http://www.mkogy.hu/irom37/9583/9583.htm


A Tft. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

"7. § (1) A külföldi magánszemély és jogi személy termőföld tulajdonjogát - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - nem szerezheti meg.

(2) A belföldi magánszemélyre vonatkozó szabályok irányadók azon tagállami állampolgárra, aki önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, és legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet."

Es a bizonyitas tenye is eleg pontosan meghatarozott:

A Tft. a következő 8/A-8/C. §-okkal egészül ki:

"8/A. § (1) A tagállami állampolgárnak a tulajdonszerzési feltételeket egyrészt hatósági igazolásokkal kell bizonyítania, másrészt - a jövőre nézve vállalt kötelezettségeket - teljes bizonyító erejű magánokiratba, vagy közokiratba foglalt nyilatkozattal kell vállalnia.

(2) A tulajdonszerzési képesség bizonyításához a következő hatósági igazolásokat kell beszereznie a tagállami állampolgárnak:

a) a lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerint illetékes területi idegenrendészeti hatóság által kiállított hatósági bizonyítványt arról, hogy legalább három éve folyamatosan és jogszerűen lakik Magyarországon;

b) a letelepedési engedéllyel nem rendelkező tagállami állampolgárnak érvényes tartózkodási engedélyt, illetőleg az eziránti kérelem benyújtását tanúsító igazolást;

c) a tevékenység végzésének helye szerint illetékes megyei földművelésügyi hivatal (a továbbiakban: FM hivatal) igazolását arról, hogy a tulajdonszerzést megelőző három évben folyamatosan mezőgazdasági tevékenységet folytatott Magyarországon.

(3) Az FM hivatalnak az igazolását környezettanulmány alapján kell kiállítania. A környezettanulmány során az FM hivatal a mezőgazdasági tevékenység folytatását vizsgálja. Nem tagadható meg az igazolás kiadása,

a) ha a tagállami állampolgárnak a tulajdonszerzést megelőző mindhárom évben mezőgazdasági tevékenységből volt bevétele, és ezt az adóhatóság igazolásával bizonyítja,

b) ha a tagállami állampolgárnak a három év alatt azért nem volt bevétele, mert mezőgazdasági célú beruházása (pl. ültetvénytelepítés) még nem hasznosult, és a beruházás megtörténtét bizonyítja.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott igazolások, illetve hatósági bizonyítvány 60 napnál nem lehetnek régebbiek.

(5) A tagállami állampolgárnak teljes bizonyító erejű magánokiratba, vagy közokiratba foglalt nyilatkozatot kell tennie a következőkről:

a) Magyarországon önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként letelepszik;

b) kötelezi magát, hogy a termőföldet más célra nem hasznosítja a mezőgazdasági termeléshez szükséges lakó- és gazdasági épületek létesítésén kívül, továbbá hogy a termőföld használatát másnak csak olyan mértékben engedi át, hogy az ebből származó bevétele nem haladja meg a mezőgazdasági tevékenységből származó bevétele 25 %-át;

8/B. § (1) A termőföld tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelemhez mellékelni kell a 8/A. §-ban felsorolt igazolásokat és nyilatkozatokat.

(2) A tulajdonjog bejegyzéséről szóló jogerős határozatot és a bejegyzés alapját képező okirat másolatát a földhivatal megküldi a termőföld fekvése szerinti illetékes FM hivatalnak.

8/C. § (1) A 8/A. §-ban meghatározott feltételek betartását a helyi birtokhasznosítási bizottság, ennek hiányában a települési önkormányzat jegyzője és a földhivatal bevonásával a termőföld fekvése szerint illetékes FM hivatal ellenőrizheti. Az FM hivatal megkeresheti adatszolgáltatás kérése céljából a termőfölddel összefüggő nyilvántartásokat vezető hatóságokat, és az adóhatóságot.

(2) Ha az FM hivatal az ellenőrzés során az összes körülmény alapos mérlegelése alapján megállapítja, hogy a tulajdonos

a) nem tartotta be a 8/A. § (5) bekezdésében vállalt kötelezettségeket,

b) vállalkozói igazolvány iránti kérelmét elutasították, vagy az egyéni vállalkozói tevékenysége gyakorlásának joga, vagy az önfoglalkoztatói minősége megszűnt,

c) jogszerű és folyamatos Magyarországon való tartózkodása bármely okból megszűnt,

a tulajdonost írásban felszólítja a jogszerű állapot helyreállítására. Ha a felszólítás az adott határidő elteltével eredménytelen, az FM hivatal a tulajdonosra bírságot szab ki, amely a termőföld szerzéskori aranykorona-értéke húszezerszeres szorzatának megfelelő forintösszeg.

(3) Nem állapítható meg, hogy a tulajdonos a 8/A. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt kötelezettségét megszegte, ha bizonyítja, hogy Magyarországon végzett tevékenységi körei között csak mezőgazdasági tevékenység szerepel, vagy bevételének legalább 50 %-a mezőgazdasági tevékenységéből származik, vagy személyes közreműködést magában foglaló egyéb jogviszonyt nem tart fenn.

(4) A bírság ismételten kiszabható mindaddig, amíg a jogsértő állapot fennáll, illetve amíg a tulajdonos a termőföldet el nem idegeníti. Nem szabható ki a bírság, ha a tulajdonos a termőföldet elidegenítette. A bírság megfizetésére a földvédelmi járulék befizetésére vonatkozó szabályok irányadók.

(5) A bírságról szóló jogerős határozatot az FM hivatal nyilvántartásba vétel céljából megküldi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

(6) Amíg a bírságolásra okot adó körülmény fennáll, de legkésőbb a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz való csatlakozása tárgyában kötött nemzetközi szerződésben meghatározott mentességi idő végéig a tulajdonosra a tagállami állampolgárnak nem minősülő külföldi magánszemélyre irányadó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Előzmény: Törölt nick (119)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.29 0 0 120
1. Semmi nem tartotta vissza őket és vannak is önszerveződések: termelői csoportok, TÉSZ-ek, szövetkezetek. A topic viszont nem erről, hanem a külföldiek földvásárlásáról szól.

2. Fogalmam sincs, hogy milyen arányban. A környezetemben levő kárpótoltak szerencsésebbje az elvett tulajdonuk értékének sacc/kb. 20-50%-át kapta vissza. Voltak akik rosszabbul jártak...

Hogy milyen mértékben tudják hasznosítani?
Valaki teljesen, valaki egyáltalán nem.

De a topic továbbra sem erről szól.

Előzmény: Törölt nick (118)
Droopy Creative Commons License 2004.04.28 0 0 117
A nem kivant resz torlendo:)

A - B

Előzmény: eomer (116)
eomer Creative Commons License 2004.04.28 0 0 116
Namostakkor Orbán egy piszok kommunista? De legalábbis MSZP-s? :)
Előzmény: Droopy (115)
Droopy Creative Commons License 2004.04.28 0 0 115
Ez mar eddig is benn volt:)

Külföldi, ha itt él velünk Magyarországon három éven keresztül, itt adózik, gyermeke itt jár iskolába, és így tovább, ő is csak akkor vásárolhat termőföldet Magyarországon, ha egyébként önfoglalkoztató gazda, és főállásban mezőgazdasággal foglalkozik. Ebben az esetben erre van lehetőség. Ezek után, tisztelt Hölgyeim és Uraim, tisztelt elnök úr, mélyen tisztelt köztársasági elnök úr, tegyük föl azt a kérdést, hogy ez így elegendő-e? A válasz az, hogy nem. A tárgyalásokon azonban ennyit tudtunk elérni, és megkaptuk azt a lehetőséget, hogy miután ez a megállapodás csak a csatlakozás után lép életbe, a magyar Parlament - és javaslom, hogy ezt ősszel tegyük is meg - megalkossa azokat a belső szabályokat, amelyek további korlátokat, lehetőségeket - mindenki fogalmazzon szájíze szerint - tartogathatnak a külföldieknek és a magyaroknak.

ha a tisztelt holgyeim, uraimbol meg nem nyilvanvalo:
Napirend előtti felszólalás és viszontválasz az Országgyűlésben
2001. június 19.
Orban Viktor

Tehat mi uj?

Előzmény: Törölt nick (107)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.28 0 0 114
1. szövetkezetek nyugaton: ÖNKÉNTES alapon szervezettek, nem kolhozok!
2. "Síkhülye kárpótlás": az a síkhülye, aki ezt állítja a kárpótlástól. A '45 utáni történelem egyik legnagyobb igazságtalanságát volt hivatott tompítani!
3. Torgyánnal kapcsolatban nincs vita közöttünk. Minden másban fényévekre van az álláspontunk.
Előzmény: Törölt nick (113)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.28 0 0 112
Látom, hogy jól elbeszélünk egymás mellett.
Soha nem állítottam és gondoltam azt, hogy a holland paraszt az otthoni bankjától hitelt kapna itteni földvásárlásra.
Én azt mondtam, hogy tőkeerősebbek a nyugatiak. Azért , mert olcsó hiteleket kapnak és a kamattörlesztésük jóval alacsonyabb mint a magyaroknál. Ha kevsebb a teher, több a nyereség és ebből több földet lehet venni. Az ottani magasabb területalapú támoagtásból is több jut magyarországi fölvásárlásra.
Egyszerűen több támogatást kapnak (nyugaton!), olcsóbb hitelekből élnek (nyugaton!) tehát több a nyereségük, amelyet be tudnak fektetni nálunk! Ráadásul nyugaton nem szűk 15 év volt a tőkefelhalmozásra, hanem 40-45 (amíg nálunk szocializmus volt)! Nyugaton földéhség van, nem tudnak egymástól vásárolni, amíg nálunk olcsóbb a termőföld, ráadásul sokan spekulációs célból vettek, mások meg tönkrementek, tehát lesz mit eladni.
Nem kéne engedni a külföldiek földszerzését, amíg a mi jövedelmeink (támogatás) el nem érik az EU szintet. Addig csak negyedrangú polgárok leszünk a 25%-os támogatásunkkal.
Ennél érthetőbben már nem tudom megfogalmazni.
Előzmény: Derek (111)
Derek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 111
"Otthon felveszi a nyugati vállalkozó a pár %-os kamatozású hitelt (alacsonyabb az infláció náluk), "

Na persze ,mert az csak ugy megy.Mert ott a bankok olyan hulyek,hogy valami mo-i arteri szikesre csak ugy hitelt adjanak.

Előzmény: Törölt nick (107)
Derek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 110
"hogy nyugati a versenytárs, hanem azt, hogy jóval tőkeerősebb, mert sokkal több támogatást kap, régebben van náluk kapitalizmus, stb. "

Persze kap a holland paraszt a hollandiai, az osztrak meg az ausztriai birtokara,de nem a mo-i foldvasarlasara.Nem sokat tudsz te az ottani bankok mukodeserol azt latom.
Ha egy kulfoldi mo-on foldet vesz akkor ha arra hitelt es tamogatast akar akkor a magyarorszagi bankok fiokjainal kell kuncsorognia, es a magyarorszagra ervenyes EU tamogatast kapja.Majd bolond lenne egy ottani bank kedvezmenyes hitelt adni mo-i foldvasarlasra.Aztan hogyan hajtsa vegre ,ha fizeteskeptelenne valik.

Előzmény: Törölt nick (109)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 109
1. Ha van pénzem földvásárlásra, szoktam is venni.
2. Ha meg tudom venni, meg is tudom finanszírozni a termelést, legalábbis eddig így volt. Leírtam már, hogy nem az a baj, hogy nyugati a versenytárs, hanem azt, hogy jóval tőkeerősebb, mert sokkal több támogatást kap, régebben van náluk kapitalizmus, stb.
Előzmény: Derek (108)
Derek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 108
"Ja szóval te nem is itt élsz, de azért megmondod a tuti frankót nekünk, tudatlan vidéki suttyóknak a magyar birtokpolitikával kapcsolatban"

Itt is elek meg ott is elek es a birtokaim MO-on vannak.Te meg ne add el a foldedet ha annyira ragaszkodsz hozza. aki meg el akarja adni attol meg vedd meg te az gaz nyugati farmer elol.aztan ne termelj rajta semmit,mert penzed meg nincs beruhazasra,de az osi magyar fold a tied marad,es vethetsz bele bukfencet.

Előzmény: Törölt nick (105)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 107
Nagyjából ez röviden a mostani módosítás lényege:

"A belföldi magánszemélyre vonatkozó szabályok irányadók azon tagállami állampolgárra, aki önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, és legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet."

Otthon felveszi a nyugati vállalkozó a pár %-os kamatozású hitelt (alacsonyabb az infláció náluk), majd Magyarországon megveszi a tőkeszegény gazdák orra elől a földet. Ja és a 3 évet nem mostantól számítják, hanem visszaható hatállyal. Tehát május 1-től a már 3 éve itt tartózkodók azonnal vehetnek termőföldet.

Előzmény: Törölt nick (106)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 105
Ja szóval te nem is itt élsz, de azért megmondod a tuti frankót nekünk, tudatlan vidéki suttyóknak a magyar birtokpolitikával kapcsolatban. Már értem. Edd csak a hamburgert (igaz, hogy kicsit délebbre azért is irtják az őserdőket, hogy lehessen marhahúst tenni az amerikai emberek zsömléjébe).
Előzmény: Derek (103)
Derek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 103
"ezt biztos a hamburger teszi."

Nalad biztos, nem en allok sorba a mo-i mekikben.
nagyon keveset tudhatsz te az itteni kajakrol.
Mellesleg a vilag legjobbra minositett vendegloi az USA-ban vannak.
Csak bele kene nezni az ilyen temaju szakfolyoiratokba es nem hulyeseget beszelni hamburgerekrol.
Kicsit unalmas. Raadasul en Louisianaban elek ahol meg amerikan belul is legjobb a kaja,ha hallottal rola egyaltalan mi az a cajun-creole fozes.A napokban csak Europabol van itt vagy plussz szazezer ember a new orleansi jazz fest miatt es azok bizony leginkabb csak zabalnak itt a varosban a zenehallgatas mellett, gumbot, crawfisht,jamballajat.crawfish etuffe-tes meg sokminden mast. Olyanban okoskodsz amihez fingod nincs.

Előzmény: waxxablaze (100)
Derek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 102
"Azzal még nem vagyunk kisegítve, hogy a magyar gazdák negyedrangú uniós állampolgárok lesznek (25% támogatást kapnak), miközben kegyeskedik megengedni az EU, hogy a magyar kormány saját nemzeti költségvetésből kiegészítse azt + 30%-kal."

Es ugyanennyit kap a MO-on foldet vasarlo kulfoldi is ,mert onnantol magyar gazdanak szamit.Nem fog pl az eu neki sem tobbet fizetni,ha MO-on termel.Mert ha azt kapna amit egy osztrak akkor a vilag legegyszerubb dolga lenne megszerezni a teljes EU tamogatast eleg falbol eladni a foldemet a salzburgi unokatestveremnek es megkapom a teljes EU tamogatast.

Előzmény: Törölt nick (99)
waxxablaze Creative Commons License 2004.04.27 0 0 101
http://www.mno.hu/index.mno?cikk=216464&rvt=2

Földtörvény: Szanyi hazugnak nevezte Turi-Kovácsot
2004. április 27. 14:21

MNO
A minisztérium szándékosan káros vagy egyszerűen csak tehetetlen intézkedései miatt gazdák tömegei mennek tönkre – hangoztatta Turi-Kovács Béla az országgyűlésben mai, napirend előtti felszólalásában.

Mint arról a Magyar Rádió is beszámolt, a fideszes politikus szerint az adósságkiegyenlítésre adott pénzből a gazdáknak szinte semmi nem jutott, ők a hiteleket sem tudják igénybe venni. Nem működik az uniós kifizetési intézményhálózat és ellenőrizhetetlen a földazonosító rendszer – sorolta. Az ellenzéki képviselő ismét bírálta az elfogadott földtörvényt.

- Egyértelmű, hogy megnyílnak a kapuk a külföldiek földvásárlása előtt. Ez az, ami az utolsó nagy és már megmagyarázhatatlan árulás a gazdákkal szemben. Egyértelművé kell tenni a polgári erőknek, hogy a földért való harc most kezdődik, nem fejeződött be – így Turi-Kovács Béla

Szanyi Tibor földművelésügyi államtitkár így reagált:

- Nem tudok mást mondani, toronymagasan hazudik. Onnantól kezdve, hogy az európai uniós csatlakozásnak a nemes pillanatát nem az ő kormányuk viszi végbe, még a saját, korábban elvégzett munkájukat is pocskondiázzák. Az államtitkár itt arra utalt, hogy – mint mondta – a Fidesz-kormány írta alá az unióval a megállapodást arról, hogy azok a külföldiek, akik három éve Magyarországon élnek és bizonyíthatóan maguk gazdálkodnak, vásárolhatnak magyar földet. Egyébként hét évig érvényes a tilalom, amit szükség esetén újabb három évvel meg lehet hosszabbítani.

waxxablaze Creative Commons License 2004.04.27 0 0 100
jaj de viccesek vagyunk
ezt biztos a hamburger teszi.
Előzmény: Derek (96)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 99
Felőlem úgy forgatod ki a szavaimat, ahogy akarod, a 90-es hozzászólásban leírtam, hogy mi a dolog lényege, és hogy ezalapján miért tartom árulásnak a módosítást. Ha az EU hajlandó odaadni a területalapú támogatás 100%-át, akkor jöjjenek a külföldiek földet vásárolni! Azzal még nem vagyunk kisegítve, hogy a magyar gazdák negyedrangú uniós állampolgárok lesznek (25% támogatást kapnak), miközben kegyeskedik megengedni az EU, hogy a magyar kormány saját nemzeti költségvetésből kiegészítse azt + 30%-kal.
Előzmény: Derek (98)
Derek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 98
Es az az MSZP-e? Akkor az en foldem meg a szadie?
Erdekes lenne ha a szadi el akarna adni azt ami az enyim.
Előzmény: Törölt nick (97)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 97
Azt elvtársak kezében rengeteg földterület van, ha esetleg nem tudnád!
Előzmény: Derek (96)
Derek Creative Commons License 2004.04.27 0 0 96
"az mszp eladja a magyar földet."

Miert, van nekik?

Előzmény: waxxablaze (90)
Törölt nick Creative Commons License 2004.04.27 0 0 95
Ja és miért van az, hogy az index - legjobb tudomásom szerint- egy betűt sem írt a földtv. tegnapi módosításáról? Ennyire érdektelen téma lenne Magyarország utolsó nemzeti kincsének kiárusítása?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!