Mindenki itt most azzal jön, hogy az egyház oly nagy mértékben beavatkozik a kormány dolgaiba.
Nem tudom, hogy akikben ez így megfogalmazódik, pontosan mire is gondolnak, és mindenesetre nem emlékszem olyan esetre, hogy egy egyházi személy konkrétan kritizálta (vagy dicsérte) volna a Fidesz kormány néhány gazdasági intézkedését. Itt most ellenpéldaként maximum azt említhetitek, hogy a választások előtt két héttel a katolikus egyház által a híveknek kiadott tanácsban olyan dolgokat sorolt fel, amely nagyrészt az Orbán kormány elmúlt 4 évi eredményeit és erőfeszítéseit fedi le. Ezzel viszont azért mondanátok marhaságot, mert Kovács egy pillanatig se tiltakozott az egyházi ajánlás ellen mondván hogy "ez a mi programunkat is megfelel 100%-ig".
Szerintem ez az egyház dolog egy kissé túl van lihegve, bár nem kérdés, hogy a hívek többsége, hova fog szavazni a második körben. Ugyanoda, ahová 7-én.Ebből is látszik, kevesen járnak templomba, annál többen plazaba. Egyetértek: az egyház ne pofázzon bele államügyekbe, de nehéz elvitatni azt a tényt, hogy a jelenlegi plazageneráció (14-20) túl nagy hányada semmirekellő hülyegyerek aki a fogyasztói társadalom bűvöletében él. Ki fog nekik utat mutatni? A divat? (az pedig nem az egyház és nem az iskola)
Megértem, hogy a hívőket ez bántja. Erről viszont pontosan az egyházi vezetők tehetnek, ugyanis ők húzták ki a gyufát. Fogalmazznk úgy: visszaéltek lelki hatalmukkal a napi politika kiszolgálása érdekében.
"...Azt hiszem éppen egy MSZP-s képviselő szájából hallottam az egyháztörvénnyel kapcsolatban, hogy "tarthatatlan az az állapot, hogy a boszorkányegyház főboszorkánya a mai jog szerint egyenlő jogálláson van az esztergomi érsekkel". ...
Hmmm....
egy picinykét NAGYOT tévedsz...
Ez Semjén Zsolt, jelenleg államtitkár! kedvenc szavajárása klérus védelmében.
Egyébként mi a különbség a kettő között?
Minegyik transzcendencia.
;-))
"az emberek lelkével és csakis azzal kellett volna foglalkoznia"
A hívő emberek lelkét bántja, ha támadás éri az egyházi vezetőiket. Ezután pedig nem lehet úgy misér tartani (KÉPTELENSÉG), hogy valamilyen formában ne jöjjön elő mindezek után ez, mint téma.
Ááá, igen, mert az évenként megtartott MAZSIHISZ rendezvény, a Holocaust nap aztán tényleg nagyon csendes. Szó se róla, örülök, hogy van ilyen nap én is, az áldozatokról meg kell emlékezni, de nem majd’ minden nap, hanem CSAK akkor. Ez az emléknap ugyanis túlnyúlik azon a 24 órán jócskán…
Na mindegy, ez más téma, csak a CSEND-ről jutott eszembe...
Tudtok nekem mondani olyan helyzetet, amikor katolikus (NEM REFORMÁTUS) pap aktuálpolitikai ügyekbe avatkozott?
az egyházak állami támogatást kapnak. ez idáig teljesen rendben is van. de! az állami támogatást többek között az én adómból is folyostják, ezért úgy vélem joggal elvárhatom, hogy az én pénzemen ne oktassanak ki folyamatosan arról, hogy melyik ember tisztességes, melyek a helyes erkölcsök, és úgy általában én miért vagyok gazember.
vagy tegyék, de akkor csak azoknak a pénzén, akik ezzel egyetértenek.
Tudod, aki tűzzel játszik, megégeti magát.
Az egyház vezetői és a papság egy része bizony elkokettált a Fidesz oldalán a kampány során, most nem csoda, ha az emberek egy része érzékennyé vált a papság és a politika kapcsolatára, netán a papság ellenük fordul?
Tudok még ilyen közmondásokat:
Aki szelet vet, vihart arat.
Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók.
Stb. stb.
Korábban kellett vona észnél lennie az egyháznak és a napi politikába történő beleártás helyett az emberek lelkével és csakis azzal kellett volna foglalkoznia.
"Az egyház már hivatalosan is bocsánatot kért a középkorban elkövetett dolgokért."
És ettől hirtelen fejlődtünk pár száz évet...
Én örölük, hogy bocsánatot kértek, viszont annak nem, hogy már megint egyre nagyobb pofájuk van (kivétel a Pápa, őt speciel korrektnek tartom). Szal, ha már egyszer kiderül, hogy mekkora hülye voltam, akkor utána igyexem kussba maradni. Ettől még gyakorolhatják a vallásukat, csak CSENBEN, mint a többiek...
(persze, az előző hozzászólásomat most nem kell figyelembe venni ;)
Húúú, ezt most nem teljesen értem. Ha arra akarsz célozni, hogy a papok miatt van az egész, mert mindig félreérthetően fogalmaznak, akkor csak az lehet a válaszom, hogy a papnak, a lelki pásztornak csak irányt kell megmutatni, azt hogy jobb lábad miként helyezd a bal elé, már nem mondja meg. Azért mert nem is teheti.
Ajjaj kezdem magam egyesül érezni itt a jobboldalon :-)
Vegyük sorba...
Az egyház már hivatalosan is bocsánatot kért a középkorban elkövetett dolgokért.
Hogy KI KEZDTE?
Nos a László Atya műsorába betelefonáló hölgy kiváló példa erre. Az Atyának azon szavait, amit megfelelő intellektussal rendelkező ember semmilyen körülmények között se vélne Fideszes propagandának, valamelyik balos félreértelmezi, ANNAK HALLJA, AMI VALÓJÁBAN NEM IS, és innentől aztán tényleg hosszasan el lehet vitatkozni róla, hogy "ki ütött vissza előbb".
"Amikor én ateista fertőt említek akkor nem a tisztességesen dolgozó, magyar módjára gondolkodó ateista jó magyar embert sározom, hanem azt a tényt, hogy egy párt kampányában az ateizmust tűzte ki közvetett módon a zászlajára."
És akkor szerinted így jobb? Mert nem az...
"De ez az én hibám, mert nem fejtem ki gondolataimat elég részletesen."
Uh, megint egy... Olvasd át még1x :)))
(segítő kérdés: akkor kinek a hibája?)
"Ezzel a mentalitással viszont erősen az MSZMP irányába hajaztok."
"A szektákat nem csak a Fidesz nem szereti, ti se!"
Ezt valaki megkérdőjelezte?
"melyik vallás volt az, ami 1000 éve megteremtette nekünk a letelepedés lehetőségét Európában?"
Találós kérdés? OK.
Én is kérdezhetek?
Melyik egyház (egyház!!!) volt az, amelyik miatt európa kb 300 évvel lemaradt ahhoz a fejlődéshez képest, amit produkálni tudott volna, ha az a bizonyos egyház nem pofázik bele mindenbe? Legfőképp nem éget meg embereket, mert máshogy gondolták a dolgokat, mint ő...
Látom. A gond tudod az, hogy látunk bele egymás agyába... De ez az én hibám, mert nem fejtem ki gondolataimat elég részletesen. Amikor én ateista fertőt említek akkor nem a tisztességesen dolgozó, magyar módjára gondolkodó ateista jó magyar embert sározom, hanem azt a tényt, hogy egy párt kampányában az ateizmust tűzte ki közvetett módon a zászlajára.
Ez azért zavaró, mert ti oly nagy hévvel mondjátok azt, hogy az MSZP az nem MSZMP. Ezzel a mentalitással viszont erősen az MSZMP irányába hajaztok.
Lám-lám ide vezetett a katolikus egyház beleszólása a politikai életbe. Nem egyes emberek (László atya vagy bármelyik hívő ember) ellen mondom, hanem a Hazafias Népfront jelöltjeit támogató, az átvilágítást egyedül nem vállalaló egyház. Ez ugyanolyan megosztáshoz vezetett, mint az összes többi demagóg Fidesz duma (BP.-vidék, nyugati-keleti országfél, nagyszülő-unoka) és most: vallásos és nem vallásos emberek. László atyát én is tisztelem, de mi van azokkal akik a "Miért (ne) szavazzak xx pártra?" című kampányhíradót osztogatják? Miért is baj, ha őket ezért legalább megkérdezik erről? Volt ebben az országban egyházüldözés 94 és 98 között? Ki is bántotta az egyházat? Az állami támogatások a vatikáni szerződés következtében mikor is nőttek meg? Muszáj állandóan a Fidesz demagóg szövegeit szajkózni? Miért is minősítik egymást az emberek vallásosnak és hitetlennek? Kinek is van ehhez köze? Miért is jobboldali a Jóisten?
KI KEZDTE EZT AZ EGÉSZET?
Bocsánat a tévedésért, csak szavaid és érveid nagyon hasonlóak voltak ahhoz, amilyen hangnemmel találkozik az ember néhány, az 1920-as években kinyilatkozó nacionalista rabbi egyházi nyilatkozataiban... (Ha akarod, megadom ezen idézetek forrását a neten pl. kicsit utána kell csak keresnem.) Na szóval tényleg bocs...
"ha egy egyházat kiemel a kormány a többi közül"
Azt hiszem éppen egy MSZP-s képviselő szájából hallottam az egyháztörvénnyel kapcsolatban, hogy "tarthatatlan az az állapot, hogy a boszorkányegyház főboszorkánya a mai jog szerint egyenlő jogálláson van az esztergomi érsekkel". A szektákat nem csak a Fidesz nem szereti, ti se!
Különben is: melyik vallás volt az, ami 1000 éve megteremtette nekünk a letelepedés lehetőségét Európában?
"Szerintem kitalálom, melyik utcába jársz imádkozni; a szavaid alapján."
Nem, nem vagyok zsidó :) Viszont ha zsidó lennék, te valószínűleg épp az ügyvédeddel beszélgetnél... már ha van neked olyan. Szal megint csak azt mondom, hogy fogjad vissza magad!
"a kereszténység évezredes hagyományai véletlenül pont a Fidesz-hez esnek közelebb"
Azt akarom mondani, hogy a fidesz elég nagy támadási felületet "festett" a maszopra azzal, hogy nyíltan katolikus-párti (amikor Mo.-n NINCS államvallás!!!). Ugyanis az mszp (és a választói) nem szeretik, ha egy egyházat kiemel a kormány a többi közül...
"nem csak a szent és oszthatatlan katolikus egyház erkölcse létezik"
Ez való igaz, azonban minden más erkölcs mellett nem úgy kéne kiállni, hogy támadjuk a papokat, és bunkó módon nyilatkozunk ki az MSZP mellett László Atya műsorában.
Engem mély megnyugvással töltött el, hogy az utána következő telefonálók mennyire egyöntetűen kiállnak az Atya mellett, az MSZP-s provokátorral szemben. (László atya szavai ezek... "a provokátor... vagy hát nem tudom, nem provokátor, döntse el mindenki maga")
"de bármilyen párt felé, azért, mert ők fognak több pénzt adni az egyháznak, nem kéne"
Szerencsétlen katolikus pap nem tehet arról, hogy a kereszténység évezredes hagyományai véletlenül pont a Fidesz-hez esnek közelebb! Márpedig ő nem nézheti, hogy melyik párt éppen mit mond! Azt kell mondania, amit az egyház előír számára a több száz éves hagyományok alapján.
Az pedig, hogy pénzéhes, lelkét is eladó bandának nézed a keresztény egyházat, végképp sértő! Szerintem kitalálom, melyik utcába jársz imádkozni; a szavaid alapján.
"A katolikus egyház rombolása, erkölcsromboló agitáción keresztüli ellehetetlenítése ugye nem kell konkrétan megneveznem, melyik etnikum érdeke évszázadok óta? Hát persze, hogy az MSZP PR-cégéhez köthető etnikumé!"
Nah, ezt csak most vettem észre...
Vedd már észre, hogy nem csak a szent és oszthatatlan katolikus egyház erkölcse létezik! Az egy dolog, hogy elterjedt, az meg egy másik, hogy a világot sehova se viszi (szvsz)...
Az a zsidózás pedig nem kéne a végére... már bocs :)