Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2008.06.29 0 0 39

 

Kedves Péter, Isten éltessen névnapod alkalmából!

 

(Heeej, ha eszembe jut: régebben biza szakítottunk időt még némi kis "öblítésre" is, ilyen jeles alkalmakkor ...)

 

 

Mijo Creative Commons License 2008.05.22 0 0 38

 

Igen, kedves Péter, így igaz, bár az utóbbi időkben egyre kevesebbszer.

Alábbhagyott a lendület, mely okaival szerintem te tökéletesen tisztában vagy.

 

Lám, most ismét ösztönzést érzek arra, hogy rögzítésre kerüljenek olyan veled kapcsolatos események, melyek nem minden ember fiának adottak.

 

Aztán majd idővel kiderül, hogy ezeket pozitív, vagy negatív érzésekkel nyugtázzuk, ugyanis az adott események történésének pillanatával manapság úgy van az ember, hogy óvatos duhajként képtelen eldönteni jó dolog-e az, ami történik, vagy netán éppen annak ellenkezője.

 

Mindenestre kevesen ülnek ott, ahol te ültél a minap.

Én csak azt sajnálom, hogy mindez - enyhén szólva - nem éppen makulátlan társaságban történik veled.

 

______________________________________

 

"Gyurcsányék aláírták a TITAN projektet

 

 A Parlamentben a Magyar Kormány és a Microsoft képviselői együttműködési megállapodást írtak alá a digitális írástudás szélesebb elterjesztése érdekében. A TITAN Keretprogramtól ebből következően a kezdeményezők hazánk versenyképességének mielőbbi javulását várják.

 

Az Országgyűlés Informatikai albizottságának rendkívüli ülése kínált keretet az ünnepélyes aktus megtartásához. Mint ismeretes egyébként, a lisszaboni stratégia céljainak elérésére indított növekedési és foglalkoztatási partnerség keretében az Európai Unió a tudást és az innovációt nevezte a folyamat révén a 2010-ig kiteljesedő Európai Információs Társadalom motorjának. A közösségben a GDP-növekedés negyedét és a termelékenységi gyarapodás 40-50 százalékát az információ- és kommunikáció-technológiai szektor (IKT) adja. Abban pedig mind a kormányok, mind pedig a tudományos körök egyetértenek, hogy az IKT-képzettségek fejlesztését célzó oktatás kivételes fontosságú a foglalkoztatás növekedésében és a munkahelyteremtésben, valamint szerepe elengedhetetlen egy versenyképes és befogadó Európa megteremtésének folyamatában.

 

A témával kapcsolatban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megjegyezte: 100-150 évvel ezelőtt hazánknak és a régió országainak az írástudatlanság felszámolása nagy kihívásával kellet szembenéznie. Most hasonlóan komoly feladat a digitális analfabétizmus elleni küzdelem. Mint hangsúlyozta, számtalan program indult el ennek érdekében az elmúlt években, s ezt a célkitűzést képviseli a TITAN projekt is. Ez egyszerre legalább három kívánalomnak kíván megfelelni: Elsősorban szeretné, ha a magyar kis- és közepes vállalkozások tíz- és százezrei számára a magas fokú számítógép-használat a hétköznapok része lenne. Kívánatos lenne ezen kívül csökkenteni a különböző informatikai szakembereket érintő hiányt - ami egyébként nemcsak nálunk, de világszerte növekvő igény. Végül pedig szeretnék elérni, hogy mindenfajta oktatáshoz járjon együtt a digitális írástudás elsajátíttatása is. Kiemelte: Nagy reményeket fűz a kezdeményezéshez már csak azért is, mert igen ritkán adódik példa arra, hogy az üzleti élet, az informatikai társadalom szereplői és a kormány tagjai között ilyen mértékű partnerség jöjjön létre.

 

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hozzáfűzte: Már korábban, az Új Magyarország Fejlesztési Tervben is megfogalmazták, hogy a gazdasági felemelkedés kulcsa a foglalkoztatás és a növekedés. Úgy látják, hogy a munkahelyteremtés legfőbb akadálya azonban a megfelelő képzettség hiánya. Szerintük ezen úgy lehet leggyorsabban úrrá lenni, ha modernizáljuk a tudásunkat is. Ezért a szóban forgó programban nagyon ügyeltek arra, hogy annak révén széles körben elterjedjen az informatikai tudás.

 

Ezt követően Steve Ballmer, a Microsoft (a személyi számítógépekre írt szoftverek legnagyobb gyártója a világon) vezérigazgatója közölte: cége egyik legfontosabb kötelessége, hogy együttműködjön a különböző országokkal és szervezetekkel a digitális írástudás és az informatikai készségek oktatása, elterjesztése érdekében. A TITAN program célkitűzései azt fogják eredményezni, hogy Magyarország versenyképessége növekszik, s új paci és társadalmi esélyek teremtődnek."

 

Forrás: STOP

 

Előzmény: marfai (30)
Mijo Creative Commons License 2006.02.02 0 0 37

 

Kedves Péter, látom beindult a gépezet.

 

Pártsemlegesként az összpolitikáról megvan a saját meglehetősen karcos véleményem, de neked a személyes barátság okán drukkolok, hogy siker koronázza törekvésedet.

Esetedben még abban is merek bízni, hogy közhasznúvá válhat parlamenti jelenléted.

Persze vaknak nem kell lenni ahhoz, hogy tudhassuk, ez nagyban függ attól a nem lényegtelen körülménytől is, hogy kormánypárti, vagy ellenzéki képviselőként ülsz annak padsorában.

 

Ami tény: Baja már igencsak megérdemelne némi pozitív változást, mert ami itt ma látható és tapasztalható, az nem sokkal különb, mint ami a Baja-Vaskút-Bácsbokod háromszög közepe tájékán található, na jó, az igaz, EU-s nívón :).

 

Ugye, Péter, most, hogy ismét választások közelednek, ismét megjelensz itt közöttünk, szeretteid között?

 

Kíváncsi vagyok, Széll Péter párttársad megengedi-e magának még regnáló polgármesterként, de országgyűlési képviselőségre apelllálóként, továbbra is az előkelő távolságtartás luxusát?

Ezt jóságos Atyánszki Gyurink tette így honatyaként, amikor időnként számára kényes kérdések merültek fel :(.

Akivel kapcsolatban sokan alig voltak képesek felfogni, hogy őt "bántani", csak e tisztségében volt okom, hozzám hasonló egyszerű szántóvetőként miért is tennék vele ilyent?

 

Üdv: Mijo

 

 

Thernitibi Creative Commons License 2004.11.20 0 0 36
Tisztelt képviselő úr

Mint gyakorló városatyát kérdezném sok bajaival egyetemben, hogy miként került ki a szemétszállítás díja a kommunális adóból.
Bár volt egy cikk a „Bajai Naplóban”, abból nem derül ki, hogy a régi, mondhatni bevált módszerrel Baja város polgárai miért nem tudnak a továbbiakban élni.
És az sem értem (és nem értik sokan), hogy a Majoros Róbert (ha jól emlékszem Zsigó Róbert személyi titkáraként vált ismertté) által fémjelzett Felső-Bácskai Hulladékhasznosítási Kft miképpen jutott olyan helyzetbe, hogy a hulladékszállítás/elhelyezés ellenértékét készpénzben behajthassa.
Mijo Creative Commons License 2004.09.18 0 0 35

 

Kedves Péter, klubfórumunk egyik topikjában örömmel láttam ismételt megjelenésedet. Remélhetjük, ugye, hogy most már lesz időd gyakrabban is betoppanni? Várunk!

 

Üdv: Mijo

 

 

Előzmény: marfai (30)
Mijo Creative Commons License 2004.06.01 0 0 34

Nem, édes Antim, száraz, díjtalan, észlelhető alapokon nyugvó tényközlés!
Mely - ha nem vennéd észre, kedves Antim -, nem politikai felhangú, hanem a jeles tisztséget élvezők, egymáshoz való emberi viszonyulásáról szól :)!
Ez a Márfai úrnak nem snassz, a Zsigó úrnak bizony, hogy az :(!!! Én egyelőre csak ezt a különbséget vettem szemügyre. Ez viszont szakadéknyi :((....

Mijo

Előzmény: farkasanti (33)
farkasanti Creative Commons License 2004.06.01 0 0 33
Mi ez, fizetett politikai hirdetés:)))????????????????????????????????????
Előzmény: Mijo (32)
Mijo Creative Commons License 2004.05.31 0 0 32

"De nem igazán szólok bele, csak erre jártam."

Pedig hidd el, kedves Péter, szívesen vennénk, ha gyakrabban járnál felénk és gyakrabban szólnál bele :)! Sokkal megtisztelőbb, mint amit bajai képviselőtársad tesz velünk merev, szinte már gőgös távolságtartásával :(...
Kétlem, hogy oka lenne erre! Ha valaki felvállal egy ilyen közszereplést, egy népképviseletet, az ereszkedjen is alá azokhoz, kik "trónra" emelték! Hacsak nem kizárólagos pártképviselet a szerepköre ...:(..

Ezért nagyobb a te becsületed!

Mijo

Előzmény: marfai (30)
Mijo Creative Commons License 2004.05.31 0 0 31

"BÁCS-KISKUN

Több új utat a megyének!
PN Online 2004-05-28 18:32:17

MEGYEHÁZA / KECSKEMÉT

Hivatalos levélben fordul a megyegyűlés a kormányzathoz annak érdekében, hogy több új út épülhessen Bács-Kiskunban. A bajai Márfai Péter (MSZP) javasolta pénteken a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés kecskeméti ülésén, hogy éljen a testület felterjesztési jogával útügyben. A képviselők egyhangúlag támogatták ezt.

Márfai felszólalásában rámutatott: a jelenlegi állás szerint az ország legnagyobb megyéjében állami forrásból 2004-2005-ben mindössze 1230 méternyi út épül (Solton), aminek - persze - nagy jelentősége van, de semmiképpen sem elégséges. Annak ellenére sem elégedhet meg vele a megye, hogy Dunaújvárosnál új híd épül, ami Bács-Kiskunnak is nagyon fontos, Baján pedig készül az elkerülőút. A képviselő szerint "nem engedhetjük meg meg magunknak, hogy éveken át ne épüljön új út a megyében".

Dr. Balogh László (MSZP), a megyegyűlés elnöke (és országgyűlési képviselő) erre reagálva elmondta: számtalan tárgyalás zajlott Budapesten annak érdekében, hogy több pénzt kapjon az útfejlesztési célelőirányzatból Bács-Kiskun. Ám a megközelítőleg húsz konkrét megyei javaslat nem épült be az útfejlesztési keretbe, és az elutasításnál mindannyiszor az volt az érv, hogy új Duna-híd épül, és hogy eléri Szegedet az M5-ös, ami eleve nem kevés állami pénzbe kerül. Az elnök ugyanakkor megemlítette, hogy a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács a legutóbbi ülésén szép példát mutatott regionális összefogásból, amikor nem fogadott el egy útügyekben készült minisztériumi tájékoztatót. Békés és Csongrád tehát szolidaritást vállalt e téren Bács-Kiskunnal, pedig a másik két dél-alföldi megye elégedett a neki szánt útépítési kerettel.
Munkatársunktól"

marfai Creative Commons License 2004.05.16 0 0 30
Kedves Mijo!

Látom időnként idemásolod, ami megjelenik velem kapcsolatban.

Az mondjuk érdekes, hogy a földtörvényből olyasmit idéznek, ami az Orbán kormány idején került bele ( 3 éves helyben lakás ). Azt viszont a mi kormányunk érte el, hogy ne hét, hanem tíz év legyen a türelmi idő. A földtörvényben például az változott, hogy a bérlőnek újra vannak jogai és nem a három év…. A „dr” is a szöveg írójának tévedése a nevem előtt.
Hiába, van aki írja az újságot, van aki olvassa, és szereplők is léteznek…

De nem igazán szólok bele, csak erre jártam.

Márfai P.

Előzmény: Mijo (29)
Mijo Creative Commons License 2004.05.09 0 0 29

"VÁLASZTÁSI KAMPÁNYCSEND AZ INTERNETEN

mszp.hu, 2004. május 6.

A szocialisták eleget tesznek a közösségi elvárásoknak

Az MSZP betartja a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületében kidolgozott választási etikai kódex előírásait

Márfai Péter, az informatikai és távközlési munkacsoport vezetője szerint bár konkrét szabályozása nincs a weben, hagyománya van az internetes választási csendnek. „Az online tartalomszolgáltatás és közösség képes az önszabályozásra."

A kampánycsend célja az, hogy a választópolgárok a választás előtti napon és órákban — és különösen a választás alatt — ne kapjanak új választási ingereket a médiából. A kampánycsend intézményét kialakító jogalkotók azonban nem számoltak olyan speciális technológiákkal, mint az internet vagy a mobiltelefónia. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületében (MTE) kidolgozott választási etikai kódex ezt a szándékot próbálja a webes környezetre alkalmazni. A többéves tapasztalatok azt mutatják: az MTE rendszere működik.

A pártok honlapjai különös helyzetben vannak, hiszen speciális tartalmat kínálnak. Éppen ezért érvényesíteni kell rájuk a választási eljárásról szóló törvény szabályait, így a kampánycsendet is. „A Magyar Szocialista Párt betartja a választási etikai kódex előírásait.”

A szakértő szerint az önszabályozás eddig mindig bevált a kampányok és szüneteik alatt is: „Minden parlamenti párt követi ezt az ésszerű és logikus magatartást. Ez nem csak az internetezők komfortérzetét növeli, de a pártok európaiságát is mutatja.”

A szabályozás hiányának ellenére a pártok etikusan viselkednek a kampánycsend idején: „Ez több, mint önkéntes jogkövetés: ezt a jóérzés diktálja.”

A kampánycsend idején problémát okozhatnak a fórumok, és az azokon megjelenő, előzetes eredmények: „Ilyenkor nem beszélhetünk jogalanyokról, hiszen a fórumozók nem azonosítható személyek.” Az Európai Unióban különféleképpen szabályozzák a kampánycsendet — így például közvetlen szomszédunk, Ausztria nem korlátozza a tartalomszolgáltatókat: „Ez akkor lehet gondot, ha egy magyar állampolgár osztrák szerveren keresztül hagyja figyelmen kívül a kampánycsendet.”

Bár az interneten működik az önszabályozás, a mobiltelefónia problémaforrás lehet, hiszen a jelen szabályok szerint az információk ilyen célba juttatása — bármekkora is az így elért csoport — nem számít „közzétételnek”, így tiltani is nehéz.: „Itt is ésszerű önkorlátozásra lenne szükség. Magyarországon nyolcmillió mobiltelefon üzemel, ezért előfordulhat, hogy valaki a kampánycsend alatt tömeges SMS-ekkel próbálja befolyásolni a választókat — bár ilyen visszaélést még nem tapasztaltunk.”

Az MTE — a tagok számára kötelező, mások számára ajánlott — választási etikai kódexe előírja, hogy a kampánycsend alatt új választási információt nem szabad kitenni a honlapokra, a régebbi anyagokat pedig úgy kell elhelyezni, hogy azok eléréséhez legalább két kattintás kelljen a nyitólapról. „Az MSZP a hasznos és következetes szabályrendszert nem csak betartja, hanem ki is egészíti: a kampánycsend ideje alatt nem helyezünk el anyagokat, és jelezzük a kampánycsendet is. Természetesen a papíralapú kampányokhoz hasonlóan a már meglévő tartalmat nem semmisítjük meg, de figyelmeztetjük a párt honlapjára látogatókat, hogy ha belépnek, találkozhatnak ilyen jellegű anyagokkal is.”

Az MTE szakértői a júniusi európai választás idején a tervek szerint közel 400 honlapot figyelnek majd a legnagyobb tartalomszolgáltatók oldalaitól egészen a pártok, illetve képviselő-jelöltek honlapjaiig.

Az európai választást megkülönbözteti a korábbiaktól az is, hogy több időzónában zajlik, és országonként más és más időpontban zárják az urnákat: Magyarországon este 7 órakor, de a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken csak magyar idő szerint este 10-kor. Eddig az időpontig Magyarországon sem szabad eredményeket közzétenni.

S.É."

Mijo Creative Commons License 2004.05.08 0 0 28

Véleményem szerint sokan vagyunk olyanok, akiket érdekelne, bajai országgyűlési képviselőnk miért szavaztak úgy, ahogy!?

Muity Mijo
__________________________________________________

"Módosították a földtörvényt
Név szerinti szavazás a T. Házban
Petőfi Népe Online [2004-04-28]
Agrárvilág / Bács-Kiskun

Az Országgyűlés hétfőn 188 igen és 143 nem szavazattal, név szerinti voksolással elfogadta a földtörvény módosítását.

A törvény értelmében az európai uniós csatlakozást követő hét plusz három évben fennmarad a külföldiek magyarországi földvásárlásának tilalma. Azonban a földtörvény változtatása szerit az uniós csatakozás után a külföldieket érintő földvásárlási moratórium nem vonatkozik mindenkire, így azon uniós állampolgárokra sem, akik önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kívánnak Magyarországon letelepedni, és legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon laknak és mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. Ezen feltételek fennállását hatósági igazolásokkal kell bizonyítani, megszegésük esetén pedig bírság kiszabására van lehetőség.

Így voksoltak a megyei képviselők

Fidesz: dr. Horváth Zsolt nem
Nyitray András nem
Endre Sándor nem
Balogh József nem
Tóth István nem szavazott
dr. Szabó Erika nem
Zsigó Róbert nem
dr. Fenyvesi Máté nem
Ivanics István nem
dr. Kerényi János nem
dr. Bagó Zoltán nem szavazott
MDF: Lezsák Sándor nem
Font Sándor nem szavazott
Karsai Péter nem
MSZP: dr. Tabajdi Csaba igen
dr. Balogh László igen
dr. Márfai Péter igen
Zuschlag János igen
Vári Gyula igen

Forrás:PN-infó"

Mijo Creative Commons License 2004.03.06 0 0 27

"Márfai egyetért az SZDSZ-szel a reprográfiai díjjal kapcsolatban

INDEX 2004.03.05. péntek, 11:56

Nem, nem úgy, meg nem is az, de egyébként minden rendben…
Csőzik László, az SZDSZ ügyvivője közleményében sikerrel megvédte a printertulajdonosokat a még be sem vezetett reprográfiai díjtól.
Az MSZP frakció Informatikai és Távközlési munkacsoportja hasonlóan vélekedik: a szerzői jogok védelmének van jobb, kezelhetőbb módja. Az SZDSZ képviselőivel egyező álláspontunkat az Informatikai Bizottság ülésén is megvédtük.

Csőzik úr közleményének az a része, hogy a reprográfiai díj szocialista javaslat lenne, meglehetősen vitatható.

Nincs ilyen szocialista javaslat.

Álláspontunkat a reprográfiai díjjal kapcsolatban Kovács Kálmán miniszter úr által kezdeményezett négypárti egyeztetésen fogjuk részletesen kifejteni. Az előző ciklusban elfogadott, most érvényes törvényi szabályozás változtatása megérdemli a korrekt, tárgyszerű megközelítést.

A szocialista álláspont a reprográfiai díjjal összefüggésben nem tér el az SZDSZ, általunk ismert javaslatától.

2004. március 4. Márfai Péter

az MSZP Informatikai és Távközlési munkacsoportjának vezetője"

Mijo Creative Commons License 2004.02.09 0 0 26

Ma lebuktatok, bemutatták a kamu parlamenti felvételek időnkénti valós létszámait.

Nagytiszteletű Szenátor urunk, ugyan tudván tüzes teendőidről, de két szendvics között a büfé előtt, a Zsigóval meg az Atyánszkival szemben legalább te mutasd meg nekünk, hogy nem csak a választások ideje alatt voltunk jó beszélgető partnereid :)!

Nélküled oan árvának érezzük magunkat :((....

Mijo
választópolgár

Előzmény: marfai (22)
Mijo Creative Commons License 2003.12.30 0 0 25

Na de drága Lajos Bátyám, te nem is gyanítod, hány prominensünk akad erre-arra a világban?
A Mónika mindemellett különösen közel áll hozzám, hiszen együtt gyerekeskedtünk Bokodon. A Dávid Ibolyával meg szinte egy időben jártunk a Tóth Kálmánba, csak ő a gimi részébe, én meg a vízügybe. Az épület egy volt.
Egyszóval minden politikai felhang nélkül elmondhatom, hogy a legnagyobb és legszebb politikusokat mi adjuk az utóbbi tíz évben ennek az országnak :)! Én speciel emberként szeretem őket :)...

Mijo

Előzmény: sydbaj (24)
sydbaj Creative Commons License 2003.12.30 0 0 24
Kedves Mijo: jókiváságaimat küldön az Új Estendö küszöbén a város polgárainak és nem utolsosorban neked szintén.
Ami a politikusokat illeti(kizárólag mint poitikisokat)nem sok jót tudok kivánni a részükre,mert az elmult évben képtelenek voltak megfelelni egy demokratikus állam követelményeinek.Talán annyit, hogy probáljanak meg legalább a ninimális tiszteletett adni egymásnak.Probálják ha nehezükre is esik egyszer az ország, és az emberek érdekeit képviselni ne csak europaiaskoni akarjanak..Mert azt csak eredmányek által fog sikerülni...Ez vonatkozik mind két politikai- pártra.
Meglepödtem, hogy Lampert Monika Bjai...
Üdv: Lajos.
Muity Mijo Creative Commons License 2003.12.29 0 0 23

Üdvöz légy, kedves nagy jó Szenátor Urunk, végre nem csak a parlament soraiban, hanem idehaza is észlelhető jelenléted! Remélem az a jellegzetes csendülés, mely egyike a legszebb zenei élményeknek, elhangzik e napokban szerény kisközösségünk kebelén bévül is :)!?

Mindaddig megelőlegezetten fogadd szeretettel familiárisan, hasonló jókívánságaimat!

Mijo

Előzmény: marfai (22)
marfai Creative Commons License 2003.12.29 0 0 22
BÚÉK! 2004.

Békés, Boldog Új Esztendőt Kívánok!

Márfai Péter
marfai.hu/buek04

Thernitibi Creative Commons License 2003.09.04 0 0 21
Kedves Péter

...akkor inkább a Vojnik...

marfai Creative Commons License 2003.05.11 0 0 20
Kedves Mijo!

Nekem ugyan nem igazán hiányzott az általad említett két kedves úriember, de az kétségtelen, hogy nem lett volna haszontalan, ha nyilvánosan kifejtik alkalmanként álláspontjukat.

Az is igaz, hogy nem kötelező, amint az is tény, hogy ma még többségben vannak, akik nem mozognak a hálón.

Ez kérlek személyes döntés kérdése.

Kemény Attiláról már elég régen hallottam. Sipos János Nyakig van a munkában.
A kormányátalakítás előre bejelentett, várható esemény volt. Az, hogy Kóródi Máriát is érintette, vélhetően a koalíciós pártok közötti megegyezés része volt. Azért mondom, hogy vélhetően, mert a kormány ügye elsősorban, és meghatározóan a miniszterelnök privilégiuma, és ő maga választja meg, hogy kivel, és hogyan egyeztet. :-)

Lamperth Mónika előfordult már az Index fórumán, kétségkívül így van. Ha jól emlékszem, mint vendég, néhány órát tudott az ügyre fordítani. Nem gondolom, hogy el tudnám érni Nála, hogy akár alkalmi fórumlátogató legyen. Ha lesz rá alkalom, azért körbejárom az ügyet…..

Márfai P.

Előzmény: Muity Mijo (19)
Muity Mijo Creative Commons License 2003.05.08 0 0 19

Kedves Péter, ugyan mondtad, hogy rettenetesen el vagy havazva, én mégis arra kérlek, időnként tedd tiszteletedet e fórumunkon is. Emlékeztetlek, együtt voltunk felháborodva az előző ciklus során, hogy a két országgyűlési képviselőnk a fórumokon ránk se bagózik. Legalább te különbözz tőlük, ha már úgy hozta a sors, hogy ismét ebbe a státuszba kerültél.

Őszintén meglepődtem, hogy rajtad kívül bajai rangos politikusként Lamperth Mónika is látogatója az Indexnek, azon belül a Politika fórumnak. Sajnos úgy tűnik kedvét szeghették, mivel meglehetősen régen írt utoljára.
Én most ennek apropójából megkérlek egy közvetítésre, hiszen ti hetente találkoztok. Invitáld meg ide, légy oly kedves, a Mónikát, a Bajai régió fórumba, itt a saját nevességnek köszönhetően nincs kitéve olyan ízléstelenségeknek, ami az előbb említett fórumot gyakran jellemzi. Én semmi eretnekséget nem látnék abban, hogy egy hivatalban lévő belügyminiszter ekként tisztelje meg származási helyét.

Sajnálatos hír, hogy menesztették Kóródi Máriát, ki köztudott, hogy vaskúti származású. Ez ránk nézve járhat-e negatívumokkal, amennyiben esetleg vannak olyan folyamatban lévő térségünket érintő elképzelések, melyek az ő tárcáját érintik?

Tudsz-e valami hírt másik két bajai prominensünkről, Kemény Attiláról és Sipos Jánosról? Valahogy mintha csönd lenne körülöttük. Szoktál találkozni velük? Talán őket is szóra tudnánk bírni, az Attila egyébként is olvtársunk, csak valahogy visszahúzódott a medvebarlangjába :).

Köszönettel: Mijo

Mijo Creative Commons License 2003.04.29 0 0 18

Kedves Péter, Isten éltessen névnapod alkalmából :)!


Mijo

Muity Mijo Creative Commons License 2003.03.28 0 0 17

Kedves Péter, sok szeretettel fogadd baráti gratulációmat e jeles alkalomból :)!

Üdv: Mijo

Előzmény: Thernitibi (15)
Mijo Creative Commons License 2003.03.03 0 0 16

Na most ittend valami nem stimmöl ...! Még egy kurta hónap a happyje :)!

Mijo

Előzmény: Thernitibi (15)
Thernitibi Creative Commons License 2003.03.03 0 0 15
Muity Mijo Creative Commons License 2002.12.04 0 0 14

Kedves Péter, megkérlek, parlamenti kompetenciádból eredően kommentáld az alábbiakat.
Jut eszembe! Kardinális kérdésem: mi még meddig nyögjük azt az igát, amit specifikus területi helyzetünknek köszönhetünk (EMITEL és kihatásai) :(!?

Köszönet: Mijo

__________________________________________________

"Olcsóbb telefonálás törvénymódosítással
Gyorsítósávban a jogszabályalkotás

kecso
INDEX 2002. december 3., kedd 15:48

Januártól akár negyedével is csökkenhetnek az összekapcsolási díjak, amennyiben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium keresztül tudja vinni terveit. Az egységes hírközlési törvény (ehtv) módosításának egyik célja az internetpenetráció növelése. A módosítás kiterjed a hozzáférési hiány pótlására is. Ezzel kapcsolatban az Index informátora arra figyelmeztetett: a módszertan módosítása nem minden. Forrásunk tételes, akár számlaszintű költségvizsgálatot sürgetett.

Az egységes hírközlési törvény (ehtv) módosítását több dologgal indokolta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlési helyettes államtitkára az Indexnek. Pataki Dániel rámutatott: egyrészt a jelenleg hatályos jogszabálynak számos hiányossága van, másfelőla tárca hírközléspolitikai céljainak megfelelően - egyebek mellett - az internetpenetrációt kívánják növelni.

Meg van a politikai akarat

"A tárca azért döntött a jogszabályi környezet "kétlépcsős" módosítása mellett, mert komoly politikai akarat van a gyors és sikeres változtatás mellett, ám megfelelő előkészítés nélkül kudarcba fulladhat a program" - hangsúlyozta Pataki Dániel. Az első fázisban néhány sürgető ponton javítanak.

Ilyen az internet ügye, az intézményrendszer reformja, valamint az összekapcsolási díjak kérdése. Az átfogó törvényalkotásra májustól számíthat a szakma. Ugyanis január 15-ig választják ki - közbeszerzési pályázaton - azt a tanácsadó céget, amely a szakmával együttműködve kidolgozza a módosítások koncepcióját. A kodifikációra csak ez után kerülhet sor.

Díjcsökkentés az összekapcsolásban

A mostani változtatások közül Pataki Dániel az összekapcsolást emelte ki. Szerinte ugyanis az új piaci szereplők belépésének legfőbb gátja az összekapcsolási díj magas volta. Ugyanakkor ez a terület szorosan kapcsolódik a helyi hozzáférési hiány, vagyis a gazdaságosan nem ellátható területekre fordított összeg pótlásához is.

Az összekapcsolási díjak területén a szaktárca jelentős árkorrekciót kíván elérni. Az árcsökkentés főbb eszközei a 2 forintos pótdíj mérséklése, új költségszámítási módszertan (LRIC) bevezetése, valamint a tőkeköltség elszámolásának felülvizsgálata. A helyettes államtitkár kifejtette: már januártól csökken a pótdíj és bevezetik az új LRIC-et is. Jövő év elejétől így 25 százalékkal mérséklődhet az összekapcsolási díj mértéke. Az év közepétől hatályos intézkedések miatt pedig további árcsökkenésre számíthatnak az érintett szolgáltatók.

Tételes vizsgálat a hozzáférési hiányban

A hozzáférési hiány pótlásával kapcsolatban egy magát megnevezni nem akaró szakértő rámutatott: közel sem biztos, hogy csupán egy új módszertan bevezetése mindent megold. Elképzelhető ugyanis, hogy egyes szolgáltatók védett piacra (arra, ahol egyetemes szolgáltatóként lépnek fel) allokálják költségeiket. Ennek következtében jelentős hiányt mutatnak fel, amelyet aztán az alapból pótolnak. Kirívó esetben az is lehetséges, hogy olyan szolgáltatót támogat az alap, amely egyébként nettó 60 milliárd forintos forgalmat tud felmutatni.

"Jelenleg egyébként nagyon eltérő hiánykimutatások léteznek" - mutatott rá forrásunk. Vannak olyan számítások, melyek szerint a hiány nulla, míg mások több tízmilliárdos éves veszteséget mutatnak ki. Ez utóbbit informátorunk - a vezetékes szolgáltatók eredményeinek ismeretében - különösen furcsállta. A veszteségek keresztfinanszírozására utalhat, hogy a kérdéses körzetekben az üzleti előfizetők 20-30-40 százalékkal olcsóbban, és kapcsolási díj nélkül telefonálhatnak, szemben a lakossággal, ám még így is "megéri tartani őket".

Ezekkel összefüggésben informátorunk tételes költségvizsgálatot sürget, még azelőtt, hogy a helyi hiánypótlásának szabályozásához hozzányúlnának. Forrásunk ebben a munkában külső szakértő cégek bevonását sem tartja elképzelhetetlennek. Mégpedig úgy, hogy a vizsgálódó vállalatot felhatalmaznák a számlák tételes vizsgálatára is.

Technológia semleges egyetemes szolgáltatás?

Az ugyan kétséges, hogy az egyetemes szolgáltatásban tud-e első körben lépni az IHM, az azonban biztos, hogy hozzá kell nyúlni a szabályozáshoz. "Az Európai Unió tagállamaiban honos szabályozással ugyanis szinte köszönő viszonyban sincs a magyar" - hangsúlyozta Pataki Dániel, aki azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az egyetemes szolgáltatás technológiasemleges legyen, azaz akár mobilcég is egyetemes szolgáltatóvá válhasson.

Forrásunk ezt jó megoldásnak tartja, hiszen ez árversenyt indíthatna el a vezetékes és a mobil szolgáltatók között. A technológiasemleges egyetemes szolgáltató esetében ugyanakkor tisztázni kellene, hogy mit akar a kormányzat elérni. Csak az a célja, hogy a kisjövedelmű réteg is elérhető legyen, vagy pedig azt is biztosítani akarja, hogy hívást is kezdeményezhessen.

Ez utóbbi esetben nagy eltérések vannak országos szinten. Míg egy fővárosi lakos helyi tarifával hívhatja az összes közintézményt (kórházat, önkormányzatot, iskolát), addig egy kistelepülés lakója már kettes, vagy hármas díjszorzóval teheti meg ugyanezt. Utóbbi esetben szinte kiegyenlítődik a vezetékes, illetve mobilhálózaton lebonyolított beszélgetés költsége. Azaz itt már valódi alternatívát nyújthat a technológiasemleges egyetemes szolgáltatás.

Nagyobb mozgástér a döntőbizottságnak

"Az internettel kapcsolatos módosításokkal azt akarja az IHM elérni, hogy az internetszolgáltatók ne legyenek hátrányos helyzetben a távbeszélő cégekkel folytatott tárgyalásaik során" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Az, hogy a piac mennyire rendezetlen, jól mutatta az elmúlt időszak néhány vitás ügye, mint például a GTS Datanet jogvitája a HTCC-vel.

Az internetszolgáltatók támogatására a tárca tervei között a számlázás ügyét, illetve a hálózati szerződések kérdését érintő módosítások szerepelnek. Részben ide kapcsolódik az intézményrendszer reformja is. A Hírközlési Döntőbizottságot (HDb) számos kritika érte az elmúlt időszakban, egyebek mellett túl óvatos állásfoglalásai miatt.

A változtatásokkal nagyobb mozgástere lesz majd a grémiumnak. Pataki Dániel elmondta: mások mellett mérlegelési jogköre lesz összekapcsolási ügyekben. Az IHM tervezett intézkedése szakértők szerint elősegítheti, hogy a szolgáltatók szerződési ajánlataikban visszafogják magukat.

Támogatni a "kicsiket"

"A tárca egyébként a módosítások során aszimmetriára törekszik" - mutatott rá a helyettes államtitkár. Azaz a helyi szolgáltatókat előnyben részesíti a nagy cégekkel szemben. Ez a helyi szolgáltatók túlélését és megerősödését szolgálja, távlatilag pedig hozzájárulhat egy többszereplős, valódi verseny kialakulásához. Tudott, hogy Kovács Kálmán szakminiszter korábban duális távbeszélő piacról beszélt, azonban az is elképzelhető, hogy három jelentős szolgáltató versenyezzen a piacon."

Mijo Creative Commons License 2002.11.09 0 0 13

Üdvözlet, kedves Péter! Te most teljesen el vagy temetkezve a munkában? Mintha a Széll Péterhez hasonlóan, pár héttel ezelőtt, gyakrabban bukkantál volna fel a fórumokon :))...!? Hiányzol!!

Mijo

Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.15 0 0 12

Reagálásom a "MIÉRT BETEG: az egészségügyi ellátásunk?" című témakörben.

Előzmény: marfai (10)
marfai Creative Commons License 2002.08.13 0 0 10
Kedves Mijo!

Az a helyzet, hogy én ismerem a Te motivációdat, és ezért " értve" olvaslak. Másoknak ellenben a szövegbol nem derül ki, hogy mire gondolsz, hacsak nem érintettek.

A Kórház elhelyezése, a temeto látványa, a pénztelenség, mind olyan helyzetek, amit nem lehet számon kérni a mai vezetokön.

A Kórházzal kapcsolatban sokféle, megalapozott álláspont ismert. Megalapozottság alatt a személyes élményeket, családi vonatkozásokat értek.

A magam részérol jó, sot igen jó tapasztalatokról, és néha lehangoló körülményekrol adhatok számot. Tudod az úgy van, hogy ott születet mindkét gyerekem, én is betévedtem egyszer-egyszer, és összességében igen jó véleményem alakult ki. Szüleim, tágabb családom minden komolyabb egészségügyi problémája a Bajai Kórház valamelyik osztályán oldódott meg. Minden alkalommal megbízható, eredményes segítséget kaptam.

Ettol függetlenül megértem, ha személyes élményeid, vagy családodban tapasztalt negatív hatások Nálad más véleményt alakítottak ki. A Kórház fejlesztése, a körülmények javítása teljes mértékben indokolt.

Javaslom, hogy álláspontodat zártabban, a konkrét probléma közértheto bemutatásával támaszd alá. Úgy általában "tisztogatási szándékkal" nem lehet mit kezdeni, és nem ismerek senkit, aki ezen az alapon bármit tehetne.

Márfai P.

Előzmény: Muity Mijo (9)
Muity Mijo Creative Commons License 2002.08.13 0 0 9

Kedves Péter, mint bajai képviselőt kérdezlek, mi a véleményed minderről* ?

Muity Mijo

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!