Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.08 0 0 0
Nyomkereső már nyitott egy hasonlót, ott is leírtam, hogy a medián nagyon is jól becsült. azt meg közv.kutatásból - hogy sekit parafrazáljam - előre megmondani, hogy két-kétmillió szavazat nagyságú párt között kinek a javára lesz 50ezernyi különbség, az tudja megmondani, akinek legalább három anyja volt, ez nem óriási hiba a medián részéről

a tárki, a gallup és a marketing centrum elmért, a szonda szerintem egyszerűen hazudott, amikor a 45-40-et (a fidesznek) mérésnek állította be, hallottam olyan pletykát, miszerint olyasmit mértek, mint a medián, de egyszerűen annyira paráztak, hogy felsülnek, hogy adig "szakértői becsülték" a számokat, míg 5 százalékos nem lett a fidesz-előny.

a három hibázott cég egyébként a kis pártokat nagyon szépen eltalálta, ami pedig a nagyokat illeti, köztem és Seki között többször is volt vita, hogy van-e egyik napról a másikra hatalmas mozgás. szerintem pl. a tárki februári becslése (ami amúgy szinte pontosan a mostani listás eredménnyel egyezik meg) ugyanúgy jó volt, mint a márciusi: egész egyszerűen 70%-os részvételnél számolni kell jó 10% körüli emberrel, aki nem erős politikai kötődésű, gyakorlatilag az urnák előtt dönt. úgy néz ki, hogy ezek az emberek szinte mind a szocikra szavaztak. ugyanígy történt március elején is: hirtelen "lett" félmillió fidesz-szavazó az addigi bizonytalanok között, míg az mszp nem növelte a támogatottságát

ergo szerintem az alábbi tanulságok vonhatók le:
- magas részvétel nehezen jósolható, hiszen magas a szilárd preferenciával nem rendelkezők aránya
- kiélezett kampány alatt egy-egy eseménynek is lehet rövidtávú de erőteljes hatása (ha emléxel rá, pft-n mondtam, hogy aki nyeri a tv-vitát, jó esetben kevéssé számíthat plusz szavazatokra, most persze lehet, hogy ez részemről egy hülye ötlet, de azért lehet akár igaz is)
- a közvéleménykutató cégek vezetői (leginkább levendel, kolosi, hahn elkötelezettsége közismert) amennyiben köthetők a közvélemény szemében párthoz, ideológiához, növeli a cégekkel szembeni bizalmatlanságot. azaz jó lenne, ha vmi szakmai önmegtisztulás indulna be. nem hiszem, hogy bárki is követett volna el módszertani hibát, azt viszont biztosan hiszem, hogy "nem tett jót" a cégek közvélemény által vélelmezett pártossága (ugye nem elég pártatlannak lenni, annak is kéne látszani...)
- korrektebbnek kellett volna lennie az adatközléseknek, talán ideje lenne most már átállni a konfidencia intervallumok közlésére, miszerint a 38% az mondjuk 35-41% matematikailag

Előzmény: Turulmadár (-)
Turulmadár Creative Commons License 2002.04.08 0 0 topiknyitó
Kommentár nélkül.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!