A Centrum tömörítené azokat az erőket, akik valami konszenzusban gondolkodnak. Ebből adódóan ide érkeznek a higgadtabb emberek jobbról, illetve balról is. Mivel sajnos az első fordulóban kiestek, ezért én személy szerint válaszút elé érkeztem. Mivel a Fidesz egyértelműen tolódik ki a jobbszélre, az Mszp pedig elindult középre, így számomra ez a választás tűnik jobbnak. Akarom mondani, balnak. :-) (Persze nem csak ez indokolja a döntésem, hanem sok más dolog is.)
Ennyit dióhéjban.
Látom, nem érted a lényeget. Én nem fikáztam mások teljesítményét. (A jó dolgokat elismerem.) De vigyázat! Az éremnek két oldala van. Ütköztetni kell egymással a dolgokat, és ennek tükrében kell levonni a következtetést.
(A Fidesz igen erősen jobbra tolódott. Ezt csak így zárójelben, mivel nem ezen van a fő hangsúly, de nem elhanyagolható.)
Szia Legofiu!
Én ugyan nem szavaztam és nem is fogok (külföldön vagyok éppen és nem tudok most hazamenni, a választási törvény megígy nem enged szavazni), de pont az általad leírt módon (ill. a választókörzetem miatt nekem az SZDSZ maradt volna, mert ott az MSZP-s mondott le) szavaztam volna.
Egy másik topicban már le is írtam, miért, ha jól emlékszem még az is lehet, hogy az első forduló előtt (annak kapcsán, hogy kiktől is von el szavazatokat a Centrum).
Személy szeritn az MSZP-re nem szeretnék szavazni a mai országos listájával jellemezhető állapotában (ezért is keresek mást), viszont inkább baloldalinak tartom magam, tehát a jobbszél szóba sem jöhet (pl. az SZDSZ harcos antikomcsizása 90-ben ezért tette lehetetlenné, hogy rájuk szavazzak).
Más értelmes baloldali pártválasztási lehetőség nincs (a Munkáspárt valóban szélsőségessok megnyilatkozásában, az Új baloldalnak nevezett formáció pl. Szűrös Mátyás miatt nem kedvencem, a többi meg eleve nem mérvadó ma), meg nekem elviekben a jobbraszavazással sincsenek averzióim.
A jobboldali palettán a FIDESZ mindenkit (kivéve MIÉP) megevett, az egyik legrondább dolog a FIDESZ-től ezügyben (mert érződött belőle, hogy egymaga akar minden vélemény megformálója lenni) az MDF Békejobb-ból visszatáncoltatásra kötelezése volt. Ezt az űrt középen villantotta meg a Centrum és az első fordulóban ezért is szavaztam volna rájuk, továbbá annak is örültem volna, ha tényleg összejön az 5% nekik, mert jobboldali kormány esetén is koalíciókényszert okozott volna és ez higgaszthatta volna a túlsúlyos és egyre jobbracsúszó FIDESZ-t.
A FIDESZ a 4 év alatt elérte, hogy garantáltan "nem-FIDESZ"-es legyen a (hipotetikus) szavazatom, bár pl. 1994-ben még FIDESZ-t is x-eltem (mert akkor sem nagyon vágytam az MSZP visszatérésére és kifejezetten örültem volna annak, ha a koalíciója valódi, vagyis az MSZP 50% alatt maradt volna).
Valóban állvamaradó Centum jelölt esetén (ha a Centrum elérte volna az 5%-ot és az egyéni jelölt sem lép vissza), a második fordulóban is Centrum-ot x-eltem volna, az 5% nélkül viszont ez elveszett töredékszavazatot okoz, tehát csak a másik állvamaradt nagy (nálunk SZDSZ) kaphatott volna x-et.
No jó sokat és szokásom szerint összevissza írtam.
schgy
1. Nem meglepő: Senkit sem olvastam (kivéve pókerarcot), aki átszavazott volna a kormány+MIÉP kontra bal ellenzék+Munkáspárt (ugye milyen szép szimmetria?) között. Nem meglepő, ugyanis a politika fórumban nem szoktak apolitikus elemek megjelenni. Úgyhogy ebből semmit sem szűrök le, mert a minta több mint nem reprezentatív.
2. Az viszont meglep, hogy az itt feltűnt Centrum első fordulós szavazói mind az MSzP-re nyergelnek át, ha jól emlékszem (nem írtam listát a topic végigolvasása közben :) ). Kérhetném tőlük, hogy indokolják első, illetve második fordulós pártválasztásukat? (Csak mert meglep. Ismerőseim mind főleg Fidesz átszavazónak tippelik a Centrum pártiakat.)
Gyerekek, ez csak egy nagyoknak kitalált játék, vegyük lazábban, és bárki veszít, vegye lazán, még ha fáj is! De miért is fájna, ha mindkét banda ott van már a vájúnál! A következő kört úgyis ő nyeri majd 4 év múlva.
Mert felnyitották a szemem. Sokan vagyunk így. Szégyellem, hogy eddig sötétben éltem. De most találkoztam valakivel, aki már gyémánt fokozatú Fidesz-forgalmazó. És voltam egy gyűlésen is, ahol mindenki mosolygott, és megfogtuk egymás kezét, és olyan sokan voltunk, és mindenki jókedvű volt!
És csak öt embert kell magam alá szervezni. És akkor én is felmehetek a színpadra.
;-)
tipikus, a gyerekkor egyik "legbájosabb" időszaka:
NEM
M úgy tűnik sok ember hódol annak az élvezetnek, hogy azt mondhatja mások - sajátjával össze nem mérhető - munkájára, teljesítményére, hogy :
édes öregem, NEM!
(Brávó!)
Erre hogy sikerült rájönni? (Már a kampánybeszédekben sem értettem.)
BP: 21/32 még nem dőlt el.
Nem Budapest (utálom a vidékezést): 110/144 még nem dőlt el.
Mind a kettő számottevő. Ha a Fidesz nyer, akkor azt lehet a Szabolcsban, Somogyban megszerzett mandátumoknak tulajdonítani, de kellenek hozzá a budai kerületek is.
(Amúgy "a vidék nem szavaz a tsz-elnökökre" témában: ne keverjük össze a nembudapestieket a mezőgazdasági jellegű kistelepülések lakóival. Én böcsülettel felnőttem egy vidéki városban, de téeszelnököt nem sokat láttam.)
Erre hogy sikerült rájönni? (Már a kampánybeszédekben sem értettem.)
BP: 21/32 még nem dőlt el.
Nem Budapest (utálom a vidékezést): 106/140 még nem dőlt el.
Mind a kettő számottevő. Ha a Fidesz nyer, akkor azt lehet a Szabolcsban, Somogyban megszerzett mandátumoknak tulajdonítani, de kellenek hozzá a budai kerületek is.
(Amúgy "a vidék nem szavaz a tsz-elnökökre" témában: ne keverjük össze a nembudapestieket a mezőgazdasági jellegű kistelepülések lakóival. Én böcsülettel felnőttem egy vidéki városban, de téeszelnököt nem sokat láttam.)