Keresés

Részletes keresés

Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 31
Kedves ember25!

Próbáljuk koncentrálni a beszélgetésünk témáit, mert lassan könyveket fogunk írni egymásnak:)))

Szerintem hagyjuk itt most a kommunista múlt fejtegetését, nagyon messzire vezetne.

"De az oktatói elvándorlást ne varrjuk már egy az egyben az előző kormány nyakára."

Miért, szerinted ilyen mértékű lett volna a pályaelhagyás, ha anno a Bokros-csomag elhibázott fűnyírőelv politikájának következményeként nem rúgják ki az adjunktusokat, docenseket? Kizártnak tartom.
Nyilván lett volna sok oktató, akit elcsábítottak volna, de az ugye más, mint a tömeges kirúgás?

""Egy évvel korábban, tavaly már meg lehetett pályázni, tehát nem a kampányra időzített fogás volt."
Igen lehetett. Én a bővítéséről beszéltem (ami sem olyan fényes). "

Rossz helyen kopogtatsz! Az önkormányzatok támogattak több hallgatót, a kormány ígéretének megfelelően állta a számla másik felét (mert így épül fel a rendszer)!

Egyházi oktatásról pontos képem nincs, ezért engedelmeddel inkább nem válaszolnék a felvetéseidre.

"Hát én sem hagynám negatívba a Közgázt, legfeljebb a többi egy kicsit kevesebbet kap."

Egy egyetemet nem let negatívban hagyni. Még akkor sem, ha esetleg erre játszik az intézményi vezetés.
A Horn-korszakban sem hagyták. Akkoriban a BME is majdnem becsődölt:((((

"Nem kell fizetned az autópályán (tudom van matrica), így jól érzed magad, azt hiszed, hogy olcsóbb lett. Eközben a kormány az ország pénzéből persze fizeti az új szerződésben meghatározott különbözetet, csak ezt nem látjuk errről nem hallunk. (Kérdés, hogy mi mindent vállaltunk át (pl. az út későbbi felújítás)ahhoz, hogy a másik fél belement a módosításba."

A kormány megvette az M1-est a korábbi tulajdonosától, tehát minden felújítás, stb. az állami tulajdonú céget terheli.

"Hannoveri kiállítás 2 milliárd (!) márka (akkor még volt márka :) ) negatívumot hozott."

A hannoveri egy általános, nemzeteket bemutató világkiállítás volt. A 96-os expo pedig telekommunikácival foglalkozott volna. Gondolod, hogy nem lehetett volna bezsebelni a világcégektől pénzt? Bár ezt már nem tudhatjuk meg sajnos, így nem is vitázhatunk róla érdemben.

Előzmény: ember25 (30)
ember25 Creative Commons License 2002.04.06 0 0 30
Kedves Tub!

"Szerintem azok az emberek, akik egy elnyomó rendszert működtettek, részt vettek az ország szovjet megszálásának másodhegedűs igazgatásában és azok, akik megpróbáltak élni ebben a rendszerben, alkalmazkodással, nem eshetnek ugyanazon megítélés alá."
És ki dönti el a párttagokról, hogy ki tartozik az első vagy a második csapatba??? Kövér???
Ezt nem gondolodhatod komolyan. Ezzel kapcsolatos
részletes válaszomat a "A DRÓT MEGGYESPITE FÜLÉBEN" topicban elolvashatod. Szerintem érdemes megnézned, és úgy válaszolj majd.

"Azért elég sok dolog történt (oktatói bérnövekedés, akadémiai reform elindítása, kutatói életpályamodell megvalósítása, stb.), de az ugye nem várható el, hogyha elküldjük az oktatókat és az utánpótlásukat is, akkor azt négy év alatt vissza lehet csinálni? Mert annyi pénz a világon nincsen, hogy az egyszer jólfizető magánszférába ment oktatók mindegyike (többsége) visszajöjjön. Megjegyzem, sokak nem is jönnének.
Lassan, de biztosan (mert máshogy nem lehet) elkezték. Messze nem olyan reménytelen a helyet, mint mondjuk négy évvel ezelőtt."

Igen, történtek pozitív intézkrdések. De az oktatói elvándorlást ne varrjuk már egy az egyben az előző kormány nyakára. Az sajnos mai is folytatódik. A helyzetről csak annyit - lehet hogy ezt mát többször hallottad - hogy a mai kormánynak fényévekkel több lehetősége van, mint a korábbinak volt. Nem elég csak az intézkedéseket egymás mellé rakni (valljuk be, azért ebben sem olyan fényes a FIDESZ.), én azt is nézem, hogy milyen alapról, milyen lehetőségek között hozzák azokat a bizonyos intézkrdéseket.

"Egy évvel korábban, tavaly már meg lehetett pályázni, tehát nem a kampányra időzített fogás volt."
Igen lehetett. Én a bővítéséről beszéltem (ami sem olyan fényes). Persze sok mindent fel lehet hozni (most kell, hogy az évkezdésre /őszre mindenki tisztában lehet vele/ stb.), de az összes többi bejelentés fényében ez kevéssé hihető.

"Ez dícséretes. Szerinted nem? Ráadásul a 1998-ban 800 cigány fiatal élt is ezzel az ösztöndíjlehetőséggel, jelenleg több, mint 8.000. Ez az egyedüli útja a cigányság felemelkedésének. "
OK. Ebben nincs is vita közöttünk, bár ez a Lundo Drom-os húzás is megérne egy-két szót. Szerintem ez azért ártott.

"Ez volt Horn megállapodása a Vatikánnal. Az lett volna a szégyen, ha ezt nem teszi meg!"
Rossz oldalról közelíted meg a támát. Nem a Vatikánnak kötött megállapodás számít. Az a lényeg, hogy egy intézkedés az alkotmánynak, a törvényeknek, és ami - szerintem lényeges - a demokratizmus szellemlének is megfelel. Ezt Gyuláék ebben a témában betartották. Viktorék viszont önös érdekükből ezt felrúgták. Elnézést a fogalmazásárt, de az egyház most le is rójja kegyeletét pártunk és kormányunk oltárán. Ezt azért te sem tagadhatod. Az pedig tény, hogy jelenleg az ország szerintem max. 60-70 %-a van megkeresztelve, az aktív vallásos (most a történelminek nevezett egyházakról beszélek)
réteg jó ha eléri a 15%-ot. Erre a rétegre, mint többségre hivatkozni és rákényszeríteni ezt a gondolkodást a társadalom egészére, több mint álságos. Kérlek, ne cáfold az adatokat, én hosszú ideig jártam templomba, tudom, hogy hogyan változott a létszám és az egyház viselkedése az 10-15 évben.

"A Horn-kormány ideje alatt 500 milliós támogatást kapott a Miskolci Egyetem, az ELTE, a SOTE is komoly támogatást kapott, (hasonló összegeket, ha jól emlékszem).

2000. őszén ment csődbe a Közgáz (ha jól emlékszem régóta görgetett 300 milliós összeggel). Új rektor került az egyetem élére, azóta pozitívban vannak."

Hát én sem hagynám negatívba a Közgázt, legfeljebb a többi egy kicsit kevesebbet kap. Mint mondtam van miből állni a számlát.
Ez egy kicsit hasonlít az M1-es autopálya új árkonstrukciójához. Nem kell fizetned az autópályán (tudom van matrica), így jól érzed magad, azt hiszed, hogy olcsóbb lett. Eközben a kormány az ország pénzéből persze fizeti az új szerződésben meghatározott különbözetet, csak ezt nem látjuk errről nem hallunk. (Kérdés, hogy mi mindent vállaltunk át (pl. az út későbbi felújítás)ahhoz, hogy a másik fél belement a módosításba. Újabb jó módszer a probléma lényegének eltereléséről.

"beruházás a Világkiállítás után kezdődött volna el (Németh, Antall-kormány tervei szerint).

Egy szóval sem mondtam, hogy nem volt rá szükség, de szerintem jobb lett volna, ha az ország több területén jött volna létre több beruházás ebből a pénzből."
Nem gondolhatod komolyan a világkiállítást. Akkor még ramatyabb állapotban volt az ország, normális világkiállítást nem tudtunk volna rendezni. Kovács Laci jól levezette, hogy miért nem lehetett volna megrendezni, persze a FIDESZ erre az álmainkra, az önbizalonra hivatkozott, de érdemben nem tudta cáfolni. Hannoveri kiállítás 2 milliárd (!) márka (akkor még volt márka :) ) negatívumot hozott. Az a baj, hogy ők (vagy három tartomány állta még a költségeket + a német kormány is benevezett) megengedhetik maguknak ezt, mi akkor nem tehettük.
Ez a helyzet az olimpiával is. Nem mondom, hogy nem lehet megcsinálni, DE a sok pozitív vélemény, és hurráoptimizmus után csak egy kis adat:
Montreal még 76-ban rendezett olimpiát. Nem tervezték meg normálisan, és még azóta - TEHÁT MA IS (!) - nyögik a költégek terheit. (Fizetiük kell a kamatokat és az egyéb terheket, mint a kisangyal.)

Persze lehetett volna több beruházás ekkor, de erre - mint te is egyetértettél - szükség voolt , jó dolog, ezért szerintem erre hivatkozni nrm érdemes.

"Az Orbán-kormány tűzoltással kezdte, ezt nagyon sikeresen hajtották végre. Vagy szerinted az ellenzék Pokorni pártelnökké válásáig miért nem kritizálta a kormány köz és felsőoktatáspolitikáját?"
Előtte is kritizálta, a közép- és alapfokú oktatásról nem is beszélve. Egyébként Pokorni-t egy nyugodt, korrekt embernek tartottam addig, amíg a választási kampány gépszíja el nem kapta.




Előzmény: Tub (29)
Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 29
Kedves ember25!

Szerintem azok az emberek, akik egy elnyomó rendszert működtettek, részt vettek az ország szovjet megszálásának másodhegedűs igazgatásában és azok, akik megpróbáltak élni ebben a rendszerben, alkalmazkodással, nem eshetnek ugyanazon megítélés alá.

"Ez így igaz. Számonkérni? Igen. Mit ígért a FIDESZ? Ha ebben nem ért el semmit, akkor akár én is lehettem volna kormányon, nem ??? Mi változott akkor?"

Azért elég sok dolog történt (oktatói bérnövekedés, akadémiai reform elindítása, kutatói életpályamodell megvalósítása, stb.), de az ugye nem várható el, hogyha elküldjük az oktatókat és az utánpótlásukat is, akkor azt négy év alatt vissza lehet csinálni? Mert annyi pénz a világon nincsen, hogy az egyszer jólfizető magánszférába ment oktatók mindegyike (többsége) visszajöjjön. Megjegyzem, sokak nem is jönnének.
Lassan, de biztosan (mert máshogy nem lehet) elkezték. Messze nem olyan reménytelen a helyet, mint mondjuk négy évvel ezelőtt.

"A Bursa-Hungarica bővítéséről 2002. márciusában döntöttek."

Egy évvel korábban, tavaly már meg lehetett pályázni, tehát nem a kampányra időzített fogás volt.

"Az elsősorban a cigányok oktatását elősegítő programot az előyő kormány kezdte el, nem is kis összeggel. Ez folytatta ez a kormány."

Ez dícséretes. Szerinted nem? Ráadásul a 1998-ban 800 cigány fiatal élt is ezzel az ösztöndíjlehetőséggel, jelenleg több, mint 8.000. Ez az egyedüli útja a cigányság felemelkedésének.

"Az előző kormány - a sokat hangoztatottat véleményekkel ellentétben - uo támogatásban részesítette a vallási iskolákat, mint az állami iskolákat (normatív támogatásokra gondolok)"

Ez volt Horn megállapodása a Vatikánnal. Az lett volna a szégyen, ha ezt nem teszi meg!

"Én csődről nem hallottam 94-98 között, igaz 98-02 között sem."

A Horn-kormány ideje alatt 500 milliós támogatást kapott a Miskolci Egyetem, az ELTE, a SOTE is komoly támogatást kapott, (hasonló összegeket, ha jól emlékszem).

2000. őszén ment csődbe a Közgáz (ha jól emlékszem régóta görgetett 300 milliós összeggel). Új rektor került az egyetem élére, azóta pozitívban vannak.

"Na neeee.Korábban az volt a baj, hogy a MSZP-SZDSZ kormány nem csinált semmit, most pedig erre a beruházásra hivatkozva magyarázza a FIDESZ a rossz bizonyítványát???"

A beruházás a Világkiállítás után kezdődött volna el (Németh, Antall-kormány tervei szerint).

Egy szóval sem mondtam, hogy nem volt rá szükség, de szerintem jobb lett volna, ha az ország több területén jött volna létre több beruházás ebből a pénzből.

A Horn-kormány nyilván csinált jó dolgokat is, de a felsőoktatási koncepciójuk szerintem katasztrófális volt mind a hallgatókra, mind az oktatókra nézve.

Az Orbán-kormány tűzoltással kezdte, ezt nagyon sikeresen hajtották végre. Vagy szerinted az ellenzék Pokorni pártelnökké válásáig miért nem kritizálta a kormány köz és felsőoktatáspolitikáját?

Előzmény: ember25 (27)
ember25 Creative Commons License 2002.04.06 0 0 28
A hejjjjjesírási hibákért elnézést kérek, de
nagyon gyorsan kellett írnom, mert halódik az
Internet-elérésem :)
ember25 Creative Commons License 2002.04.06 0 0 27
Kedves Tub!

A pártszerű tapsról röviden: Ez is csak a 4 év folyamatos kommunistázásról szó. Egy másik topicban már leírtam, hogy kikből áll a FIDESZ, ha rákeresel elolvashatod. A Munkáspárt örülne ha ennyi volt kommunista ülne a sorai között.

"A kollégiumi férőhelyek 10%-kal nőttek az elmúlt 4 évben országos viszonylatban (újjonan épült).
Az Orbán-kormány által bevezetett lakhatási támogatás vagy pénzbeli juttatásként, vagy kollégiumi férőhely bérlésére is fel lehet használni (pl. BME Gépészkaron (2400 fős kar) ez kb. 140 új, e miatt bérelhető férőhely). "

Persze. Miskolcon is felújították az egyik épület EGY EMELETÉT, majd újra felavatták. Jó módszer.
Egyébkén előtte is nyomasztó volt a kollégiumi helyek hiánya. A megnövekedett létszám miatt ez
csak tovább nőtt.

"1995-96-ban, a Bokros-csomag hatására sikerült leépíteni a felsőoktatásban részt vevő kutatók, oktatók, alkalmazottak számát drasztikusan. Olyan mértékben, hogy azóta jóformán csak doktoranduszok és az idős generáció maradt az egyetemen (a mi karunkon 40%-os volt az oktató+kutató elbocsáltás).
Ennek a sikeres pótlását, sőt a bővítését kéred számon a mostani kormányon?
Ezek az emberek elmentek külföldre, vagy akkora fizetésért dolgoznak itthon, hogy kiröhögik az egyetem ajánlatát, mert képtelenség akkora állami bért adni, mint a világcégeké."

Ez így igaz. Számonkérni? Igen. Mit ígért a FIDESZ? Ha ebben nem ért el semmit, akkor akár én is lehettem volna kormányon, nem ??? Mi változott akkor? A körülmények akkor és most is rosszabbak voltak, de akkor ezt 98-ban akkor miért nem ismerte el a FIDESZ??? Az a baj, hogy a választási hévben olyan igéreteket tettek akkor, amiről tudták, hogy nem lehet megcsinálni. Most pedig utólag magyarázzák.

"Megjegyzem ebben a ciklusban az egyetemen egy új épületet avattak, így a teremproblémák nem jelentenek gondot a növekedett létszámnál."

Miskolcon igen. pl. Sárospatakről, Egerből hoztak szakokat át (nagy universitas kialakítására hivatkozva, ami egyébként lehet hogy nem hülyeség), de mint említettem a nagy dirrel-durral
beharangozott egyetemi fejlesztés még nem kezdődött el.

"A hallgatói normatíva valóban nem nőtt. Viszont a normatíván kívül a Bursa-Hungarica települési ösztöndíjrendszer, a lakhatási támogatás-rendszere, az Esélyt a tanulásra közalapítvány jelenős kiszélesítése, a Diákhitel bevezetése elég nagy forrásbevonást jelentett a hallgatói oldalra. Igaz, ezeket nem a Hallgatói Önkormányzatok bírálták el, csupán javaslatot tettek.
A képzési és fenntartási normatíva szakcsoportonként 150-200%-kal növekedett az elmúlt 4 évben. E miatt nem lehetett intézményi csődről hallani (kivéve a Közgáz görgetett adóssága), mint folyamatosan Hornék idején."

A Bursa-Hungarica bővítéséről 2002. márciusában döntöttek. Nem is értem miért, olyan furcsa időpont ez, valamihez nagyon közel van... .
A Diákhitel hosszabb téma, van jó és rossz oldala is, de erről később akár egy hosszabb vitát is nyithatunk.
A közalapítványi támogatás kiszélesítése dicséretes. Csak egy rövid közbeszúrás: Az elsősorban a cigányok oktatását elősegítő programot az előyő kormány kezdte el, nem is kis összeggel. Ez folytatta ez a kormány.Az előző kormány - a sokat hangoztatottat véleményekkel ellentétben - uo támogatásban részesítette a vallási iskolákat, mint az állami iskolákat (normatív támogatásokra gondolok). Persze a mai ezt erősen titkolja, és plusz pénzzel próbálja megnyerni elsősorban a katolikus egyházat.
Ez véleményem szerint már nem olyan dicséretes.

Én csődről nem hallottam 94-98 között, igaz 98-02 között sem.

"Fodor Gábor minisztersége alatt döntöttek úgy, hogy a lágymányosi volt expo-telkeken egyetemi komlexumot hozzanak létre. Ez összesen kb 70 milliárd Ft-os gigaberuházás évekre elvette a lehetőséget a többi intézmény kisebb, de fontos fejlesztéseitől. Ezt be kellett fejezni, meg is történt."

Na neeee.Korábban az volt a baj, hogy a MSZP-SZDSZ kormány nem csinált semmit, most pedig erre a beruházásra hivatkozva magyarázza a FIDESZ a rossz bizonyítványát??? Ez nem fair play.
Ez a komplexum a BME,ELTE mellett sok más szellemi műhelynek fog otthont adni, jó hogy befejezték.
Ezzel nincs is baj, de akkor miért kell hitegetni a többi intézményt, miért kell még fel sem épült
dolgokra hivatkozni???
Lehet hogy rosszindulatúnak tűnök, de az első esős napon miért ázott be a tető /pont a gépterem fölött/? Csak nem azért, mert valami ismerős gyorsan, olcsón összedobta???

Előzmény: Tub (25)
ex_lx Creative Commons License 2002.04.06 0 0 26
Pártszerű taps inkább a FIDESZ oldalán volt, különösen az elején (Láttam Bayer Zsoltot is. Olyan édes volt amikor Viktor monológjai után még a két talpát is összeütötte örömében.)

Láttam a vita végén Kovács Lászlót felállva tapsolni. Most akkor következtetnem kellene valamire?

Előzmény: ember25 (18)
Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 25
Kedves ember25!

Ha az Orbán-Medgyessy vitára gondolsz, ott mindkét oldal ugyanannyi emberrel képviseltette magát, felesleges a tetszési indexeken lovagolni.

"Hiába jelentkezik boldog-boldogtalan egyetemre (már elnézést a többségtől, de néha mínusz IQ-val is), ha uannyi (vagy kevesebb),tanár,előadó és kollégiumi férőhely van."

A kollégiumi férőhelyek 10%-kal nőttek az elmúlt 4 évben országos viszonylatban (újjonan épült).
Az Orbán-kormány által bevezetett lakhatási támogatás vagy pénzbeli juttatásként, vagy kollégiumi férőhely bérlésére is fel lehet használni (pl. BME Gépészkaron (2400 fős kar) ez kb. 140 új, e miatt bérelhető férőhely).

1995-96-ban, a Bokros-csomag hatására sikerült leépíteni a felsőoktatásban részt vevő kutatók, oktatók, alkalmazottak számát drasztikusan. Olyan mértékben, hogy azóta jóformán csak doktoranduszok és az idős generáció maradt az egyetemen (a mi karunkon 40%-os volt az oktató+kutató elbocsáltás).
Ennek a sikeres pótlását, sőt a bővítését kéred számon a mostani kormányon?
Ezek az emberek elmentek külföldre, vagy akkora fizetésért dolgoznak itthon, hogy kiröhögik az egyetem ajánlatát, mert képtelenség akkora állami bért adni, mint a világcégeké.

Megjegyzem ebben a ciklusban az egyetemen egy új épületet avattak, így a teremproblémák nem jelentenek gondot a növekedett létszámnál.

"A normatív támogatás NULLA, mégegyszer NULLA %-kal nőtt 4 év alatt."

A hallgatói normatíva valóban nem nőtt. Viszont a normatíván kívül a Bursa-Hungarica települési ösztöndíjrendszer, a lakhatási támogatás-rendszere, az Esélyt a tanulásra közalapítvány jelenős kiszélesítése, a Diákhitel bevezetése elég nagy forrásbevonást jelentett a hallgatói oldalra. Igaz, ezeket nem a Hallgatói Önkormányzatok bírálták el, csupán javaslatot tettek.
A képzési és fenntartási normatíva szakcsoportonként 150-200%-kal növekedett az elmúlt 4 évben. E miatt nem lehetett intézményi csődről hallani (kivéve a Közgáz görgetett adóssága), mint folyamatosan Hornék idején.

Fodor Gábor minisztersége alatt döntöttek úgy, hogy a lágymányosi volt expo-telkeken egyetemi komlexumot hozzanak létre. Ez összesen kb 70 milliárd Ft-os gigaberuházás évekre elvette a lehetőséget a többi intézmény kisebb, de fontos fejlesztéseitől. Ezt be kellett fejezni, meg is történt.

Előzmény: ember25 (18)
Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 24
"És képzeld, ismerek olyan "intelligens", "öntudatos", meg persze "vasakaratú" diákokat, akik azért fognak a fityeszre szavazni, "mert van diákhitel". Hát ez aztán valódi, racionális mérnöki logika."

Én is ismerek ilyen embert. És? Mi ezzel a problémád? Hogy a 21.000 Ft nélkül nem tudna egyetemre járni, ja?

Azt gondolom nem tudod, hogy pl. a BME hajszál híjján csődbe ment 1998-ban. Még Bíró rektor úr korában egy Egyetemi Tanács ülésen ez el is hangzott (Pont a Gépészkar volt a legnagyobb mínuszban).
A kormányváltás óta minden kar pozitívban van, hiszen a kieső tandíjbevételeket kompenzálta az állam, a képzési és fenntartási normatívát másfélszeresére emelték.

Előzmény: JetBoy (19)
Andy Capp Creative Commons License 2002.04.06 0 0 23
Mi van megúntad a régi nickedet kedves Új Vendég???


Nem, csak egy kulonlegesen idiota MIEP (MSZP?) prowokator....

Előzmény: Fidélia (22)
Fidélia Creative Commons License 2002.04.06 0 0 22
Mi van megúntad a régi nickedet kedves Új Vendég???
HoApO Creative Commons License 2002.04.06 0 0 21
:~))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
JetBoy Creative Commons License 2002.04.06 0 0 19
"Hát, kedves barátom, te ezek szerint nem talákoztál még jobbos egyetemistával:) Csak a sztereotípiáidat próbálod ide kivetíteni. Kár."

Nem sztereotípia, tapasztalat.
A BMEre járok, másodéves vagyok a gépészkaron. És képzeld, ismerek olyan "intelligens", "öntudatos", meg persze "vasakaratú" diákokat, akik azért fognak a fityeszre szavazni, "mert van diákhitel". Hát ez aztán valódi, racionális mérnöki logika.

"Tudod, elég nehéz úgy mérnöki alkotásokat létrehozni, hogy előtte nem képzelem el, a gondolataimat nem vetem papírra és ezek nem valósulnak meg anyagi formában."

Hűűű-ű! Na ne már!

Amit írtam (""hiszen belőlük lesz az "álmodó-tervező-cselekvő" generáció, ezektől hánynom kell""), azt arra értettem, hogy most hirtelen öntudatra ébredtek, ugyanakkor meg olyan demagógok, mint a szél (ld. fentebb).

Előzmény: Tub (16)
ember25 Creative Commons License 2002.04.06 0 0 18
Tub és a többiek:
Pártszerű taps inkább a FIDESZ oldalán volt, különösen az elején (Láttam Bayer Zsoltot is. Olyan édes volt amikor Viktor monológjai után még a két talpát is összeütötte örömében.)
A MSZP és az SZDSZ valóban bevezette a tandíjat. Akkor voltam egyetemista, és én is szívtam, DE
mi van most?
Hiába jelentkezik boldog-boldogtalan egyetemre (már elnézést a többségtől, de néha mínusz IQ-val is), ha uannyi (vagy kevesebb),tanár,előadó és kollégiumi férőhely van. A normatív támogatás NULLA, mégegyszer NULLA %-kal nőtt 4 év alatt.
A beígért 6 milliárdos támogatás (világbanki hitel, tehát ezt majd vissza kell fizetni.... ) létezik,természetesen a FIDESZ saját kénye-kedve szerint osztotta el (Miskolc, Debrecen (mindkettő "polgári" vezetésű + elnézést a kifejezésért, de valami lim-lom katolikus főiskola). Nekem a Miskolci Egyetemmel kapcsolatban vannak információim. A munkát már 2000-ben el kellett volna kezdeni, de úgy tudom, hogy a mai napig egyetlen kapavágás sem történt (2001. augusztusáig biztosan nem).
Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 17
Hanczár János a csütörtöki Magyar Nemzetben írta ezt a cikket.

Egyébként nyugodtan tételesen cáfolhatod is, ha valamivel nem értesz egyet!
Esetleg forrásmegjelöléssel.

-----
(a Szemesztert szerintem ne itt vitassuk meg:)

Előzmény: noanswer (15)
Tub Creative Commons License 2002.04.06 0 0 16
"Mindegyik olyan, mint valami agymosott zombi, az igazi egyetemista léttől olyan távol állnak, mint az a bizonyos nagymama a salakmotorozástól."

Hát, kedves barátom, te ezek szerint nem talákoztál még jobbos egyetemistával:) Csak a sztereotípiáidat próbálod ide kivetíteni. Kár.

"ők most nagyon a szívükön viselik a nemzet sorsát, hiszen belőlük lesz az "álmodó-tervező-cselekvő" generáció, ezektől hánynom kell."

Tudod, elég nehéz úgy mérnöki alkotásokat létrehozni, hogy előtte nem képzelem el, a gondolataimat nem vetem papírra és ezek nem valósulnak meg anyagi formában.

Lehet, hogy neked ettől hánynod kell, de hidd el, azzal, hogy lehülyézel sok embert, csak egy valakinek lesz rosszabb. Igen, neked!

Előzmény: JetBoy (13)
noanswer Creative Commons License 2002.04.06 0 0 15
Nehéz volt ezt a hosszú szöveget egy független;-), ingyenes újságból, a Szemeszterből beidézni?
Nem láttam semmi mást benne, csak SZDSZ-MSZP anyázást...
Előzmény: Tub (-)
di manó Creative Commons License 2002.04.06 0 0 14
"attól, hogy érdekelnek a múló pillanat adta élvezetek (is), most én gonosz vagyok, meg hazaáruló.."
Őrület, mennyire népszerű lett ez a "logika".
Csak ez a következtetés vonható le abból a kritikából, amit magadra vettél, vagy szándékosan "egészíted ki" el sem hangzottakkal az eredeti szöveget, hogy aztán erre hivatkozva jól megsértődhess?
Előzmény: JetBoy (13)
JetBoy Creative Commons License 2002.04.06 0 0 13
"Még sohasem láttál korabeli filmeket? Felállva, ütemesen kell ám tapsolni a pártosoknak. Űgy mint ma a Közgázon tették. Beszéld meg velük, ők még tudják."

Komolyan mondom, szokjatok már le erről a "hú, biztos azért jár piros autóval, mert komenista" dolgokról! Huh :)

"Oldozzon fel téged a lelkiismereted. Nekem mi közöm mindehhez?"

beidézem még1szer, hogy mire próbáltam válaszolni...:
""Gondolok itt azokra, akiket az égeadta világon semmi más nem érdekel, mint a múló pillanat adta élvezetek. Sajnos ők vannak többségben. ""

Szal, attól, hogy érdekelnek a múló pillanat adta élvezetek (is), most én gonosz vagyok, meg hazaáruló? Vagy most arra gondolsz, amit viki mondott, hogy "mi megpróbáljuk egyben nézni a dolgokat: nem a jelen pillanat a fontos, hanem az, hogy honna hová jutok el". Ha erre gondolsz, akkor egyetértek.
Viszont azoktól az egyetemistáktól, akik hirtelen "megkomolyodtak", azzal, hogy ők most nagyon a szívükön viselik a nemzet sorsát, hiszen belőlük lesz az "álmodó-tervező-cselekvő" generáció, ezektől hánynom kell. Mindegyik olyan, mint valami agymosott zombi, az igazi egyetemista léttől olyan távol állnak, mint az a bizonyos nagymama a salakmotorozástól. Mondjuk, úgy is néznek ki.
Sebaj, pedálozzanak csak. Meg járjanak templomba, zászlóavatásra, nemzetimártír-siratásra!

Előzmény: zividivi (12)
zividivi Creative Commons License 2002.04.06 0 0 12
/".."pártszerűen" ??? az mit jelent..."/

Még sohasem láttál korabeli filmeket? Felállva, ütemesen kell ám tapsolni a pártosoknak. Űgy mint ma a Közgázon tették. Beszéld meg velük, ők még tudják.

/"..Hűha! Bocs, hogy nem vallom magaménak vikiék nagymagyar eszméit... Bocs, hogy nem vagyok megkeresztelve (és nem is leszek még egy ideig!)... Bocs, hogy másképpen látom a dolgokat!
Ennek ellenére egyetemre járok..."/

Oldozzon fel téged a lelkiismereted. Nekem mi közöm mindehhez?

/"..Itt télleg a magadfajták vannak többségben..."/

Remélem az országban is.

Előzmény: JetBoy (10)
SZEMENSZEDETT HAZUGSÁG Creative Commons License 2002.04.05 0 0 11
Te is hazudsz!
Csak én nem!
JetBoy Creative Commons License 2002.04.05 0 0 10
"pártszerűen" ??? az mit jelent?

"Gondolok itt azokra, akiket az égeadta világon semmi más nem érdekel, mint a múló pillanat adta élvezetek. Sajnos ők vannak többségben. (Nem a felsőoktatásról beszélek! Azok közül talán a tudományok is érdekelnek még valakit.)"

Hűha! Bocs, hogy nem vallom magaménak vikiék nagymagyar eszméit... Bocs, hogy nem vagyok megkeresztelve (és nem is leszek még egy ideig!)... Bocs, hogy másképpen látom a dolgokat!
Ennek ellenére egyetemre járok. Itt télleg a magadfajták vannak többségben, de képzeld, ez rohadtul nem tud zavarni!

Előzmény: zividivi (7)
zividivi Creative Commons License 2002.04.05 0 0 9
/"..Hétfőn majd meglátjuk.."/

Igen. Addigra elmúlnak a hosszúnapok éjszakái.

Előzmény: Tub (8)
Tub Creative Commons License 2002.04.05 0 0 8
Hétfőn majd meglátjuk, remélem Kuncze ámokfutását díjazni fogják a választók, és kiesik az SZDSZ (megjegyzem komoly esélyt látok erre az MSZP miatt).

Nem fogok értük könnyezni!

Előzmény: zividivi (7)
zividivi Creative Commons License 2002.04.05 0 0 7
/"..A vitán egyenlő arányban voltak a pártszimpatizánsok.."/

De nem egyformán tapsoltak. A baloldaliak "pártszerűen"

/"..Közvéleménykutatások szerint eléggé jobbos az ifjúság!.."/

Kivéve a gyevi bírót! Gondolok itt azokra, akiket az égeadta világon semmi más nem érdekel, mint a múló pillanat adta élvezetek. Sajnos ők vannak többségben. (Nem a felsőoktatásról beszélek! Azok közül talán a tudományok is érdekelnek még valakit.)

Előzmény: Tub (6)
Tub Creative Commons License 2002.04.05 0 0 6
A vitán egyenlő arányban voltak a pártszimpatizánsok.

Közvéleménykutatások szerint eléggé jobbos az ifjúság!

Előzmény: zividivi (5)
zividivi Creative Commons License 2002.04.05 0 0 5
/"..A Medgyessy Péter és Magyar Bálint által kidolgozott világbanki szerződéshez tartozó másik melléklet szerint egy hallgató teljes költsége „valahol 2900 és 4400 USD között lesz évente. Ez a költség egy átlagos munkáscsalád bevételének 1-1,5-szerese”. Medgyessy és Magyar tehát nyilvánvalóan tudatában volt annak, hogy a tandíjjal tömegeket zárnak ki a felsőoktatásból..."/

Szerintem négy évvel ezelőtt többek között emiatt vesztették el a választásokat. De láttad a feledékeny diákságot most önfeledten Medgyessynek tapsolni?

Előzmény: Tub (-)
bummm Creative Commons License 2002.04.05 0 0 4
Annál jobban tisztellek,hogy megbántsalak,így majd ezt itt este vasárnap megbeszáljük.
Előzmény: wizes (3)
wizes Creative Commons License 2002.04.05 0 0 3
lesz 10%
Bimm-bamm-bumm!
wizes.
Előzmény: bummm (2)
bummm Creative Commons License 2002.04.05 0 0 2
Nézzétek az ATV-t A FODOR+KUNCZE 2 beteg ember.Már 9%-om állnak,szerintük.
Előzmény: Tub (1)
Tub Creative Commons License 2002.04.05 0 0 1
Mocskos demagóg populista banda!
Menniük kell!!!!
Előzmény: zebrapinty (0)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!