Csak aztan nehogy kampanyszoveget halljak vissza az ismeroseidtol:)
Persze, sokan elore tudjak mar, kire fognak szavazni. Pl. itt a forumon mindenki! De toluk, sokaktol is a kampanyszoveget hallom. :)
Ez azert lehet, mert ok sem latjak at a helyzetet, hanem valamikor orientalodtak, az akkori hangok hatasara. Es a meglevo alapokra epitett a kampany.
Emellett persze a kampany nyilvan a 'hulyek' 'kedveert' van, es nem hiszem, hogy csinalnak, ha nem erne meg:)
En egyebkent sok embert ismerek, akik beteve tudjak a kampanyszovegeket, nyugodt lehetsz, ok vannak tobben es ok dontik el a kimenetelt! Es ok nem gondolkoznak.
Jo, persze kotekedsz a harom pont ellentmondasossaga miatt. Ertelem szeruen kell venni oket, lepcsozetesen. Hogy ki kit iranyit.
A penz ugy iranyit, hogy a toke sajat noveleseert tenykedik, azaltal, hogy munkara fogja a gazdag embert. Olyan iranyba lobbiznak a penzesek hogy meg tobb legyen a penzuk. Mint ha ennek a mertektelen oncelusagnak lenne valami ertelme...
A penzemberek, a gazdasagi elit iranyitasat eleg rohejes ketsegbe vonni. Most egy iranyba huzzak pl. Magyarorszagot, liberalizalni kell piacainkat, nem tehetunk mast. Total fugges alakult mar ki. A vilag legerosebb allamat (USA) is a toke iranyitja. Jobbara a partok mar ugy szelektalodnak, hogy nincs a toke akaratanak alternativaja. (Tokmind1, hogy demokrata, vagy republikanus)
Es akkor most jutunk a vegere, a szavzokhoz. Eleve nincs tetje a dontesnek, de meg ugy is a kampany dont helyettuk. Franko.
Szemellenzőt hordani kényelmetlen viselet lehet. A magam, és ismerőseim zöme (kik között ide is oda is szavaznak emberek) viselkedésével kapcsolatban az alábbiakat tudatom veled.
1. nem a nép dönt, hanem inkább a kampány
Szinte mindegyik ismerősöm úgy szavazott, ahogy a kampány beindulta előtt már régóta eldöntötte.
2. nem a kampány dönt, hanem a pénzemberek
Ez a pont logikailag megsemmisíti az elsőt és nem értem, miféle mechanizmussal tudna működni. Ami a kampánybe beletett pénzeket illeti, ránézésre az FMPP+ nagyságrendekkel nagyobb pénzek fölött diszponált, mint az összes többi párt együttvéve, de ha meg azt is ideszámítom, hogy a teljes államgépezetet az újra választás szolgálatába állították, akkor kár is az arányokról egyáltalán beszélni.
3. nem pénzemberek, hanem a pénz.
Az előzőek szerint: ha eddog a pénz döntött volna, akkor most a Gallup meg a Tárki ott mosolyogan a rivaldafényben, és a gratulációkat fogadná.
Ja, igen és a politika nem komoly dolog, hanem a legnevetségesebb és legmocskosabb dolog a világon.
És az offolás az egy ellened indított merénylet része. :)
OFF
Te Banán, kezdek paranoiás lenni, te mindig beleoffolsz azokba a topikokba, ahol én is benne vagyok... :)
Most már csak legfeljebb átolvasom a lányok topikjait, de átjöttem a komolyabb műfajra.
És amellett, hogy valóbana feszültséget vezetem le, nézzél hülyének, de én hiszek abban, hogy érvekkel meg lehet győzni embereket. Igaz, hogy ezért általában üres frázisok, és anyázás a válasz.
ON
OFF:
Üdv Little boy!
Hehe, kivel nem futottam össze? :) Egyébként szerintem teljesen felesleges a politikai részleggel foglalkozni. Tudod miért? Ha valakit meg akarsz meggyőzni úgyis leanyáz... Vagy azt hiszed, hogy itt akárkit is meg lehet győzni, vagy azért vagy itt, hogy levezesd a napi feszültséget (mint én). :) Ha nem az utóbbi miatt vagy itt, akkor feleslegesen pazarlod az idődet. :) Mé' nem látogatsz el a lányokhoz? :) Te udvarolsz nekik a szokásos módon én, meg megint összeveszek velük valami pitiáner hülyeségen... :) Egyébként is szerintem nagyon hiányzom Rowenának... :)
ON:
A tényállás fedése is a kampány, a hülyítés része. Más számokat lebegtetnek elôttünk + ha ugyan azokat is, az interpretáció akkor is teljesen más.
A lényeg itt is azon van, hogy ki adja el ezt hitelesebben, tehát ez is csak a kampány befolyását mutatja, elsô megállapításomat támasztva alá.
"És innen kezdve tökmindegy kampány. Úgysem lehet átüzengetni a "másik országba"..."
Szerintem ez a kettészakadás jórészt a kampány alatt alakult ki. Vagy, csak most vált igazán láthatóvá?
Egy biztos, nemrég még csak arról lehetett beszélni, hogy tetszik-e valakinek az Orbán-féle országkép. Azután, ezt óriási támadások érték és az emberek kezdetben finom véleménye helyett már elkezdôdött az árokásás.
A kampány alatt történt meg az, hogy azok a hatalmas tömegek, akik igazából nem követték az eseményeket - addig csak az általuk olvasott média "finom" hatása alatt állta - egyik, vagy másik fél mellett (vagy ellen) hangolódtak.
Szerbusz, vagy szeva? En megmaradok a sziánál, vagy a hellonál. A szerbusz némely egyetemeken szokás, és ott sem annyira a fiatalok körében. Ezt tapasztalom.
Szerencsére nem szoktam újságot olvasni... népszabót én magyar nemzetet végképp nem...
szerintem a kampány és ezáltal a zseton sem Mo.-on semmit nem ér.
Megmagyarázom. Hol is kezdjem... nyugaton a különféle "oldalak" nagyjából egyetértenek a tényekben. Csak azok értékelésében különböznek, saját értékrendjük szerint.
Mo.-on valami félelmetes, hogy a két oldal mennyire más tény-rendszert, információ-rendszert, tkpen szimulációkat alakított ki. A legegyszerübb tényállításban is totál az ellenkezöjét olvashatod mondjuk az MNben meg a NSZban. Nincs metszete az állításhalmaznak, amire rá lehetne építeni valamiféle közösen elfogadott valóságot...
Innen kezdve tök mindegy, hogy ki mit ígérget meg nyomul a kampányban. Úgyis az alapján hiszi vagy nem hiszi el mindenki, hogy ki mondja.
(Körülbelül kiegyenlített a verseny a két információs tér között, mert a "baloldal" információs tere (média) nagyobb, viszont nem fogalmazhatnak meg túl éles üzeneteket, ha fenn akarják tartani a békés, konszenzusos beszéljükmeg demokrataimidzst. A "jobboldal" információs tere kisebb, de sokkal érzelmileg felkorbácsolóbb tud lenni, mert hívei nem a konszenzusos békésséget, hanem az erö kinyilvánítását várják el és a konszenzusos-békésséget a gyengeség jeleként értékelik. )
Szal itten télleg két ország van... és az a szomorú benne, hogy nem ugyanazokról a dolgokról tér el az értékelése a kettönek, hanem annyira más világban él... mondok rá egy példát. Megnéztem az Álmok Álmodói kiállítás, ami ugyebár a jelenlegi vezetés pet projectje. És roppant szomorúan állapítottam magamban, hogy mintha a Marson járnék, annyira idegen... nem is annyira maga a kiállítás, bár ez a vad eklektika elég fura. Hanem az emberek. A jegyszedöktöl a látogatókig. Mintha tényleg egy másik ország lenne a Föld túloldaláról... még más nyelvet is beszélnek. Én úgy szoktam köszönni, hogy szeva, ök úgy, hogy szervusz. Apróság, de jelez valamit. Még csak nem is egy nyelvet beszélünk.
És innen kezdve tökmindegy kampány. Úgysem lehet átüzengetni a "másik országba"... Csak azért van kampány, amiért Coca-Cola molino a focimeccsen: semmi üzenetet nem hordoz igazából, csak lássák, hogy van.
Nem értek veled egyet. Az Országimázs nem feltétlen önreklám, ugyanakkor nem szégyenkezhet a másik oldal sem: ott vannak a zsebtévék, pénzforrásnak SZDSZnek Soros (bevették magukat?:).
A másik oldal is megmondta a frankót.
De itt tekintsünk el a pártoktó. Bár így hamar behalhat a topic.
egymásik topikban valaki teljesen komolyan feltette a kérdést, hogy most akkor neki kell-e a második fordulóig hordani a kokárdát. Aztán elcsodálkozott rajta, hogy a többiek kiröhögik, mondván "most nincs, aki megmondja neki az ő önálló véleményét".
Értsd: mindkét oldalon vannak befolyásolhatók. És ha pénz dönt, akkor most a FIdesz nyert volna a Fidesz reklámok és a költésgvetési pénzből készült Fidesz-propaganda összességével.
egy ország olyan vezetőket kap, amilyen megérdemel
Ettôl függetlenek tünik az három megállapítás, amit az indítóban tettem.
De mondok egy ilyet: az emberiség olyan vezetôket kap, amilyet megérdemel. Jó, akkor jöjjön egy új Adolf Hitler, vagy nyírjuk ki magunkat, ha egyszer így döntünk, megérdemeljük...
Nem olyan nagy csúsztatás az a három pont. Az elsô pont is OK, hiszen mit ér, ha valaki végrehajtó, ha nem a saját akaratát követi? Ha mások döntik el, hova tegye az X-et, ha fogják a kezét...
Most volt, aki még a kampányt sem követte, így kérdezôsködött: "valaki azt mondta erre KELL szavaznom, valaki azt mondta arra... kire KELL szavazni?"
A csúcs az, amikor ezt mondják: a jó demokráciában magas a részvétel. Vagy ez nem azt jelenti, hogy akkor jó a demokrácia, ha sokan mennek szavazni?
Ez már önmagában is helytelenek tünô megállapítás. Hiszen egy szép világban nem törôdik az ember a politikával... akkor mitôl jó?
A topicnyitó pozitívan provokatív, és teljesen igaz. SZűk hatalmi csoportok képesek tömegeket manipulálni, és aki ügyesebben, több pénzből és befolyásosabb csoportokkal a háta mögött, az nagy eséllyel nyer.
Nézd meg Amerikát, mi is affelé tartunk, és mindenki más is. Egy kampányban nagyobb szerepet kap egy dugás és egy cumizás, mint bármi komoly dolog. Továbbá: Bush nyilvánvaló csalások után nyert, a bírósági procedúra kész röhej volt. Szerncsére neki amúgy sincsenek saját ötletei, de ha netán lenne, az őt pénzelők azonnal fenékbe rúgnák, hogy "Hé öcsi, nem ezért öltük beléd a dohányt hogy gondolkodj, hanem hogy a pénzünket viszanyerjük!" AZ USA-ban már a lakosok 45%-a nem tudja, hogy Kanada egy szomszédos állam. Szerinted képesek eligazodni nagy kérdésekben? Kell nekik az szavazó fülke magánya?
Így a választói demokrácia valóban érdekcsoportok fügefalavalévé degradálódhat.
Azt hiszem, elveiddel ellentétben te vagy az, aki fikázik.
Az a 3 pont csúsztatás, már az elején. Bármi történik, a választópolgárok azok, akik a szavazófülkében tollat ragadnak (a kampány nem tud írni). A kampány csak befolyásolhat (akit tud), ezért mondjék, hogy egy ország olyan vezetőket kap, amilyen megérdemel.
Lehet ilyen kérdésekről vitatkozni, csak nem az általad lekezdett hangnemben.
Valószínűleg ezért nem kaptál még választ erre a provokatív indítóra.
Tévedtél, nem lejárató topicot látsz:))
Ha mindenképp fikázni akarsz, akkor kívül tágasabb!
Nos, a mostani állapotokra szépen ráillik ez a kifejezés: democsokrácia. Többen érezhetnek most így, sokakból elôtörhet egy kis kritika a gyakorlati demokráciával szemben.
Most tegyük fel, az alapkoncepció helyes, az embereknek kell a saját, egyéni, rövidtávú érdekeiket érvényesíteniük. A népnek kell döntenie!
Ez viszont kemény akadályokba ütközik... hiszen:
1. nem a nép dönt, hanem inkább a kampány 2. nem a kampány dönt, hanem a pénzemberek 3. nem pénzemberek, hanem a pénz,
amit ôk, a pézes csak kiszolgálnak.
Ehhez jön hozzá Magyarország különleges helyzete: a különlegesen undorító hangnem, ami valószínüleg a legjobban itt, a fórumon figyelhetô meg!