Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.12.22 0 0 43

"Nyilván a temetkezési szokásokat nagyban befolyásolják a hiedelmek, meg a természeti adottságok. Hogy nagy melegben ésszerű nem terjeszteni a fertőzéseket, kézen fekvő az égetés. Hogy köves talajba nehéz sírt ásni, hogy ahol nincs fa, ott értelemszerűen nem raknak máglyát... " ahol meg nincs lové értelemszerűen nincs koporsó,,csak por és hamú ,,a réten..a folyón,, s fent a konyhaszekrényben...

Előzmény: brekkancs (42)
brekkancs Creative Commons License 2011.12.17 0 0 42

Múltkor olvastam ... hol is?, ja igen... mindegy, nem lényeges a könyv, szóval abban volt egy vers. És, hogy az acélkoporsón koppant a föld. Lehet, hogy bronzkoporsó volt... Vagy az talán még ott is túl drága? Nem keresem meg, tk. annyira csakugyan nem lényeges. Szóval csak azon gondolkodtam el, hogy milyen érdekesek ezek a szokások, hogy hol miként búcsúznak el a halottól. Hogy fontos-e, hogy épen maradjon a teste? Úgy épen, hogy ne férjenek hozzá... szóval, hogy ne. Hehe. Mert ugye minálunk a fa koporsó dívik, az meg olyan gyorsan elkorhad, az ember nem is hinné. Azt hiszem (de nem vagyok teljesen biztos benne :) ) megnyugtató számomra, hogy nem marad ott lenn belőlünk semmi. Tudom, a csontok lassan bomlanak szét, ha egyáltalán, de azt elképzelni, hogy van egy fémdoboz és abban nem csak csontok lehetnek... az talán még szörnyűbb. 

 

Nyilván a temetkezési szokásokat nagyban befolyásolják a hiedelmek, meg a természeti adottságok. Hogy nagy melegben ésszerű nem terjeszteni a fertőzéseket, kézen fekvő az égetés. Hogy köves talajba nehéz sírt ásni, hogy ahol nincs fa, ott értelemszerűen nem raknak máglyát...  De hogy egy ilyen történés köré hogyan szerveződnek rítusok, és milyenek, na, ez érdekes. 

FöldreszálltAngyal Creative Commons License 2010.11.19 0 0 41

Lássuk csak. Kód beütve a riasztóba. Hevederzárban a kulcs háromszor elforgatva, fenti zár, a tollas egyszer. Rács kinyit, bezár. Lifthívó. Garázs-szint. Az autó kulcsa megnyomva, bíztatóan pittyen rá a válasz. Megvan még. Aggodalmas körbejárás. Minden gumi ép. Beülés. Zene keres. Ki ez a kis buzi idióta? És ez a vihogó szánalom? Ki hallgatta ezt az adót? Végre egy normális. Nincs szövegelés. Elindulás, garázskapu kinyitás, kövér gázzal fel az emelkedőn. Megint a melleivel vezetett. Vehetne már magának egy saját autót. Ülés mérges hátralökése. Tükör sem jó. Menj már a francba, mit dudálsz? Nem látsz a szemedtől? Ki állt a helyemre? Kocsiajtó mérges becsapása. Nem köszönés a biztonsági őrnek. Táska ledobása a székre. Ki pakolta ezt a sok szart az asztalomra? Félresöprés. A takarítónő nedvesen hagyta az asztalt. Méregbe gurulás. Számítógép bekapcsolása. Hagyjanak már a francba a hülye panaszaikkal! Idióták.

"Tisztelt Ügyfelünk!

Kérdésére válaszul ezúton közöljük, hogy ...."

FöldreszálltAngyal Creative Commons License 2010.11.18 0 0 40

Félhomály. Papucs. Botorkálás. Konyha. A kávéfőző halk brummogása. Cigi egy. Kávé. Wc. Konyha. Kávé kettő. Cigi kettő. Zuhanyozni kéne. Számítógép bekapcsolása. Írt valaki? Affrancba. Hírek. Cigi három. Hamu az ölbe. Hamu a klaviatúrába. Káromkodás. Halkan. Még felébred. Mérges kikapcsolás. Zuhany. Borotválkozni is kéne már. Kinek van kedve? Cigi négy. Egyensúlyoz a mosdó szélén. Majdnem belepottyan. Megmentés. Kicsit borotvahabos lett a széle. Csikk bedobása a wc-be. Nagyobb lett a kopasz folt. Konstatálás. Már nem is szitkozódás. Felöltözés. Motor beindítás. Cigi öt. Kitolatás. Indul a nap.

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.07 0 0 38
részben rossz következtetés. vedd a nulla pontot, azt az állapotot, amiben az emberek nagy többsége leledzik,. azaz: azt, hogy csak ráció van, amit látsz, hallasz, érzel, tapinthatsz. a többi kamu, a többi nulla. ha innen indulsz el, márpedig innen kell, akkor ha be tudsz iktatni akár csak egy darab működô rituálét, hetente, akkor az már elôbbrelépés.

nincs mit elveszteni vele. a történet nem arról szól,. hogy alapjában mindenki teljes ura önmagának és egójának, tudatalattijából úgy olvas, mint egy mesekönyvbôl. vakok vagyunk és süketek. egy gyertya fénye is több a semminél.

és mondom: ez egy tanulási folyamat, ami az elején a rítus környékén él, azaz ha van rítus, valami működhet. de ha ez rendszeres, akkor módszerré, tapasztalattá, miondennapivá válhat, ha van rá igényed és a nyitottságod megôrzöd.

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.07 0 0 37
offodra - mivel ne látom az összefüggést a rítus és a magyarok cselekedetei között:

amirôl írsz, az nem rítus. az tanult és beidegzett. tanult anáyktól, apáktól, haveroktól, kollégáktól, szomszédtól. nem könnyű tanulás, de a hiábavalóság könnyen visz erre.
és beidegzett az évtizedek alatt.

mit vársz a magyaroktól? itt nem volt jóléti társadalom soha szinte, nincsenek évszázados hagyományok a demokráciára.

ilyenek vagyunk. natúrbús népség. ebbôl kell kihozni, amit lehet.

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.06 0 0 34
lehet, bár én még nem találkoztam olyan nagymesterrel, akinek ne lettek volna meg a maga rítusai és aki ilyen módon az idôt ki tzudta volna küszöbölni.
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.06 0 0 32
pedig a megoldás egyerű, csak legfeljebb nem érint meg.

a kisherceg róka meséje. elmondtam.

másképp: az odáig nemdben van, hogy kitalálsz magadnak szertartásokat, hogy reggel kávé mellé cigi, vagy tea este ha jó az idô, vagy hasonlók. de rítussá a rendszerességgel válnak.

egy teázás is hoz élményt. (maradok ennél a példánál, talán ez közérthetô)
sôt, minden teázás hozhat. de mind ugyanazt. egy módon tudod az agyad nevelni, az pedig a rendszeresség, az, ha a rítust ugyanakkor és ugyanúgy csinálod.

ezzel azt éred el, hogy ahogy az idôben haladsz elôre, már nem kell egy óra ahhzoz, hogy eljuss egy nyughalmi állapotba, hanem mondjuk csak 5 perc, vagy annyi sem. a rendszeresség azt hozza, hogy tudod, hogy vasárnap 5-kor szoktál teázni, ezért háromnegyed ötkor az agyad már elkezd rákészülni és ötre készen áll. kis teamütyürke és már működik. ha ne így teszed, hanem összevissza, akkor minden eges esetben uganyúgy és ugyanannyi ideig kell a játékot játszanod, azaz nem jutsz ötrôl a hatra.

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.05 0 0 28
a technikát el lehet sajátítani, de a rendszerességet nem. anélkül nincs rítus. ha viszint rendszeres vagy, akkor jön az eredmény, ha nem is várod, ha nem is gyúrsz rá.
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.05 0 0 27
a teázás (és ebbôl talán majd kitűnik, miért nem jó a fogmosás igazán) minden érzékszervedet lefoglalja. szaga van, íze van, színe van, hômérséklete van, a csészéánek tapontása, telik az idô - teázni nem lehet 5 perc alatt. hat a gyomrodra, agyadra is a szer is maga. de ez mellékes.

tehát egy cselekvéssoor foglal le, de teljesen - ebbôl a legkönnyebb elindulni.

Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.05 0 0 24
nem kötelezôen, de elérhetsz. azaz: maradva a teázásnál, vélelmezhetôen az emberek nagy részébnél ez a cselekvéssor nem rítus, hanem legfeljebb valami picit elemelkedettebb dolog a hétköznapinál.
Előzmény: Törölt nick (22)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.05 0 0 23
részben, mert nem tart elég ideig. mechanikusnak mechanikus, de még ha 5 vagy 10 percig is mosod a fogad, akkor sem elég az idô arra, hjogy eljuss agyilag abba az állapotba, amirôl beszéltem.

aztán, a cél. nehéz egy alapvetôen önmagáról szóló dologba belecsempészni többet. igaz, nem lehetetlen, csak nehéz.

tehát: ha a fogad, ínyed bírja a strapát, akár lehet rítus is.

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 20
van, csak azok külsôk.

ami meg nincs, az legfôképp azért, mert te nem akarod. nem? az idô megregulázható. ha akarod.

Előzmény: nettomazsola (18)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 19
szerintem vegyünk egy konkrét példát és azon induljunk el 9- a tea nem rossz példa.

mi a teázás?

nem lehet azt mondani, hygo a teaivás az csak a szomjúság oltása. azt se, hoyg az csak egy gyógyító, vagy kávépótló dolog - pontosabban mindkettôt lehet mondani és gondolni is, csak az nem érdekes a szempontunkból.

a teázás szertartás, és igen, rítus is lehet. nem az, alapvetôen magától semmi nem lesz rítus.

a rítushoz kellenek alap dolgok - ilnye az, hogy ne összevissza tedd. a kis herceg ilyen értelemben pontosan elmondja a rítus alap lényegét, amikor a róka megszelidítésérôl beszél. ugyanis ott a lényeg, hogy ha összevissza látogatod a rókát, akkor nem tudja, mikorra öltöztesse virágba a szívét - azaz nincs hatás.

tehát az elsô és alapvetô dolog az idô, az, hoyg a cselekvéssort mindig ugyanakkor csináld.

a másik ilyen, hogy a cselekvéssor lehetôleg ugyanaz legyen.

azaz: ha a teázást vesszük, lehetôleg ugyanabban forrald a vizet, ugyanabban áztasd, ugyanabba a csészébe öntsd - a teafű elvileg változhat, hogy ne undd meg.

miért?
mert a rutin, a cselekvés ismétlése és az, hogy idôbnen is mindig ugyanakkor teszed, a tanulási folyamatot rövidíti - erre alapozódni mindne szalagmunka - a monotónia hatására. a monotónia azaz a cselekvés ismétlése, robbanásszerű hatással van arra, hogy szétkapcsold az agyad.

a tudat éberen figyel. minden cselekvésnél addig éber, amíg van változó az inputban.
ha ez nincs, akkor ott a tudat unatkozni kezd.
elôbb elkalandozik és elszórakoztatja magát. aztán késôbb, ha méág mindig unja magát - de a cselekvés maga leköti a figyelmed (és ez fontos!), akkor a tudatod nem képes arra, hogy megiosztva figyeljen a cselekvésre, és közben játszásokat csináljon magának, hanem unatkozva de lekötôdik azzal, amit csinálsz.

ekkor jön az, hogy az agyad mivel javarészt leköti a cselekvéssor, a tudatod arra figyel - de nem 100%-ban, azaz unja magát, elkezd képeket, érzéseket felhozni a mélybôl. ezek szagok, ízek, hangok, nem hallucinációk, hanem egy felfokozott fogékonyséág a befogadásra.

magyarán: a riítussal ki tudod éheztetni a befogadó receptoraid, hiszen az inputok unalmasak, de lekötik részben, ezért hát mindne másnak örül a tudat.

hülye a duma, vagy legalábbis nem szakszerű, tudom. de mindenesetre a tapasztalat azt mutatja, hogy a legfogékonyabbá ezen módon teheted magad. erre alapozódik a hipnózis is, az is, amivel a jó szónokok hatnak a tömegre. monoton egyszerű dolgok ismétlése.

Előzmény: Törölt nick (11)
nettomazsola Creative Commons License 2002.04.04 0 0 18
akkor az én életemben nincs rítus. ugyanis teljesen kizárt, hogy vmit azonos idôpontban csináljak. ahhoz kicsit zaklatottan élek.
Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 17
ha egy megfighatatlan ügybôl kifolyólagh csinálod, akkor ez még nem rítus. ha ezzel van egy célod, akkro igen.

pontosítok.

amikor egy rituálét nézünk, akor sohja nem lehet kihagyni azt, hoyg mi a hatása. azaz: a rítus a legjobb kulcs ahhoz, hogy programozd a tudatalattid. oda egyébként nincs más bejárásod, csak az álmaid által.

ha a rítus örökölt, azaz a nagypapa is így borotválkozott, én is, akkor ez nem rítus, hanem szokás.

a rítus mindig feljebb mutat, vagy bejlebb.

Előzmény: nettomazsola (8)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 16
ezek babonák, vagy olyan cselekvések, amiknek te jelentôsélget tuajdonítasz, majdnem rítus, de nem az.

ha este lefekvés elôtt mindig iszol egy pohár tejet, utána pizsama, fogmosás, és fogmosás után persze tilos a nass, és utána fél óar olvasás és alvás a maciddal, aminek/akinek mindig elköszönsz, ez már lehet rítus. ehhez kell, hogy ez mindig ugyanakkor legyen idôben.

az idônek nagyon nagy szerepe van.

Előzmény: nettomazsola (8)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 15
az kényszeresség.
rítusokat nem a fogmosás körül találsz.

rítus például, ha nem csak egy épp megtalált bögrábe lógatod a teafiltered, hanem van erre csészéd és idôpontod és módszered, amit követsz - ez eddig mechanika - és ezzel együtt jár egyfajta szellemi és érzelmi átkapcsolás is.

mire gondolok.
minden tevékenység, ha egyenlô idôközönként tesszük, akkor hatásában erôsödik - a dohányzás i8s ettôl (többek között) erôs szokás. a rítus, ahogy elôveszed a cigit., általában ugyanazt, általában ugyanúgy gyújtva rá, általában ugyanott és ugyanakkor.

ami a fontos szerintem: a mostani kor nem kedvez ennek, a mekiben nincs rítus - max annyi, ami ahhoz kell, hogy meki függôvé válhass.

itt tehát máris elkülöníthetô kétféle rituálé: az egyik az, amit kívülrôl más hoz az életedbe és avatkozik be ezzel a mentális vizsonyaidba, és a másik, amit te alakítasz ki.
van az öröklött is, amire késôbb lehetne kitérni.

Előzmény: Törölt nick (3)
nettomazsola Creative Commons License 2002.04.04 0 0 14
juj, de jót röhögtem! köszönöm!
Előzmény: Bogart (13)
Bogart Creative Commons License 2002.04.04 0 0 13
"én pl. a zebrán mindig a fekete-fehér találkozására lépek" -- így nem tudod azt mondani közben, hogy most látnak, most nem látnak. :-))
Előzmény: nettomazsola (8)
nettomazsola Creative Commons License 2002.04.04 0 0 8
"Nem kötekedés, de mi a rítus?"
tényleg mi az?
én pl. a zebrán mindig a fekete-fehér találkozására lépek, a csatornafedôknek sosem a közepére - ez mondjuk elég praktikus BP-en... - reggel muszáj a kávémnak pont "olyannak" lenni, stb.
ja, és nem iszom alkoholt világosban...
ez rítus, megszokás, v. hülyeség?

Előzmény: Törölt nick (2)
nettomazsola Creative Commons License 2002.04.04 0 0 7
ismersz?
Előzmény: Törölt nick (5)
nettomazsola Creative Commons License 2002.04.04 0 0 4
nekem is kell egy rítus, hogy jól aludjak! - azt hiszem kicsit több, mint megszokás.
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 1
Gable, Gable... ha jól emlékszem, volt ilyen nevű színész. igaz-e?

ésegyébként? (már féltem, hogy nullázás nélkül maradunk...)
;-)

Előzmény: Gable (0)
Gable Creative Commons License 2002.04.04 0 0 0
0 rítust minden értőnek ;)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.04 0 0 topiknyitó
kell? van? idegen?
hmmm?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!