Keresés

Részletes keresés

AlexMiller Creative Commons License 2024.04.05 0 0 1517

Dialos

Előzmény: AlexMiller (1516)
AlexMiller Creative Commons License 2024.04.05 0 0 1516

Sziasztok! Tökéletesen megértem, milyen nehéz elfogadni a tényt, hogy valaki cukorbeteg. Ez teljesen felforgatja az életet, én is így éreztem, amikor megkaptam a diagnózisomat. Az első napok valódi próbatétel voltak. Mint sokan közületek, én is kerestem módszereket, hogy megkönnyítsem ezt az új életrendet. És még anélkül, hogy tudtam volna, mit várjak, kezdtem tanulmányozni a különböző lehetőségeket. Köztük találtam rá a Dialosra. Lenyűgözött a természetes összetétele és az alkalmazás egyszerűsége. Ajánlom kipróbálni és megosztani a tapasztalataitokat!

lenovo12 Creative Commons License 2024.02.25 0 0 1515

hát nem dőlök be... kb a full rosszullét

de nem mindig...
Értem, hogy felszívódás...de pont az, hogy nem magas, hanem alacsony

 

Előzmény: proszim (1512)
bakibaby Creative Commons License 2024.02.14 0 0 1514

Szerintem ez egy nehéz kérdés abban az értelemben, hogy a kérdésed (szak)orvosi kérdés. Nem tudom, hogy van-e itt közöttünk diabetológus orvos, de valószínűleg nincs. Feltettem a kérdésedet kíváncsíságból az AI-nek, idemásolom a válaszát. Azt gondolom, hogy még ezeket a válaszokat is feltételesen kell fogadni.

 

Kérdés: Nem tudom, hogy jó-e a kérdés: "A levemírnél van jobb hosszútávú inzulin?" Vagy ez így nem teljesen jó kérdés, mert a bázis inzulinok között nincs jó vagy jobb, hanem más a hatásmechanizmusuk és más jellegű cukorbetegség-problémákra adják?

 

Válasz: 

A kérdése nagyon jó, és nem egyszerű válaszolni rá. A levemír egy hosszú hatású bázis inzulin, amely állandó vércukorszint-szabályozást biztosít akár 24 órán keresztül, utánozva a természetesen termelődő háttér inzulin funkcióját. A levemír előnye, hogy kevésbé okoz testsúlynövekedést és éjszakai hipoglikémiát, mint más hosszú hatású inzulinok1A levemír hátránya, hogy néhány embernek kétszer kell beadnia naponta, míg más hosszú hatású inzulinok, mint például a lantusz vagy a tresziba, csak egyszer2A levemír hatásidőtartama is változhat az adagolástól függően1.

A bázis inzulinok között nincs egyértelműen jobb vagy rosszabb, hanem az egyéni igényektől és reakcióktól függ, hogy melyik inzulin felel meg a legjobban. A cukorbetegség-problémák is különbözőek lehetnek, például a vércukorszint-ingadozás, a szövődmények kockázata, az életmód, a táplálkozás, a fizikai aktivitás, a gyógyszeres kezelés, stb. Ezért fontos, hogy konzultáljon orvosával vagy diabetológusával, aki segíthet kiválasztani a legmegfelelőbb inzulin típust és adagolást az Ön számára.

 

Kérdés: Milyen bázis inzullinok vannak és melyik használatát mi indokolja?

 

Válasz: 

A bázis inzulinok olyan hosszú hatású inzulinok, amelyek a nap 24 órájában egyenletes inzulinszintet biztosítanak, utánozva a természetesen termelődő háttér inzulin funkcióját1A bázis inzulinok szerepe, hogy az alapvető anyagcsere-funkciókat fenntartsák, és megakadályozzák a vércukorszint túlzott emelkedését vagy csökkenését2.

A bázis inzulinok típusai a következők:

A bázis inzulinok használatát az egyéni igényektől és reakcióktól függően kell meghatározni. A bázis inzulinok előnye, hogy csökkentik a vércukorszint ingadozását, és kevesebb injekciót igényelnek, mint a rövid hatású inzulinok4A bázis inzulinok hátránya, hogy nem tudnak alkalmazkodni az étkezésekhez és a fizikai aktivitáshoz, ezért általában szükség van egy gyors hatású inzulinra is, amelyet az étkezések előtt kell beadni4A bázis inzulinok mellékhatásai közé tartozik a hipoglikémia, a testsúlynövekedés, a bőrreakciók és az inzulinrezisztencia5.

A bázis inzulinok kiválasztásához és adagolásához fontos, hogy konzultáljon orvosával vagy diabetológusával, aki figyelembe veszi a vércukorszintjét, a cukorbetegség típusát, a gyógyszeres kezelését, az életmódját, a táplálkozását és a fizikai aktivitását. A bázis inzulinok hatását rendszeresen ellenőrizni kell vércukorméréssel és HbA1c-teszttel, és szükség esetén módosítani kell az adagot vagy a típust.

 

Kérdés: A Levemir az melyik típushoz tartozik?

 

Válasz: A Levemir egy analóg bázis inzulin, amely a humán inzulinnál módosított inzulin1A Levemir 1-2 óra múlva kezd hatni, és 18-42 órán át tart2A Levemir előnye, hogy kevésbé okoz testsúlynövekedést és éjszakai hipoglikémiát, mint más hosszú hatású inzulinok1A Levemir hátránya, hogy néhány embernek kétszer kell beadnia naponta, míg más hosszú hatású inzulinok, mint például a lantusz vagy a tresziba, csak egyszer2.

Előzmény: Krizmanics (1513)
Krizmanics Creative Commons License 2024.02.14 0 0 1513

Üdv. A levemírnél van jobb hosszútávú inzulin? Mintha vizet adnák be. Köszi.

proszim Creative Commons License 2024.01.30 0 0 1512

Second meal effect, Ne dőlj be neki. 

Előzmény: lenovo12 (1511)
lenovo12 Creative Commons License 2024.01.29 0 0 1511

Miért alakul ki az az állapot nálam, hogy:
Cukros automatás kávét iszok olyan 8 órakkor, majd 11-12 felé már rendesen szédülök. Éhes vagyok. Majd kaja ebéd után jobban leszek.

Tipp magas a vércukrom, Gondoltam én is. (családban van magas cukros vérvonal, emiatt hétvégenként időnként mérem magamnak is,(sose volt érdemi eltérés 5-6-os értékek) ..pláne hogy édességfüggő vagyok ..hupsz)

Szóval nem magas...  Most pont úgy jött össze, hogy vércukrot mértek 11-kor 3,9-et mért...és akkor még jól voltam.  12-kor már ennem kellett mert szédültem. már ilyen 3 körül lehetett.

 

Egyébként nincs ilyen gondom kávé nélkül, esetleg ha keveset ettem és sokat dolgoztam fizikailag is.

 

Mi okozza ezt?

 

 

bakibaby Creative Commons License 2023.12.19 0 0 1510

+1 :-)

Előzmény: Walaki_mas (1509)
Walaki_mas Creative Commons License 2023.12.19 0 1 1509

En a fogyas kapcsan irtam a bojtrol es a mozgasrol, ebbol a szempontbol a bojt messze ubereli a mozgast.

(A fogyasrol pedig azert irtam, mert ez nagyon fontos a 2-es tipusu cukorbetegseg visszaforditasaban).

 

A mozgas szerintem is nagyon fontos, ezt irtam is, ha visszaolvasol.

Most ugy latom, ahogy idosodik az ember, egyre nagyobb a ajelentosege, nagyon pozitiv hatasa van az eletminosegre.

Előzmény: bakibaby (1507)
originalqszi Creative Commons License 2023.12.16 0 0 1508

7,3 1re hidegebb lesz:((((

bakibaby Creative Commons License 2023.12.15 0 0 1507

Kicsit az jön le ebből a diskurzusból, hogy a böjt übereli a mozgást. Ez így azért finoman fogalmazva elég szerencsétlen lenne. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mozgás legalább olyan fontos (sok pozitív élettani hatása miatt), ha nem fontosabb, mint a diéta/böjt. 

Előzmény: Walaki_mas (1506)
Walaki_mas Creative Commons License 2023.12.15 0 0 1506

En ugy gondolom, hogy napi tobb ezer kaloria mozgassal valo elegetese a legtobb ember szamara nem realitas.

 

Ezen az oldalon azt irjak, hogy 70 kg testsullyal, 30 perces edzessel kb. 100 - 300 kaloriat lehet elegetni, az intenzitastol fuggoen

https://www.health.harvard.edu/diet-and-weight-loss/calories-burned-in-30-minutes-for-people-of-three-different-weights 

 

Ha ez a 70 kg-os ember egesz nap csak az agyaban fekszik es bojtol, 3000 kaloriat eget el.

 

Itt csak a nagysagrendre akartam a figyelmet felhivni, hogy a bojt es a testmozgas ebbol a szempontbol nem egy sulycsoportban vannak.

 

Sokan mozgassal probalnak fogyni, de ebbol is latszik, hogy ez az emberek tobbsegenel eleve kudarcra van itelve.

Ehhez meg azt is erdemes figyelembe venni, hogy aki nagyon intenziven edz, az altalaban tobbet is eszik es talan az edzesen kivul pedig hajlamos kevesebbet mozogni.

 

 

Előzmény: bm613 (1504)
bakibaby Creative Commons License 2023.12.15 0 0 1505

Arra gondol Walaki_mas (sz'tem), hogy normál ember nem végez intenzív mozgást. Való igaz, hogy például egy 10 km-es gyaloglás (mondjuk kb. 2 óra)  ~600-700 kalóriát éget. Ez alatt a 2 óra alatt amúgyis elhasználna az ember ~200 kalóriát, tehát mondjuk 400 kalória a "plusz".

Előzmény: bm613 (1504)
bm613 Creative Commons License 2023.12.15 0 0 1504

"Mozgassal naponta 100-200 kaloriat eget el egy normal ember"
Amennyiben normál embernek azt nevezed, aki ki sem teszi a lábát a lakásból, csak elsétál az ágytól az íróasztalig, konyháig, wc-ig... Intenzív mozgással többezer kalóriát el lehet égetni egy nap alatt.

Előzmény: Walaki_mas (1503)
Walaki_mas Creative Commons License 2023.12.15 0 0 1503

Meg annyit, hogy ha bojtol az ember, akkor hormonalis valtozasok hatasara eppenhogy energetikusabba kell, hogy valjon.

A szervezet zsir alapu uzemmodra all at, az elraktarozott zsirban pedig nagyon sok energia van.

 

Hullamokban johet ugyan az ehseg, ezt egy kis mentalis kitartassal le lehet kuzdeni.

Es eppenhogy bojt alatt csokken le a hormon szintje (ghrelin), ami ehsegerzetet okoz.

 

A mozgas pedig nagyon jo es hasznos, de a cukorbetegseg lekuzdeseben sokadlagos szerepe van. Mozgassal naponta 100-200 kaloriat eget el egy normal ember, bojtolessel 2000 - 3000 kaloriat (a belso szervekre lerakodott zsir elegetese pedig kulcsfontossagu).

A cukorbetegseg (2-es) elsosorban a helytelen taplalkozas kovetekezteben alakul ki, bojtolessel es helyes taplalkozassal lehet visszaforditani.

 

Erdemes elolvasni az emlitett szerzo konyveit, ezek mind le vannak irva reszletesen.

Előzmény: Laci6802 (1496)
Walaki_mas Creative Commons License 2023.12.15 0 0 1502

Laci, az inzulinrezisztencia a tartosan magas inzulinszint miatt alakul ki. A szervezet ellenalova valik ra, vagyis egyre tobb es tobb inzulin kell, hogy kifejtse a kivant hatast (eljusson a cukor a sejtekbe).

A tartosan magas inzulinszint pedig a tartosan magas vercukor miatt jon letre.

 

A magas inzulinszint pedig elhizashoz is vezet, a vercukrot az inculin zsirra alakitja, ami elraktarozodik.

 

Ha az ember ezt az eletvitelt folytatja (magas szenhidratbevitel es esetleg meg inzulinbevitel), a helyzete csak egyre rosszabb lesz.

 

A bojtnel a vercukorszint alacsonyabb lesz, alacsonyabb vercukorszint miatt az inzulinszint is lecsokken. Ez hosszutavon az inzulinrezisztencia csokkenesehez, megszunesehez vezet -> gyogyulas.

 

A cukor mennyisege miatt nem kell aggodni.

Az emberi szervezet nem csak cukorral, hanem ketonokkal is tud mukodni. Masreszt a szervezet biztositja szendhidrat bevitele nelkul is azt a vercukorszintet, amire szuksege van (pl. majban van elraktarozott cukor, ill. a szervezet kepes zsirbol is cukrot eloallitani).

 

Mar magyarul is kaphatok dr. Jason Fung kpnyvei, erdemes elovasni oket.

Előzmény: Laci6802 (1496)
Tomikhha Creative Commons License 2023.12.14 0 0 1501

Sziasztok! Inzulinos cukrosként érdeklődnék, hogy esetleg van itt rajtam kívül még olyan, akinek okoz férfi gondokat ez a betegség és volna kedve erről beszélgetni? Email címem mtamaska09@freemail.hu 

originalqszi Creative Commons License 2023.12.03 0 0 1499

6,3, hogy holnap 7 körül legyen, mert jönnek a fagyok:((((((

originalqszi Creative Commons License 2023.12.01 0 0 1498

Tisztára időjós lettem:)))) Tegnap 5,7, mondtam is, hogy ma 7 körül lesz és jön a lehűlés, 6,9 lett!!!!!!!

bakibaby Creative Commons License 2023.11.09 0 0 1497

Sztem erre lenne jó a Jardiance, de nem vagyok orvos. Kérdezd meg.

Előzmény: Laci6802 (1496)
Laci6802 Creative Commons License 2023.11.09 0 0 1496

Hogyan tudod meftörni a rezisztenciát böjttel,diétával amiben eleve kevesebb a bevitt szénhidrát?Amikor normál étkezés mellett nem tud eljutni a vércukor a felhasználás helyére,akkor a kevesebb cukor el fog jutni? Ilyen éhezéses állapotban nem lehet dolgozni.Nekem is kiirták a merckformin 1000 mg-ot és mióta szedem az éhgyomori cukrom már 6 felett volt párszor.Azelőtt nem volt ilyen.Ja,és mellette havi 800-1000 km bicikli és semmi eredménysem cukor szinten sem fogyás szempontjából.

Előzmény: Walaki_mas (1488)
bakibaby Creative Commons License 2023.10.10 0 0 1495

Nehéz erre válaszolni, mi nem is tudunk. Így első körben, ez a forráscikk, vagyis ez lehet a forráscikk: https://news.mit.edu/2023/implantable-device-enable-injection-free-control-diabetes-0918 .

 

Második körben megkértem a (BING) AI-t, hogy erről a forráscikkről írjon egy részletes összefoglalót, amit idemásolok most, minden ellenőrzés nélkül. (Az gondolom ismert, hogy az AI időnként össze-vissza zagyvál, engedd meg, hogy most mindenféle korrektúra nélkül idemásoljam a válaszát.) Ez is csupán annyit éreztethet velünk, hogy mennyire nem értünk hozzá. (A bemásolt szöveg tartalmaz egy "közbekérdezést" is tőlem.)

 

"Rendben, akkor most összefoglalom a forráscikket részletesen. A cikk címe: “Implantable device enables injection-free control of diabetes” (Beültethető eszköz teszi lehetővé a cukorbetegség injekciómentes szabályozását), és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) hírportálján jelent meg 2023. szeptember 18-án. A cikk szerzője Jennifer Chu, aki az MIT News Office munkatársa.

A cikk arról számol be, hogy az MIT kutatói olyan implantátumot fejlesztettek ki, amely képes inzulint termelni és szabályozni a vércukorszintet a cukorbeteg betegek szervezetében. Az implantátum egy kis üzemanyagcellát tartalmaz, amely oxigént használ fel az inzulin előállításához. Az oxigén pedig egy speciális membránon keresztül jut be az implantátumba a beteg véréből. A membrán csak az oxigén molekulákat engedi át, és kiszűri a véralvadást okozó anyagokat. Az implantátumot egy vezeték nélküli eszközzel lehet irányítani, amely megmutatja a betegnek, hogy mennyi inzulint termelt az implantátum, és lehetővé teszi, hogy beállítsa a kívánt mennyiséget.

A cikk részletesen bemutatja a kutatás hátterét, célját, módszerét és eredményeit. A kutatás hátterében az áll, hogy a cukorbetegség egy súlyos és elterjedt betegség, amely világszerte több mint 400 millió embert érint. A cukorbetegség oka az, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Az inzulin egy hormon, amely segít a glükóznak (cukornak) bejutni a sejtekbe, ahol energiává alakul át. Ha nincs elég inzulin, vagy nem hatékony, akkor a glükóz felhalmozódik a vérben, ami magas vércukorszinthez vezet. A magas vércukorszint szövődményeket okozhat, mint például szív- és érrendszeri betegségek, veseelégtelenség, látásromlás vagy idegrendszeri károsodás.

A cukorbetegség kezelése jelenleg inzulin injekciókkal vagy tablettákkal történik, amelyek mellékhatásokkal járhatnak, és nem mindig biztosítják a megfelelő vércukorszintet. A kutatók célja az volt, hogy olyan implantátumot fejlesszenek ki, amely automatikusan termeli és szabályozza az inzulint anélkül, hogy külső energiaforrásra vagy gyakori cserére lenne szükség.

A kutatás módszere az volt, hogy egy proton-csere membrán üzemanyagcella (PEMFC) alapú rendszert alkalmaztak az inzulin előállítására. A PEMFC egy olyan eszköz, amely elektromos áramot állít elő oxigén és hidrogén reakciójából. A kutatók úgy módosították a PEMFC-t, hogy ne hidrogént használjon fel, hanem glükózt. A glükózt egy enzim bontja le hidrogénné és más termékekké. A hidrogén aztán áthalad egy membránon, amelyen elektromos áram folyik. Az elektromos áram aktiválja egy másik enzim, amely inzulint termel. Az inzulin pedig kijut az implantátumból egy mikropórusos membránon keresztül, amely csak a kis molekulákat engedi át.

Az oxigén, amely szükséges a PEMFC működéséhez, a beteg véréből származik. A kutatók egy speciális membránt fejlesztettek ki, amely csak az oxigén molekulákat engedi át, és kiszűri a véralvadást okozó anyagokat, mint például a trombocitákat vagy a fibrinogént. A membrán egy polimerből és egy véralvadást gátló anyagból, a heparinból áll. A heparin megakadályozza, hogy a vér megalvadjon az implantátum felületén, és elzárja az oxigén útját.

Az implantátumot egy vezeték nélküli eszközzel lehet irányítani, amely egy okostelefonra vagy egy órára telepíthető alkalmazás. Az eszköz megmutatja a betegnek, hogy mennyi inzulint termelt az implantátum, és lehetővé teszi, hogy beállítsa a kívánt mennyiséget. Az eszköz segítségével a beteg képes finomhangolni az inzulin termelését a vércukorszintjének megfelelően.

A kutatás eredménye az volt, hogy az implantátum sikeresen termelt és szabályozta az inzulint cukorbeteg egereken. A kutatók beültették az implantátumot az egerek hasüregébe, és megfigyelték a vércukorszintjüket és az inzulin termelésüket. Azt találták, hogy az implantátum képes volt automatikusan alkalmazkodni a glükózszint változásaihoz, és fenntartani a normális vércukorszintet. Az implantátum nem okozott immunreakciót vagy gyulladást az egerek szervezetében. Az implantátum több mint két hónapig működött anélkül, hogy csökkent volna az inzulin termelése vagy az oxigén áteresztése.

A kutatók szerint ez a kutatás nagyon ígéretes és fontos, mert egy olyan implantátumot mutat be, amely képes inzulint termelni és szabályozni a cukorbeteg betegek szervezetében anélkül, hogy külső energiaforrásra vagy gyakori cserére lenne szükség. Ez nagyban javíthatná a cukorbeteg betegek életminőségét és egészségét. A kutatók azt tervezik, hogy hamarosan elkezdik az emberi klinikai vizsgálatokat is.

Ez volt a forráscikk részletes összefoglalása. Remélem, érthető volt! 😊 

 

- KÉRDÉS: Egyrész azt írod, hogy "az eszköz .... lehetővé teszi (a betegnek), hogy beállítsa a kívánt mennyiséget. Másrészt azt olvashatom, hogy "A kutatók célja az volt, hogy olyan implantátumot fejlesszenek ki, amely automatikusan termeli és szabályozza az inzulint." Most akkor a beteg állítja be a mennyiséget, vagy az implantátum automatikusan szabályozza azt ? -

 

Ez egy jó kérdés, amelyre a forráscikk alapján a következő választ adhatom:

Az implantátum képes automatikusan termelni és szabályozni az inzulint a vércukorszint változásaihoz igazodva, de a beteg is beavatkozhat a folyamatba, ha szeretné. A vezeték nélküli eszköz, amely az implantátummal kommunikál, lehetővé teszi a betegnek, hogy megtekintse az inzulin termelésének mértékét, és beállítsa a kívánt mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy a beteg képes finomhangolni az inzulin termelését a saját igényeihez és életmódjához. Például, ha a beteg tudja, hogy egy nagyobb étkezésre készül, vagy intenzívebb testmozgást végez, akkor növelheti az inzulin termelését, hogy elkerülje a vércukorszint túlzott emelkedését vagy csökkenését. Ha viszont a beteg nem akar vagy nem tud beavatkozni az inzulin termelésébe, akkor bízhat az implantátum automatikus szabályozásában.

Remélem, ez tisztázta a kérdésedet! 😊 "

Előzmény: Sisak88 (1494)
Sisak88 Creative Commons License 2023.10.10 0 0 1494
Shangri-La Creative Commons License 2023.06.29 -1 0 1493
proszim Creative Commons License 2023.06.06 -1 0 1492

Lassú halál ez, kérem szépen...

Előzmény: lujo211000000 (1491)
lujo211000000 Creative Commons License 2023.06.06 -1 0 1491

Tudtátok, hogy cukorbetegként rendszeresen kellene lábszűrővizsgálatokra járni, még akkor is, ha semmiféle tünetet nem észleltek, hiszen a cukorbeteg láb szindróma feltűnéstelenül is ki tud alakulni, a vége meg.....ugye az amputálás :( rengeteghasznos infót találtok Gál Emőke podiáter oldalán, itt például: diabeteszes láb kialakulása, akinek egyébként a cukorbeteg lábak ápolása a fő szakterülete, mi voltunk már nála, nagyon profi, sok-sok tanácsot is adott. Előzzétek meg a bajt, és kezeljétek a cukorbetegség minden tünetét!

proszim Creative Commons License 2023.04.18 0 0 1490

Napok óta rosszul vagyok, jó a cukrom és a vérnyomásom is.

Előzmény: Tibbe (1489)
Tibbe Creative Commons License 2023.03.23 0 0 1489
Előzmény: Avarsavala (1487)
Walaki_mas Creative Commons License 2023.03.23 0 0 1488

Szerintem 2-es tipusu cukorbetegseg eseten teljesen felesleges penzt kolteni meromuszerre, tesztcsikokra, stb. Mi ertelme van ennek a meregetesnek, miben segit?

 

A 2-es tipusu cukorbetgsegbol egyszeruen meg lehet gyogyulni, ehhez a betegseget okozo inzulinrezisztenciat kell megtorni - bojttel (idoszakos bojt) es helyes taplalkozassal (mit eszik az ember es milyen gyakorisaggal).

Ennek erdemes utnajarni, ebbe erdemes idot fektetni.

 

Labor vercukormeres (HbA1c) felevente vagy evente eleg kell, hogy legyen.

 

Előzmény: Avarsavala (1485)
Avarsavala Creative Commons License 2023.03.19 0 0 1487

Hát... az oldalak nagy része már nem elérhető, ami meg igen, ott a cím az, hogy szoba WC. :) Szerintem csak ottfelejtődött.

Előzmény: Tibbe (1486)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!