Keresés

Részletes keresés

dongenaro Creative Commons License 2003.08.25 0 0 38
Hali!!!

Ma a Fény u. piacon láttam friss kecsketejet literes kiszerelésben, meg igazi juh- sajtokat meg -túrókat, ha érdekel Titeket....

dongenaro

Törölt nick Creative Commons License 2003.08.25 0 0 37
Halis

tejet a Lehel csarnokban lehet kapni. Es kecsketejet is.

de ugy vettem eszre, hogy ujabban vizesebb. Jellemzo, hogy bevezeteskor jo iz, aztan egyre ruppotlanabb minoseg. Szerintem a parmalattal is ez a helyzet, igaz, h az vmi mutej, de 2-3 eve meg mintha jobb ize lett volna, mara mar csak uolyan jellegtelen, mint a tobbi tejvizezose markae.
lemy

Vad Creative Commons License 2003.08.25 0 0 36
bocs frimi, rossz helyre címeztem az előző válszt, ez a helyes előzmény.
Egyébként bocs a sok pofázásért, de magam is "tejérzékeny" vagyok.
:)
Előzmény: aleszka (10)
Vad Creative Commons License 2003.08.25 0 0 35
hát te vagy a mr. szmissz vagy a mátrixból, vagy még nem ittál tejet.
Előzmény: frimi (9)
Vad Creative Commons License 2003.08.25 0 0 34
télleg van macskád?
nem iszik tejet a macska, de ha mégis, megeszi az aludttejet is, ha nem kap vizet, meg rendes kaját.
De ha féltartósat veszel emijatt a macskádnak, hogy kevesebbet kelljen takarítani, a grínpíszesek meg fognak verni, de én is.
Előzmény: csokibéka (4)
Vad Creative Commons License 2003.08.25 0 0 33
nanémá! ügynök!
Előzmény: Konrad (2)
marczy__ Creative Commons License 2003.08.24 0 0 32
csák áz á biztos, há áz tehenybűl fejik á szemed laattaará... éveken át volt az utcánkban egy emberke, akinek volt, attól vettük. Na de Szombathely csak egy kis falu... Csak hát már a jó Istennek sem éri meg tehenet tartani. Mindig hoztuk az ötliteres kannával, aztán forraltuk, leszedtük a fölét, a tejet megittuk, a föléből meg nagyon jó kekszet lehetett sütni, nem úgy, mint ezekből a pancsolmányokból... Persze előfordult az is, hogy nem hoztuk el időben, és megsavanyodott, de nem volt baj, mert akkor meg a túró gondja oldódott meg napokra, vagy kalácsot sütöttünk belőle.
frimi Creative Commons License 2002.03.26 0 0 30
Hi!

Amit "süket sablonnak" nevezel, az szerintem az információs forradalomnak is nevezett valaminek egy része. S nem csak a hírek terjedési sebességéről van szó szerintem - amiben egyetértek veled -, de a hírek mennyiségéről is!
Gondold csak meg, hogy az a két indián, aki füstjelekkel cserélt információt egymással mondjuk a múlt században, mit tudhatott arról, hogy mi történt akár egy évvel előtte New Yorkban. S ma meg...
Más...A kloramfenikol (Chlorocid) gyártását azért tiltották be Magyarországon (az EGYT, a mai EGIS gyártotta), mert pusztította a vörös vértesteket, azaz a hemoglobint. Egyébként igen hatásos antibiotikum volt!
Igazad van, amikor a baktériumok esetleges kifejlődő rezisztenciáját említed, de ez bármilyen antibiotikummal megeshet, ha nem kúraszerűen szeded, azaz nem egy teljes adagot, hanem mondjuk bekapsz két-három tabletát s ha már nem vagy lázas, akkor abbahagyod. Nem vagyok orvos, de én inkább az említett vörösvértest károsítást tartom ez esetben veszélyesnek. De akárhogy is van, nem mondható egészségesnek, hogy egy élelmiszer ilyesmit tartalmazzon!!!
S hadd pontosítsalak egy picit: a coli baktérium a belekben szokott bajokat keverni. Következménye pedig a WC azonnali megtámadása...:-)))
Frimi

Előzmény: NaNe (29)
NaNe Creative Commons License 2002.03.26 0 0 29
Frimi,

Bocs, de amit az info terjedésével kapcsolatban írtál, az csak egy jól ismert, ámbár süket sablon. Ugyanis ez nem azt jelenti, hogy bizonyos eseményekről nem kap hírt az ember, hanem azt, hogy nem azonnal, hanem csak egy idő elteltével. Tehát a hír terjedésének sebességével van összefüggésben, nem pedig a tartalmával, az események megtörténtével.

A csirke egyébiránt azért 'halálos' mert a benne levő antibiotikumokra az ember szervezetében található baktériumok rezisztensé válnak, így azok elburjánzása esetén az antibiotikum hatástalan lesz, így a betegség kezelhetetlenné váiik, lefolyása nem tartható kordában. Gondolok itt például a torokgyulladásodat kiváltó coli baktériumokra.

NaNe

Előzmény: frimi (25)
Punknown Terrorist Creative Commons License 2002.03.26 0 0 28
Inkább maradok Debrecenben, akkor.
BahnScorper Creative Commons License 2002.03.26 0 0 27
Akinek nem inge... tőgymelegen általában tényleg a borjak isszák a tejet. A borjú, mint olyan, egy marha. Én nem vagyok borjú, és nem szeretem a tejet melegen. Akkor se, ha közvetlenül a tehénből jött, akkor se, ha mikróba volt rakva a tejespult után. Nem akartam senkit sem megbántani. Ha pl. nem szeretném a tejet, és aszondanám, hogy "kérem, nem vagyok én macska"... :-))))
Előzmény: frimi (22)
Tomthumb Creative Commons License 2002.03.26 0 0 26
És ÍRÓT???

Miskolci címet már mondtak, de oda nem megyek érte. A Fővám téren van író is?

frimi Creative Commons License 2002.03.26 0 0 25
Hi!
Azért nem ennyire homogén a kép...
Láttam elég felvizezett tejet anno "decebál" és a kenyerek minősége viszont határozottan javult! Ezt nyugodt szívvel állíthatóm, mert nagyon szeretem a kenyeret és nagyon finnyás is vagyok rá!
Nem tudom, hogy honnan veszed a "halálos csirkét", mert a kloramfenikolos kínai(?) csírke csak egyedi jelenség volt s pár évtizeddeel korábban torokgyulladásoaimat kezelték Clorocid tabelttával, amelynek hatóanyaga kloramfenikol volt. Kétségtelen, hogy potenciális veszélyt hordoz ez a gyógyszer a vörös vértestek pusztításával, de azért nem hal meg tőle azonnal az ember!
A ciános halat illetően teljesen egyetértek veled! De az szerintem a román környezetvédelmi hatóságok lelkén szárad, mert ugye egy cég addig csinálhatja kis(?) disznóságait, amig a hatóságok azt engedik!
A Dunában fogott hal pedig nem fenolos, bár halat fogni nem a szennycsatornák közelében kell!
A sertéspestis sem újkeletű dolog, a BSE és a marha közötti összefüggés meg újonnan felismert dolog!
De van egy általános megjegyzésem: A híradástechnika rohamos fejlődését a hírközlés robbanásszerű fejlődése követte. Ma az emberek sokkal több információhoz jutnak hozzá, mint pl. 50 évvel ezelőtt. S ebben benne van az is, hogy ma nem korlátozzák állami eszközökkel, hogy mi jelenik meg a sajtóban, hangzik el a rádióban stb., Ezért sokkal több negatív ismeret jut el hozzánk, mint korábban. Ez is nagymértékben belejátszik abba, hogy megrettenhetünk a valós élettől!
Frimi
Előzmény: NaNe (24)
NaNe Creative Commons License 2002.03.25 0 0 24
Nem akarom csinálni a feszt, de abban a szemét komcsi időkben nem volt probléma normális tejet, ropogós héjú kenyeret venni.
A paradicsom nem raktárban érett, hanem a földeken. Még íze is volt.
Nem lehet venni csirkét, mert megpusztul az ember tőle, a marhától szivacsos lesz az agya, a haltól meg ciános a haja. A sertés pestises a Dunában fogott hal meg iszap szagú, fenolos.
Mi van itt ebben az országban? Egyre jobban élünk, egyre gazdagabb ország vagyunk, egyre közelebb van az EU, csak éppen nem lehet inni egy jó pohár igazi tejet?!
A terem búráját!
Eh ...
frimi Creative Commons License 2002.03.25 0 0 23
Hi!
Nagyanyám hajdanában-danában nekem is elmondta, hogy az a jó tej, amelyik fehér, egy kicsit fei is habzik, meg az üveg falán masszív opálos réteget hagy maga után. Olyan jó zsíros kinézete van...S azt is mondta, hogy a kékes színárnyalatú , híg benyomást keltő tej pedig fel van vizezve!!!
(Ha már a paprikát nem is olyan régen míniummal hamisították, akkor miért ne lehetne a tejet vizezni?)
Frimi
Előzmény: kékbarisnya (19)
frimi Creative Commons License 2002.03.25 0 0 22
Azért a közvetetten marhának titulálás egy kissé bántó volt számomra...
Frimi
Előzmény: BahnScorper (18)
NaNe Creative Commons License 2002.03.25 0 0 21
Megpróbáltam felgőzölni a bolt tejet capuccinonak. Összeesik, hasnálhatatlan.
Mit tegyek bele, gipszet?

Nem volna egyszerűbb, ha a tejipar nem lopná ki belőle a tejszínt, és a többi értékes, a tej árában kifizetett anyagokat?

BahnScorper Creative Commons License 2002.03.25 0 0 20
Hah, ezek a szinminták engem arra a mosóporreklámra, meg a fénycsövek szineire emlékeztetnek engem. Én láttam már á la natúr tejet, (de nem mertem meginni) ránézésre nem más, mint a zacskós vagy dobozos. Persze, városi gyerek vónék... :-))))
Előzmény: kékbarisnya (19)
kékbarisnya Creative Commons License 2002.03.25 0 0 19
Nemcsak az íze, de még a színe sem hasonlít a bolti, zacskós vagy dobozos egykutya, tejnek az igazihoz. Ezzel viszont az a baj, hogy forralni kell, legalábbis nyáron, mert hamar megalszik. A bolti tej halványkék, a házitej viszont tejfehér. A frissen fejt tej még nekem is csak emlék vagy vágyálom, pedig abból szerettem a tőgymeleget, míg forralva csak hidegen vagyok képes meginni.
Előzmény: csokibéka (4)
BahnScorper Creative Commons License 2002.03.25 0 0 18
'reggelt!

A topic címében szereplő kérdésre: a BÓTBAN! :-))))

Amúgy meg tőgymeleg tej? Nade kérem, nem vagyok én marha... :-)))) lehet, hogy a borjúnak jó az, de nekem... tejet hűtve kell inni és szűrve, úgy a legjobb. De azért egy kis szájöblítés nem árt utána, mert igen rossz szájízed lesz tőle utólag. Általában reggel és este mindig tejet iszok, kivéve ha nincs, (vagy kómás vagyok reggel, és csak még jobban "kiütne") mert akkor teát. Egyéb tejtermékek közül meg nálam a nem büdös sajtnak (konkrétabban trappista, Karaván, Parenyica, mozzarella, gomolya, mezei kockasajt, és Mese sajt) és a pöttyös túrórudinak van csak létjogosultsága...

aleszka Creative Commons License 2002.03.25 0 0 17
igen, az anno tényleg iható volt, de mostanság kóstoltad?

borzalmas vízízű, még a 3,6%-os kivitel is!

Előzmény: Törőlt_nick (11)
frimi Creative Commons License 2002.03.25 0 0 16
Hi!

Pedig a joghurt (én sem szeretem) a bélben élő baktériumflóra nagyon fontos tápanyaga és ezáltal az emésztést segítő sajátossággal bír! Bár nem kedvelem, de néha-néha azért egy kis tejföllel próbálok kedvükben járni:-))
Frimi

Előzmény: csokibéka (14)
NaNe Creative Commons License 2002.03.25 0 0 15
A feleségem igen jó sajtot tud készíteni. Pofon egyszerű az egész.
Még mielőtt megkeményedne, kinyújtja, sonkát, túrót, zöldfűszereket, fűszersót tesz bele. Aztán feltekeri, lehűti, majd felszeleteli.
Fehér színű SOLE-, AVONMORE-, DANON-vízből nem lehet sajtot készíteni, csak tejből.
Isten így találta ki.

csokibéka Creative Commons License 2002.03.24 0 0 14
Nekem bármilyen tejtermék jöhet, talán a joghurtot kivéve. Azzal valahogyan régóta hadilábon állok. Egy volt amit tényleg szerettem a joghurtok közül (azt viszont nagyon): a Danon Fjord. De már egy éve nem kapható nálunk.
Előzmény: frimi (13)
frimi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 13
Hi!
Sajnos én alig kedvelek a tejen kívül más tejterméket. Ezek egyik kivétele a kvargli (Quargel) sajt, ami igen kellemes előkészítője egy jó korsó sörnek!!! Vagy a vaj. Ettől azonban nagyon eltanácsoltak, mert a koleszterin jóval 7 fölött van, de a triglicerid /a vér zsírtartalam/ pláne 3x-osa a normálisnak!!! Úgyhogy a vajról kénytelen voltam teljesen lemondani. De ez mit sem számít, ha tejet ihatom! És ha még 30 évig ihatom, akkor elmondhatom, hogy hosszú életem volt...:-)))
A kefir talán annyival jobb az aludt tejnél, hogy a tej szabad levegőn történőalvadása valamiféle "vad" folyamat, míg a kefíré szabályozott, jól meghatározott gombatörzsek munkálkodásának erdménye! De csak akkor, ha ultrapasztőrözött tejet használunk, mert ez garantáltan csíramentes! Egyébként feleségem, aki nagyon szereti a joghurtot, kapott egy kis "tejalvasztót", ami tk. nyolc kis üvegpohárból áll és egy termosztátszerű készülékből, ami kb 30 fokon tarja a tejet. Vesz egy pohár joghurtot, ezzel beoltja a pasztörizált tejet (nagyon fontos, hogy pasztörizált legyen, mert így nem megy "félre" a folyamat!)és vagy 8 órát alvassza!!! Esküszik rá, hogy igen finom joghurtot tud így előállítani. Tesz hozzá különféle dzsemeket (?) és kész a gyümölcsjoghurt. Olcsóbb, mintha boltban vennénk... Na, én ezt nem csípem, de ajánlom mindenkinek!
Frimi
Nolf Creative Commons License 2002.03.24 0 0 12
És amit én szeretek!

Veszek egy bögrét és a falát bekenem KEFIRREL!

Ezután felöntöm tejjel és láss csodát pár nap múlva beoltódik a tej és lesz belőle ismét KEFÍR!

Csak javasolni tudom mindenkinek nagyon finom!

Törőlt_nick Creative Commons License 2002.03.24 0 0 11
Az utolsó még iható tej a dobozos Avonmore volt.
aleszka Creative Commons License 2002.03.24 0 0 10
szerintem az egyetlen normális tej, amit a boltokban lehet kapni, a piros hosszú dobozos Mizó Top 2,8%-os tej. annak frankón TEJ íze van, nincs vizezve mint a többi tejnek, illetve reggeli italnak nevezett tulajdonképpen vízízű lötty.
én nagyon szerettem a tejet, régebben naponta másfél-két litert is megittam - tulajdonképpen mást sem ittam, csak tejet. aztán szép lassan leszoktam róla, mostanában csak a reggeli tejeskávémba teszek, meg néha megiszom egy-két pohárral. szerintem jobb is, mert a Mizó Topon kívül a többi teljesen gáz, tulajdonképpen dobozba csomagolt víz.
köze sincs a tejhez.
sajnos.
frimi Creative Commons License 2002.03.24 0 0 9
Hi!
Úgy látom, hogy ez a "tejbarátok" topicja! Vagyis az enyém is!!!
Én nagyon-nagyon szeretem a tejet, naponta minimum ergy litert is megiszom. Azaz megittam...Több, mint 50 éve iszom a tejet: soha sem forralva (úgyí valahogfyí undorító izűnek vélem), minidig csak nyersen! Azt mondták, hogy így egészségtelen, mert TBC-t lehet kapni tőle!Eddig megúsztam...
Több ízben neki rugaszkodtam a teljes vegetarianizmusnak, olyannak, amibe még a sajt, tej, tojás stb., sem fért bele. Azért buktam meg, mert nem bírtam ki tej nélkül!!!
Sajnos az utóbbi egy-két évben felfújodom tőle, úghyhogy egy kissé vissza kell fognom magam! Azért most is meg van az egyliter, de több részletben elosztva! Még víhz helyett is gyakorta iszom egy pohár hideg tejet!
Ezek a zacskós tejek rendszerint nagyon rosszak, bár néha ki lehet fogni egy-egy jó szériát!
Az igazi az a jó falusi tehéntej, ami egy kicsit még "szénaízű" legalábbis én így fogalmaztam meg magamnak! S amikor "tőgymeleg", akkor az igazi!!!
Sajnos a városi embernek - és így nekem is - nagyon-nagyon ritkán adatik meg , hogy igazi, falusi tőgymeleg tejet ihasson!!!
Prsze a kecsketej sem utolsó!!! Ebben az évben még nem volt módom arra járni, de Pomáz "túlsó" szélén volt egy "maszek", akinek nagy kecskenyája volt s igen kiváló tejet és sajtokat, ordát lehetett nála venni! Hm...., de finom is volt!!!!
S hadd említsem egyik kimagasló "tejes" élményemet: Garmisch-Partenkirchen melett egy un. Almon volt szerencsém egy korsó birkatejhez!!! Még most is - évekkel később - összefut a nyál a számban, ha rá gondolok...
Sokakkal ellentétben az a véleményem, hogy a tejben sok olyan tápanyag van, ami az ember számára rendkívül hasznos. Gondoljatok csak a kalciumra, ami a csontritkulás ellensúlyozásához szükségeltetik!!! Mert hiába zabálja az ember a meszet, mindenféle tabletta és egyéb huncutság formájába, az csak kalciunmlaktát (a tejsav kálciumsója) formájában felvehető az ember számára!!! Úgyhogy igyatok tejet, ha egyébként a szervezetetek nem tiltakozik ellene!!!
Frimi
csokibéka Creative Commons License 2002.03.24 0 0 8
Nem tudod te mi a jó! Meg kell forralni a tejet és jól lehüteni. Leszeded a fölet, töltesz egy 1/2 böge tejet, kakaótbele, rá a fölet és megcukrozod. Jó hidegen, kiskanállal isteni!
Előzmény: Törölt nick (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!