én is lakópark nézéssel kezdtem... (kb 10 félét vizsgáltam)
tapasztalatok:
1. iszonyat beosztások
2. m2 ár csak ott volt elérhető számomra ahol viszont semmiképp nem szeretnék lakni
3. ha valaki belevág (és még nem épült meg), naponta járjon ki ellenőrizni... a vakolat, festék stb.. sok mindent eltakar.
Ahol most ideiglenesen lakom, nem messze épül egy ilyen. megdöbbentem a különböző munkafázisokban kivitelezési minőségen...
3.a
emiatt nem feltétlenül gondolom a nagy értékállóságot. Ott ahol trehány módon csinálták meg a dolgokat, lehet 5 év múlva buxtárcába nyúlni kisebb nagyobb generálok miatt.
ha ez érvényes egy egy tömbre, akkor annak híre is lesze előbb utóbb, kiszállni is ehhez mért áron lehet majd a lakásból...
nemtoj ti hogy vagytok velel, de az utóbbi időben az életérzésem afelé tendál, hogy GAGYi világban élünk.
a hajszárítótol most már az autón át egyre kevésbé tartósak a dolgok körülöttunk. szerintem eza lakásépítésre is igaz.
A saját gyakorlatom: kerestem egy megbízható generál-kivitelezőt (aki viszont nem volt a legolcsóbb kategóriában) és saját házépítésbe fogtam.
most a villanykapcsolók felrakásánál tartunk...
nem bántam meg.
En azt terveztem, hogy lakoparkba koltozom, aztan meggondoltam magam ugyanis:
- a lakasok merete/kialakitasa nem nyerte meg a tetszesemet meg akkor sem, ha tobb meretbol lehetett valasztani.
- sokszor a beepitett anyag illetve maga a beepites milyensege hagyott kivannivalot maga utan. Volt olyan hely is, ahol 4 fele burkololapbol lehetett valasztani, egy MEGADOTT boltban, hozott anyagot me felejtsem el!!!
- aranytalanul draganak talaltam.
- mindig van vmi, ami elrontja a mar majden tokeletes osszhatast.
Ezek utan dontottem ugy, hogy sajat, telken allo haz lesz belole.
Tolem epulhetnek egymas hegyen hatan a lakoparkok, ha egy 3x akkora alapteruletu hazat felepiteni telekkel csak ketszer annyiba kerul, mint a lakoparki lakast.
Sokak inkabb kenyelmi szempontbol valasztjak ezt, mert nem kell veszodni az epitesszel, komuvessel, stb. Csak ki kell valasztani a kornyeket, az alapteruletet es mar kesz is.
Ezek utan mar csak le kell elnie az embernek az eletet ott. Ugye milyen konnyu. Ez azert meggondolando.
A kozponti security meg a konditerem nem volt opcio, mert mindketto van ott, ahol a haz van, raadasul securitybol ketto is, ugyhogy meg valogathatok is.
Keretik nem ramugrani a lakoparban lakoknak, ez a szemelyes tapasztalatom es velemenyem.
Ebben mind igazad van, nem is ez a probléma. Ez tényleg színtiszta üzlet, csinálják csak, mert eszerint van rá kereslet. Engem az háborít fel, amilyen minőségű lakások kerülnek ki ezeknek a nagyvállalkozók kezéből. Mert azért a pénzért, amit ezekért a lakásokért és házakért elkérnek, nem azt a minőségi szintet produkálják, amilyet az ár indokolna.
Azt gondolom, jórészt helyesen látod a helyzetet, de...
A lakópark-építés nem a szociális rászorultságon alapuló lakáshozjutás eszköze, hanem üzleti tevékenység. Mégpedig az esetek nagy részében nem csak az építő részéről, hanem a vásárló oldaláról is. Frissen megépült (és már készen lévő!!) ingatlant vásárolni meglehetősen jó befektetésnek számít. Tudniillik az értéke sokkal biztonságosabban növekszik, mint a részvényeké és más hasonló befektetéseké.
Fontos itt az is, hogy akár magánerős építkezésnél, akár lakásszövetkezetnél, akár társasház-építésnél a finanszírozás a vásárló vállát nyomja, sok esetben nem látható tisztán a befejezés dátuma, pontos költsége, fennáll a veszélye egy szélhámos partnernek stb. Szóval építkezést finanszírozni elég rizikós dolog.
A lakópark-építő befektető mindezeket a rizikófaktorokat leveszi a vásárló válláról, és az áraiban ezt érvényesíti is.
Szóval ez színtiszta üzlet. Ha nem vennének emberek ilyen módon épült lakásokat, bizonyára nem épülne ennyi lakópark.
A marketing is ezt az üzletet támogatja, persze. No de gondolj bele, ha egy luxusautó reklámját látod a tv-ben vagy óriásplakáton, akkor sem hördülsz fel, hogy "dehát ennél olcsóbban is lehet autót kapni, meg nem is ez a legkényelmesebb autó, meg ott van a használtautó-piac is!"
Ami pedig az épületek "egyenségét" illeti. Ez bizonyára így van, de azt kell mondanom, hogy minden olyan esetben, amikor az építésznek nincs módja elbeszélgetni a leendő tulajdonossal a konkrét igényeiről, elképzeléseiről, csak egyenmegoldások jöhetnek szóba.
A befektetőnek nyilván célja kell hogy legyen az értékesítésnél, hogy a felmerülő igényeknek megfelelő házakat építsen.
Azoknak a hozzászólására is kiváncsi lennék, akik már beköltöztek, vagy lakóparkban akarnak lakást/házat venni. Miért jobb ez, mint a saját telken levő, saját igények szerint megépült ház? Biztosan nem olcsóbb és azt is nehéz rájuk fogni, hogy szépek. A kényelem, az őrző-védő szolgálat, meg az esetleg fitness-center a közelben megéri, hogy a lakás/ház építési árának többszörösét kifizessék az építtető cégnek? Ráadásul sematikus alaprajzokkal felépült, nem éppen minőségi belső kialakítással, de kiváló marketingszöveggel adják el az egyenlakásokat...