Keresés

Részletes keresés

Stirlitz2000 Creative Commons License 2002.03.25 0 0 1
Vajon Magyarorszagon hol rendeznek a kiallitast?
A Szepmuveszetiben vagy a Kepzomuveszetiben?
Előzmény: tucatnev (0)
tucatnev Creative Commons License 2002.03.23 0 0 0
Hát ez nem 0!
Előzmény: Stirlitz2000 (-)
Stirlitz2000 Creative Commons License 2002.03.22 0 0 topiknyitó
Hullakiállítás Londonban

--------------------------------------------------------------------------------
2002. március 22, péntek 18:32 LONDON | Erős kritika érte Günther von Hagens professzort, a Körperwelten (Testvilágok) című kiállítás szellemi atyját. A Londonban szombaton nyíló tárlaton ugyanis megnyúzott emberi holttestek kerülnek bemutatásra. A professzor szerint kritikusai egyszerűen nem értik művészetét.

175 testrészt és 25 megnyúzott holttestet mutat be kiállításain Günther von Hagens. A profeszor az általa kifejlesztett, "plasztináció" nevű technikát alkalmazza: minden nedvességet kiszivattyúz a testből, és azt rugalmas, gumiszerű anyaggal helyettesíti -- ezáltal a legváltozatosabb pózokat vehetik fel művei: a sakkozó férfi, akinek látszik az agya, a hét hónapos terhes anya, felvágott hassal, melyben látható az embrió, és hasonlók.

Von Hagens a testeket önkéntes felajánlásokból szerzi, tagadja, hogy lopná vagy venné őket. Azt viszont beismerte, hogy egy ideig egy szibériai elmeorvosi intézetből szerezte a "munkaanyagot", de ezt már nem teszi. A megnyitó előtti sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy Japánban mintegy két és fél millióan nézték meg a tárlatot, és nem volt semmilyen tiltakozás.

A művész szerint mindig azok kritizálják műveit, akik nem is látták őket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskolás gyerekeket eddig mindig nagyon "elbűvölte", amit láttak. A tiltakozásokat pedig az értelmiség bigottságának tudja be, akik még mindig nem tudtak megbarátkozni a halál gondolatával. (BBC)


FrissHirek

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!