Keresés

Részletes keresés

Nargile Creative Commons License 2002.03.22 0 0 53
Nem az a kerdes, hogy menjenek e magyar hegymaszok az Everestre. Ha ok ugy latjak, hogy felkeszultek ra es megerett ra az ido, akkor menjenek, de anelkul, hogy politikai missziot faragna a miniszterium ebbol. Az Everest maszas otlete maga nem az ISM-tol szarmazik, tehat nem ok eroltetik, ahogy irod, ok azt eroltetik, hogy az egesz expedicio egyfatja politikai toltetet es iranyitast kapjon.
Előzmény: dez1 (52)
dez1 Creative Commons License 2002.03.22 0 0 52
Én azt nem értem, hogy bár tudom, hogy a sprotminiszter őrült, de a munkatársai között sok értékes ember van. Miért nem szabotálják el ezt az Everst mászás állami erőltetése dolgot? Az everestre már annyian felmásztak, (ha jól tudom egyszer még egy vak ember is feljutott) hogy nem igazán világraszóló dolog társadalmi szinten.
(egyéni szinten nyilván az persze)

Tuti hogy magyar származású ember is volt már fenn.

Ha már mindenáron valami nagyot szólót akarnak támogatni, miért nem választanak valami igazán nehéz csúcsot, amit még nagyon kevesen másztak meg?

Zmac Creative Commons License 2002.03.22 0 0 51
Amit itt leírtál, abból leginkább az derül ki, hogy fogalmad sincs a hegymászásról, illetve a két expedíció hátteréről és indíttatásáról. Tudod az, hogy elolvastad egy angol hegymászó magyarra fordított könyvét, az még elég kevés. Valószínűleg akkor is nagyon csodálkoznál, ha megismernéd Ozsváth Attila véleményét az Explorers expedíciójáról.
Előzmény: valasztopolgar (50)
valasztopolgar Creative Commons License 2002.03.21 0 0 50
Számomra annyi elég volt, hogy milleneuminak nevezték el. Teljesítménykényszer! Ezt a szót még nem hallottad. Az már meg tényleg ciki, hogy pont mill. exp. prezentálta a nagyobb kudarcot, amiről rendszeresen tudósított a királyi tv. A másik agyon volt hallgatva, csak akkor kerültek elő, amikor látszott, hogy a kirakatcsapat (média és fityesz kirakata, NEM a szakmáé) komoly kihívásokkal küszködik a cél elérése kapcsán.
Ismételten utalok az általam említett könyvben emlegetett politikai beavatkozások szakmai megitélésére. Tudod az író volt az expedíció vezetője.
Előzmény: Zmac (48)
Nargile Creative Commons License 2002.03.21 0 0 49
Ja persze, mindenki provokator aki esetleg ketsegbe meri vonni, hogy Magyarorszag szamara megerett az ido az olimpia megrendezesere egy olyan fovarosban, amely sulyos kozlekedesi gondokkal kuszkodik, es aki ketsegbe meri vonni az ISM jogat ahhoz, hogy a szakemberek velemenyet felulbiralja politikai indokok alapjan. Kb. olyan sportpolitikat folytat a mai kormany, mint Rakosi idejen: a lenyeg, hogy a csapat az ujabb es ujabb gyozelmekkel bizonyitsa a rendszer es a part hon szeretett vezereinek diadalat... Ez a szemlelet zavar engem, ez a mindent atitato ideologizaltsag. Az ISM-nek csak az fontos, hogy az expedicio sikeret a sajat sikeruknek konyvelhessek el es Deutsch beszedet tarthasson a TV-ben arrol, hogy milyen nagyszeru eredmenyeket is ert el o. A hegymaszas abszolut nem erdekli.
Zmac Creative Commons License 2002.03.21 0 0 48
No, azért túl nagy hülyeségeket kár leírni!

>>Nem is értem miért erőltetik a dolgot a megalomán fityeszes fijjug! <<

Mit erőltetnek? Támogatást kért és kapott az expedíció.

>>Legutóbb is nagyon beégtek vele, és ráadásul még egy _ember_ meg is halt. <<

Ki a fene égett szerinted? A szponzorok? A hegymászók? Egyáltalán minek kevered ide szegény Gárdos doktor halálát? Mire "ráadás" ez? :(((

Előzmény: valasztopolgar (47)
valasztopolgar Creative Commons License 2002.03.21 0 0 47
Nagyon sajnálom, hogy bár ismered Mallory nevét ilyen blődségeket vagy képes leírni. Csak, hogy okosodj egy kicsit:

1945 előtt minden kísérlet Tibet felől történt, és pusztán politikai oka volt (kínai megszállás), hogy a déli irény került előtérbe. Mallory is arról próbálkozott. Tenzing kb. 2 éve halt meg és nem a hegymászásban, hanem nagy becsben tartott nepáli házában.

A déli útvonal sokkal költségesebb, mert hosszab. Tudod, több felszerelés, több serpa és természetesen több kockázat. Arról nem is beszélve, hogy 6000 m felett kel egy bázistábort is kialakítani. Ezen magasságban huzamosabb ideig tartózkodni nem ajánlatos. További érdekességeket is megtudhatsz, ha elolvasod Sir John Hunt A Mount Everest Meghódítása c. magyarul is megjelent könyvét. Azután magad is belátnád, hogy milyen komoly problémákat okoz, ha a politika szakmai dolgokba szól bele.
Nem is értem miért erőltetik a dolgot a megalomán fityeszes fijjug! Legutóbb is nagyon beégtek vele, és ráadásul még egy _ember_ meg is halt.

Előzmény: AgentOrange (20)
kábelbúvár Creative Commons License 2002.03.21 0 0 46
És mi most hogy állunk a maóistákkal?

A külügy elintézi a tűzszünetet?
Vagy golyózáporban gyorsabb a haladás? :)

Előzmény: pert1 (44)
tantris17 Creative Commons License 2002.03.21 0 0 45
Nekem kellene egy uj focicsuka, mer a reginek kilyukadt a talpa, kuldhetnenek egyet a Tompikaek. Mit kell csinalni erte? Ha felborozom a bekket visszaszolok neki, hogy az 'ISM tamogatasaval kaptad, ocsem'- aszem vege is lenne a partinak.
Előzmény: tantris17 (42)
pert1 Creative Commons License 2002.03.21 0 0 44
Lehet, hogy mostanában van egy kis üresedés a maóista gerillatevékenység miatt (legalábbis egy
a nepáliak ilyrsmire figyelmeztetik a turistákat)
Előzmény: kábelbúvár (40)
kábelbúvár Creative Commons License 2002.03.21 0 0 43
Ezt legalább tudod, mire és kinek megy el.

A többi?!

Előzmény: tantris17 (42)
tantris17 Creative Commons License 2002.03.21 0 0 42
Most mindenfele fidexfikazastol mentesen, csak ugy altalanosan: mi az istenharagjaert fizetem en az adombol a sok idiota hegymaszot? Menjen aki akar, keressen maganszponzort, de miert el mindenki belolem? Ilyenkor azert kijon belolem a hayekista: mindenki keressen olyan szorakozast, amit meg bir fizetni, de logjon az allam togyin.

Es akkor a XXX milliard forintrol, amit a bena magyar focistaknak adnak, ne is beszeljunk.

kábelbúvár Creative Commons License 2002.03.21 0 0 41
Biztos, hogy él, most láttam egy friss fotót róla, és
Tenzing Norgay (ő már meghalt) unokájáról.
Előzmény: zsuzsa (35)
kábelbúvár Creative Commons License 2002.03.21 0 0 40
Ha az ISM vagy a MEH szakértői jelölik ki az útvonalat, az csak
a bukást és a tragédiát előlegezi meg.

Ha lehet egy szakmai kérdésem is: én úgy tudtam, évekre előre le
vannak foglalva az időpontok az Everesten, szóval nem lehet csak úgy
elindulni per hecc.

Vagy létezne egy másodlagos piaca az engedélyeknek?
Esetleg az ISM-nek jó kapcsolatai vannak a nepáli partnerével?

pert1 Creative Commons License 2002.03.21 0 0 39
A Milleneum+2 vagy a Milleneum Extra hegymászó expediciónak talán egy kicsit több az esélye mint
az olympiának, és nem is kerül annyiba. Szvsz a politikusok csak akkor szóljanak bele az útvonalba,
ha ők is mászni akarnak (nem is lenne rossz ötlet). Ami a Hillary - Mallory vitát illeti, a kérdés
nem ilyen egyszerű, Mallory is elindult a csúcsmászásra 1924-ben, nemrég a holtestét is
megtalálták, most az a vélemény, hogy nem járt a csúcson, de ez nem 100%.
Zmac Creative Commons License 2002.03.21 0 0 38
Nem ismerem Ozsváth Attila politikai kötődését, viszont ismerem személyesen, ismerem eredményeit, olvastam cikkeit. Ezek alapján nagyon nehezen tudom elképzelni róla, hogy egy ilyen nyilatkozat megtételében a legjobb emberi és hegymászói meggyőződésén kívül bármi más vezérelné.
Előzmény: Dr.Gordon Shamway (15)
livefast Creative Commons License 2002.03.21 0 0 37
Kéretik az alaposabb tájékozódás és azonnal kiderül, hogy nem nyakkendős minisztériumi tisztviselők vitatkoznak egymással.
Előzmény: zsuzsa (35)
repeant Creative Commons License 2002.03.21 0 0 36
livefast,

Ez már nem is nevetséges...

Előzmény: zsuzsa (35)
zsuzsa Creative Commons License 2002.03.21 0 0 35
Szerintem Hillary el. Vagyis par evvel ezelott még élt. A napokban volt egy film roluk valamelyik ismeretterjeszto TV adon, abban meselt rola milyen sokan indultak es vegulis ök ketten voltak a csapatbol olyan fizikai allapotban, hogy feljutottak.

Akkor is röhej, hogy itt a Karpat medenceben azon vitatkoznak nyakkendos miniszteriumi tisztviselok, hogy melyik oldalan kell megmaszni a a Mount Everestet :-)))

livefast Creative Commons License 2002.03.21 0 0 34
T.Nargile!
Értem én, hát hogyne érteném, hogy mindenképp rúgdosni szeretnéd OV-t és kormányát, de legalább egy kicsit alaposabb indokkal tedd, ha kérhetlek.

Tavaly két sikertelen M.Ev. expedíciót támogatott meg az ISM 25-25 millió forinttal. Az egyik a kis Mécs csapata volt.
Szerintem jogos kívánság az ISM részéről, hogy a két brigád most ne egymással küzdjön, hanem inkább a csúccsal.
Fogjanak össze és legyenek sikeresek, de ne vakmerőek!
Nemcsak a mostani 40 miller a tét, hanem az életük is.

Előzmény: Nargile (-)
Esik Creative Commons License 2002.03.21 0 0 33
Kedves nyomkereső!

Szerintem azért nem rossz az, ha az élsportot is erősen támogatják. Néhány millió ember pszichésen jobban van az olimpiák idején egy-két hétig.:-) És megszaporodnak a sportegyesületekhez lecipelt csemeték, a sportolni vágyó gyerkőcök. Ha az élsportolók példáján felbuzdult gyerkőcök edzőit, pályáit, csarnokait IS támogatják, akkor nosza.

Ami engem irritál: elsőosztályú csapat nélküli városkba akarnak milliárdos összegekért 20-30-ezres stadionokat felhúzni. (Akkor, amikor tízezer körüli nézőszámokat is - az elmúlt évek tapasztalatai alapján - csak Fradi, a Zalaegerszeg és (ha bent van az élvonalban) a Diósgyőr produkál.

Inkább lenne száz villanyfényes játékra alkalmas edzőpálya, hideg-meleg vizes öltözőkkel. Meg ne szakadt, ezerszer mosott ócska mezekben legyenek a kissrácok(tisztelet akivételnek), majdnem ingyen dolgozó, csak jobb híján az utánpótlással foglalkozó emberek vezessék az edzéseiket. (Ha Bozsik 2 pénze erre megy, hurrá.

Előzmény: Nyomkereső (29)
Esik Creative Commons License 2002.03.21 0 0 32
AgentOrange!

Én nem azt mondtam, hogy nem mászott fel egy serpa sem. hanem azt, hogy nem arról híresek, hogy felmásznak. Tudniillik segítőként kísérik a csapatot, de nemigen másznak fel a csúcsra. (Nem is ezért fizetik őket, persze. De ez részletkérdés. Csupáncsak azt akartam ezzel mondani, hogy a serpa nem fog fölhurcolni senkit, legyen mégoly jól felkészített is. A hegymászó dolgába meg ne beszéljenek bele, már bocs.

Focipélda, mert ezt narancsék szeretik:-)
A csapattól a szponzor elvárhatja a jó szereplést. (Megmondhatja, hányadik helyet köll elérni). De az edzéstervhez, a csapat összeállításhoz és különösen ahhoz, hogy ki merre indít cselt élesben, mikor csússzon be és honnan rúgjon kapura semmi közük.

Előzmény: AgentOrange (25)
AgentOrange Creative Commons License 2002.03.21 0 0 31
"a versenysport mindig is valakinek a legyőzéséről szól, ellentétben a tömegsporttal"
Ebben teljesen igazad van, és ez szerintem sem szerencsés dolog, végülis ez tényleg amyolyan "háború, sportszerű keretek között", szerintem sportolni a mozgás élvezetéért kell, és a saját teljesítménynek kellene örülni, nem annak, hogy mindenkit "legyőz" az ember.
Előzmény: Nyomkereső (29)
Törölt nick Creative Commons License 2002.03.21 0 0 30
Momentán a filozófus atyeszos (volt)fülbevalós polgármester , ha elmagyarázná hogy miért nem adják el az anyámnak ezt a 28 négyzetméteres alagsori lyukat ?
Mostanság én készfizető is lennék , igaz hogy ezután úgy elmennék ebből a kis hazámból , mintha itt sem lettem volna.
(a 68-as new gazdasági mechanikás szocializmust sem nekem találták ki)
Valahogy a "nem alapítunk dinasztiát" rám érvényes volt, ADD ODA PÉNZÉRT A 28 négyzetmétert az ANYÁMNAK , és én elhúzok !
Pap Zsolt Péter(16705152033)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.03.21 0 0 29
Oké.

Beismerem, hogy túloztam.

Átfogalmazom politikailag korrektebbre: azon az állásponton vagyok, hogy a mindenkori kormány a milliárdokat elsősorban arra fordítsa, hogy a polgárai közérzete, egészsége satöbbije javuljon. Ha ehez propaganda is kell, akkor arra. Ha tornacsarnok kell, akkor arra. Ha ingyenes uszodabérleteket kell osztogatni, akkor arra. Stb.

Nem báró Coubertain ellen beszélek. Szép és nemes dolog a sport. (Komolyabban sportoltam 14 évig.) 106 éve kicsit mást jelentettek ugyanakkor a dolgok, mint amit most jelentenek.

Engem annyi zavar, hogy a magyarok úgy várják az olimpiai aranyat, mint a megváltást. Ott éljük ki, hogy nagy nemzet vagyunk. Igaz, hogy tele vagyunk alkoholistával meg öngyilkossal, de sebaj. Majd Egérke, Kokó, meg Kovács Ági, meg a pólós fiúk bizonyítanak helyettünk. Félre ne érts! Ők nyilvánvalóan nagyszerű sportemberek. De ez a szemléletmód nem túl szerencsés szerintem. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy a versenysport mindig is valakinek a legyőzéséről szól, ellentétben a tömegsporttal vagy mondjuk egy kiállítással, akkor meg végképp gáz a helyzet.

Na mindegy.
Biztos hülye vagyok.

Előzmény: AgentOrange (28)
AgentOrange Creative Commons License 2002.03.21 0 0 28
"Az olimpián való erőfitogtatást meg egy nagy marhaságnak tartom. Modern háború."
nonono, azért az olimpia gyökerei valahol nagyon régen vannak, és éppen a háborúk ellen, és az összefogás jeleként jöttek létre ezek a játékok.

tény, hogy a legnagyobb probléma az, ha valamit sportolni akarsz komolyabb szinten, nincsen más választásod, mint a versenysport, sajnos.

De hogy lemenjél futni, vagy elmenj túrázni, vagy hegyet mászni (visszatérve a himalájához), az nem kerül sokba.

Az alapvető probléma, hogy a tömegsportra igazán nincsen igény.

Nézz körül az általános iskolások körében, ott az egyik fajta gyerek a tévét isteníti, és szarik a sportra, a másik meg annyit tanul, hogy semmire nem marad ideje.

Alapvetően először társadalmi szemléletváltásra lenne szükség.

Előzmény: Nyomkereső (27)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.03.21 0 0 27
Félreértesz.

Minden egyes fillért sokallok, ami élsportolókra megy el. Az olimpián való erőfitogtatást meg egy nagy marhaságnak tartom. Modern háború.

Sportoljon inkább az átlagpolgár sokat. Az fontos dolog. Élsportoló meg abból legyen, aki annyira tehetséges, hogy meg tud élni belőle.

Ne 10 olimpiai bajnokunk legyen 4 évente, az egy marhaság. Legyen 10 millió egészségesebb emberünk.

Amúgy a "profi" focinkra milliárdok mennek közpénzből. Ez röhej.

Előzmény: Dr.Gordon Shamway (23)
AgentOrange Creative Commons License 2002.03.21 0 0 26
...ezt vajon ki szponzorálta?
"Largest team:
In 1975, China tackled Everest with a 410-member team."
AgentOrange Creative Commons License 2002.03.21 0 0 25
"Persze, mert a serpák arról híresek, hogy felmásznak a csúcsra...:-/

erre meg ez a korrekt válasz:Only climber to climb all 4 sides of Everest:
Kushang Sherpa, now an instructor with Himlayan Mountaineering Institute

oppá mi?

Előzmény: Esik (17)
AgentOrange Creative Commons License 2002.03.21 0 0 24
igazad van, visszaszívtam a Malloryt.
First Ascent:
May 29,1953 by Sir Edmund Hillary, NZ and Tenzing Norgay, NP, via the South Col Route
Előzmény: Nyomkereső (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!