Kedves jvam nagyon örülök, hogy személyem ennyire felkeltette érdekődésedet, de bármilyen furcsa, nincs ellentmondás a soraim között.
4 éve még olyan helyen laktam, ahol ismertem mindenkit, ma már máshol lakom. Tapasztalataim a 4 évvel ezelőtti választásokhoz fűződnek. MOST lakom olyan helyen, ahol csak távolban laknak a szomszédok.
A szomszéd öngyilkossága még a régi utcánkban történt.
Amennyire én tudom, ha bombariadó van, nem semmisítik meg a szavazatokat, hanem gyorsan a kerületi választási irodára viszik lezárva, majd folytatódik a szavazás, miután elrendezték a terepet. Én legalábbis nem fogom engedni, h. bármit is megsemmisítsenek.
A 18-as és 19-es hozzászólások tökéletesen tükrözik a véleményemet. Ha fel is lehet törni a számítógépes rendszert, nincs értelme, nem számít semmit.
"Már megbocsáss, de honnan tudod, hogy DÉLELŐTT még kiegyenlített volt a verseny?"
Ugyan nem engem kerdeztel, de az elozo hozzaszolasokban az exit poll-okrol volt szo. Nos valoszinuleg onnan tudhatta, hogy kiegyenlitett volt az allas.
A szmitogepes csalassal kapcsolatban, meg annyit, hogy valoszinuleg be lehet torni a rendszerbe, de semmi ertelme, mivel nem a szamitogeped elott ulve szavazol, hanem egy kis cedulan, amit barmikor vissza lehet keresni azaz ha nem is pillanatok, de egy par ora alatt ki lehet deriteni, hogy tortent-e csalas. Felelmed akkor volna megalapozott, ha a szavazas menete ugy tortenne, hogy otthon a szamitogeped elott ulve kattingathatnal a partszimolumokra ill. a jeloltek fenykepeire. Ebben az esetben ugyanis, csak elektronikus uton terjedne az info es azt mar lehetne befolyasolni.
Willie
Kedves Alice!
Mint előttem már írták, a számítógépes csalás nem elképzelhetetlen. Csak éppen fölösleges! :-)
A végső kontroll minden esetben a kézi számlálás, és az annak alapján készült jegyzőkönyveknek megfelelően működik. Ez okból tehát fölösleges az aggodalmad. :-)
"A legutóbbi választáson én is ott ültem a szavazatszámlákók között, és ismertem is a környékbelieket, nagyjából tudtam róluk, milyen szimpátiájuk van. Ott születtem, nem volt nagy kunszt. (Ma már nem ott lakom.) "
Mint tudjuk, kihalt a környék.
AliceCsodaországban válasz erre | adatok | e-mail 2002.03.14 22:06 (58)
NOs lehet, de az egyik ismerősöm - szomszéd - levette magát a második emeletről egy szeles februári éjjelen, a másik bevett egy csomó - orvos által neki felírt - gyógyszert egy nyári estén, a harmadikról és a negyedikről nincs kedvem beszélni, de róluk is utólag derítették ki ezt a betegséget.
Már megbocsáss, de honnan tudod, hogy DÉLELŐTT még kiegyenlített volt a verseny?
Akkor még fel se bontották a ládákat!
Esetleg szavazószámláló voltál, és ismered a környékbelieket?
Ez most nem volt provokatív kérdés. A legutóbbi választáson én is ott ültem a szavazatszámlákók között, és ismertem is a környékbelieket, nagyjából tudtam róluk, milyen szimpátiájuk van. Ott születtem, nem volt nagy kunszt. (Ma már nem ott lakom.) A Fidesz győzött, erre is számítottam. A választás tiszta volt, ez biztos, legalábbis a mechanikus része.
De! A szavazás úgy volt, hogy jött egy nagy hullám 9-10 óra tájt (a miséről), aztán szünet, aztán megint egy hullám a késő délelőtt, itt már felismertem olyanokat, akik a baloldalra szavaztak, aztán jött egy másik nagy hullám ebéd után, és a legtöbb baloldali szavazó délután jött az ebéd utáni szunyókálásból, vagy a kirándulásból megjőve. Úgy, hogy ha bombariadó volt, lehet, éppen a ti javatokat szolgálta.
'98-ban az V kerületben a választás délelöttjén Rubovszky és Vitányi között még elég kiegyenlített volt a verseny. Ebéd után aztán a lusta, lezser FIDESZ-esek is is lementek szavazni és a tv által közvetített exitpolok nyilatkozata szerint a Rubovszky esélyei megnöttek. És mit ad isten? Egyszerre a két leginkább FIDESZ szavazók által látogatott helyen bomabriadó lett. A rendőrség kivonult, az önkormányzattól közismert elvtársnő azonnal intézkedett, a két szavazóhelyiséget bezáratták, a szavazatokat megsemmiítették, és csodák csodája: néhány száz szavazattal Vitányi nyert.
Polgárok, vigyázó szemetek a bomabriadókra vessétek!
Engem csak az exitpoll felmérés hiánya idegesít. Nem lesz kontroll. Ez mindenkinek rossz.
Mondjuk megértem a cégeket, nem akarnak beégni, hogy lócitromot sem ér a tudományuk.
Ha csalni akarna valaki célszerűbb lenne érvényteleníteni az ellenfélre adott voksokat, a listán gyanús lenne úgy is egy átütő FKGP siker.(szándékosan enm mondok más nevet, a közvéleménykutatók nagyjából feltérképezika helyzetet és gyanús lenne egy két körzetből az irracionális eredmény)
Én nem a megvásárolt meg egyéb szavazatokról kérdezek, mert ezek gyakorlatilag véghezvihetetlenek.
Aki "megvásárol" embereket, hogy egy adott pártra szavazzanak, az jobban teszi, ha egyenesen a fenekét törli ki a pénzzel. Senki nem tudja ellenőrizni, hogy valójában kire is szavaztál.
Tegyük fel, hogy én nehéz helyzetben vagyok, és jön egy köpcös úr mondjuk és igér nekem pénzt azért, hogy egy bizonyos pártot vagy nevet x-eljek be. Vagyok olyan paraszt, hogy zsebrevágom a pénzt és azt x-elek be akit akarok, talán éppen a neve alapján vagy aszerint milyen a keresztneve, vagy férfi-e vagy nő. (Így szavaztam a szocializmusban amikor két mozdonyvezető közül lehetett választani és mind a kettőt a Hazafias Népfront jelölte).
Megpróbálom tagoltan, nem mondhatom, hogy nézd a számat:
szá-mí-tó-gé-pes csa-lás-ról kérdezek.
Vannak ennél sokkal kifinomultabb módszerek is, amivel ellenőrizni tudják, hogy a megvásárolt szavazat tényleg arra a jelöltre megy-e, amire adták a lét...
Emlékszem, egy kedves zalai falucskában 4 éve még kocsin vitték a cigányokat szavazni, hogy egy pár virsliért ikszeljenek az Mszp-hez. Mégsem az nyert, pech.
A hosszú bájtok éjszakája-sztorit én is ismerem. Személy szerint úgy gondolom, bármit fel lehet törni, a jelenlegi kormányból pedig mindent kinézek.
A hozzászólásom nem is a számítógépes rendszer feltörhetőségéről szólt, hanem pont arra próbáltam rávilágítani, hogy nincs értelme így csalni, mert ott vannak a jegyzőkönyvek, amelyeket az aláírás után már nem lehet megváltoztatni. Minden szavazatszámláló embernek lesz egy példánya - országos szinten ez többezer ember -, valamint a pártdelegáltak leadják a példányukat a pártjaiknak - tehát annyi check vana rendszerben, hogy a számadatokban való eltérés mindenképpen kiderülne, ezért nem lehet megtenni.
Legalábbis én őszintén hiszek benne, hogy nem. Én is szavazatszámláló leszek, és én így értelmezem a rendszert.
A választás rendszerét ismerem, sőt a matematijával is nagyjából tisztában vagyok. De a kérdésem kifejezetten számitógépes szakkérdés volt, mert ahhoz nem értek. Ha nálunk valami nem úgy működik, ahogy mindig, ki kell hívnom egy szerelőt, és volt már rá példa, hogy jobban benyomta a dugót a konnektorba. De ahogyan itt nálunk klimpírozott a billentyűzeten, és utána mindenféle érdekes dolgok történtek a géppel - hát az nekem már magas, mint disznónak a farzseb.
Talán ideír majd valaki, aki megmagyarázza nekem - mint egy 6 éves gyereknek modjuk - hogy miért lehetséges, vagy lehetetlen a számitógépen csalni - esetleg megírhatná azt is, hogy miért kellett az egész APEH-t kegyeleti szabadságra küldeni anno.
A szavazatszámlálás rendszere úgy van kialakítva, hogy ne lehessen csalni a számítógéppel. A szavazókörben megszámolják a szavazatokat, ott jelen van minden jelöltet állító párt delegáljta is, minden egyes szavazókörben. Miután mindenki aláírja a jegyzőkönyvet, és másolatot is kérhet belőle (ezt a pártdelegáltak szoktak is mindig), válik hivatalossá az eredmény. A jegyzőkönyvet eljuttatják az Országos Választási Irodához, ahol betáplálják a rendszerbe. A számítógépen megjelenő eredménynek tehát stimmelnie kell a jegyzőkönyvben szereplővel. Eltérés esetén a jegyzőkönyv a döntő.
MEgnyugodtál?
- és ha lehet olyanok hozzászólását várom, akik profik a számitógépekben -,
hogy lehet-e valami machinációval megváltoztatni a választási eredményeket, esetleg lehet-e előre úgy programozni a rendszert, hogy eleve az egyik oldal javára (vajh melyik?) billenjen a mérleg?
Aggályomat az okozza, hogy a választási bizottság tagjai a kormánypártok tagjaiból kerülnek ki, és azonkívül a Simicska féle halottak napi "hosszú bájtok éjszakája" óta, már nem lepődnék meg semmin.