Keresés

Részletes keresés

LAJKA Creative Commons License 2002.03.22 0 0 4
OK, arról írjatok, amiről leginkább kedvetek van.

Ha mégis a másik választáspoz is hozzászóltok, a politikába és a törzsasztalba is beírtam, oda sajnos hibásan.

Lord Iffy Creative Commons License 2002.03.21 0 0 3
átvariáljuk a topikját szegénynek?! :O)) ok.
ha kutyát kellene választanom... (bár már kellett és ezért eleve elfogult vagyok.)
-barátságos legyen
-közepes testü
-hosszú és igényes szőrü (trimmelés miegymás...) NEM.
-természetesen szuka.:O))
-lehetőleg ne legyenek fajtabetegségei (pl minden második diszpláziás, süketek, fel kell varni a bőrüket...stb.)
coney Creative Commons License 2002.03.21 0 0 2
Szalapala nem vagy egyedül. Én is azt hittem. Attól hogy ő nem azt írta ide, azért mi még leírhatnánk, hogy nekünk mi a legfontosabb szempont a kutya választáshoz. Tudom, hogy ez a jelenlegi helyzetben ez elég off, de ha a témába nem is, a címbe azért belefér. Tehát, ha van véleményetek, ez is egy egész érdekes téma lehet. Ti milyen kutyát választanátok? Én egyelőre nem tervezek kutya vásárlást, de elméleti síkon érdekel, ki mi szerint választott, vagy választana most. Kistestűt, nagytestűt, rövid vagy hosszú szőrűt, barátságost, vagy karakánabbat, vadász kutyát, kotorékebet, őrzővédőt, vagy ölebet? Minden féle megközelítésből érdekel a téma.
Nekem a legfontosabb szempont, hogy jó idegrendszerű kutya legyen, és mivel én szeretem az őrző-védő sportot, valamint a nagy kutyákat, de lakótelepen lakom, mindenképp egy olyan kutya kellene, aki nem lép fel agresszíven idegenekkel szemben, szereti a gyerekeket, és ha a fajtársakkal nem is jön ki jól, teszem azt verekedős lenne a lelkem, azért vissza lehessen hívni, ha meglát egy másik kutyát. Nagyon sok múlik a nevelésen, de a legtöbb azon, hogy milyen kutyát választunk.
Előzmény: szalapala (1)
szalapala Creative Commons License 2002.03.20 0 0 1
Én a topiccím alapján azt hittem, hogy kutyát akarsz, és ahhoz kérsz segítséget, hogy milyet.
De ez szerintem se ide való téma.
Előzmény: LAJKA (-)
Boarhunter Creative Commons License 2002.03.20 0 0 0
Igazad van, de ez a téma itt 0ff.
Előzmény: LAJKA (-)
LAJKA Creative Commons License 2002.03.20 0 0 topiknyitó
Mi az a legfontosabb szempont, ami szerint valamelyik politikai irányzatot támogatod, vagy legalábbis szavazni fogsz rá?
Én a következőkben elmondom, hogy nekem mi, leginkább azért, hogy ráirányítsam a figyelmet, és arra is példaként, hogy a politikai kérdésekről lehet rossz indulatok nélkül is gondolkodni. És hogy élethalál kérdéseket is érintenek.

Tehát:

Számomra a legfontosabb az, hogy mit tesznek és mit terveznek az élővilággal, az állatok védelmében, a környezetszennyezés ellen.

Tudom, hogy sok más fontos téma van: gazdaság, Eu-csatlakozás, határon túli magyarok helyzete és a többi. De ezekről sok szó esik, és ráadásul sínen vannak: mindenki elismeri a fontosságukat, és max. a módszereken van vita.
Az állat- és természetvédelem viszont még nincs sínen! Itt igazi élet-halál kérdésekről van szó, és még nem történt meg az áttörés. Ezért engem ez érdekel a legjobban. A másik az egészségügy, az is hasonló okok miatt.
Azokra fogok szavazni, akiktől ezekben a kérdésekben a legvalószínűbben tényleges lépéseket lehet várni. Az, hogy más témákban milyen szép szövegek hangzanak el, kevésbé befolyásol.
Jó lenne kiállítani egy „természetvédő és zöld bizonyítványt” a különböző politikai szereplőkről, hogy ennek fényében gondolkozhassunk róluk.

A leglényegesebbek:

Az állatvédelmi törvény az MSZP-SZDSZ kormányzás alatt született, nehezen, de végül is meglett, a ciklus egyik legutolsó törvényeként. Ha betartanák, az nagy haladás lenne. De az elmúlt 4 év nem volt elég arra, hogy megszülessenek hozzá a végrehajtási rendeletek, ill. azok a szabályok (pl. hogy milyen szervek ellenőrizzék a betartását, milyen bírságok sújtsák a megszegőit stb.), amelyek életképessé teszik. Ez a lehető legnegatívabb bizonyítvány a jelenlegi kormányzó erők számára. Hiszen alapfeladatuk lenne a létező törvények betartatása! De nem tették meg, ill. elégtelen mértékben. Sőt, az állatvédő szervezetek és pl. a vámőrség jelzéseit is figyelmen kívül hagyták, akik szinte kétségbeesetten figyelmeztették a kormányt az élő állatok szállításnak kegyetlen és törvénysértő módjára, és arra, hogy nincsenek a kezükben eszközök a törvénynek érvényt szerezni).
Másik súlyos mulasztás: az állatvédelmi törvény kaput hagy a kutyák, macskák kísérletekben való elpusztítására. Nyugaton ez már nem lehetséges. Ezért mozgalom indult, hogy nálunk is tiltsák meg ezt, változtassák meg a törvényt. Aláírásgyűjtés is volt, végül az ősz folyamán Szili Katalin és más ellenzéki képviselők benyújtották a megfelelő törvénymódosítási javaslatot, az állatvédelmi törvény módosítására több ponton, a kísérletek kapcsán, illetve szigorításra és a betartatás előmozdítására. A sorsa ugyanaz lett, mint sok más ellenzéki javaslaté: nem vették napirendre, lesöpörték. Ez megint szörnyű lépése a koalíciónak. Ugyanis ez életbevágó: minden évben sok ezer kutyát és cicát ölnek meg nálunk felesleges kísérletekben. Az ő életük múlik rajta. Aki nem akarja, hogy ez folytatódjon, olyan politikai erőre kell szavazzon, amelyik ezt hajlandó leállítani.

A Fidesznek pedig eredetileg elég erős zöld programja, ígéretei voltak. (Illés Zoltán fémjelezte.) Ebből egyet tényleg betartott: nem építették meg a visegrádi vízlépcsőt.
De más kérdésekben, pl. az állatvédelem ügyében a választási győzelmük után rögtön feladták a programjukat. Odaadták környezetvédelmi tárcát és a földművelésügyet a kisgazdáknak, akik erősen ellenérdekeltek voltak. Ennek következményeképpen pl. az EU tárgyalásokon az állatvédelmi és környezetvédelmi kritériumok alól a magyar fél rendre halasztást, kibúvót kért. Különben meg láttuk, milyen visszaélések voltak a minisztériumban.

Mandur László elmondta, hogy a választások után újra megpróbálják az állatvédelmi törvény megváltoztatását és szigorítását.
Úgy látszik tehát, hogy az MSZP, SZDSZ, esetleg aCentrum kormányra kerülésétől lehet inkább tényleges lépéseket várni. Függetlenül attól, hogy más ügyekben milyen negatívumot vagy pozitívumot gondolunk róluk. Ez a következtetés engem különben meglep: hiszen zöa ld érzékenység a rendszerváltás környékén még inkább az új pártokra volt jellemző. De úgy látszik, megváltoztat mindkét félen.
Nyilván a Fidesz-táborban is vannak érző szívű, az állatokat szerető emberek: de a tények azt mutatják, hogy más szempontok legyőzik az ő törekvéseiket.

Szeretném elmondani: nem vagyok egyetlen párt tagja, aktivistája vagy fanja sem. Nem kért fel senki, hogy írjak erről. Ez egy, az eszem és a szívem által diktált elemzés. Olyan politikai mozgalom, amelyre lelkesedésből szavaznék, nincs a mai Magyarországon. A kevésbé rosszat lehet választani, illetve azokat, akiktől igazi előrehaladás várható.
Kérek mindenkit, hogy segítsen ezekben a kérdésekben tisztán látni: ha van olyan tény, terv, amit nem ismerünk, és lényeges, ismertesse meg, hogy minél hűebb képet lássunk.
És természetesen: ne reagáljon senki azért, hogy szidjon valakiket, kiélje indulatait. Csak sportszerű és tárgyszerű hozzászólásokat várok, méltóakat a kölcsönös tisztelethez és megértéshez.
Elindítom azt a topic-ot a törzsasztalban, az állatosban és a politikában is, érdekes kísérlet, hogy milyen sorsuk lesz.


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!