Azon vagyok, hogy úgy oldjam meg a fűtést, hogy inkább berendezésekre, vagy szigetelésre költsem a pénzem, mintsem fűtésszámlára. Másrészt fel szeretnék használni a pályázati pénzt is, pályázáson is gondolkozom.
Amikor beütött a háború, első dolgom az volt, hogy vettem egy vegyes tüzelésű kazánt, mert a régi évekkel korábban beadta a kulcsot. Már az első évben behozta az árát, pedig drágán vettem a fát. A második, harmadik évben a kedvezményezett fát használtam, 5-5 m3-t, úgy terveztem, hogy a most következő télen is fával fűtök. De úgy gondolom, itt az ideje, hogy átálljak egy másik fajta gazdaságos fűtésre, vagy korszerűsítésre, jelentsen ez bármit is.
Ha szerencsés vagyok össze tudom kötni a pályázatot, meg a gazdaságos fűtést. Ezen vagyok.
Felteszem vannak gyerekeid, esetleg azoknak párjuk, őket nem lehetne bevonni a belső munkálatokba?
B verzió: hányan lakjátok a házat, muszáj-e az egészet fűteni? Gondolok itt a tetőtérre. Ha a lakhatást tudnátok redukálni a földszintre, akkor lehet elég volna 1-2 oldalfali klíma fűtésre is.
Ugyanúgy alacsonyabb fűtés-számlád lenne, mint hőszipkával, de nem kellene milliókat költsél. Egyszerűbb a kiépítés is. Ha tartós minusz 5-10fok lenne pár napig, 1-2 hétig, akkor pedig mehetne a gázfűtés, ha kell.
Illetve ha jól sejtem, nem vagy képben a rezsicsökkentés nevű varázslattal. A gázfűtés évi 1730m3 fogyasztásig olcsóbb, talán 110-120Ft/m3, tehát évi 200.000Ft nagyjából.
Ha ezt a mennyiséget túlléped, akkor jön a feketeleves 5-6 szoros ár képében. Tehát a lejjebb megadott 3600m3 alapján ha csak gázzal fűtesz, akkor van 1730m3 gázod 200.000 ft értékben, meg másik 1900m3 cirka 1-1,2 millió ft értékben.
A feladat ez utóbbi mennyiségtől megszabadulni.
Két normális oldalfali klímát fel tudsz szereltetni 1 millióból, talán még kevesebből is, és ezek a pusztító nyári meleget is segítenek túlélni.
Mindig tisztelettel nézem azokat, akik neki mernek vágni az egy-egy nagyobb kivitelezésbe. Az egyik szomszédommal nem vagyok valami fényes viszonyba, de elismerem, hogy ahogy ő betonoz, nem betonoz úgy senki. Bármibe belefog, azt tökéletesen befejezi.
Én lassan közelítek a hetvenhez, már nem valószínű, hogy nekivágok egy komolyabb tetőtér átalakításhoz, vagy szigeteléshez. A hőszivattyú beszereléshez is úgy nézem komoly csővágás, hegesztés, falfúrás is kell, no meg szakmai tudás, szerszámok. Egy szobafestést még bevállalok, de ezeken el kell gondolkodnom.
A 8-9 kW-os elég lehet az R290-esböl . Csak is monoblokk .
Ha a házibarkács nem áll távol tőled , akkor a nyílászárók légtömítésének és a harmadik üvegréteg sajátkezűleg felszerelése nem okozhat gondot .
Annak idején , durván 27 éve én raktam fel a 3-ik réteget , ma sem párásodik a két üvegréteg között . 20 éve 2x10 cm-es EPS-t ragasztottam a házamra sajátkezűleg , mert az anyag árának 60%-áért akarták felragasztani , 8 nap alatt megvolt . A hőcserélős szellőztetőt is magamnak terveztem és kiviteleztem . A napkolit 20 éve raktam a tetőre . Tehát mindent meg lehet oldani " olcsón " , ha van hozzá egy kis akarat és tanulási kedv . Nem tudom hány éves vagy , de ha még bírsz dolgozni , akkor megéri sok mindent sajátkezűleg megcsinálni , ha nincs plusz pénzed erre a célra , hogy céggel csináltasd. Mint olvashattad lentebb , most várom a gyártótól a hőszipkát , amit sajátkezűleg fogok telepíteni úgyszintén radiátoros rendszerbe . Az ára 1/5-e a hazai áraknak .
Gondolom a födém alatt a tetőt, illetve szarufák közötti szigetelést érted, ha már tetőteres a ház. Kb ott megy el a legtöbb meleg. Azzal annyi gond, hogy vastagítani kellene a tetőszerkezetet, hogy legyen hely mondjuk még 10-15cm gyapotnak. Ugye némileg szét kell bombázni egy kiépült, lakott részt, ami nem nagy öröm. Régi lambéria-gipszkarton le, gipszkarton-profil felcsavaroz merőlegesen a szarufákra, közé gyapot, aztán visszaburkolás. Esetleg a régi, szarufák közti gyapotot is cserélni. Nyilván veszítesz belteret-belmagasságot is.
Eddig ez még saját kezűleg, anyagárban is megoldható.
Nézz körül a felújítási támogatások között, van-e olyan, ami aktuális és elérhető számodra(feltételek).
Amikor építkeztem nem volt divat a szigetelés, még jó, hogy a 10 centis födémszigetelést felraktuk. Még az ablakok hangszigetelős gumi szigetelőit sem rakták fel, merthogy munka lett volna vele. A nyílászárók sem fiatalodnak, de a tető sem. A drága gázfűtés lépéskényszerbe hozta az embert. Eddig egyelőre fatüzeléssel védtem ki a milliós gázárat, de ez sem mehet a végtelenségig, valami más megoldás kell. Most nem is vettem még fát, amiatt, hogy valami más megoldás kell. Sajna már itt a június, szorít az idő, gyorsan kell lépni valamit...
Sok helyen olvasom, hogy magas hőmérséklet miatt csak az r290-es fajták jöhetnek szóba, az r32 nem tudja ezt a hőmérsékletet.
A másik kérdés, hogy monoblokkos, vagy split hőszivattyúk közül keresgéljek.
A szigetelés hiányát látom én is. A lakásnak az a része, ahol nagyobb a külső felület, gyengébbek a nyílászárók, érezhetően hidegebb van. Sajnos az a tapasztalatom, hogy szeretik az embert lehúzni a éptőipari szakemberek, akár kis alvállalkozókról van szó, akár nagyobb cégekről. Itt van ez a KEHOP, az Otthonfelújítási támogatás, ezen agyalok, hogyan lehetne ezen keresztül pénzhez jutni, no meg tisztességes kivitelezőhöz.
Gyakorlatilag nullaközeli a hőszigetelésed, ezért is a brutál gázmennyiség. Jobb irány lenne nekiállni hőszigetelni. A tetőben kellene legyen vagy 20-30cm vastag valami gyapotszigetelés, külső falakra is minél vastagabb, az optimum valahol 12-15cm környéke. Ezekkel valahova fele-harmada értékre csökkenne a gázfogyasztás.
Ha H-tarifáznál, oda kell az is, hogy a villanyóra-szekrény alkalmas legyen még egy mérőóra beépítésére. Ezt a szolgáltató regisztrált villanyásza tudja tutira megmondani, ha még valami régebbi, nem szabványosított szekrényed van.
Valóban a hőszigetelés hozná az ár/érték arányban a többet . A hőszipkára meg nem mertem leírni az R290-est , mert még az lenne , hogy reklámozom , mert az utóbbi időben sokat írogattam róla . :-)
25m3x10,75x0,7=188kWh napi fogyasztás . Órára lebontva 7,8 kWh . Olyan hőszivattyút kell választanod , ami letudja a 8-9kW-ot adni nagy hidegben is . Viszont oda kell figyelni , hogy melyik tud magas hőmérsékletet segédenergia bevonása nélkül . Ezek nem olcsó gépek idehaza .
Pedig többször is mértem a gázmennyiséget, de csak becsülni tudom a hideg napokat. Kb napi 20-25 m3 fogyott, de nem merem rátenni a nagyesküt. A hőmérséklet 20-21 fokra van állítva, de éjszaka 18 fok körül van.
Akkor a gázbojler napi 0,5m3 gáz , ami éves szinten durván 185m3 , ha nincs minden nap teljesen kihasználva a HMV mennyisége , amit 55°C-ig fűtesz fel . Főzés durván 30m3 . Együtt legyen felfelé kerekítve 220m3 gáz . Maradt a 3380 m3 a fűtésre . 10,75kWh x 3380m3 x 0,7 hatásfok = 25434,5 kWh energia , amit direktben fűtésre használsz . COP 3-al számolj ( inkább valamivel nagyobb érték jöjjön ki , mint sem alulméretezd ) 25434,5 : 3 = 8478kWh elektromos energiára lesz szükség . Azt jó lenne tudni , hogy hidegebb napokon mennyi gáz fogyott és milyen hőmérsékletre fűtesz a házban .
Egy régi, 32 kw-os FÉG gázcirkóm van, a hatásfoka kb 70 %-os lehet. Tágulási tartálya van, gondolom zárt a rendszer.
A radiátorok főleg kb. 60x180 méretű, Radal típusú, régi radiátorok, aluminium az anyaguk. Akkor fűtenek megfelelően, ha kb 60 fokos a víz.
A hmv-hez is gázt használok, van egy 120 literes gázbojlerem, no és a sütés, főzés is erről megy.
A bojler maradna, a főzés is, meg a gázcirkót sem szerelném le, maradna tartaléknak, esetleg kombinálnám a kétféle rendszert. A nagyon hidegben gázzal menne a háztartás.
Sziasztok! Most kezdek ismerkedni a hőszivattyúval. Van egy radiátoros házam, szeretnék áttérni egy levegő-víz hőszivattyúra. Jól számolok-e, ha az alábbiak szerint gondolkodom? A házam átlagban 3600 m3 gázt fogyaszt egy évben. A gáz 1 m3-e átlagosan 10 kW/h energiatartalommal rendelkezik. Így a házam hőenergia fogyasztása évente 36000 kWh. Ha ezt a hőenergiát hőszivattyúval állítanám elő kb. 3,5 COP átlaggal számolva, akkor kb. 10285 kWh villamos energiával tudnám megoldani a fűtést. Ez H tarifával 10285x23,5 Ft lenne, vagyis 241697 Ft. Ez nagyon szép lenne. Ahogy olvasgatok a baj az, hogy ehhez valami bivaly erős hőszivattyú kellene, kb 55 fokos vízzel.
A magas HMV igény miatt szerintem jó ötlet a 9kW. De azt nem tudom, hogy az 1 vagy a 3 fázis a "jobb"? H tarifás mérő lesz, de még nincs meg, bármi lehet (új építés).
Ha a napelem helyett a napelem - napkollektor kombinációt választom , akkor 185 USD és 285 USD között mozog az ár darabonként , attól függően , hogy mekkora elektromos teljesítményű napelemet választok 270W-550W között .
Monoblokk 6kW , R290 hűtőközeg , teljes DC inverteres ( kompresszor , ventilátormotor ) , befecskendezéssel . Ez még nem tud direktben napelemet kezelni .