Hát, a megtérülés a kérdéses, 10 évre számolva. Mert addigra inverterben a kondik elöregszenek, ha nincs szerencséje, amilyen időjárás van, jég leveri a napelemeket, és a hőszipka sem örök élet, pláne egy Airwell.
Ez csak azért történhetett meg , mert " okos " szakemberek telepítették . :-(
Nálam a hőszivattyú fölött tető van egy cseréplemezből srégen ( sztatikusan erősítve , hogy a tetőről lezúduló hó se tudjon kárt okozni ) , hogy letudjon folyni a víz róla . Minden oldalon túllógással , tehát nagy szél esetén sem tud eső , hó a hőszivattyú közelébe jutni . Valamint a kondenzvíz is egy föld alatti szikkasztóba folyik , a földhő biztosítja hogy ne tudjon sehol sem megfagyni a kondenzvíz . Tehát arról az oldalról sem fenyegeti lefagyás és ventilátortörés :-)
Egyik nagy hideg reggelen kimenten az udvarra, ahol a bal oldali kerítésünkön jégbe fagyva, mozdulatanul láttam meg a szomszédom hőszivattyújának kültéri egységét. Gondolom, ellenállásos fűtéssel fogja majd leolvasztani a jeget, hogy a ventilátor meg tudjon mozdulni.
A jobb oldali szomszédom gázkéménye szépen füstölt, pedig két levegő-víz hőszivattyú kültéri egysége is van az első kertben.
Nekem villanykazánom van. Tudom, sokat fogyaszt (csak 100% a hatásfoka).