Jól van, ne keseredj el annyira...nincs olyan nagy baj, csak úgy látszik, Magyarországon még ilyen módszerekkel lehet a leghatásosabban szavazatokat gyűjteni (valahol azt írtam, a baromfiudvarban egy zsák kukoricával lehet a legjobban kampányolni)
EU csatlakozás előtt állunk, nagyjából ki van kövezve az utunk, nem ajánlatos nagyon letérni róla. Valahogy mégis ki kell alakítani egyfajta bal-jobb szembenállást, különben miről szólna a választás.
Engem az egészben nem csak ez bosszant. Az is, hogy tehetünk nagyívben a "politikai kultúránkra" (haha) ezek után.
Miből is gondolnám, ha esetleg a "bal" kerülne hatalmi pozícióba, hogy ezeket a Fidesz által feladott ziccereket nem ütik le? Miért is lehetnék olyan naív, hogy ne gondolnám, ők is ugyanígy állnak majd a dolgokhoz, nekik is lesz választás idején imázskampányuk, ésatöbbi, ésatöbbi.
Amúgy igazán megmutatjuk a világnak, hogy miről szól a magyar demokrácia: balkáni (bár nem akarom a gyönyörű félszigetet sértegetni), kicsinyes és bosszúálló demokráciában élünk, ahol úgy durvul a politikai közérzet, ahogy bármelyik oldal durvítja. Visszavenni kicsit valahogy senkinek sem áll szándékában.
Szomorú. És ha nem akarnék szavazni, mert hánynom kell a magyar politikai elittől (és most tényleg: minden oldal stratégiái és stratégái leszerepelnek szépen lassan előttem), akkor megkapom, hogy ingoráns vagyok.
Nincs kedvem szavazni menni. Olyan méltatlanul zajlik ez a kampány, hogy ezekkel a szereplőkkel nem szívesen látok semmiféle kormányt. A szombati Népszabadságban valaki arról értekezett, hogy "tudja, hogy az új garnitúra megint nekiáll osztani, de a baloldal majd legalább nem kokettál fasisztákkal". Hát én nem akarom tudni! Ne legyen ez az opció: tolvaj, fasiszta, önkényuralmi.
Opcióként világos programokat szeretnék kapni. Nem kapok. Mindkét oldal infantilis, óvodás-szinten is sajnálatra méltóan alulfejlett homokozói birkózását látom csak. Miért van az, hogy a "politikai üzenet", mint olyan nem jön át sehonnan???
Drága pácienseim, megbízható forrásból úgy értesültem, hogy Kossuth Lajos 1848-49-ben több mint egy éven át kokárdát viselt. És közpénzből háborúzott az osztrákokkal. Felháborító!
Az az igazság, hogy a két oldal által mesterségesen kialakított "szélsőjobb-hazaárulók" párharcban ezek csak cseppek, és a másik oldalon is vannak hasonlók...de vége lesz tán.
De engem pl. 94-ben az húzott fel, hogy a sajtó "burkolt" kampányt folytatott az akkori kormány ellen - "objektív" hírekként jelentek meg az olyan elfogult cikkek, amelyek azt sugallták: "ezek" hülyék, de majd jönnek a jobbak.
(Tudjuk a reklámstratégiából: az az igazi reklám, ami nem annak látszik. Ezt mostanra a kormány is megtanulta, bár még kicsit kilóg a lóláb...)
Szerintem vannak sokan (pld repeant is), csak már olyanok vagyunk, mint a politikusok: "Jó, ezt elbasztuk, de ha most elismerjük, azzal a másik oldalt segítjük"
Pedig ez rossz felfogás, rám pld az őszinteség van a legnagyobb hatással.
Engem az húz fel ebben az ügyben, hogy miért nincs olyan jobboldali szavazó (egyszem Geyzánkat és talán Aladárunkat leszámítva), akit ez a dolog nem húz fel.
Az, hogy jönnek a választások, és ezzel egyidőben:
1. Országimázs kampány folyik az Országimázs Kp által finánszérolva. Ez - monnya Kormány úr -, OK, mert kormánykampány, nem párt.
2. Minden minisztérium kampányol a jól végzett munka örömével óriásplakátokon. Ez - monnya Kormány úr -, OK, mert kormánykampány, nem párt.
3. A hivatalos választásra felhívó hirdetés sem mentes "jövővel" foglalkozó felhívásoktól. Eszerint - Info Rádió - nem a parlamenti képviselőket választom meg, hanem a jövőre szavazok. Ez - monnya Kormány úr -, OK, mert kormánykampány, nem párt.
4. Az un. Polgári Kör felhívása szerint mindenki, aki magyeri... Ez - monnya Kormány úr -, OK, mert civil szerveződés által szervezett kampány, nem párt.
Gusztustalan. Épeszű ember nem tud mindemellett elmenni anélkül, hogy azt ne gondolná: ez a választás nem fair. A kormány - ugye - kampánycsendben is kampányolhat majd?
Ebben az esetben nem számít, hogy közpénz vagy nem. Amúgy sem hiszem, hogy a kereskedelmi tévék mögött ne állnának 'közszolgálati' funkcionárusok. Ez az egész egy nagy biznisz.
Mi történt? Kinyitottam egy sört, és ivás közben kiszámoltam, hány nap van hátra hetedikéig.
Amúgy fél szemmel néztem, és 1% esély azért van rá, hogy volt valami 'politikai hirdetés' felirat az elején. Mindenesetre negyon örülnék neki.
Utána nem volt, az tuti. Mert arra már figyeltem az ügynöki szemeimmel.
Főműsoridőben, nem fizetett politikai hirdetésként, hanem csak úgy.
Ez azért már elég gáz, nem? Innentől kezdve egyszerűen senkinek sincs joga egy rossz szót se szólni semmilyen más tévére, mert amit az m1 csinál, az túltesz mindenen. Közszolgálati létére propagálja azt a beteg nézetet, hogy aki nem a jobboldalra szavaz, az már nem is magyar.
Rémálom ez, ami remélem áprilisban véget ér. Ha a 'baloldal' győz, akkor azért, ha meg a 'jobboldal', akkor azért (esetleg megnyugszanak kicsit).