Keresés

Részletes keresés

p-simon Creative Commons License 2002.03.21 0 0 45
alfredoo, te primitiv, ostoba, rövidlátó, agyament barom, megver a jóisten a hülyeségedért, ahogy megérdemled. van neked gyereked ?
kínok közt fogsz megdögleni, miközben a céziumbomba ketyet az oszladozó testedben, az evolúció útjáról letért mutáns ráksejtek tobzódása fog ráébreszteni arra, hogy micsoda sötétség van benned. nem kívánom, hogy így érj véget, de gondolkozzál már, mielőtt hülyeségeket írsz/beszélsz !
Stregovác Creative Commons License 2002.03.21 0 0 44
Ha most se jó, feladom és elviszem kézben, gyalog.

Kedves alfredoo,

mostanáig nem volt időm utánajárni az adatoknak Csernobil-ügyben, de most itt vannak.
Olyan szamárságokra, hogy "anyukám meg a boszorkányokban is hitt", nem akarok reagálni, bár egy pillanatra volt rá ingerem.
Te ezt írod: "Szerintem Csernobilnak Magyarországra semmi hatása nem volt. Komoly ember nem állít olyat, hogy tényleg veszély volt. Felfújt piskóta volt. Olyan mint a Bős-Nagymaros." --- Mind a kettőben tévedsz, de nagyon.

Nézzük a tényeket:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A "régiónk" a szövegben Nyugat-Magyarországot (Szombathely-Sopron-Budapest szélesség, egészen le, a Balaton vonaláig) jelenti. A számok magukért beszélnek, s nyilvánvaló, hogy az akkori szovjet és a magyar kormány TELJES MÉRTÉKBEN felelős több tízezer ember sugárfertőzéséért, daganatos megbetegedéséért és haláláért, meddőségért, több száz gyerek fogyatékossággal, fejlődései rendellenességgel születéséért, spontán vetélésekért, koraszülésekért, vagyis számtalan egyéni és családi tragédiáért. Titkolóztak, kussoltak, miközben más országokban (Romániában is!!!) jódot osztottak (nézd majd meg lentebb a pajzsmirigy rák grafikonjait), és figyelmeztették az embereket, hogy ne egyenek friss zöldséget, ne igyanak tejet stb. Mindezért a mai napig nem számoltak el sem a saját lelkiismeretükkel (ez mondjuk, nem nagyon meglepő), sem sem azokkal, akiknek veszélyeztették és tönkretették az egészségét és az életét.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

"A késői sugárártalom megnyilvánulhat halálos kimenetelű betegségekben, mint pl. leukémia, rák vagy egyéb rosszindulatú daganat, a beteg élettartamának egyéb okokból történő megrövidülésében, vagy pedig valamilyen szövetre, szervre korlátozódó elváltozásban, mint pl. idült bőrgyulladás, szemlencsehomály. Jelentkezését tekintve az utódok öröklött károsodása is késői sugárártalomnak tekinthető." (Dr. Szabó András: Radioökológia és környezetvédelem)

Az akkori politikai felelősök közül nagyon sokan ma is ott ugrabugrálnak vidáman a szocialisták belső köreiben és oldalán, frenetikus nagy dumákkal a választási kampányban a morálról, a tisztességről, a jogállamról, az emberi jogokról, no meg persze az egészségügyről -:))). Nekem a pofámról leszakadna a bőr a helyükben.
(Pl. Medgyessy Péter: 1982-től miniszterhelyettes, 1986-ban pénzügyminiszter; Horn Gyula: 1985 márciusától az MSzMP Központi Bizottságának tagja, a külügyi tárca államtitkára; Csehák Judit: 1986-ban a Minisztertanács elnökhelyettese.)
Ne gyere az étrenddel, mert rondát mondok.
A leírásban olvashatod, hogy mennyi hasadóanyag jutott a légkörbe, s hogy a szennyezett felhőket a szélmozgás merre és hogyan terelte.
Azt írod: "Romániában mennyire nőtt jobban a rák mint itt? Ők azért közelebb vannak?"
Tanulmányozd alaposan ezt a térképet:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Romániát elkerülte a felhő, Nyugat-Magyarországot pedig telibe kapta.
Azt írod: "Szombathellyel jössz. Mi a helyzet Nyíregyházán?" --- Az, amit a térkép mutat. A felhővel szerencséjük volt, a sugárzással nem tudom. Meg kéne kérdezni őket.
Azt miből gondolod, hogy Skandináviában vagy Lengyelországban nincs probléma? Biztos vagyok benne, hogy van, csak mi alig ismerjük ezt a -- miként sok más egyéb -- problémájukat.
(Egyébként: Svájcban, Luganoban 1986. augusztus 1-jén a hatóságok megtiltották a halfogást, miután a halakban a céziumra érvényes határértéknek a hatszorosát mutatták ki. Tavak fenekén és egyes mezőgazdaságilag hasznosított talajokban még évekig meg fog maradni a radioaktív anyag. Skandináviában a rénszarvasok 97%-ánál, amelyeket 1986 késő nyarán lőttek, olyan magas radioaktív fertőzést állapítottak meg, úgy azok emberi fogyasztásra már nem voltak alkalmasak. Néhány biológus szerint ez évtizedekre így fog maradni, s ez a helyieknek hosszú távon katasztrófát jelent.)

“A radioaktív sugárzások biológiai hatásai
A radioaktív sugárzások külső és belső sugárterhelést okozhatnak. Külső sugárterhelés esetén a sugárforrás a szervezeten kívül helyezkedik el, és innen károsítja a szervezetet.
Belső sugárterhelés akkor alakul ki, ha a sugárzó anyag valamiképp bejut a szervezetbe, és belülről károsítja azt. A bejutás történhet belélegzéssel, lenyeléssel, bőrön át való felszívódással, illetve sérülések esetén a véráramba kerülve. Ilyen eseteket is megfigyeltek már a XX. század első évtizedeiben.
A szervezetet ért radioaktív sugárzás a testszövetben azonnal fizikai és kémiai folyamatokat indít el. Ezek a folyamatok pillanatok alatt lejátszódnak, és hatásukra a szövet atomjai, molekulái gerjesztődnek, ionizálódnak. Ennek következtében a sejtekben biológiai változások következnek be: károsodik a sejt anyagcseréje és a DNS-molekula, illetve a sejt el is pusztulhat. A biológiai folyamatok esetleg csak évekkel a besugárzás után mutatkoznak meg.
A sugárzás biológiai károsítása alapján ún. determinisztikus (meghatározott) és sztochasztikus (véletlenszerű) hatásokat különböztetünk meg.
Determinisztikus hatás
Ha az emberi szervezetet egy bizonyos küszöbdózisnál nagyobb dózis éri, rövid idő után megjelennek az ún. sugárbetegség tünetei, melynek súlyossága a besugárzás mértékétől függ. A sugárbetegség kezdeti tünetei általában: égési sérülésekhez hasonló sebek, hányás, hasmenés, láz. Kisebb dózisok esetén a vérképző szervek károsodnak, nagyobb dózisoknál pedig az emésztőrendszer, végül az idegrendszer is. A sugárbetegség lefolyása során négy szakasz követi egymást: kezdeti, nyugalmi, kritikus és a lábadozási szakasz. Az egyes stádiumok súlyossága és időtartama a dózis nagyságától függ.

Sztochasztikus hatás
A sztochasztikus hatás jellemzője, hogy csak évekkel, vagy akár nemzedékekkel később jelentkezik, és hogy nincs küszöbdózis, azaz a biológiai hatás valószínűsége a dózissal nő. Ide tartoznak a sugárzás által kiváltott rákos megbetegedések, és a mutációk hatásaként jelentkező genetikai hatás. Az ilyen megbetegedéseknél nagyon fontos, hogy bekövetkezésük csak valamilyen valószínűséggel jellemezhető, azaz nem mondható meg az, hogy azonos dózist elszenvedő egyének közül ki lesz rákos, csak az, hogy közülük várhatóan hányan betegednek meg. Kialakult rákos megbetegedés vagy genetikai károsodás esetén pedig általában nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az illető a sugárzás miatt lett-e beteg, vagy valamilyen más hatás következtében.
Érdemes külön kiemelni a pajzsmirigy-megbetegedéseket, a csernobili baleset sztochasztikus hatásaként ugyanis mindeddig csak ezek megnövekedését sikerült kimutatni.”

Akkor most néhány statisztika Nyugat-Magyarországról, amit nagy hangon kértél. (A bal oldali diagramok az 1976-1985-ig, a jobb oldaliak az 1986-1995-ig terjedő időszakot mutatják.)

PAJZSMIRIGY RÁK (vastag- és végbél)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A baleset során nagy mennyiségű radioaktív jód került a levegőbe, amely egyrészt közvetlenül belélegezve, másrészt a talajra ülepedés után a táplálékláncba kerülve és a tehéntejjel elfogyasztva okozott jelentős belső sugárterhelést. A pajzsmirigy ugyanis nem tud különbséget tenni radioaktív és inaktív jódizotóp között, és mindkettőt ugyanúgy beépíti. A jódhiányos étrend miatt a pajzsmirigy igen sok radiojódot tudott felvenni, különösen kisebb gyermekek esetében!!!
Mayer Árpád, az Uzsoki Kórház főorvosa szerint Csernobil óta terjed a pajzsmirigyrák Magyarországon. Ugyancsak szerinte elszaporodott és az előrejelzések szerint tovább szaporodik a szájüregi és garatrák, a bőr-, a nyál-, a hasnyálmirigy-, a vastag- és végbél, valamint a tüdőrák.

HEPATO-BILIARIS RÁK (máj- és epeút)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

COLO-RECTALIS RÁK
http://vega.medinfo.hu/weblap/lexikon/lextx1.htm

Ez a legdermesztőbb: az esetszámok 225-ről 407-re nőttek!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

(Egy regionális orvoskonferencián az osztrák orvosok is hasonló tapasztalatokról számoltak be, mint amit az ábrák mutatnak.)

Hát erről ennyit. Magyarország majd csak egy generációval később fog többet tudni és beszélni a dologról: egyrészt ha szembesülni kell majd annak a nemzedéknek a mortalitási mutatóival, amelyiket a csernobili baleset következményei érintettek, továbbá ha majd kihalnak azok a – sok esetben most is vezető beosztású – akkori eü-szakmai górék, akik vagy nem ismerték fel a veszélyt, vagy felismerték, de sunnyogva asszisztáltak a hatalom titoktartási elvárásaihoz. Amíg ők publikálnak Csernobil hatásairól, addig nem is fogunk másfélét olvasni tőlük sem, mint amiket te írkálsz.
Jó egészséget!

Stregovác

Stregovác Creative Commons License 2002.03.21 0 0 43
Bocsánat alfredootól és mindenkitől, valamit újra elkeffentettem a kopipészttel.

S.

Stregovác Creative Commons License 2002.03.21 0 0 42
Na, talán most.

Kedves alfredoo,

mostanáig nem volt időm utánajárni az adatoknak Csernobil-ügyben, de most itt vannak.
Olyan szamárságokra, hogy "anyukám meg a boszorkányokban is hitt", nem akarok reagálni, bár egy pillanatra volt rá ingerem.
Te ezt írod: "Szerintem Csernobilnak Magyarországra semmi hatása nem volt. Komoly ember nem állít olyat, hogy tényleg veszély volt. Felfújt piskóta volt. Olyan mint a Bős-Nagymaros." --- Mind a kettőben tévedsz, de nagyon.

Nézzük a tényeket:


A "régiónk" a szövegben Nyugat-Magyarországot (Szombathely-Sopron-Budapest szélesség, egészen le, a Balaton vonaláig) jelenti. A számok magukért beszélnek, s nyilvánvaló, hogy az akkori szovjet és a magyar kormány TELJES MÉRTÉKBEN felelős több tízezer ember sugárfertőzéséért, daganatos megbetegedéséért és haláláért, meddőségért, több száz gyerek fogyatékossággal, fejlődései rendellenességgel születéséért, spontán vetélésekért, koraszülésekért, vagyis számtalan egyéni és családi tragédiáért. Titkolóztak, kussoltak, miközben más országokban (Romániában is!!!) jódot osztottak (nézd majd meg lentebb a pajzsmirigy rák grafikonjait), és figyelmeztették az embereket, hogy ne egyenek friss zöldséget, ne igyanak tejet stb. Mindezért a mai napig nem számoltak el sem a saját lelkiismeretükkel (ez mondjuk, nem nagyon meglepő), sem sem azokkal, akiknek veszélyeztették és tönkretették az egészségét és az életét.


"A késői sugárártalom megnyilvánulhat halálos kimenetelű betegségekben, mint pl. leukémia, rák vagy egyéb rosszindulatú daganat, a beteg élettartamának egyéb okokból történő megrövidülésében, vagy pedig valamilyen szövetre, szervre korlátozódó elváltozásban, mint pl. idült bőrgyulladás, szemlencsehomály. Jelentkezését tekintve az utódok öröklött károsodása is késői sugárártalomnak tekinthető." (Dr. Szabó András: Radioökológia és környezetvédelem)

Az akkori politikai felelősök közül nagyon sokan ma is ott ugrabugrálnak vidáman a szocialisták belső köreiben és oldalán, frenetikus nagy dumákkal a választási kampányban a morálról, a tisztességről, a jogállamról, az emberi jogokról, no meg persze az egészségügyről -:))). Nekem a pofámról leszakadna a bőr a helyükben.
(Pl. Medgyessy Péter: 1982-től miniszterhelyettes, 1986-ban pénzügyminiszter; Horn Gyula: 1985 márciusától az MSzMP Központi Bizottságának tagja, a külügyi tárca államtitkára; Csehák Judit: 1986-ban a Minisztertanács elnökhelyettese.)
Ne gyere az étrenddel, mert rondát mondok.
A leírásban olvashatod, hogy mennyi hasadóanyag jutott a légkörbe, s hogy a szennyezett felhőket a szélmozgás merre és hogyan terelte.
Azt írod: "Romániában mennyire nőtt jobban a rák mint itt? Ők azért közelebb vannak?"
Tanulmányozd alaposan ezt a térképet:


Romániát elkerülte a felhő, Nyugat-Magyarországot pedig telibe kapta.
Azt írod: "Szombathellyel jössz. Mi a helyzet Nyíregyházán?" --- Az, amit a térkép mutat. A felhővel szerencséjük volt, a sugárzással nem tudom. Meg kéne kérdezni őket.
Azt miből gondolod, hogy Skandináviában vagy Lengyelországban nincs probléma? Biztos vagyok benne, hogy van, csak mi alig ismerjük ezt a -- miként sok más egyéb -- problémájukat.
(Egyébként: Svájcban, Luganoban 1986. augusztus 1-jén a hatóságok megtiltották a halfogást, miután a halakban a céziumra érvényes határértéknek a hatszorosát mutatták ki. Tavak fenekén és egyes mezőgazdaságilag hasznosított talajokban még évekig meg fog maradni a radioaktív anyag. Skandináviában a rénszarvasok 97%-ánál, amelyeket 1986 késő nyarán lőttek, olyan magas radioaktív fertőzést állapítottak meg, úgy azok emberi fogyasztásra már nem voltak alkalmasak. Néhány biológus szerint ez évtizedekre így fog maradni, s ez a helyieknek hosszú távon katasztrófát jelent.)

“A radioaktív sugárzások biológiai hatásai
A radioaktív sugárzások külső és belső sugárterhelést okozhatnak. Külső sugárterhelés esetén a sugárforrás a szervezeten kívül helyezkedik el, és innen károsítja a szervezetet.
Belső sugárterhelés akkor alakul ki, ha a sugárzó anyag valamiképp bejut a szervezetbe, és belülről károsítja azt. A bejutás történhet belélegzéssel, lenyeléssel, bőrön át való felszívódással, illetve sérülések esetén a véráramba kerülve. Ilyen eseteket is megfigyeltek már a XX. század első évtizedeiben.
A szervezetet ért radioaktív sugárzás a testszövetben azonnal fizikai és kémiai folyamatokat indít el. Ezek a folyamatok pillanatok alatt lejátszódnak, és hatásukra a szövet atomjai, molekulái gerjesztődnek, ionizálódnak. Ennek következtében a sejtekben biológiai változások következnek be: károsodik a sejt anyagcseréje és a DNS-molekula, illetve a sejt el is pusztulhat. A biológiai folyamatok esetleg csak évekkel a besugárzás után mutatkoznak meg.
A sugárzás biológiai károsítása alapján ún. determinisztikus (meghatározott) és sztochasztikus (véletlenszerű) hatásokat különböztetünk meg.
Determinisztikus hatás
Ha az emberi szervezetet egy bizonyos küszöbdózisnál nagyobb dózis éri, rövid idő után megjelennek az ún. sugárbetegség tünetei, melynek súlyossága a besugárzás mértékétől függ. A sugárbetegség kezdeti tünetei általában: égési sérülésekhez hasonló sebek, hányás, hasmenés, láz. Kisebb dózisok esetén a vérképző szervek károsodnak, nagyobb dózisoknál pedig az emésztőrendszer, végül az idegrendszer is. A sugárbetegség lefolyása során négy szakasz követi egymást: kezdeti, nyugalmi, kritikus és a lábadozási szakasz. Az egyes stádiumok súlyossága és időtartama a dózis nagyságától függ.

Sztochasztikus hatás
A sztochasztikus hatás jellemzője, hogy csak évekkel, vagy akár nemzedékekkel később jelentkezik, és hogy nincs küszöbdózis, azaz a biológiai hatás valószínűsége a dózissal nő. Ide tartoznak a sugárzás által kiváltott rákos megbetegedések, és a mutációk hatásaként jelentkező genetikai hatás. Az ilyen megbetegedéseknél nagyon fontos, hogy bekövetkezésük csak valamilyen valószínűséggel jellemezhető, azaz nem mondható meg az, hogy azonos dózist elszenvedő egyének közül ki lesz rákos, csak az, hogy közülük várhatóan hányan betegednek meg. Kialakult rákos megbetegedés vagy genetikai károsodás esetén pedig általában nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az illető a sugárzás miatt lett-e beteg, vagy valamilyen más hatás következtében.
Érdemes külön kiemelni a pajzsmirigy-megbetegedéseket, a csernobili baleset sztochasztikus hatásaként ugyanis mindeddig csak ezek megnövekedését sikerült kimutatni.”

Akkor most néhány statisztika Nyugat-Magyarországról, amit nagy hangon kértél. (A bal oldali diagramok az 1976-1985-ig, a jobb oldaliak az 1986-1995-ig terjedő időszakot mutatják.)

PAJZSMIRIGY RÁK (vastag- és végbél)


A baleset során nagy mennyiségű radioaktív jód került a levegőbe, amely egyrészt közvetlenül belélegezve, másrészt a talajra ülepedés után a táplálékláncba kerülve és a tehéntejjel elfogyasztva okozott jelentős belső sugárterhelést. A pajzsmirigy ugyanis nem tud különbséget tenni radioaktív és inaktív jódizotóp között, és mindkettőt ugyanúgy beépíti. A jódhiányos étrend miatt a pajzsmirigy igen sok radiojódot tudott felvenni, különösen kisebb gyermekek esetében!!!
Mayer Árpád, az Uzsoki Kórház főorvosa szerint Csernobil óta terjed a pajzsmirigyrák Magyarországon. Ugyancsak szerinte elszaporodott és az előrejelzések szerint tovább szaporodik a szájüregi és garatrák, a bőr-, a nyál-, a hasnyálmirigy-, a vastag- és végbél, valamint a tüdőrák.

HEPATO-BILIARIS RÁK (máj- és epeút)


COLO-RECTALIS RÁK
http://vega.medinfo.hu/weblap/lexikon/lextx1.htm

Ez a legdermesztőbb: az esetszámok 225-ről 407-re nőttek!


(Egy regionális orvoskonferencián az osztrák orvosok is hasonló tapasztalatokról számoltak be, mint amit az ábrák mutatnak.)

Hát erről ennyit. Magyarország majd csak egy generációval később fog többet tudni és beszélni a dologról: egyrészt ha szembesülni kell majd annak a nemzedéknek a mortalitási mutatóival, amelyiket a csernobili baleset következményei érintettek, továbbá ha majd kihalnak azok a – sok esetben most is vezető beosztású – akkori eü-szakmai górék, akik vagy nem ismerték fel a veszélyt, vagy felismerték, de sunnyogva asszisztáltak a hatalom titoktartási elvárásaihoz. Amíg ők publikálnak Csernobil hatásairól, addig nem is fogunk másfélét olvasni tőlük sem, mint amiket te írkálsz.
Jó egészséget!

Stregovác

Stregovác Creative Commons License 2002.03.21 0 0 41
Na, valamit jól elcsesztem. Ha rájövök, hogy mit, nyomom a képeket is. Bocs.
Stregovác Creative Commons License 2002.03.21 0 0 40
Kedves alfredoo,

mostanáig nem volt időm utánajárni az adatoknak Csernobil-ügyben, de most itt vannak.
Olyan szamárságokra, hogy "anyukám meg a boszorkányokban is hitt", nem akarok reagálni, bár egy pillanatra volt rá ingerem.
Te ezt írod: "Szerintem Csernobilnak Magyarországra semmi hatása nem volt. Komoly ember nem állít olyat, hogy tényleg veszély volt. Felfújt piskóta volt. Olyan mint a Bős-Nagymaros." --- Mind a kettőben tévedsz, de nagyon.

Nézzük a tényeket:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A "régiónk" a szövegben Nyugat-Magyarországot (Szombathely-Sopron-Budapest szélesség, egészen le, a Balaton vonaláig) jelenti. A számok magukért beszélnek, s nyilvánvaló, hogy az akkori szovjet és a magyar kormány TELJES MÉRTÉKBEN felelős több tízezer ember sugárfertőzéséért, daganatos megbetegedéséért és haláláért, meddőségért, több száz gyerek fogyatékossággal, fejlődései rendellenességgel születéséért, spontán vetélésekért, koraszülésekért, vagyis számtalan egyéni és családi tragédiáért. Titkolóztak, kussoltak, miközben más országokban (Romániában is!!!) jódot osztottak (nézd majd meg lentebb a pajzsmirigy rák grafikonjait), és figyelmeztették az embereket, hogy ne egyenek friss zöldséget, ne igyanak tejet stb. Mindezért a mai napig nem számoltak el sem a saját lelkiismeretükkel (ez mondjuk, nem nagyon meglepő), sem sem azokkal, akiknek veszélyeztették és tönkretették az egészségét és az életét.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

"A késői sugárártalom megnyilvánulhat halálos kimenetelű betegségekben, mint pl. leukémia, rák vagy egyéb rosszindulatú daganat, a beteg élettartamának egyéb okokból történő megrövidülésében, vagy pedig valamilyen szövetre, szervre korlátozódó elváltozásban, mint pl. idült bőrgyulladás, szemlencsehomály. Jelentkezését tekintve az utódok öröklött károsodása is késői sugárártalomnak tekinthető." (Dr. Szabó András: Radioökológia és környezetvédelem)

Az akkori politikai felelősök közül nagyon sokan ma is ott ugrabugrálnak vidáman a szocialisták belső köreiben és oldalán, frenetikus nagy dumákkal a választási kampányban a morálról, a tisztességről, a jogállamról, az emberi jogokról, no meg persze az egészségügyről -:))). Nekem a pofámról leszakadna a bőr a helyükben.
(Pl. Medgyessy Péter: 1982-től miniszterhelyettes, 1986-ban pénzügyminiszter; Horn Gyula: 1985 márciusától az MSzMP Központi Bizottságának tagja, a külügyi tárca államtitkára; Csehák Judit: 1986-ban a Minisztertanács elnökhelyettese.)
Ne gyere az étrenddel, mert rondát mondok.
A leírásban olvashatod, hogy mennyi hasadóanyag jutott a légkörbe, s hogy a szennyezett felhőket a szélmozgás merre és hogyan terelte.
Azt írod: "Romániában mennyire nőtt jobban a rák mint itt? Ők azért közelebb vannak?"
Tanulmányozd alaposan ezt a térképet:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Romániát elkerülte a felhő, Nyugat-Magyarországot pedig telibe kapta.
Azt írod: "Szombathellyel jössz. Mi a helyzet Nyíregyházán?" --- Az, amit a térkép mutat. A felhővel szerencséjük volt, a sugárzással nem tudom. Meg kéne kérdezni őket.
Azt miből gondolod, hogy Skandináviában vagy Lengyelországban nincs probléma? Biztos vagyok benne, hogy van, csak mi alig ismerjük ezt a -- miként sok más egyéb -- problémájukat.
(Egyébként: Svájcban, Luganoban 1986. augusztus 1-jén a hatóságok megtiltották a halfogást, miután a halakban a céziumra érvényes határértéknek a hatszorosát mutatták ki. Tavak fenekén és egyes mezőgazdaságilag hasznosított talajokban még évekig meg fog maradni a radioaktív anyag. Skandináviában a rénszarvasok 97%-ánál, amelyeket 1986 késő nyarán lőttek, olyan magas radioaktív fertőzést állapítottak meg, úgy azok emberi fogyasztásra már nem voltak alkalmasak. Néhány biológus szerint ez évtizedekre így fog maradni, s ez a helyieknek hosszú távon katasztrófát jelent.)

“A radioaktív sugárzások biológiai hatásai
A radioaktív sugárzások külső és belső sugárterhelést okozhatnak. Külső sugárterhelés esetén a sugárforrás a szervezeten kívül helyezkedik el, és innen károsítja a szervezetet.
Belső sugárterhelés akkor alakul ki, ha a sugárzó anyag valamiképp bejut a szervezetbe, és belülről károsítja azt. A bejutás történhet belélegzéssel, lenyeléssel, bőrön át való felszívódással, illetve sérülések esetén a véráramba kerülve. Ilyen eseteket is megfigyeltek már a XX. század első évtizedeiben.
A szervezetet ért radioaktív sugárzás a testszövetben azonnal fizikai és kémiai folyamatokat indít el. Ezek a folyamatok pillanatok alatt lejátszódnak, és hatásukra a szövet atomjai, molekulái gerjesztődnek, ionizálódnak. Ennek következtében a sejtekben biológiai változások következnek be: károsodik a sejt anyagcseréje és a DNS-molekula, illetve a sejt el is pusztulhat. A biológiai folyamatok esetleg csak évekkel a besugárzás után mutatkoznak meg.
A sugárzás biológiai károsítása alapján ún. determinisztikus (meghatározott) és sztochasztikus (véletlenszerű) hatásokat különböztetünk meg.
Determinisztikus hatás
Ha az emberi szervezetet egy bizonyos küszöbdózisnál nagyobb dózis éri, rövid idő után megjelennek az ún. sugárbetegség tünetei, melynek súlyossága a besugárzás mértékétől függ. A sugárbetegség kezdeti tünetei általában: égési sérülésekhez hasonló sebek, hányás, hasmenés, láz. Kisebb dózisok esetén a vérképző szervek károsodnak, nagyobb dózisoknál pedig az emésztőrendszer, végül az idegrendszer is. A sugárbetegség lefolyása során négy szakasz követi egymást: kezdeti, nyugalmi, kritikus és a lábadozási szakasz. Az egyes stádiumok súlyossága és időtartama a dózis nagyságától függ.

Sztochasztikus hatás
A sztochasztikus hatás jellemzője, hogy csak évekkel, vagy akár nemzedékekkel később jelentkezik, és hogy nincs küszöbdózis, azaz a biológiai hatás valószínűsége a dózissal nő. Ide tartoznak a sugárzás által kiváltott rákos megbetegedések, és a mutációk hatásaként jelentkező genetikai hatás. Az ilyen megbetegedéseknél nagyon fontos, hogy bekövetkezésük csak valamilyen valószínűséggel jellemezhető, azaz nem mondható meg az, hogy azonos dózist elszenvedő egyének közül ki lesz rákos, csak az, hogy közülük várhatóan hányan betegednek meg. Kialakult rákos megbetegedés vagy genetikai károsodás esetén pedig általában nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az illető a sugárzás miatt lett-e beteg, vagy valamilyen más hatás következtében.
Érdemes külön kiemelni a pajzsmirigy-megbetegedéseket, a csernobili baleset sztochasztikus hatásaként ugyanis mindeddig csak ezek megnövekedését sikerült kimutatni.”

Akkor most néhány statisztika Nyugat-Magyarországról, amit nagy hangon kértél. (A bal oldali diagramok az 1976-1985-ig, a jobb oldaliak az 1986-1995-ig terjedő időszakot mutatják.)

PAJZSMIRIGY RÁK (vastag- és végbél)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A baleset során nagy mennyiségű radioaktív jód került a levegőbe, amely egyrészt közvetlenül belélegezve, másrészt a talajra ülepedés után a táplálékláncba kerülve és a tehéntejjel elfogyasztva okozott jelentős belső sugárterhelést. A pajzsmirigy ugyanis nem tud különbséget tenni radioaktív és inaktív jódizotóp között, és mindkettőt ugyanúgy beépíti. A jódhiányos étrend miatt a pajzsmirigy igen sok radiojódot tudott felvenni, különösen kisebb gyermekek esetében!!!
Mayer Árpád, az Uzsoki Kórház főorvosa szerint Csernobil óta terjed a pajzsmirigyrák Magyarországon. Ugyancsak szerinte elszaporodott és az előrejelzések szerint tovább szaporodik a szájüregi és garatrák, a bőr-, a nyál-, a hasnyálmirigy-, a vastag- és végbél, valamint a tüdőrák.

HEPATO-BILIARIS RÁK (máj- és epeút)
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

COLO-RECTALIS RÁK
http://vega.medinfo.hu/weblap/lexikon/lextx1.htm

Ez a legdermesztőbb: az esetszámok 225-ről 407-re nőttek!
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

(Egy regionális orvoskonferencián az osztrák orvosok is hasonló tapasztalatokról számoltak be, mint amit az ábrák mutatnak.)

Hát erről ennyit. Magyarország majd csak egy generációval később fog többet tudni és beszélni a dologról: egyrészt ha szembesülni kell majd annak a nemzedéknek a mortalitási mutatóival, amelyiket a csernobili baleset következményei érintettek, továbbá ha majd kihalnak azok a – sok esetben most is vezető beosztású – akkori eü-szakmai górék, akik vagy nem ismerték fel a veszélyt, vagy felismerték, de sunnyogva asszisztáltak a hatalom titoktartási elvárásaihoz. Amíg ők publikálnak Csernobil hatásairól, addig nem is fogunk másfélét olvasni tőlük sem, mint amiket te írkálsz.
Jó egészséget!

Stregovác

Előzmény: alfredoo (33)
peyerk Creative Commons License 2002.03.19 0 0 39
Tisztelt miniszterelnök-jelölt úr!

Nagyon szépen kérjük, válasszon egy időpontot. Egy megfelelő időpontot, amikor ráér. Amikor eleget tud tenni a választók jogos és egyöntetű elvárásának. Egy olyan időpontot, amikor - 4 év után először - nem egymaga fog a kamerák elé ülni és "vitán felül álló" kinyilatkoztatásokkal traktálni bennünket.

Tisztelt Orbán Viktor! Nagyon szépen kérjük, válasszon egy időpontot a számtalan felajánlott közül, és menjen el a miniszterelnök-jelöltek vitájára.

Ha nem tesz eleget tiszteletteljes kérésünknek, még előfordulhat, hogy Ön nélkül fog lezajlani a vita!

cybulka Creative Commons License 2002.03.19 0 0 38
Ron Werber

FÜSTBE MENT TERV
(
Egész úton –hazafelé-
Azon gondolkodám :
Miként fogom elsunnyogni
Orbánnal a vitám?

Mit hazudok majd először is
Hatalmas, nagyot neki?
Midőn, hasba akasztom,
Az ország világ előtt.

S jutott eszembe szántalan
Sunyibbnál sunyibb gondolat
Míg állni látszék az idő,
Bár a kampány halad.

S Köztársaság térre toppanék…
Röpült felém Gyulám …
S én csüngtem ajkán …szótlanul
Mint pufajkám az akácfán.

Üdv: Bokibiri

frett Creative Commons License 2002.03.19 0 0 37
Nem egészen lehetsz tisztában a "fölényes" kifejezés jelentésével.
Nem baj. Vegyél még pár magyarórát, ha már itt élsz.
Előzmény: prézlimájer (35)
A Károly Creative Commons License 2002.03.18 0 0 36
Csatlakozom
prézlimájer Creative Commons License 2002.03.18 0 0 35
Mennyit fizet neked a fidesz, hogy papagájozzad Viktorka legújabb fölényeskedő megnyilvánulását?
Előzmény: frett (-)
GanxtaL Creative Commons License 2002.03.18 0 0 34
Medgyessy elvtárs!

Nem azt kértük, hogy a Kovács nevű idomított majmával utánoztassa a miniszterelnököt.
Hanem arra kérjük nagyon szépen, hogy menjen el 2002. április 5-én a Közgázra vitatkozni a jelenlegi miniszterelnökkel. Tudja, aki még 4 évig lesz többek között a maga miniszterelnöke is, Medgyessy elvtárs.

alfredoo Creative Commons License 2002.03.17 0 0 33
stregovac

erdekelne ezenkivul a grazi, becsi es becsujhelyi korhazak statisztikaja is. ott meg jelentosen csokkent a rakos daganatok, halalozasok szama.
nem fuggetlenul az eletmodtol.

Előzmény: Stregovác (31)
alfredoo Creative Commons License 2002.03.17 0 0 32
stregovac

szovegelni en is tudok.

anyukam meg a boszorkanyokban is hitt.

lehetne kerni statisztikat, linkeket.

attol hogy elmondok meg leirok valamit nem biztos hogy ugy is van.

statisztika, link.

egyebkent tudod hogy az italazoas mennyit nott? tudod hogy kapcsolat van az italazas es a rak kozott? az etkezesi szokasok es a rak kozott.

ugy tunik hogy laikus vagy. ugy mint en.

tehat varjunk az okosabbakra es ne fikazzuk egymast.

es meg az elelmiszerek is nagy hatassal vannak a rakra. es szombathellyel jossz. mi a helyzet nyiregyhazan?

reszemre nem vagy MEGGYOZO. minden megsertesi szandek nelkul.

romaniaban mennyire nott jobban a rak mint itt. ok azert kozelebb vannak?

a mertani haladvany tolunk fuggetlenul mertani haladvany. azt meg nem az orban kormany politikaja hatarozza meg. de ez csak egy velemeny a sok kozul.

Előzmény: Stregovác (31)
Stregovác Creative Commons License 2002.03.17 0 0 31
Hívd fel a szombathelyi vagy a soproni kórházat, hogy linkeljék be neked a grafikonokat, melyek a Csernobil utáni daganatos megbetegedések és halálesetek ugrásszerű növekedését mutatják, és utána okoskodjál a mértani haladványaiddal. Van róla fogalmad, hogy gyanútlan emberek ezrei mi salátát és zöldséget ettek meg akkoriban (mivel az egészséges, mint tudjuk), s hányan tologatták, sétáltatták kisgyereküket a verőfényes, szellős tavaszban (mivel az is jót tesz a gyerek egészségének, mint tudjuk), mert senki nem szólt egy qrva szót sem, hogy mi történt, és mindenki vigyázzon, ahogy tud, pl. maradjon otthon és ne nyisson ablakot? Ökör. Honnan tudod, hogy te vagy valamelyik hozzátartozód nem kapott-e dózist, amitől 10-15 évvel majd korábban hal meg, mint egyébként? Eszeden vagy?

Stregovác

Előzmény: alfredoo (27)
Fixpont Creative Commons License 2002.03.17 0 0 30
csatlakozom +1
burok Creative Commons License 2002.03.17 0 0 29
Meg kellene román és ukrán nyelvű szinkrontolmács is, hogy az ideözönlött 60 millió ukrán és 23 millió román se legyen megfosztva semmitől hiszen a vendégjog is jog, ők is emberek valahol, nehogy mán diszkriminálva érezzék magukat, mert jön az országjelentés. És persze a Népszabadságnak és társaiknak is szinkron nyelvi kiadás kéne. :)
Előzmény: fxor (16)
zsánpól bemondó Creative Commons License 2002.03.17 0 0 28
Te úgy tudod, hogy a M1híradót a mszp szerkeszti?
Én úgy tudom, hogy nem. Sokkal inkább úgy tudom, hogy az a legnagyobb kormánypárté. Olyan is.
Mint a legszebb kádári időkben.
Előzmény: fine (4)
alfredoo Creative Commons License 2002.03.17 0 0 27
fxor

adjal mar valami linket. komoly linket. nehogy odafenn problemam legyen.

egyebkent a boszorkanyokban is eleg sokaig hittek.

skandinaviaban nincs problema, magyarorszagon meg van.

hogy van ez.

ja es a szel skandinavia fele fujt.

gondolod hogy tudatosan hazudok hogy mentegessem oket. nem kell es nem lehet. de diabolizalni sem kell ugyanoket. itt azert jobb volt mint masutt. es mi voltunk az elso szabad orszag a taborban. nem a csehek, nem a lengyelek, nem a szlovakok es nem a romanok. hanem a magyarok. miert? a lengyeleknel lehet hogy tevedek. a lengyeleknel mekkora problema csernobil.

tudomasom szerint a sugarzas erosege a tavolsaggal mertani haladvany szerint csokken. ez hulyeseg? vagy ez sem igaz? mindenkeppen nem proporcionalisan. tehat jobban csokken mint a tavolsag no. van eleg bajunk csernobil nelkul is.

Előzmény: fxor (26)
fxor Creative Commons License 2002.03.17 0 0 26
"szerintem csernobilnak magyarorszagra semmi hatasa nem volt. komoly ember nem allit olyat hogy tenyleg veszely volt. felfujt piskota volt. olyan mint a bos nagymaros." ok frédi. te mondtad. imádkozz, hogy ne szégyelld soha.
Előzmény: alfredoo (25)
alfredoo Creative Commons License 2002.03.17 0 0 25
fxor

a masodik reszet nem olvastad amit irtam. szerintem csernobilnak magyarorszagra semmi hatasa nem volt. komoly ember nem allit olyat hogy tenyleg veszely volt. felfujt piskota volt. olyan mint a bos nagymaros.

soha senki nem cafolta (persze virtualitasa miatt nem is lehet) hogy ha a duna magyar folyo lenne mint regen akkor nekunk lenne cca 7-8 alvizi vizieromuvunk. es szolna a hozsanna. hogy mi vagyunk a legtobb alvizi vizieromuvel rendelkezo NEMZET!

nem azt mondom hogy jo volt hogy elhallgattak de hatasa nem volt. se a panikkeltesnek sem az elhallgatasnak. a rakos megbetegedesekben allitolag az etrendnek sokkal nagyobb szerepe van. meg a stressznek. te leszel az en rakos megbetegedesemnek az oka. de mindegy.

egyebkent szo sincs rola hogy ne fogadnek el egy 5-i vitat. soot. ezenkivul azt is elfogadnam hogy egy jol rosszul megszervezett kozonseg medgyessyt lealazza. bar szerintem ez nem kovetkezne be. meg akkor sem ha a kozonseg egyetemista es egy iranyba elfogult. a horn vitan is ha lathato is volt a kozonseg szimpatiaja azert annyira durva dologra nem emlekszem. mondjuk szerintem akkor is horn nyert. mivel orban egy par dologban hazudott.
privatizacios papirok es a hires neves 7%. amit nagyon komolyan igert. es messze nincs. soha nem is volt. tervben sem. csak jol hangzott. es az mszp eleg szepen novelte a vita utan szavazatainak szamat. a fidesz is gyarapodott de foleg torgyanek szavazataival. azok meg ugysem tudtak volna hova szavazni. szoval szerintem vagy nem nyert senki vagy horn nyert a vitaban. olyan piszkos modszerek is voltak (allitolag) hogy felfutottek a termet 30 fokra. ezt radioban mondtak. tobbszor. a hatalomert semmilyen ar sem draga.

Előzmény: fxor (24)
fxor Creative Commons License 2002.03.17 0 0 24
"mondjuk 5 evig az mszmp hallgatta el. az elhallgatas fo felelose gyory bela volt a radioban. van errol egy intezkedesi terv. hogy ki mit hallgat el." frédi ne kavarj. csehák, megyessy, horn, kovács stb. (guruló dollárok, adósságok stb. lehet a múlté) - de ez a bűnük nem évül el soha. és jönnek. vissza akarnak jönni. minket gyógyítani.
Előzmény: alfredoo (20)
alfredoo Creative Commons License 2002.03.17 0 0 23
fxor

szerinted ki viszi a puskat. szerintem a DEMOKRACIA.

azt mondd meg meg nekem hogy mi ez a hirtelen tamadt vitatkozasi hajlam 16 miniszterrel. ez hogy johet letre. hogy hogy ott semmi problema.

hogyan lehet az hogy en negy evig nem lattam orban viktort vitatkozni. deklaralni, kijelenteni, megaldani, felavatni.

VITATKOZNI NEM LATTAM!

ellenfellel (nem ellenseggel) vitatkozni, beszelgetni NEM LATTAM.

rosszul emlekszem? neked nem hianyzik? szerintem tok jol mutatnanak a szaunaban. anettkevel. vagy az nem ott van?

es ha itt nem vagy csak ilyen demokracia lesz az amerikanak nem fog tetszeni. ott erdekes modon tudnak vitatkozni. es nincs kampanycsend. felnott emberek vannak. es nem acsargok. rendes, normalis felnott emberek. adot fizetnek es szavaznak. pedig ott is van korrupcio. ott is van minden.

meg vita is van. meg demokracia. nem olyan specialis mint itt.

Előzmény: fxor (21)
alfredoo Creative Commons License 2002.03.16 0 0 22
fxor

most nem ertettelek. lehet hogy sok volt a szer.

hallottad csurkat? hogy tetszett? tokosen megmondta?

nekem nagyon tetszett bekesiek lepedoje. es az a kiarado szeretet ami jott csurkabol. ugye csurka nem tud jol celbaloni? nem szeretnem ha JOL tudna celbaloni. szedhetnem a labam. de o ugye nem olyan vadasz tipus. o inkabb madarasz? REMELEM!

cuncifredi befosott! tenyleg!

Előzmény: fxor (19)
fxor Creative Commons License 2002.03.16 0 0 21
"tenyleg miert akkora ciki a 3-i vita." mert nem a nyúl viszi a puskát. és ez komoly.
Előzmény: alfredoo (18)
alfredoo Creative Commons License 2002.03.16 0 0 20
fxor

ez egy szep oldalvagas volt az mszp elhallgatta csernobilt.

haat igen.

mondjuk 5 evig az mszmp hallgatta el. az elhallgatas fo felelose gyory bela volt a radioban. van errol egy intezkedesi terv. hogy ki mit hallgat el.

1990 utan tenyleg az mszp hallgatta el egyutt az mdf-el az szdsz-el es a fidesszel. a kisgazdapart nem vett reszt a paktumban. abban teljes mertekben igazad van hogy az szdsz SOKKAL jobban elhallgatta mint a tobbi part.

egyebkent csernobil akkora nagy baszas volt? nekunk? elhiszed ezeket a megnovekedett rakeseteket itt magyarorszagon? mit tudtunk volna csinalni ha nem hallgatjuk el? hova tudtunk volna menekulni? az amerikaiak miert hallgattak el a jelentkezo atombomba veszelyt? oktobertol marciusig? ugy latszik van valami kozos. tudod mekkora panik volt az urhaborus radiojatekkor amerikaban? hany halott volt? hany szivinfarktus.
orulnel ha papa szivinfarktusban halna meg? mert van egy hamis riado? amennyire tudom csernobil kozvetlenul NEM erintett minket. ha maskepp tudod mondd.

Előzmény: fxor (16)
fxor Creative Commons License 2002.03.16 0 0 19
frédi igazad van. kérjünk forrást. amúgy elfér. az mszp rasszista kampányába illik. imho
Előzmény: alfredoo (18)
alfredoo Creative Commons License 2002.03.16 0 0 18
fxor

en szivesen elolvasnam a sajtobeli reakciokat. nagyon nagy hulye vagyok? tenyleg olyan jo lenne.

mondjuk mindenkeppen meg fogjuk vitatni a temat ha letrejon a vita mert ide nem vonatkozik a kampanycsend.

en nem szivesen zarnam ki a tobbieket a magyar lakossagot ebbol a vitabol. a forum beli vitabol. biztos mast is erdekelne a te meg ez en velemenyem es a vita eredmenyessegerol szolo eszmecserenk. de ez biztos hulyeseg mert kepzeld el ha valami marhasagra rajossz vagy rajovok es ezzel az itt olvaso emberek ezreit befolyasoljuk.

nem is tudom mit mondjak.

egyet tudok hogy amit orban viktor cselekszik az helyes. egyszeruen nem lehet helytelen. ha veletlenul elfogadja a 3-at akkor az lesz a korrekt es a helyes. ha lemondja az egesz vitat akkor az lesz a celszeru es a helyes. az 5-e pedig vitan felul all. olvasson a hulye magyar kulfoldi ujsagot. az ide fog erni.

tenyleg miert akkora ciki a 3-i vita. esetleg legyen a vita 3-an de hozzunk torvenyt hogy a kampanycsend 10 napos. ez olyan fifikas megoldas hogy lehet hogy valakinek megtetszik. szerintem rendeleti uton is elkepzelheto.

Előzmény: fxor (16)
fxor Creative Commons License 2002.03.16 0 0 17
hol vannak az emberjogi harcosok? az mszp kampánya az emberi minimumot és a szolidarítást lépi át. siketek kampányban?
Előzmény: asszír (15)
fxor Creative Commons License 2002.03.16 0 0 16
mszp! nézzük kiket "diszkriminál" még orbán, ha nem 5.-én vitázik:
a vakokat. a szellemi fogyatékosokat. a kómásokat. a frissen agyműtötteket. a hajléktalanokat, ha nincsenek tv közelben. kit "diszkriminál" még a fidesz? aki keres az talál. kérdés, hogy megéri-e felhasználni ezt a demagóg retorikát?

mszp!
és csernobil elhallgatása?

Előzmény: fxor (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!