Keresés

Részletes keresés

Floriol Creative Commons License 2002.05.05 0 0 173
Hi mindenkinek!

Úgy látom ez alkalmas hely a háborgásra:)
Engem az bosszant mostanában, hogy a fejlesztők nagy része full win párti. Na nem egészen ez, hanem az hogy ha elkészítenek egy online játékot ahol csak a letöltött kliensel lehet regisztrálni akkor azt csak win alól teheted meg.

Ez parasztság, ráadásul a kedvencük alatt vágják a fát, csak túl sötétek, hogy észrevegyék:)
Mi ennek a következménye? Az hogy M$-t szét kell kapni, alkotóelemeire, modulokra...stb.Mert háát monopolhelyzetben van, és ezt minden win Fan szívesen elismeri és e szerint írják az alkalmazásokat. Mit lehet tenni a monopol helyzet ellen, senkit sem lehet kényszeríteni, hogy Linux alá is készítse el az amúgy is ingyenes alkalmazását, így marad a M$ perlése...stb.
Ami egyébként is Linux felhasználóknak full mindegy.

Pedig az ingyenes online alkalmazást "szerintem" nem tartana semmiből sem elkészíteni Linux alá sem.Vagy maradni az online regisztrációnál.
De fene a belüket :) vajon hányan használnak SO-t vagy SO-t? Vagy mindegyik megveszi 100-200e ért az Office csomagot?

Na ezt jól megmondtam, remélem igazam van(legalább részben)

actionman Creative Commons License 2002.04.18 0 0 172
Ez egy egeszseges hozzaalasnak tunik.

AM

Előzmény: little747 (171)
little747 Creative Commons License 2002.04.18 0 0 171
Helló !

Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a http://www.linux.hu/-n lévő híreket.
Lassan, de biztosan tör előre a Linux.

Az utóbbi témával kapcsolatban, csak annyit tennék hozzá, hogy én speciel nem szoktam háborogni, ha egy ingyenesen letölthető programot nem tudok telepíteni (bár ilyen ritkán szokott előfordulni). Ez a kockázat ilyenkor mindíg fennáll. De ha egy programot pénzért veszek, akkor elvárom azt, hogy minden gond nélkül telepíthető legyen, mert többet nem fogok vásárolni az adott cég programjai közül.

activer Creative Commons License 2002.04.17 0 0 170
amúgy sem szól semmiről a topik

Hát nem igazán arról, amiért megnyitottam.

Én azt tapasztaltam IBM-es Linux-os dolgok telepítésekor, hogy ott nincs gond. Én is utálok fordítani, libeket feltenni stb. Az IBM a termékhez mellékel egy 1-3 oldalas checklist-et, ami szájbarágósan leírja, hogy minek kell a gépen lennie, hogyan tudom megnézni, hogy fent van-e stb. De nem sok dolog kell neki. Pl. egy standard suse-ra nem kell semmi. Aztán van egy install script vagy rendes install alkalmazás, bekér dolgokat és megy minden. Nos ez az, amiért én vonzódom az olyan termékek iránt, amelyek mögött komoly cég/cégek állnak, és nem töltöm a napjaimat azzal, hogy valami "ingyenes" dolog felrakásával küzdjek.

Aztán ha bementek egy magyar kisvállalkozáshoz, ott látni fogjátok, hogy nincs rendszergazda. Ezért igazuk van azoknak, akik szerint olyan cuccokat kell csinálni, amit könnyű telepíteni és adminisztrálni. A felhasználóknak ne kelljen sok-sok ideig bütykölniük az oprencerrel és a szerveralkalmazásaikkal.

Előzmény: Törölt nick (167)
gaboro Creative Commons License 2002.04.16 0 0 169
hi,
épp csak kiteszem a lábam, és már csattan a baseball üt? a fejeken....

off.
Rhadamanthys, kipucoltam a mailboxom, jöhet a cuccos: gaboro@mailbox.hu
a pecaso-a e-mail címemre nem jött meg a 3-as csomag, csak az 1,2,4.
köszi
on

a szoftvergyártók vs linuxhoz érdemes áttérni a prim-online-ra (na, ezért most kimoderálnak), ott most izzik a leveg?.

üdv
gaboro

Előzmény: Törölt nick (167)
actionman Creative Commons License 2002.04.16 0 0 168
Te rada, hogy neked taxinnal milyen afferotok volt/van/lesz, az engem nem erdekel.

Meg mindig fenntartom, hogy egy problemat nem a folosleges kirohanas (=gyerekes hiszti) old meg.

Taxin baratunk nem tudta a 0.0.x-es prebeta-k problemakoret feldolgozni, es mivel ervei elfogytak (igazabol addig se voltak valami komolyak), inkabb feladta a kiscsaj, es bevagta a durcit. Hat, ilyen is van.

Aztan meg ne mondd mar, hogy miattam van a topik erosen lecsengoben. Sovany kiserlet....

AM

Előzmény: Törölt nick (167)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.16 0 0 167
tudomásul vettem, elhúzok, lévén amúgy sem szól semmiről a topik, mint a te "most megmondom a kafát" álláspontodról. vesztem én már TaXiN-nal össze másutt, talán az én hibámból, de ha van is vmelyikünkben sérelem, nem erről szólnak a hozzászólásaink.

bye

Előzmény: actionman (166)
actionman Creative Commons License 2002.04.16 0 0 166
Gratulalok minden reszletre kiterjedo, alapos megfigyelesedhez, de legfokeppen partatlan iteletedhez.

Ne haragudj rada, de ha mar te sem tudtad megallni szemelyeskedes nelkul (= nem vagy kulonb nalam egy fokkal sem), akkor bekaphatod a viktor futyulojet. Ha nem tetszik valami, akkor huzzal el nagy ivben.

AM

Előzmény: Törölt nick (165)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.16 0 0 165
actionman, ne haragudj, de te komplett hülye vagy. sikerült a személyeskedéseddel totál taccsara vágni a topikot. :-(((
Előzmény: actionman (164)
actionman Creative Commons License 2002.04.16 0 0 164
Hello voron !

A unix-nak is meg van az a kellemes lehetosege, hogy nem kell a dolgozonak root jogot adni, hogy dolgozhasson, igy nem tudja a rendszert hazavagni, max. a sajat dolgait (bar sokszor az is eleg).

Hadd forditgasson szegeny juzer, sok bajt nem csinalhat vele.

oktatás híánya okoz

Mit van ezen csodalkozni ? En jartam excel tanfolyamra is. Ha valakit odaultetsz az excel ele, aki sose hasznalt valami tablazatkezelot, az biza nem valoszinu, hogy meg tud oldani egy osszetettebb poblemat. Egy oprendszer is van ennyire bonyolult, igy imho evidens, hogy valahogy meg kell tanulni. Mar ha hasznalni akarod, nem pedig mint taxis komank, aki csak hisztizik tehetetlensegedben ha nem sikerul valami .... :-)

AM

Előzmény: Törölt nick (163)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.15 0 0 163
Szervusztok! Szia actionman!

>>Az emberek azt...

Egyetértek, de ez a megfelel? oktatás híánya okoz. Kés?bb már nagyon nehezen tudnak váltani a szemléletük?n az emberek (persze ha ez politikai dolog lenne :)), de gondolom akkor sem változnának meg ígazából, csak más szlogent papagájoznának: - ablax sux, AIX ;-) sírály,!). A titkarn? esete evidens :), mint a >>Szigoruan imho... mondatod is.

Forditás. Kell, nem kell a user szvsz probálkozni fog vele (elvégre a munkahelyeken és összevissza klikkelgetnek/elállítgatnak az emberek :-), pedig élvileg tudják, hogy csak a Word-öt és az Excelt szabad használniuk - egyszerüen nem lehet kívédeni, hacsak nem vagy Vlád Drakul ;-). Nem fog különbséget tenni a felhasználó a beta/prerealise és kész program között. Mivel a többség "aproságok" alapján dönti el a használhatosági szintet ( ITT NEM KÉK SZIN? AZ AZ IZÉ A KÉPERNYÖN - SZAR, NEM LEHET HASZNÁLNI, tudom ez igy kicsit sarkitva van, de remélem érthet? azért, hogy míre célzok :)), ezért híába jó a termék, ha a szoftvergyártok azt látják, hogy az X.Y. (nem szabad elfelejteni, bel?lük lesz késöbb a Vezír, de legalább is egy döntéshozó, és a tetejébe sokan vannak X.Y.-nok :-() nem azt használja, akkor nem fognak a jóra fejleszteni semmit, mert nuku benne pénz, amit ugye a X.Y.-tól szeretnének behajtani.

A linux/unix véleményem szerint, mindig is jó oprendszernek (oprendszerek/kernel most ett?l tekintsük el)fog maradni (nem biztos, hogy változatlanul mai formájában :)), de szeretném ha a jövöben a gyermekeim (ha-ha-ha :), na jó minden gyermeké) desktop rendszere nem ablax/ablaxcopy3001 színt? lenne, ehhez pedig "tömegesiteni" kell a linux/unix -ot/-kat :). Nem
mindegy, hogy milyen mértékben, minden áron azért ne.

Az utolsó két mondatoddal/bekezdéssel egyetértek, de ebben a topicban konkrétan linuxról van szó :-)(Ne a rossz/vagy kevésbé rossz dolgokon jussanak el az emberek a jó felé, amikor lehetne kapásból normálisan kezdeni szvsz).

Előzmény: actionman (162)
actionman Creative Commons License 2002.04.15 0 0 162
Az emberek azt nem hajlandok elfogadni, hogy (majdnem) 0 ismeretekkel nem lehet szamitogepen hatekonyan dolgozni. EGy titkarnonek eleg ismernie valamilyen ofisz csomagot (de azt profi szinten), ha pedig a halozati beallitasokat kell megvaltoztatni, akkor szoljon a rendszergazdanak.

Szigoruan imho, hogy pl. egy vallalati szerver az meglehetosen komplex dolog, meg a vindozesat sem lehet 1-2 kattintassal popecre beloni, es ha ott sincs profi rendszergazda, akkor elobb-utobb ott is gubanc lesz.

Emlitetted a forditast. A legujabb disztribek mar elegge baratsagosak ahhoz, hogy csomagkezelovel sokmindent fel lehessen tenni, igy nem kell forditani. Ami taxin baratunknak kellett (ha visszadugja az orrat, kerdezd meg tole mi kellett neki, mert 1x sem mondott konkretumot), az valoszinuleg egy specifikus dolog lehetett, ami meg kiforratlan leven (vagy mert taxin bena volt) nem jott ossze. De mondom, nem ez az altalanos.
En amit le akartam forditani, azt le is tudtam.

Engem nem erdekel, hogy a linux (unix) tomeges lesz vagy sem: engem csak az erdekel, hogy JO legyen. Igen, ehhez tanulni kell, meg utanaolvasni. Van, aki ezt elfogadja, van aki meg nem, hanem inkabb a kinai piacon veszi meg maganak a "tudast" vagy csak siman nekiall hisztizni.

Ha egyetertesz azzal, hogy akar vindoze, akar unix (vagy mas) rendszert sem lehet profin tudas nelkul uzemeltetni, akkor (ebbol a szempontbol) mindegy, hogy unix v. vindoze.

AM

Előzmény: Törölt nick (161)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.13 0 0 161
Szervusztok!

actionman: Igyekszem, minél egyszerübben fogalmazni és természetesen csak saját szerény véleményemet vetem az indexre ;-).

Ameddig ugy lesz, hogy az ablaxot újra kell inditani egy egyszer? beállitás változtatás miatt, de kevesebb anyagi ráforditással meguszható a dolog (esetleges leállás okán keletkezet kárt is beleszámítva, van olyan sejtésem, hogy az ablax support + rendszergizdák /akármilyen minöseg? is ez igy - olcsobb, mint a jó rendszergizdák + support, mondjuk UNIX-ra ), addig szóba sem jöhetnek a jó stabil op. rendszerek, melyeknél mindig kell tartani a profigárdát (híszen a lámák nem tudják beállitani :)), mivel a dolog nem statikus, tehát mindig van (piszkálni/állitani való).

Ezen csak ugy lehet változtatni:

1. mindenki használatba veszi a jó stabil rendszert a beállitási nehézségek ellenére, ergo nagyon elterjedté válik, minden felhasználó mindent be tud állitani rajta rövid id? alatt, mert annyira profiva vált a user, aki ugye folyamatosan RTFM-zett :).

2. egyszerüsödik (no nem a rendszer :)) a beállitás adott op. rendszeren, annyira, hogy a láma user, valamint az OLCSÓ renszergazda + support is seccperc alatt elintézzen rajta mindent.

Nincs sok user - nincs céges támogatás sem. Márpedig anélkül még utólérni sem lehet az ablaxot, nemhogy lehagyni. TaXiN azt probálta bemutatni szvsz, hogy az egyszerü felhasználó (legyen egyszerüen láma :)) már itt sikitófrászt fog kapni - rájön hogy forditani kell, ezt még tuléli, de azt már nem, hogy ez nem egy menetes valami, de ha mégis, akkor ott fog anyázni amikor rájön, hogy a leorditótt dolog nem megy, mert még konfigurálni kell. Valoszin?nek tartom, az sem fog tetszeni neki, hogy a nagy nehezen leforditótt (mégegyszer láma user!), nagy nehezen bekonfigurált valami nem mük?dik (mondhatod, hogy a görbekezessége miatt :)), de ö azt fogja gondolni: lehet, hogy szar az ablax, de ott egy mük?désképtelen/híbás alkalmazásért sokkal kevesebbett kellett szívnom, és visszatér az ablaxra.

Neked azt kell eldöntened, hogy mit akarsz. Legyen a Linux tömeges (márpedig a tömeget többségében birga egyedekb?l áll, és nem csak számítástechnikailag), vagy maradjon egy réteg álltal használt valami. Amennyiben a második esetr?l van szó, elnézést megsem nyikkantam írányodban.

Annyit még szeretnék hozzafüzni a dologhoz :), medveanya és ezer bocs a hosszú szolamért :). Ja, és nem vagyok Isten, tehát ennek fényében kérem kritizálni a véleményemet, a helyesírásom még a fogalmazásom tudom pocsék :-(.

Előzmény: actionman (159)
TaXiN Creative Commons License 2002.04.12 0 0 160
Hmmm nem gondoltam volna, hogy a politikán kivul ez elokerulhet, de ...

actionman ignorálva.

Előzmény: actionman (159)
actionman Creative Commons License 2002.04.12 0 0 159
Nem en erolkodom, te magyarazod a bizonyitvanyod, hogy miert nem sikerul, mert bena vagyok, vagy a csillagok allasa, vagy csak szimplan lama vagyok....

Nem arrol van szo, hogy nem tudok leforditani ... Ez csak egy pelda volt.

Rosszul lattam x hozzaszolassal elobb, hogy 1 konkret program miatt kaptad fel a vizet, mert nem volt mellette statikusan leforditott binaris ?
Mert normalis ember egy elmelei problema miatt nem csap ekkora hisztit. Na ebbol gyere ki jol...

Ha egy programot nem lehet EGYBEN letolteni es EGY utasitassal elinditani az EGY telepitot, akkor az a program (az egyeb tulajdonsagaitol fuggetlenul) SZAR.

Tudod mit ? Menj vissza a vindozedhoz. Ott lesz neked a setup.exe, aztan varazsoljal vele. Kattintgass 1 kicsit, hatha megnyugszol.

Gondolkoztal mar azon, hogy muszaj neked unix, ha csak lamaskodsz vele ?

2002 van es nem 1992, akar tetszik, akar nem.

A regi idoknek megvolt az a varazsa, hogy a fejlesztoknek nem hisztiztek stupid juzerek
minden aprosag miatt.

Azt sem en talaltam ki, hogy a unix egy nagyon baratsagos rendszer, csak eppen megvalogatja a baratait. Te eppen nem fertel bele, hat van ilyen, meg mindig ott van a vindoze.

Az az igazi baj, hogy lustak lettek a mai juzerek. Nem tudnak README-t, FAQ-t olvasni, de hisztizni igen.

AM

Előzmény: TaXiN (147)
gaboro Creative Commons License 2002.04.12 0 0 158
En megrendeltem, es ingyen kikuldtek a testdrive-ot. www.sap.com/linux
de meg nem raktam fel, hely hianyaban. egyebkent ez a cd szabadon masolhato, es csak a bazist tartalmazza, tehat uzleti alkalmazasok nelkul. de abap-ozni lehet... a leirasok szerint szopas van vele ujabb linux disztribuciokon.

a win32-es kodeket tenyleg forditas elott kell felrakni.

egyebkent meg mindig azt mondom, hogy nem olyan nehez linuxra programokat felrakni. legtobbszor tenyleg csak egy apt vagy egy rpm parancs, vagy valami grafikus csoda segit. a forrasbol valo felrakas is sokat fejlodott, az esetek tulnyomo reszeben egy ./configure; make; make install eleg. szvsz a nyilt forrasu programokkal nincs kulonosebb baj, csak a kereskedelmiek okozhatnak meglepetest. de millio info van a net-en (pl. ez a topic:-), ha valami gond van, konnyu megoldani.

az mplayerhez keszul a grafikus install progi. nemsoka az is sokkal egyszerubb lesz!

off
meg nem ures a postaladam, de a hetvegen kipucolom vegre. elore is koszike!
on

udv.
gaboro

Előzmény: TaXiN (157)
TaXiN Creative Commons License 2002.04.12 0 0 157
Hol lehet SAP-t letölteni ?
:-)

Persze, hogy nem egy komplett vallalatiranyitasi rendszerrol beszeltem.

Előzmény: micu (149)
little747 Creative Commons License 2002.04.11 0 0 156
Hi Gaboro !

Amire hivatkozol azt TaXin-tól idéztem, azért is volt ott az idézojel. :-)
Az Oracle csak egy példa arra, hogy binárisból sem fenékig tejfel az élet, azaz a telepítés. Mondjuk HP UNIX-ra. És ugye az Oracle nem egy béta verzió volt már két-három évvel ezelott sem.
Az m$-ról egy idézet jut az eszembe:
Amelyik programot a hülyéknek készítenek, biztos hogy csak a hülyék fogják használni. Ezt nem én találtam ki, és a jelenlévok kivételek :-).

Előzmény: gaboro (153)
khiraly Creative Commons License 2002.04.11 0 0 155
A win32 kodekeket forditas elott kell felrakni.
De amugy kb igy..;PP
Előzmény: gaboro (152)
Törölt nick Creative Commons License 2002.04.11 0 0 154
off
gaboro, üres már a postaládád, átküldeném a maradék két szét-splitelt részét a fontoknak, amit a démon visszadobott
on

köszi mindenkinek a segítséget, nagyon kedvesek vagytok, de ahogy TaXiN is írta, tényleg nem egyedi programok tapasztalatairól van szó, ezek csak példák, picit analitikusabban próbáljátok meg a linuxra való telepítést nézni. hogy pl. egy gcc miatt én görcsölök vagy sem, ez nem probléma, ha annyira szükségem volna rá, ennyi útmutató alapján megoldanám. de a topik címe is utal rá (hogy ne mindig offoljak), hogy azért el kell gondolkodni rajta, miért próbálnak meg nagyobb szoftvergyártó cégek egyszerűbb telepítőket írni (sap meg oracle azért nagyon rossz példa, mert azok nem "programok", hanem komplett rendszerek, aminek nemcsak a telepítése, de a betanítása is szakma, ismerősöm fél éve jár sap tanfolyásra, ha értenék a logisztikához, se biztos, hogy tudnám követni, amiket az sap-ről mond, olyan összetett az egész).

volt itt már szó az ingyenességről, libekről, a fordítókról, de most gaboro mondott egy újabbat is: a "rohamos" fejlődést. vki kérdezte tőlem, hogy nem idegöl-e az mdk "mindenből legfrissebbet" politikája. engem pl. annyira nem, hűde kritikus alkalmazások nem futnak nálam. viszont tényleg úgy tűnik, hogy a gyors fejlesztések egyáltalán nem segítik, hogy egy nagyobb szoftverháznak, hogy tervezzen.

egy más területről példa: az m$ gyanúm szerint tudatosan nem csinálja a termékeit "visszafelé kompatibilisre", most raktam az egyik otthoni gépre w2k-t s pár w98-n és nt4-en elfutó alkalmazás, driver meg se nyikkant. itt persze a "vegyél új wint, vegyél új vasat, vegyél új alkalmazást, vegyél, vegyél, vegyél!" mottója alatt megy az egész. de pl. a unixok híresek olyan progikról, mint az xv, ami talán már 8 éve változatlan, s csak újabb keletű, hogy a rohamos tempójú fejlődés miatt régi jól bevált dolgok nem futnak buherálás nélkül új kernel, új wm vagy új libek telepítése után.

kérdésem, van ilyen tendencia? valós probléma ez?

Előzmény: gaboro (153)
gaboro Creative Commons License 2002.04.11 0 0 153
Oracle-t nem lehet (inkabb nem szabad) letolteni. ;-)
Egyebkent szerintem sem igaz ez az elv. Pl. windows media playert felinstallalod (csillog villog), aztan meg kuldozgeti a neten ki az infokat rolad. Az mplayer-rel dolgozol kb. 15 percet, hogy felinstallald (ha elolvasod amit az elobb irtam, akkor lehet, hogy kevesebbet), es szebb, gyorsabb, nagyobb tudasu lejetszot kapsz.

Melyik program a szar?

Vagy gondoljunk csak a windows szep telepitojere, es valamelyik linuxos telepitore. Akarmilyen grafikus telepito, nem olyan szep es profi mint a windowse. Viszont, amikor az OEM windows telepitoje kerdes nelkul formattal, es miutan feltelepul, teret enged a virusoknak, trojaiaknak, es miutan fagyogat es kemkedik, lehet, hogy azt mondod ra, hogy szar. a linux ezt nem csinalja, es nem szar.

szoval szerintem nehogy mar a telepito hatarozza meg, hogy egy program szar-e vagy sem.
Nem beszelve rola, hogy a telepites nehezseget az aktualis rendszer is befolyasolja. Pl. milyen egyszeru felrakni rpm-mel egy programot, hacsak a fuggosegek... es milyen egyszeru windowshoz felrakni egy programot, hacsak nem csak felul egy rendszer dll-t, ami miatt mas program pusztul meg.

de a topic a szoftvergyartokrol szolt meg a linuxrol. a kereskedelmi szoftvereknek tenyleg vannak installacios nehezsegeik. Pl. SAP testdrive, aminek 6.2-es RH kell, SuSE-ra meg talan a 7.0-ra felmaszik, afolott mar bajos. A kernelverziokrol nem is beszelve. A szoftvergyartok keptelenek a kernel es a linux gyors fejlodesevel lepest tartani. Szerintem ez a problema. Mire a minosegbiztositasi rendszerukon atmegy a szoftver (jo esetben van ilyen), dobozolasra kerul stb, azota mar 2-3 szammal ugrik a kernelverzio. Mivel nem tudjak garantalni, hogy azokkal is mukodnek, ezert egyszeruen eloirjak, hogy csak alacsonyabb kernelverzioval mukodik helyesen. A support ritkan olyan jo, hogy upgrade csomagokat tegyenek elerhetove az uj kernelekhez, ha igen, akkor mire ezek megjelennek, a kernelverzio mar 2-3 elobb jar....

Udv.
gaboro

Előzmény: little747 (151)
gaboro Creative Commons License 2002.04.11 0 0 152
hi,
A.] mplayert szvsz csak cvs-bol erdemes hasznalni. telepitese nem bonyolult, csak a dokumentacioja _sokkal_ reszletesebb, mint azt megszokhattad, de ez ugye nem baj. szoval, telepites nehany lepesben (mindent akarok, de inkabb gyorsan elv alapjan):
1.) rakd fel a libdvdcss-et es a libdvdread-et. Ezek rpm es szerintem deb-ben is elerhetok, pl. innen: http://www.dtek.chalmers.se/groups/dvd
2.) forraskod leszedese
$ cvs -d:pserver:anonymous@mplayerhq.hu:/cvsroot/mplayer login
$ cvs -z3 -d:pserver:anonymous@mplayerhq.hu:/cvsroot/mplayer co main
3.) forditas
$ cd main
$ ./configure --enable-gui
$ make
4.) Install root-kent
# make install
5.)
$ cd ~
$ mkdir .mplayer
$ cp /usr/local/share/mplayer/codecs.conf .mplayer
6.) OSD fontok leszedese a www.mplayerhq.hu-rol
7.) OSD fontok installalasa
$ mkdir ~/.mplayer/font
$ cd ~/.mplayer/font
$ unzip mp-arial-iso-8859-2.zip
8.) skineket ide: $HOME/.mplayer/Skin
9.) w32-es codeceket letolteni a www.mplayerhq.hu-rol
10.) w32-es codeceket a /usr/lib/win32-be belerakni (kitomoriteni)

Szerintem ez nem nehez. Innentol csak belepsz a main konytarba, es cvs login majd cvs update parancsokkal tudod frissiteni, azutan megismeteled a 3.)-as es 4.) pontokat. Egyszeru.

B.] Evolution es Mozzila. Ha nem akarod az egesz Ximian desktopot hasznalni, csak az evolutiont es mozillat, galeont stb, akkor javaslom, hogy toltsd le az rpm-et, es probald felrakni. kiirja, mi kell neki meg, azokat is toltsd le, probald felrakni, azoknak is kell valami stb. Azert kb. 15 ora mulva meglesz az evolution. Viszont minden lib-nek, amit ker, ximianosnak kell lennie. Ha mozillat raksz fel, erdemes a ximianost felrakni. Ha megsem azt rakod fel, es elofordul ez az eset, mit irtal, es mar fent van a csomag, akkor lehet, hogy nem ximianos, tehat rpm -ivh --nodeps --force lib.....rpm. Csunya, de valoszinu menni fog.

Udv.
gaboro

Előzmény: Floriol (124)
little747 Creative Commons License 2002.04.11 0 0 151
"Ha egy programot nem lehet EGYBEN letolteni es EGY utasitassal elinditani az EGY telepitot, akkor az a program (az egyeb tulajdonsagaitol fuggetlenul) SZAR."

Próbáltál már mondjuk Oracle-t telepíteni valamelyik UNIX-ra ? :-)

Előzmény: TaXiN (147)
micu Creative Commons License 2002.04.11 0 0 150
Nekem is van olyan érzésem hogy igazából i686-ra van kihegyezve.
Előzmény: khiraly (148)
micu Creative Commons License 2002.04.11 0 0 149
Ha egy programot nem lehet EGYBEN letolteni es EGY utasitassal elinditani az EGY telepitot, akkor az a program (az egyeb tulajdonsagaitol fuggetlenul) SZAR.

Ez így ebben a formában nem igaz. Az igazi nagy szoftverek telepítése (sőt testreszabása) ma már külön szakma (pl SAP).

Előzmény: TaXiN (147)
khiraly Creative Commons License 2002.04.11 0 0 148
Hi micu!
En ugy tudom, hogy a gcc3,x-es verzio uj procikra van inkabb optimalizalva(tehat kissebb kod, egy kicsit), es ez az mar, ami tamogatja a 64bit-et.(ha jol tudom). A gcc2,96 mivel a RH nem hagy fel evvel a fejlesztesevel(bar felhagyna...), ezert sokban hasonlit a gcc3,x-hez.

Sztem ezert segfaultolt el a gcc, vagy az altala forditott progi.

De nem tudom biztosra.

Előzmény: micu (146)
TaXiN Creative Commons License 2002.04.11 0 0 147
Ebbol nem fogsz jol kijonni. Kar is erolkodnod. Nem arrol van szo, hogy nem tudok leforditani egy (hipotetikus) amobaprogramot, vagy csodat varnak attol a nem letezo 0.12 -tol. Ez csak egy pelda volt. Sokan megertettek. Te nem. Errol viszont nem en tehetek.

10 eve meg lehetett mondani, hogy a szamitastechnika a profike. (profite :-)
Jut eszembe eppen van is egy cikk errol a mostani amitastechnikaban - hogy miert nincs csak 1 magyar szoftverfejleszto ceg (nemzetkozileg komoly)
Hogy a regi mentalitas, a regi idokben jo volt, de ma mar atok.
Visszaterve a fősodorhoz.

Ha egy programot nem lehet EGYBEN letolteni es EGY utasitassal elinditani az EGY telepitot, akkor az a program (az egyeb tulajdonsagaitol fuggetlenul) SZAR.

2002 van es nem 1992, akar tetszik, akar nem.

Előzmény: actionman (132)
micu Creative Commons License 2002.04.11 0 0 146
Kernelt nem a 2.96-os sorozattal kell forgatni, arra a RedHat alapú rendszerekben külön fordító van (kgcc vagy valami hasonló, én amióta a 2.96 megjelent nem forgattam kernelt).
Az MPlayer viszont a 2.96-os sorozattal is fordul, nekem még nem volt vele gondom. Ugyanez vonatkozik a wine-x-re. Bár ez már érdekesebb kérdés, vannak programok amik a régi AMD 400-as gépemen a wine-nal segfaultolnak (sőt, lefagyasztják a rendszert) ugyanakkor az AMD Tunderbird 900-as gépemen csont nélkül műxenek ugyanazzal a wine verzióval és dll konfiggal.
Előzmény: khiraly (145)
khiraly Creative Commons License 2002.04.10 0 0 145
Hi Rhadamanthys!

Mielott nagyon beleelned magad az mplayer hibajaba ez egyaltalan nem igy van!

Elmondom hogy en hogy jartam:

En anno szeptemberben leforditottam gcc2,96-tal, kivetelesen mukodott(kolesztarsnal nem fordult! ua. RH7.1 violt).
Aztan eg csomo progit nem sikerult leforditani, es ugy dontottem, hogy akkor upgradelek(en ugyan nem teszek vissza egy "regi" gcc-t(2,95).
Egeszen marciusig azt hasznaltam, mondanom sem kell, hogy azzal is voltak gondok, de kevesebb(de gond volt vele!).

Aztan most vagy 4 hete belefogtam a kernelforditasba(bizony-bizony azota probalkozok).

Mondanom sem kell hogy gcc3,0,2-es elszallt mindenfele hibaval.

4-szer forgattam, mindig masik pointerrel volt a baja.

Lefordult ugyanazzal a konfiggal a 2,4,12-es, de a 2,4,16-os nem.(konfigfajl atnezve!).

Ez tette ra a lapatot a RH-re(meg a wget).

Most gcc2,95-4 van. Ezzel meg gondom nem volt.
_MINDEN_ kernelt leforditott.(az mas kerdes, hogy nem mind nukodott, de az sajat hiba)
Tehat nem szallt el mindenfele hibakkal.

Amugy az az erzesem, hogy minden program lefordul 2,95-tel(eddig meg mind fordult, koztuk olyan is, ami RH alatt nem, es mind pointer, definialis, stb gcc hibak voltak.
Arrol nem is beszelve, hogy a gcc elsegfaultolt parszor.

Tehat en azt mondom ha nem akarsz forditassal szivni, inkabb a gcc2,95-ost rakd fel mint a 3,x-est.

Elsegfaultolt a wine-x forditasa alatt is.(a gcc segfaultolt el!)

Szoval gcc3,x-et nem hasznal senki.
Az az 1-2% szazalekos sebessegnovekedes nem tesz semmit.

Igaz azota mar nem RH-et hasznalok, hanem Debiant.
Kezdem megismerni a konfigfajlokat, es kezd egyszerubb lenni az elet.
BAr a Debianos topikot azt boldogitom rendesen...;P

Tehat gondold meg ezt az mplayer ugyet, normalis rendszerrel fordul.(RH alatt is lefordult).

Aztan ahogy gondolod....

Előzmény: Törölt nick (137)
Szeder Creative Commons License 2002.04.10 0 0 144
Mert rajta d kivul nem nagyon van itt akarkinek is debianja, es mivel ugyis forrasrol/forditasrol volt szo, gondoltam hatha tudsz segiteni... (; es ugy tunik, hasznos lesz a link, szoval tudtal, koszi

sz

Előzmény: Egoist (143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!