Központnak szerintem Saranda jobb - busszal elérhető Gjirokastra vagy a Kék-forrás. Rokonok is voltak arra nemrég, VPBA idegenvezetésével, jól érezték magukat. A korzó alatti apró kavicsos tengerpartja vállalható, hotel van bőven. Ksamil homokos tengerpartja szebb és közelebb van Butrinthoz, de azt egyszer nézed meg :)
A két település nincs nagy távolságra egymástól, 15 km.
Szerintetek melyik jobb megoldás hotel választás szempontjából, Saranda vagy Ksamil néhány napos üdüléshez (augusztus végén ,max 6 nap) ha inkább szétnézni szeretnénk a környéken de fürödni is szeretnénk Ksamilban.??,
Köszönöm, de nem tettem érte, nem fogadhatom el… Nem úgy, mint Ti az albániás könyvem lektorálásával, köszi még egyszer! Most nem vagyok BP-en, de már „berendeltem” egyet :-). Ugyanis én is a Hiberniával vagyok kapcsolatban, a legutóbbi grúz könyvem kapcsán is...
Igen. A Hibernia Kiadó vezetője örömmel rábólintott a közös munkára. Ismertük őt a Dienes Tibor féle útikönyv kapcsán, mert az utolsó két kiadáshoz mi szolgáltattuk a friss infókat. Így szerencsére összejött. Már kapható a magyar könyvesboltokban és webáruházakban, és itt nálam is. Neked félre van téve egy tiszteletpéldány. :)
Tudjátok, hogyan étkeztek az albánok ősei? Melyik, még ma is működő cukrászda készítette Zogu király és Apponyi Geraldine esküvőjére a tortát? Milyen borral kínálták Ferenc pápát albániai látogatásakor? Melyik gyümölcs neve jelenti azt, hogy „csak egyet eszem”? Vagy hogy mit mondunk a sokadik koccintáskor?
Mindezekre, és még számos más kérdésre is választ kapunk most megjelenő könyvemből, melyben egy gasztronómiai utazás keretében mutatom be Albániát. Létrejöttét azok az ide látogató turisták ihlették, akiket az elmúlt 15 évben kalauzoltam, mert számtalanszor megjegyezték, hogy milyen finomak az albán ételek.
A könyv a Hibernia Kiadó gondozásában jelenik meg. Dienes Tibor az Albánia útikönyv szerzőjének ajánlójával és Perge Veronika festőművész Albánia ihlette képeivel. A borítót Mészáros Gabriella (CreaGabi) tervezte, aki maga is Albániában él. A gyógynövényekkel kapcsolatos fejezetnél dr. Barina Zoltán botanikus volt segítségemre, aki kollégáival több mint 20 éve kutatja Albánia növényvilágát.
Az albán gasztronómia nem csak azért érdekes, mert az ősi ételek keverednek a mediterrán, török és balkáni hatásokkal, hanem mert a kommunizmus idején élelmiszerhiány volt, az emberek alultápláltak voltak, ma pedig a születéskor várható élettartam 80 év.
„Ez a könyv az albán konyhán keresztül kísérli meg bemutatni Albániát. Nem szakácskönyv, bár tartalmaz recepteket is. Egy kulináris kalandozás, melyen keresztül megismerjük az albánok ételeit, étkezési szokásait, az albán konyha jellegzetességeit, a különböző történelmi korszakok, régiók, vallások, ünnepek ételeit. És olyan kérdésekre is választ kapunk, hogy milyen az albán vendégszeretet, honnan ered a kadarka, mit kapott ajándékba Hunyadi János Szkander bégtől, milyen az alkoholfogyasztás kultúrája egy zömében muszlim országban, mit jelent a kulináris amnézia, és hogy miért részeg az albán szamár?
Hiszen enni-inni kell, jót és jól enni, jól lenni pedig élvezet. Egy ország megismeréséhez pedig elengedhetetlen, hogy megkóstoljuk ételeit, italait, és azokon keresztül is közelebb kerüljünk népéhez, szokásaihoz, kultúrájához.”
A könyvben található fényképek 21 évet ölelnek fel. Az első 6 évben turistaként készített, és 15 év itteni élet „termései”. Mindegyikre emlékszem, mikor és hol fogyasztottuk, mindegyik mögött egy történet van.
Akik ismertétek férjemet, Jani haverját innen a fórumról vagy esetleg személyesen, tudjátok, hogy mindig igyekezett segíteni és hiteles információkkal ellátni az ide látogatókat itt és számos platformon. A könyvet az ő emlékének szentelem!
A tiranai repülőtérről busszal is el tudsz jutni. Itt találsz infót: https://www.tirana-airport.com/en/transport-and-directions/15/By-Bus Rengeteg kis taxis vállalkozás van, ők 80 EUR-ért visznek Vlorába, olcsóbbak, mint a nagyobb cégek. WhatsApp-on tudsz velük kommunikálni.
Sziasztok! Cimborámnak szervezünk meglepetés utazást szülinapjára. 30 éves lesz. Nevezzük mondjuk Lackónak. A kérdésem az lenne, hogy 2 hetero férfi merre menjen 7 nap 6 éjszakára? Repülővel megyünk, autót nem fogunk bérelni. Elsősorban Durres és Golemet néztem ki. Amit szeretünk: parton chillezni, koktélozni egész nap, este városban sétálni, bárokba járni. Discok nem érdekelnek, de ha van valami élő zene, pláne ha balkáni muzsika ott végig táncolnánk az estét. Egy napot szeretnénk Durres történelmi részén is tölteni. A szállással kapcsolatban: nincs szükségünk semmi luxusra, csak aludni megyünk oda, reggeli legyen és legyen part közeli, illetve éjszakai élet is legyen közel. Bármi tipp, infó, ötlet jöhet. Fórumot olvastam, de leginkább családosok tapasztalatai vannak leírva. Mi mulatni mennék
Duresben már voltam néhány éve ,most Ksamil,Saranda környékére szeretnék eljutni néhány napra .Sajnos a repülő este érkezik, Véleményetek szerint hogyan lehet lejutni autóbérlés nélkül erre a területre??
Hasonlóan érkeztünk, és foglaltunk előre transzfert a hotelhez, (50 €) talán a két autó foglalás lehet megoldás, csak 5 utashoz nagyobb kocsi legyen az egyik, szerintem lehet olyat foglalni. Ez csak tipp!
Viszont visszafelé kellemes meglepetés, besétáltunk egy taxi droszthoz, ahonnan 40 €-ért vitt be egy gyors, kényelmes, tiszta Merci Tirana központjába. (Volt fél nap városnézés a hazainduló gépig) Ez eléggé úgy tűnt, egyezményes és fix ár, a többi sofőr bólogatásából - voltak ott nagyobb autók is, két kocsival onnan is megoldhatónak tűnik.
A másik kérdés igen, kilépve a terminálból egy csapat Vodás hostessbe botlottunk, és ott van a standjuk közvetlenül, és bőven nyitva még.
Üdv. Mindenkinek, remek volt, rengeteg pozitív élmény, "nagyon kellemes csalódás" és visszamennénk hangulat a köbön! :)
A szállodánk (Vila Lasko, ***) viszonylag új, tiszta, közvetlen tengerpart - egy parti sétányon keresztül gyalogol, nincs 100 m a víz - napernyő, kifekvő, saját parti bár-kávézó, ami nem drága szerintem kávé, üdítő, kispalackos hideg víz vonalon, alkohol már húzósabb, de az sem vészes. Elég felkapott a környék turista szempontból, de sehol sem volt kellemetlen tömeg. Étteremből, kajáldából, bárból rengeteg van, ezekből egy helyen volt durva ár, de a többi normál, vagy olcsó. Két komolyabb vacsora este, egyik a Hotel Elit éttermében, a másik a saját hotelünkben, 1 fogás/fő, előbbinél egy előétel 'Sajttal sütött paprika' (merem ajánlani) és italokkal (víz, kóla, kávé, sör) 7100 és 7500 LEK (néggyel szoroz forintra számolva) volt a számla, mivel mindkétszer, mindkét helyen kaptunk ajándékba dinnyét, (Elit) kóstoló halfasírt gólyokat és nagyon finom lime-os sorbét a végén (saját hotel) valamint kiváló minőség, jó ízek és megfelelő mennyiség, bőségesen jóllaktunk, ezért még jattoltunk is, amit örömmel díjaztak, széles mosollyal, mert nem várják el alapból. Nem gyorsan, de nagyon kedvesen és korrektül szolgáltak ki, minden kérdésre tökéletesen válaszoltak angolul, mindent le tudtunk kommunikálni teljes mértékben.
A parti sétány mellett olaszos kisétterem, fürdőruhás beülős, nagyon baráti árakon streedfood, pizza, szendvicsek, kávé, üdítő, víz, az ételek 300-700 LEK közt, de pont elég strand közben és jó minőség, finom itt is(!), a kávé 80 LEK(!!!) a vizek, üdítők 100-120 LEK áron, szerintünk nagyon baráti, a kiszolgálás szívélyes és kedves, ez végig jellemző volt.
A partot illetően némileg igaza volt oreg76 azon véleményének, eleinte sóder, néhol nagyobb kövek, de 1-2 méter után lassan mélyülő homok, többnyire tiszta, a tengeri füvet és szemetet naponta eltüntetik, hullámzás változó. Ahogy néztem délebbre indulva (Golem felé)még jellemzőbb a köves-kavicsos partkezdet, viszont észak felé egyre vékonyabb, 3 hotellel feljebb már csak fél méternyi sóderes rész volt láthatóan, és utána homokos hosszan.
Szóval egy 1-10-ig skálán nekünk ez 8-9 közötti volt, és egyáltalán nem drága, sőt.
Albániában 12 nagymegye található. A Durrës-i öböl speciális, mert a Kavaja-sziklától picit délre jelzi a tábla, hogy Tirana megyébe értünk. Durrës-nek elméletben kb. 18 km-es tengerparti sávja van, a gyakorlatban viszont a Kavaja-sziklától picit délre kezdődik Golem, ami közgigazgatásilag már Kavaja kommuna és nem Durrës, hanem Tirana megye. Ennek ellenére az ottani hotelek is Durrës címen tüntetik fel magukat az egyszerűség kedvéért, hiszen egy turistának egyszerűbb így. Durrës-t valójában a Plepa-i körforgalomig számoljuk, addig tart a Rruga Pavarësia (a plázs utcája), ott a fordulója a Plepa-Durrës helyi járatú buszoknak. És ott van az a buszpályaudvar is, ahonnan főleg mikrobuszok indulnak Tiranába, Berat-ba stb. A Te hoteled közigazgatásilag Tirana megyében, Kavaja kommunában, Golem-ben található, gyakorlatilag pedig a Durrës-i öbölben, ami a lényeg. Érezd jól magad itt Albániában, szép élményeket kívánok!
A hotel nagyon jó helyen van, a sétány válassza el a homokos parttól, a körforgalom Golem "központja"... Busz megy onnan Durrës és Kavaja irányba is. A Durrës-i öböl a lényeg, mint a Balatonnál, mindegy melyik "falu". Az öbölben lassan mélyülő, homokos part, gyermekeseknek is kiváló.
Durres-i öböl: Qerret, Mali i Robit, Golem, Plepa.