Sajnos a DSLR nem opció, mert ezek hosszú túrák és sokszor nem kijelölt útvonalakon, hanem úttalan utakon, bozótosban, bokrok alatt... Ez a kombináció pedig nagy. Valami kompaktabb, kisebb, egyszerűbb lenne a cél, ami azért jobb, mint a mobiltelefonok, de méretben, súlyban nem sokkal nagyobbak.
Ismerősöm komoly gombász tanulmányokba fogott és a segítségemet kérte, hogy ajánljak neki valami egyszerű, jó makrós gépet. Az erdőt járva különböző gombákról szeretne szép képet készíteni (lemezszerkezet, kalap, bocskor...). Tehát nem a hangya lábán lévő szőrszálig szeretne eljutni és nem is profin, hanem csak tanulmányi célból. A telefon már pont nem elegendő erre, de valami jó fényerejű kompakt gép a cél. Régen volt DSLR-je is, de az már nem igazán alkalmas erre, főleg a mérete és az objektívparkja miatt. Tudnátok ajánlani valamit? (akár használt vonalon is) Előre is köszönöm.
A közgyűrű a leképezés nagyságában segít, a kihuzat megnövelésével. A mélységélesség azonos rekeszen csökken, ha a téma közelebb kerül a géphez. Jegyezd meg! A mélységélességet a filmsíktól való távolság befolyásolja.
a 100as makróban az a feneség, hogy nagyon nehéz kitartani, de míg felállítasz egy állványt a nagy fűben, addig nem sok élő jószág marad helyben. egy monopod talán egyszerűbb és makrósínt sem kell használnod.
Egzakt választ nem tudok adni, bár próbálgattam ilyet 1:1-et tudó 90-100 mm-es makróobjektívekkel, nekem már elvérzett a még jobban lecsökkenő munkatávolságon. Érzésre azt mondom, nem leszel előrébb ilyen szempontból, itt tudsz számolgatni, hátha ez közelebb visz a megoldáshoz:
60mm-es, 1:2-es obival csináltam egy durva összehasonlítást valakinek, de a leképezésen és a közelponton volt a hangsúly, a mélységélességgel nem foglalkoztam:
Eladó egy Canon EF harmonika kihuzat, amely MINDEN elektronikus jelet átvisz. saját építésű, Praktica B kihuzat az alapja, két minőségi kenko közgyűrű a donor,
igény esetén egy EF_S kompatibilis eredeti Canon 12-es közgyűrűt adok még hozzá. Ára 45 ezer ft. gyári száma nincs )))
Telefonom 0630-5009851. Laci
Az alábbi képek egy 24-105 IS STM-el készültek, a kihuzaton:
a költséghatékonyságnak megvan az ára. A dcr vagy a közgyűrű olcsó, de korlátos a használata. A makróobjektív drágább, cserébe az objektívet sok minden más fotózására is használhatod.
Hogy mire van szükséged, az egyrészt függ attól, hogy mit szeretnél fotózni, másrészt menet közben, ahogy egyre jobban megismered a műfajt, derül majd ki, hogy minek érzed hiányát. Syssy rákérdezett a kiindulási pontra: mennyit tudsz a játékra szánni.