Keresés

Részletes keresés

Sala Creative Commons License 2002.03.21 0 0 13
Na, a hangszórók beállításával, kisérletezésével már sokat szenvedtem. Most éppen a beletörődés fázisában vagyok, hogy nem tudom a zenét úgy élvezni, ahogy igazán akarom. Meg ahogy a haver Mission hangfalain szól :-S

Hát persze, hogy tudok magamnak kreálni kvadrofon zenét, waw meg mp3 meg mindenből, csakhogy én szeretnék egy profi által készített felvételt meghallgatni.

Tehát továbbra is:

Kvadrofon felvételt keresek meghallgatásra, tanulásra, fogások ellesésére. Egyszer a hangzás napján a petőfi és asszem akossuth rádióban közösen sugároztak egy jazz koncertet. nagyon fasza volt. az első két csatorna szólt a petőfin, a hátsó kettő a kossuthon. két rádió kellett a hallgatásához, és nagyon jó volt. Próbáltam magnóra felvenni, dehát az első két taktus után elmészott.

Sala

putymuty Creative Commons License 2002.03.20 0 0 12
Lehet hogy bogyóság amit most mondok, de ha tudsz wavot (mp3) egyszerre lejátszani úgy hogy az egyik az első a másik a hátsó hangszórókon szól, akkor te magad is tudsz egy wavszerkesztővel egy egyszerűbb "kvadró" felvételt csinálni effektekkel.
Pl. megfelelő lehalkítással körbeforgathatod magad körül a hangot.
Ha jól emléxem, az SBLive tud egy csomó féle effektet. Nincs közte olyan, ami térhatású? Vagy valamilyen DVD-ről nem lehet leszedni/lejátszani a hangot?

A hangszórók elhelyezésével kapcsolatban én így csinálnám :
- két jó frontsugárzó beszerzése
- ezeknek az elhelyezése úgy, hogy legyen tere a hangnak (gy.k. ne a hangdobozból halljam, hanem középről)
amíg ez nem teljesül, nincs sok értelme erőlködni. A dobozoknak a szoba falától való távolságával lehet a mély hangokkal variálni, valamint a hang terével a falról visszaverődő hangok által.
Ha nagyon nincs helyed, akkor két jó minőségű középmagas sugárzót szerelj a falra magad elé. A szekrényeden levőket meg lehet dönteni is...
Szerintem ennek célszerű két utasnak lennie. Ha már jól szól a két frontsugárzó, akkor jöhet a háttér, melyeknek nem igazán a hangzást, hanem csak az érzetet kell javítaniuk. Tehát jóval halkabban kell/lehet szólni, mint a két elsőnek, máskülönben könnyen kioltják egymást a hangok és az biza csúnya! + egy (közép)hangszórós is elegendő lehet.
Setleg ellentétes fázisban meg lehet próbálni a bekötését :) Lehet hogy segít. Vagy kicsit közelebb/távolabb mozdítani az elsőkhöz képest.
A sok rizsámnak az a vége, hogy saját füleddel kell beállítanod a hangzást úgy, hogy egy pontban jól szóljon.
Mély hang: aktív sub. Szerintem a bolti drága, megcsinálni meg macerás :) De sokat segíthet, ha jól helyezed el. Én Videoton hangszórókból csináltam magamnak, és meglepően jó lett. Meg olcsó.
A mélyet legegyszerűbben a meglevő dobozokról 1-1db kondi segítségével lehet levágni.

Remélem sikerült valami használhatót kihámozni, ha nem, akkor %!==((@&&}@>!!!!!??!?!! :) Na sok szerencse!

Előzmény: Sala (11)
Sala Creative Commons License 2002.03.20 0 0 11
Szia Putymuty!

Igen, a kipróbáláshoz. Pontosabban egy kvadrofon felvétel hallgatásának élménye érdekel. Ezt szeretném kipróbálni. (Merthogy a Live-on nincs mit kipróbálni, úgy értem működik a független négy kimenet. Tudok négy különböző felvételt lejátszani a négy hangfalon)

Fázis. Sajnos nálam nincs sok variáció, főleg, hogy négyhangszórót ugye minnél jobban négyzet alakban, de legalább téglalap alakban kell elhelyeznem, a kvadró hangzás miatt. A szobám akkor szól a legjobban, ha csak egy hangfal van bekapcsolva a bal hátsó sarokban. Ha mind szól a hangzás már nem olyan jó. A hangfalaimnak csak a szekrény tetején van helye, mert mindenhol szekrény van. Akkor jók a mélyhangok, (és a magasak) ha felállok egy székre és a fejem egy magaságba teszem a hangfalakkal, vagy lehasalok a padlóra, vagy ha az egyik falnak tapadok, de ugye ekkor a kvadro hangzásnak megint lőttek. A számítógépem előtt, ahol zenélek viszonylag jó a hangzás, csak a nagyon mély hangokat nem hallani. Talán az lenne a legjobb, ha a hangfalakról leszedném a mélyet, és egy mélyládát tennék valamelyik sarokba. Annyit tudok még segíteni, hogy külön 10 sávos EQ van a live driverében (kX driver) az első és a hátsó hangfalpárhoz.

Salllalla

putymuty Creative Commons License 2002.03.17 0 0 10
Több, mint valószínű, hogy a fáziseltérésektől áll ketté a füled.
A szobád akusztikáján végtelenül egyszerű módszerekkel lehet javítani. pl. egy faliszőnyeg (lehetőleg a hangszórók mögé), a hangszórókat megfelelő távolságba elhelyezni mind egymástól, mind a faltól. Ezt ki kell kísérletezni...
Ha nagy az ablakod és/vagy sok zavaró hang jön az irányából, akkor egy vastagabb sötételő segíthet. Bár én még nem próbáltam a live-m kvadró módját, de biztos vagyok benne (a sztereóból kiindulva), hogy lehet vele tűrhető hangzást elérni.

Mj.: a kipróbáláshoz kell a quadro felvétel?

Előzmény: Sala (8)
PETYUS Creative Commons License 2002.03.11 0 0 9
Füled kettéállása igenis függ a fázisviszonyoktól.
Előzmény: Sala (8)
Sala Creative Commons License 2002.03.11 0 0 8
Szerintem a fázis tök mindegy. A cubase elég jól szinkronizálja a csatornákat. Inkább az a gond, hogy a szobám kicsi, és a négy hangszóró, meg a közeli falak miatt olyan interferációk vannak hogy a fülem néha kettéáll.

Szóval van valakinek qvadrofon felvétele?

PETYUS Creative Commons License 2002.03.08 0 0 7
Vajon mennyire biztosítható a külön fájlban tárolt "elüls?" és "hátulsó" csatornák szinkronban tartása? Pár millisec. eltérés ugyanis teljesen megváltoztathatja a fázisviszonyokat, és akkor fuccs az egésznek, teljesen másképp szól, mint kellene.
Előzmény: Sala (6)
Sala Creative Commons License 2002.03.08 0 0 6
Sziasztok!

Köszönöm az érdeklődést!

Szóval egyzserűen kifejezve magam, szeretnék kvadrofon felvételeket hallgatni. Azért írtam ilyen kacifántosan, mert utánnanéztem neten, a klasszikus kvadrofon felvételek valamilyen trükkös (fázis, vagy mátrix vagy valami homály kódolt) eljárással két sávon vannak felvéve, és egy spec dekodert tartalmazó erősítő kell a lejátszásához.

Nekem ilyenem cuccom nincsen, viszont van egy SBLiveom, meg egy cubase-m és egy kX driverem. (Ez a kX driver egy független SBLive driver, ASIO támogatással. Megy Win2000 alatt, nem kell forrasztani.) Le tudok játszani egyszerre két sztereó wav fájlt úgy, hogy az egyik az első két hangszórón a másik felvétel pedig a hátsó két hangszóróban szóljon. MIDI fájl is jó, mert a hangkártya szintetizátora helyett VSTi- re tudom cserélni a sávot, és akkor már tudom hátulra is panorámázni az adot tracket. (Bár ehhez a kX driverhez van egy router tábla is, úgy látom - még nem próbáltam - a midi szinti kimenetét is át lehet "kötni" a hátsó hangszórókra. Iszonyat, mit tud ez a kX driver, csak a dokumentáció hozzá nulla. Vagyis nincs hozzá. Lehet írni a DSP procihoz mikrokódokat, az AC97 kodeket is össze vissza lehet buherálni. 8 ASIO ki és bemenet, azokat is lehet kötögetni ide.oda.)

Szóval ha előveszek egy MIDI fájlt, át tudom panorámázgatni, hogy az egyes track hol szóljon. DE nem tudom mi hangzik jól. Minden hangszert külön hangszóróra? Szívesen meghallgatnék egy-két profi kvadrofon felvételt. Szóval akinek van ilyen, vagy tud helyet, ahonnan le tudnék tölteni ilyet, az írja meg, szívesen venném. Remélem most már világos, hogy miért akarok két mp3-at.

Ötleteket hozzászólásokat tippeket is szívesen ovlasok.

Üdv, Sala

MidiTom Creative Commons License 2002.03.05 0 0 5
Ja, bocs, akkor kicsit kevertem kettőtök hozzászólását.
Előzmény: PETYUS (4)
PETYUS Creative Commons License 2002.03.05 0 0 4
Nekem eszemben sincs ilyet csinálni, csak a Sala által felvetett gondolathalmaz egyik ágát megkíséreltem végiggondolni.
Előzmény: MidiTom (3)
MidiTom Creative Commons License 2002.03.05 0 0 3
Petyus,
az a "panoráma" nevű paraméter, amire te gondolsz. Ez meghatározza, hogy a midi fájlon belül valamelyik sáv a bal és a jobb oldal között hol helyezkedjen el. hogy ez valóban hogyan szólal meg, az viszont a megszólaltató eszköztől függ. (Hangkártya, szinti, modul, stb.). Ebbe belejátszik az is, hogy az illető sáv tartalmaz-e valamilyen térhatás generáló effektet (Pl. zengető), és hogy ezt az illető hangszer, vagy kártya miként adja vissza.
Mármost. Ha neked mondjuk az a vágyad, hogy 4 hangszórósra akarsz keverni egy standard midi fájlt, akkor kell egy lejáétszó progi, ahol a sávokat 4 felé el tudod különíteni, vagyis legalább két sztereo párra szétszedni. Ehhez meg kell egy vagy calós, vagy virtuális keverő eszköznek lenni a gépben, aminek van legalább ennyi bemenete, banne sávonként surround panorámázási lehetőséggel, és akkor előállítható egy megfelelő kártyán a 4 független kimenő jel.
Azért csodálkoztam a korábbi beíráson, mert én a Livenál ilyeneket még nem láttam, legfeljebb APS módban lehet variálni vele.
Előzmény: PETYUS (2)
PETYUS Creative Commons License 2002.03.05 0 0 2
Egy midi attól sztereo, hogy a benne szereplő szólamokhoz (sávokhoz, track-ekhez) hozzá van rendelve egy-egy szám, ami azt fejezi ki, hogy a bal és jobb csatorna milyen arányban részesül az adott szólamból. A kérdés többi részét én sem értem, de azt el tudnám képzelni, hogy minden szólamhoz két ilyen szám tartozna, az egyik maradna ugyanez, a másik az elöl-hátul elosztás. Ez persze még nem az igazi, mert nem teszi lehetővé a négy csatorna közötti tetszőleges megosztást. Az igazi az lenne, ha minden midi szólamhoz meg lehetne adni az egyes kimeneti helyekre vonatkozó hangerőt és fáziskésleltetést. Ilyet persze csak úgy érdemes tervezni, ha már a szerkesztéskor ismert a hangszórók lejátszáskori helyzete.
Előzmény: MidiTom (1)
MidiTom Creative Commons License 2002.03.05 0 0 1
Izé... ebből a két hozzászólásból nem sokat értek... hogyan van ez a négy sávos dolog?
APS nélkül külön lehet szedni az első és a hátsó kimenet? Vagy mi a poén?
Meg milyen négysávos zenékről van itten szó? Surround mixekről? Vagy valami AC3 megfejtésről? Meg mitől sztereo egy midi?
PETYUS Creative Commons License 2002.03.04 0 0 0
Két db stereo midi fájlból össze lehet kotyvasztani valamivel egy négysávos midit?
Előzmény: Sala (-)
Sala Creative Commons License 2002.03.04 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Végre sikerült a win2000-emet, az SBLive-omat és a Cubase-met összehangolni úgy, hogy különböző hang vagy MIDI sávokat négy hangszóron, egymástól teljesen függetlenül le tudjak játszani.

Szeretnék négy sávon, négy hangszóróra optimalizált zenket, demokat meghallgatni. Az a kérdésem, honnan tudnék ilyet letölteni. Érdekelne akár saját készítésű műremek is.

Igazából olyan megoldást várok, ahol pl. egy zene két MP3-ra bontva elérhető. (Ez ugye kiadja a 4 csatornát) De vevő lennék midi, vagy cubase formátumú dolgokra is. A lényeg, hogy a hangszerek "legyenek elhelyezve" a négy hangszóró által adott térben.

Kísérletezgettem, hogy átalakítok felvételeket négy sávosra, de ebben még nagyon kezdő vagyok, nem tudom, mi és hogyan hangzik jól.

Valaki foglalkozik ilyesmivel itt a fórumon?

Sala

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!