Keresés

Részletes keresés

nudli11 Creative Commons License 3 napja 0 0 26990

A szilo nem jó ötlet.

Nudlee

Előzmény: LocsolniKell (26988)
nudli11 Creative Commons License 3 napja 0 1 26989

Szia!

Szívesen.

Az iszapot kompresszorozd ki a kútból.

Nudlee

Előzmény: janman (26987)
LocsolniKell Creative Commons License 4 napja 0 0 26988

Köszi a választ! Tegnap összeraktam újra, csak a csapágyat és a szivattyúház tömítést cseréltem újra. A tengelyen nem volt bemaródás, eddig, de sajnos most már van, mert a nagy eszemmel elkezdtem lekaparni a vízkövet róla. Hamar rájöttem hogy ez nagyon rossz ötlet és áttértem arra hogy sósavas törlőkendővel finoman, óvatosan leszedjem róla. A károk minimalizálása érdekében 1000 es papírral átcsiszoltam majd egy leheletnyi szilót is kentem a tengelyre mielőtt visszatettem vola a csúszógyűrűt. Tanulópénz lesz belőle? Bízom benne hogy nem.

Előzmény: nudli11 (26986)
janman Creative Commons License 4 napja 0 0 26987

Köszi a válaszod! Tőled kaptam az első értékelhető választ, pedig sok helyen érdeklődtem már.

Igen, nálunk nagyon magasan van a talajvíz. Egy 4 méteres cső van letéve, de ahogy mértem 1,5 m mélyen már eliszapolódott, így tényleg a felszíntől 2,5m mélyen van a kút alja. 

Gondolom a rezgős vacak, azaz a membránszivattyúm okozhatta ezt az eliszaposodást, a működése közbeni rezgéssel,amivel bemoshatta a cső oldalsó furatain a finom homokot. 

Értem, amit írtál, a T-elosztó után a kútba visszamenő ágon tudom a felesleges vizet visszaereszteni, és beszabályozni, hogy a csepirendszer felé mennyi víz menjen, így nem fojtom le a szivattyút.

Esetleg az ajánlott szivattyúnál kisebb - ami jó - nincs? 

Előzmény: nudli11 (26985)
nudli11 Creative Commons License 4 napja 0 0 26986

Szia!

Ha a tengely felületén nincs bemaródás, és  a fészekben illeszkedik a csúszógyűrű, akkor passz.

Nudlee

Előzmény: LocsolniKell (26984)
nudli11 Creative Commons License 4 napja 0 1 26985

Szia!

Jól értem, hogy a kutad, talpmélysége kb. 2.5 m???

Van egy fúrt kutam is, 1,2 m-es vízoszlop magassággal. A vízszint 1,1 m-en van."

Ha ez így van, akkor a Pedrollo JSWm 1A bőven elég neked.

A szelepek legyenek folyadékszabályozó csavarosak. (FC)

A szelep után, rakj be egy T idomot, az egyik ág megy a csepi felé, a másikra szerelj egy olcsó műanyag csapot, és ezen keresztül  vezesd vissza a kútba a felesleges vizet, egy 20-as csővel. 

Az FC csavar és a csap összehangolásával be lehet állítani a nyomást.

A visszavezető  cső végét zárd le, és furkáld meg a csövet, hogy ne kavarja fel az esetleges iszapot. Így a paláston csorog le a + víz.

Kell egy szivattyú vezérlés is.

A rezgős vackot ne rakd többet be a kútba.

Nudlee

Előzmény: janman (26983)
LocsolniKell Creative Commons License 5 napja 0 0 26984

Sziasztok! Van egy pedrollo JSWm2AX szivattyúm amit 2023 óta használok. Tavaly tönkrement benne az impeller oldali csapágy, mert valahol szivárgott a szivattyúházból a víz a csapágy felé. Lehet hogy nem kellett volna erőltetni a tavaszi beindításnál, ahol a sok állás miatt beállt a csúszógyűrű, én pedig ki be kapcsolgattam addig amíg egyszer csak el nem engedett az összegyógyult csúszógyűrű. Pár hónap múlva szétrozsdált a csapágy.
Ezután kicseréltem a csapágyat és a csúszógyűrűt, de most tavasszal megint szétrozsdált az új csapágy is. Ahogy néztem, a csúszógyűrűk jók, viszont ahol a csúszógyűrű a szivattyú tengelyre felfekszik, ott vízköves volt, ez nekem azt mondja hogy valószínűleg itt szivárgott át a víz. Kérdés: van itt bármi trükk hogy ezt a csúszógyűrűt hogyan tegyem fel a tengelyre, hogy megfelelően tömítsen, vagy csak béna lehettem? Nyilván a tengelyt anno is letisztitottam, mielőtt feltettem volna az új csúszógyűrűt. Van esetleg valakinek valami ötlete hogy mit szúrtam el? Köszi előre is.

janman Creative Commons License 6 napja 0 0 26983

Sziasztok! Van egy két zónás csepegtető rendszerem. Egyenlőre csapvízről megy, mert gondban vagyok a szivattyú kiválasztással, hogy a fúrt kutamból is tudjak öntözni. Ide kérek tőletek segítséget! 

Egyik zónában a csepegtető csövek és gombák 101 l/h-ás vízkibocstásra képesek, illeszkedve az ott lévő növények vízigényéhez. Ez egy fóliasátor, egyébként.

A másik zónában 275 l/h-ás a csepicsövek és csepiszalagok névleges vízkibocsátása. Ebben a zónában a szabadtéri emeltágyások és egyéb növények öntözése folyik.

A két zóna öntözést a vezérlő egymás után indítja. 

Van egy fúrt kutam is, 1,2m-es vízoszlop magassággal. A vízszint 1,1 m-en van. A kútnak elég jó a vízhozama, eddig egy membránszivattyúval soha nem tudtam a kutat kiüríteni. A kút átmérője 20cm.

Milyen szivattyú lenne alkalmas a fúrt kútból vizet szolgáltatni ennyire kis vízigényű csepegtető rendszerhez? Köszi! 

Roli_007 Creative Commons License 2026.03.19 0 0 26982

Ok, köszi.

Előzmény: nudli11 (26981)
nudli11 Creative Commons License 2026.03.17 0 0 26981

Szia!

Ha van benne, akkor nem kell.

Akkor a  szűrőt vízszintesen szereled, és állítva az áramláskapcsolót.

Nudlee

Előzmény: Roli_007 (26980)
Roli_007 Creative Commons License 2026.03.16 0 0 26980

Ill. ezt is írja a leírás: 

A készülék tartalmaz egy beépített visszacsapó szelepet.

Ha valóban így van, akkor gondolom nem kell kettő.

Roli_007 Creative Commons License 2026.03.16 0 0 26979

Hú, köszi szépen, hogy ilyen részletesen leírtad.

A Pedrollo EasySmall beépítése kapcsán ezt írja a leírása:

"Ez az áramláskapcsolót függőleges pozícióban kerülhet beépítésre."

Hogy lesz ebből így függőleges? 

Össze vissza kanyarognom kell?

Szűrő előtt nem mehet a kpe csőre, amikor az még függőleges?

Előzmény: nudli11 (26978)
nudli11 Creative Commons License 2026.03.15 0 0 26978

Szia!

Szerelj egy k5/4 közcsavart a szivattyúra, ebbe jön az 5/4-es visszacsapó szelep. Ügyelj az áramlás irányra. Ebbe egy k5/4-b1 szűkítő, ebbe egy 32xk1 KPE idom, 32-es KPE cső. A cső legyen hosszebb, mint a kút mélysége.

Vegyél rozsdamentes sodronyt, és két bilincset.

Ha nem tudsz semmit a szűrőzött réteg elhelyezkedédéről, mérd meg a kútcső tetejétől a talpmélységet. ebből vonj le 50-60 cm-t. Szereld fel a sodronyt  a szivattyúra. Ragaszd rá szigszalaggal a mérőszalagot a szivattyú palástjára, úgy hogy a 0 a szivattyú talpánál legyen. Ezután mérd rá a sodronyra az előbb kiszámított távolságot. Ide készíts egy két-három tekerésből álló hurkot, és bilincsezd meg.

A kútcső peremére flexelj egy-egy hornyot, egymással szemben.

Dugd be a szivattyút a kútba úgy, hogy méterenként a nyomócsőhöz kötöd a motor kábelt gyorskötegelővel.

Amikor majdnem lennt van, dugj át a sodrony hurkán ( amit kimértél) egy vastagabb csövet, és illeszd be a két horonyba.

A nyomócsőre szerelj fel, egy 32xK1 könyököt, abba egy 1" bb csapot, ezután egy szűrőt (1" K-K)  egy 1" B-B hollandert, és jöhet az áramláskapcsoló.

Utána Te jössz, mert nem látom a lehetőségeket.

Az áramláskapcsoló bekötéséhez, vedd le a tetejét. Látsz egy sorkapcsot, LINE és MOTOR felirattal.

A LINE oldalra kösd be a tápot, fázis , nulla föld sorrendben. 

A motor kapcsokhoz a szivattyút kell kötni. Középen föld, azután nulla, és fázis.

A tápkábelt kösd begy IP65-ös dobozban léévő kismegszakítóra. a DOBOZBAN LEGYEN FI RELÉ!!!!!!!!!!

Hirtelen ennyi.

Nudlee    

Előzmény: Roli_007 (26977)
Roli_007 Creative Commons License 2026.03.14 0 0 26977

Megvettem az új szivattyút.
Lesz hozzá egy áramláskapcsoló is.

A kérdésem az, hogy ehhez mit kell még vennem, hogy működőképesre tudjam szerelni?

(Mert tudom, hogy bármit veszek, valami alap, de létszükséges dolog nincs a csomagba és véletlenül se lehet összeszerni.)

A szivattyúra mit kössek, kpe csövet? Ahhoz mi kell?
Ill. a nyomáskapcsolóhoz ahogy látom még hálózati kábel sincs ill. azt is valahogy csatlakoztatni kell.
Szóval ilyenekre gondolok.

laca151 Creative Commons License 2026.03.12 0 0 26976

Ha a gumigyűrű rendben van benne, akkor miért ne?

Előzmény: pámpi (26975)
pámpi Creative Commons License 2026.03.11 0 0 26975

sziasztok,

megfúrós idomot (két csavarral a 40-es csőre, abból vékony csö a fejhez) fel lehet használni többször?

Kösz BF

nudli11 Creative Commons License 2026.02.27 0 0 26974

Szia!

Nagyon jó a kérdés.

Mivel ezekben a cuccokban dolgozik egy mágnes, ( Reed-kapcsoló) könnyen előfordulhat, hogy a vas oxidtól, hülyét kap.

De azért vannak konstrukciós különbségek is.

Nudlee

Előzmény: laca151 (26973)
laca151 Creative Commons License 2026.02.20 0 1 26973

Kérdés ez az Alko hibája-e?

Tegnap kaptam meg, a leírásában ennek is van olyan, hogy ha vasas a víz, akkor lehet nem kapcsol ki rendesen. Nálad nem lehet ilyen gond?

Előzmény: Viktorinogsz... (26972)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2026.02.19 0 0 26972

Vagyis Al-Ko

Előzmény: Viktorinogsz... (26971)
Viktorinogsz... Creative Commons License 2026.02.19 0 0 26971

Én 2 alcot kidobtam már. Mindkettő megfőzött 1-1 pentax szivattyúmat. soha többé nem bízom meg benne.

Előzmény: laca151 (26967)
laca151 Creative Commons License 2026.02.18 0 0 26970

Köszi az infót :)

Nem aknában lesz, a fúrt kút köré csináltam egy kútnak látszó keretet :) tetővel, abban volt eddig is a szivattyú. Azt még nem találtam ki, hogy a mágnesszelepeket is oda tegyem-e, vagy mellé egy szelepdobozba, majd még ki kell 'matekolni' a méreteket.

Előzmény: nudli11 (26968)
nudli11 Creative Commons License 2026.02.17 0 0 26969

:-(

Előzmény: oldmumus_v.2 (26966)
nudli11 Creative Commons License 2026.02.17 0 0 26968

Szia!

Az Ibo-ból már szereltem talán két darabot, eddig tök jól müködik. 

Az Al-ko t még nem fogtam kézbe.

Lengyelek nagyon jönnek fel, sok cuccukat építettem be, mindegyik jól muzsikál. Az árak teljesen normálisak.  A garanciális ügyintézés kiváló. Én a KDA kft- től vásárolok.

Szóval IBO egy szavazat.

Az azért fontos mind a két cuccnál, hogy szellőzzön az akna. 

Nudlee

Előzmény: laca151 (26967)
laca151 Creative Commons License 2026.02.17 0 0 26967

Akkor kérdezek :)

SK-15 Szivattyú vezérlő | IBO Vezérlő [automata szivattyú vezérlő egyfázisú szivattyúkhoz]

Hogyan lehet ennyivel olcsóbb, mint pl ez: AL-KO HYDROCONTROL - nyomáskapcsoló

Vagy a drágábbik tud-e annyival többet, mint amennyivel drágább?

Előzmény: nudli11 (26965)
oldmumus_v.2 Creative Commons License 2026.02.17 0 0 26966

Én a hétvégén akartam a rendszert feléleszteni, de -10 fokos mondanak. Szóval várni kell még a szezon startra és a kérdésekre is.

Előzmény: nudli11 (26965)
nudli11 Creative Commons License 2026.02.17 -1 0 26965

Sziasztok!

Lassan kihal kicsi fórumunk.

Nincsenek kérdések.

Nudlee

Kapocska Creative Commons License 2026.01.17 -1 0 26964

Üdv Nudlee!

És utólag is BÚÉK! :-)

Előzmény: nudli11 (26963)
nudli11 Creative Commons License 2026.01.17 0 0 26963

Ehhez mit szólsz:

https://ibo-szivattyu.hu/szivattyuk/csokut/ola60auto

Még vezérlés sem kell hozzá. Mondjuk 89 cm hosszú. Ha a kút fenekétől elhagysz 50-60 centit+a szivattyú, az 1.4-1.5 m.

Ha jól emlékszem 2 méter vízoszlopod van. Ha ez üzem közben nem csökken, még jó is lehet, egy védőcsőben.

Nudlee

P.S.

Szia Kapocska!! 

Előzmény: Roli_007 (26961)
Kapocska Creative Commons License 2026.01.12 0 0 26962

"műanyag járókerekes"

Szerintem mindegyik az ,az inox (rozsdamentes acél) a tengelyre és a házra/köpenyre vonatkozik.

Előzmény: Roli_007 (26961)
Roli_007 Creative Commons License 2026.01.11 0 0 26961

Tényleg van, fúrt kutas verziója, IBO OLA 60/60 | 60m 60l 230V 1.0kW.

Előző, inox nélkül. Mondjuk ez műanyag járókerekes, másikban nem tudom mi volt inox.

Előzmény: Kapocska (26959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!