Köszi a választ! Tegnap összeraktam újra, csak a csapágyat és a szivattyúház tömítést cseréltem újra. A tengelyen nem volt bemaródás, eddig, de sajnos most már van, mert a nagy eszemmel elkezdtem lekaparni a vízkövet róla. Hamar rájöttem hogy ez nagyon rossz ötlet és áttértem arra hogy sósavas törlőkendővel finoman, óvatosan leszedjem róla. A károk minimalizálása érdekében 1000 es papírral átcsiszoltam majd egy leheletnyi szilót is kentem a tengelyre mielőtt visszatettem vola a csúszógyűrűt. Tanulópénz lesz belőle? Bízom benne hogy nem.
Köszi a válaszod! Tőled kaptam az első értékelhető választ, pedig sok helyen érdeklődtem már.
Igen, nálunk nagyon magasan van a talajvíz. Egy 4 méteres cső van letéve, de ahogy mértem 1,5 m mélyen már eliszapolódott, így tényleg a felszíntől 2,5m mélyen van a kút alja.
Gondolom a rezgős vacak, azaz a membránszivattyúm okozhatta ezt az eliszaposodást, a működése közbeni rezgéssel,amivel bemoshatta a cső oldalsó furatain a finom homokot.
Értem, amit írtál, a T-elosztó után a kútba visszamenő ágon tudom a felesleges vizet visszaereszteni, és beszabályozni, hogy a csepirendszer felé mennyi víz menjen, így nem fojtom le a szivattyút.
Esetleg az ajánlott szivattyúnál kisebb - ami jó - nincs?
Jól értem, hogy a kutad, talpmélysége kb. 2.5 m???
" Van egy fúrt kutam is, 1,2 m-es vízoszlop magassággal. A vízszint 1,1 m-en van."
Ha ez így van, akkor a Pedrollo JSWm 1A bőven elég neked.
A szelepek legyenek folyadékszabályozó csavarosak. (FC)
A szelep után, rakj be egy T idomot, az egyik ág megy a csepi felé, a másikra szerelj egy olcsó műanyag csapot, és ezen keresztül vezesd vissza a kútba a felesleges vizet, egy 20-as csővel.
Az FC csavar és a csap összehangolásával be lehet állítani a nyomást.
A visszavezető cső végét zárd le, és furkáld meg a csövet, hogy ne kavarja fel az esetleges iszapot. Így a paláston csorog le a + víz.
Sziasztok! Van egy pedrollo JSWm2AX szivattyúm amit 2023 óta használok. Tavaly tönkrement benne az impeller oldali csapágy, mert valahol szivárgott a szivattyúházból a víz a csapágy felé. Lehet hogy nem kellett volna erőltetni a tavaszi beindításnál, ahol a sok állás miatt beállt a csúszógyűrű, én pedig ki be kapcsolgattam addig amíg egyszer csak el nem engedett az összegyógyult csúszógyűrű. Pár hónap múlva szétrozsdált a csapágy. Ezután kicseréltem a csapágyat és a csúszógyűrűt, de most tavasszal megint szétrozsdált az új csapágy is. Ahogy néztem, a csúszógyűrűk jók, viszont ahol a csúszógyűrű a szivattyú tengelyre felfekszik, ott vízköves volt, ez nekem azt mondja hogy valószínűleg itt szivárgott át a víz. Kérdés: van itt bármi trükk hogy ezt a csúszógyűrűt hogyan tegyem fel a tengelyre, hogy megfelelően tömítsen, vagy csak béna lehettem? Nyilván a tengelyt anno is letisztitottam, mielőtt feltettem volna az új csúszógyűrűt. Van esetleg valakinek valami ötlete hogy mit szúrtam el? Köszi előre is.
Sziasztok! Van egy két zónás csepegtető rendszerem. Egyenlőre csapvízről megy, mert gondban vagyok a szivattyú kiválasztással, hogy a fúrt kutamból is tudjak öntözni. Ide kérek tőletek segítséget!
Egyik zónában a csepegtető csövek és gombák 101 l/h-ás vízkibocstásra képesek, illeszkedve az ott lévő növények vízigényéhez. Ez egy fóliasátor, egyébként.
A másik zónában 275 l/h-ás a csepicsövek és csepiszalagok névleges vízkibocsátása. Ebben a zónában a szabadtéri emeltágyások és egyéb növények öntözése folyik.
A két zóna öntözést a vezérlő egymás után indítja.
Van egy fúrt kutam is, 1,2m-es vízoszlop magassággal. A vízszint 1,1 m-en van. A kútnak elég jó a vízhozama, eddig egy membránszivattyúval soha nem tudtam a kutat kiüríteni. A kút átmérője 20cm.
Milyen szivattyú lenne alkalmas a fúrt kútból vizet szolgáltatni ennyire kis vízigényű csepegtető rendszerhez? Köszi!
Szerelj egy k5/4 közcsavart a szivattyúra, ebbe jön az 5/4-es visszacsapó szelep. Ügyelj az áramlás irányra. Ebbe egy k5/4-b1 szűkítő, ebbe egy 32xk1 KPE idom, 32-es KPE cső. A cső legyen hosszebb, mint a kút mélysége.
Vegyél rozsdamentes sodronyt, és két bilincset.
Ha nem tudsz semmit a szűrőzött réteg elhelyezkedédéről, mérd meg a kútcső tetejétől a talpmélységet. ebből vonj le 50-60 cm-t. Szereld fel a sodronyt a szivattyúra. Ragaszd rá szigszalaggal a mérőszalagot a szivattyú palástjára, úgy hogy a 0 a szivattyú talpánál legyen. Ezután mérd rá a sodronyra az előbb kiszámított távolságot. Ide készíts egy két-három tekerésből álló hurkot, és bilincsezd meg.
A kútcső peremére flexelj egy-egy hornyot, egymással szemben.
Dugd be a szivattyút a kútba úgy, hogy méterenként a nyomócsőhöz kötöd a motor kábelt gyorskötegelővel.
Amikor majdnem lennt van, dugj át a sodrony hurkán ( amit kimértél) egy vastagabb csövet, és illeszd be a két horonyba.
A nyomócsőre szerelj fel, egy 32xK1 könyököt, abba egy 1" bb csapot, ezután egy szűrőt (1" K-K) egy 1" B-B hollandert, és jöhet az áramláskapcsoló.
Utána Te jössz, mert nem látom a lehetőségeket.
Az áramláskapcsoló bekötéséhez, vedd le a tetejét. Látsz egy sorkapcsot, LINE és MOTOR felirattal.
A LINE oldalra kösd be a tápot, fázis , nulla föld sorrendben.
A motor kapcsokhoz a szivattyút kell kötni. Középen föld, azután nulla, és fázis.
A tápkábelt kösd begy IP65-ös dobozban léévő kismegszakítóra. a DOBOZBAN LEGYEN FI RELÉ!!!!!!!!!!
A kérdésem az, hogy ehhez mit kell még vennem, hogy működőképesre tudjam szerelni?
(Mert tudom, hogy bármit veszek, valami alap, de létszükséges dolog nincs a csomagba és véletlenül se lehet összeszerni.)
A szivattyúra mit kössek, kpe csövet? Ahhoz mi kell? Ill. a nyomáskapcsolóhoz ahogy látom még hálózati kábel sincs ill. azt is valahogy csatlakoztatni kell. Szóval ilyenekre gondolok.
Nem aknában lesz, a fúrt kút köré csináltam egy kútnak látszó keretet :) tetővel, abban volt eddig is a szivattyú. Azt még nem találtam ki, hogy a mágnesszelepeket is oda tegyem-e, vagy mellé egy szelepdobozba, majd még ki kell 'matekolni' a méreteket.
Az Ibo-ból már szereltem talán két darabot, eddig tök jól müködik.
Az Al-ko t még nem fogtam kézbe.
Lengyelek nagyon jönnek fel, sok cuccukat építettem be, mindegyik jól muzsikál. Az árak teljesen normálisak. A garanciális ügyintézés kiváló. Én a KDA kft- től vásárolok.
Szóval IBO egy szavazat.
Az azért fontos mind a két cuccnál, hogy szellőzzön az akna.