"//"...Mely pártok is volnának hazánk árulói, ill. idegenek szolgálói?...."// Lásd fidesz=hazaárulózás a parlamentben..... Lásd fidesz= liszaboni hazaárulkodás.....
//"....Mert az értelmiségi tobbiás és zividivi :-)))..."//
Nem egészen! Mi csak a gondolkodó típusok lennénk az értelmiségből.
Már létezik olyan értelmes automata is, amelyik csak úgy ontja magából a válaszokat. Néha ugyan másra felel, mint amiről éppen szó van, de soha sem akasztja meg a gondolkodás.
//"...Ellenük vádat lehet emelni és ha ezt sikerül bizonyítani, leültethetők...."/
Precedens értékű felmentésekkel, így gondolod? Vagy úgy, hogy semmi bűne nem volt a kommunista rezsimnek, illetve az össze bűnös kimhalt már közülük? (Bár nem igazán értem, hogy a nácik mitől hosszabb életűek a kommunistáknál, de hagyjuk!)
//"....Nem hinném, hogy a "ballibsik" elárulnák ezt az országot. Pl. rendbehozták a gazdaságot. .."//
Evvel viszont Te röhögttél meg. "Rendbehozott gazdaság", egyre szaporodó munkanélkülivel és egzisztenciálisan ellehetetlenített tömeggel, valamint egyre növekvő államadóssággal? Kissé zavaros elképzeléseid lehetnek a rendről!
//"....az államnak világnézetileg semlegesnek kell lennie. ..."//
Kellene! De nem az!
Egyébként dönthetsz a szadi mellett, nem lesztek túl sokan veled sem. A többi "kisebbség" meg úgysem juthat be a Parlamentbe, hála a "liberális", de éppen ezért antidemokratikus, bebetonozó választási törvényeknek.
Kedves rizsa
Ugy látom, hogy nem érted:
A Kádár rendszer bizony egy rendi társadalom volt, amiben az "értelmiség" nem az értelmesség szinonoimája volt. A szónak különben is van egy kicsit atavisztikus kirekesztő és arisztokratikus jellege, amire mindennél jobban rámutat ez a topic is, hiszen ennek a Fórumnak a beszélgetőtársai maguk is javarészt abba a kategóriába tartoznak, amit ez a szó jelöl, tehát teljesen feleslegesen pipiskedik a topicnyitó, hogy ő csak "jobb" emberekkel kiván szóbaállni ebben a nagyon is demokratikusan felépitett és igazságosan mérő közegben, ahol senki nem máson, mint abban a pillanatban közölt gondolatai minőségén méretik le.
Azt is el kell, hogy mondjam, hogy a világ szerencsésebb és civilizáltabb részén a szónak van egy lenézett keleteurópai stichje, amit sokszor a szó orosz alakjának fonetikus átirásával jelölnek. "Inteligencija"
Ugyanis egy kiegyensulyozottan és egészségesen fejlödö társadalomban a vakvéletlen szabja meg, hogy egy tehetséges ember bankszakember, agykutató, biró vagy programozó lesz-e, és a társadalom által mindenütt igényelt alkotó és gondolkodó szerepvállalás miatt feltehetően nem fog kiugró értékeket mutatni a sakkvilágbajnokok, matematikusok és lirai költök egységnyi népességre vonatkozó aránya, ugy mint az megfigyelhető (volt) a rendi társadalmak esetén, ahol az állam szigoruan kanalizálta a tehetségek érvényesülésének terepét az általa veszélytelennek tartott medrekbe.
Huszas éveim elején járok, szóval valóban a "kommunizmusban" éltem le ifjúságom
egy részét - mint ahogy gondolom te sem 13 éves vagy. Ennek ellenére (vagy inkább
éppen ezért) nem ideálom a szovjet embertipus, pl. egyetlen állami ünnepen sem
vettem részt.
Tényleg nem tudom mit takar a 'nemzeti elkötelezettség' kifejezés. Definiálnád?
1. Vagy te is a Kádár-érában élted le ifjúságod egy részét (ami egyáltalán nem szégyen - sokan vagyunk így vele).
2. vagy fingod sincs a Kádár-éráról, csak téped itt a szád, mint "értelmiségi".
Aki azzal az igénnyel kezd topicot, hogy az "értelmiséget" szólitja meg, attól legalább az elvárható lett volna, hogy értelmesen írjon.
Egyébként magától a szótól ludbörös leszek, mert a szó maga a rendi társadalomhoz, valami státuszhoz kapcsolódik.
Valaki meg vagy értelmes vagy se, de az - különösen ebben a müfajban - azonnal kiderül.
És - ugye - nincs szörnyübb egy értelmetlen "értelmiséginél".
"Aki olyat ír,hogy mi az a nemzeti elkötelezettség ahhoz nincs szavam"
Itt nyavajogsz, hogy senki nem ír a topicnyitódra semmit, aztán amikor valaki ezt megteszi, nem vagy hajlandó szóba állni vele. És még csodálkozol, hogy el fog sűllyedni a topicod. Ja, és ilyen hozzáállással nem nevezném magam értelmiséginek.
T.blackhole.Aki olyat ír,hogy mi az a nemzeti elkötelezettség ahhoz nincs szavam ! Nem tudom hány éves vagy, de valószinűleg ifjuságod egy részét a kommunizmusban élted és alaposan félreneveltek.Számodra bizonyára az ujtipusu felsőbbrendü szovjet embertipus van a magasban nem a hazád /Illyés/ - ha magyar vagy.
Deutsch Tamás (akit gondolom -mint a jelenlegi kormányt- nagyra tartasz) azt
nyilatkozta egyszer, hogy a hatályos drogtörvény miatt "csak az értelmiség háborog".
Eme meghatározás szerint csak az értelmiség, de annak egésze illeti kritikával
az említett tv.t. Mivel én is ezt teszem, per def. értelmiségi vagyok, ez alapján
feljogosítva érzem magam a topicba írni.
Megtennéd a kedvemért, hogy bizonyítod értelmiségiségedet :)) néhány, a
Btk §282 hátrányaira rámutató és azt egyértelműen károsként értékelő
mondattal?
Megelőlegezve neked a bizalmat, kifejtem véleményemet az általad vitára (?)
bocsátott kérdésekről:
>nemzeti elkötelezettség
Az mi?
>ballibsi pártok
Vagyis Mszp, Szdsz? Rájuk fogok szavazni, ennek ellenére nem kifejezetten
kedvező róluk a véleményem; az előbbinek nem ártana fiatalítani és a régi
kádereket háttérbe szorítani. A szadi meg nem párt imho, hanem az előző
rendszer ellenzékének a rendszerváltás után megmaradt hálózata, akik
nagynéha csinálnak valamit (általában nem) és közben jó baráti társasághoz
híven egymással vitatkoznak.
>és médiákról
A média már többesszám. Na de, témára vissza: túlzó kategorizálásnak érzem
ilyen sok meglehetősen különböző beállítottságú médium "ballibsi" médiaként
aposztrofálását, ezért inkább nem csak az így cimkézettekről írok.
Én a Népszabit szoktam venni, mert a legjobb napilap (MN-unalmas és soxor
felháborítóan vetítő/előrerohanó publicisztikák vannak benne; MH-a ringier nagyon
sokat ártott neki, szar bulváros lett; Népszava-kevéssé ismerem, de azt tudom, hogy
meglehetősen tőkehiányos, ez pedig a minőség rovására szokott menni), és előfizetője
vagyok a Narancsnak. Még a HVGt kedvelem, de nincs annyi pénzem újságra, hogy
mindkettőt járassam. A 168óra unalmas, a Hetiválsz szintén. A Demo a MN fröcsögősebb
heti kiadása. Az agyarfórumról ne is beszéljünk. Elektronikus: a kerrádiók kivétel
nélkül szarok, utálom a folyamatos hadarást. A kertévék is minősíthetetlenek,
elvétve egy-egy jó filmmel, sorozattal (Miért éppen Alaszka rewlz) vagy magazinműsorral
(rtl-Országház, csiga-Mo holnap). A közszolgálati tévék az én ízlésemnek túlzottan
pártoskodók, szintén van elvétve néhány jó film, a Dunán kicsit több (pont ma volt
pl. a Morel fiú) és persze az akvárium-adás is ott van a toppon (itt láttam életem eddigi
legjobb filmklipjét, egy hétperces dán alkotást valami kertről, szénné voltam épp szívva
és le sem tudtam venni a szemem a képernyőről).
>magyarellenesség
Ilyet még csak egy helyen tapasztaltam, itt a fórumon, állítólagos amerikai magyarok
billentyűzetéből (egy kis példa: "Büdös van. Magyar szag."). Máshol nem találkoztam
magyarellenességgel, mivel én a jobboldali pártok politikai ellenfeleiket démonizálni akaró
minősítgetését nem tartom szent és megfellebezhetetlen igazságnak.
>különösen a kedvezménytörvény kapcsán
Hát igen, a státusztörvénnyel sikerült jó lovat adni Mecsárnak (meciar, tudom) és
Funarnak, hogy üljenek csak rá. Kicsit talán óvatosabban kellett volna...
>idegenellenesség
Szerintem nincs _általános_ xenofóbia Mon, a specifikus persze már más kérdés.
>cigányellenesség
Erre hallottam egy érdekes magyarázatot az elte szoc. intézet egyik tan.segédjétől,
aki szerint a romák tipikus életmódja annak köszenhető, hogy az 1971es országos
településhálózatfejlesztési koncepció a munkahelyeket százakárhány központba
koncentrálta, a falvakban nem maradt túl sok, ezért onnan beindult az elvándorlás,
elnéptelenedtek, így a leesett árú ingatlanokba romák költöztek be. Csak hát ugye
ott nem volt munka, ebből következően máshogy kellett megélniük ("ügyeskedés"),
ezen łvül még gettósodtak is, belterjessé vált a szocializációjuk, stb, stb...
>az antiszemitizmusnak /van?/
Van. A politikai ellenfelek azonosítása, felcímkézése (szdsz=zsidópárt), vagy
populisták bűnbaktalálása (különösen az új Izrael előkészítésének agyréme).
>a kommunista bűnözők büntetlenségének
Nincs kommunista bűnöző, csak bűnöző van. Ellenük vádat lehet emelni és
ha ezt sikerül bizonyítani, leültethetők. Hogy ezt miért nem tették meg?
Dunno - mindenesetre volt már két jobboldali kormányunk, tőlük kérdezd.
>az 1918 előtti Habsburg uralom, a háborút követő kizárólag hazánkat sújtó Trianon,
>az 1944-évi német majd a háború utáni vörös nácizmus
Valahogy kifelejtetted a kormányzó úr regnálását, akkor sem volt éppen szabadság.
>A polgárok kezdik felismerni magyarságtudatukat és olyan valódi nemzeti elkötelezettségü
>pártokat választanak az ország vezetésére akik rendületlen hivei és nem árulói, idegenek
>szolgálói hazánknak.
Nem hinném, hogy a "ballibsik" elárulnák ezt az országot. Pl. rendbehozták a
gazdaságot. Vagy netán te úgy gondolod, hogy a Fidesz-kormány hatalomra
lépésekor hirtelen összekapta magát és növekedni kezdett a "valódi nemzeti
elkötelezettség" láttán? Ne röhögtess.
>A tiszta erkölcs
Mi? Ha jól tudom, a törvényeken kívül semmilyen kötelező érvényű norma
sincsen, tehát a törvényeken kívüli normarendszerek ("tiszta erkölcs")
propagálóinak ez a tevékenysége nem ítélhető meg pozitívumként,
mert az államnak világnézetileg semlegesnek kell lennie.
>a rend és a közbiztonság hivei.
Bizony, ahogy Pintér lett a belügyminiszter, rögtön(!) töredékére csökkent
a robbantások száma (persze előtte, amikor pedzegették, h nem ő lesz mégse,
volt egy kisebbfajta a Fidesz-székháznál ;))).
Egyébként az a bizonyos 600.000 annak volt köszönhető, hogy akkor még nem
egyhuzambani elkövetésenként, hanem sértettenként mérték a bcs.k számát, de
ez ne zavarjon. Meg az se, hogy a 600ból kb 150 két csalássorozatnak volt
köszönhető, amelyek tetteseit elfogták.
Továbbá egyébként :)) nem célszerű a közbiztonságot az _ismertté_vált_ bcs-k
számával mérni.
>Jó irányba halad az ország szekere
Csak nem kéne köpködni a mellettünk haladók kocsisait és utasait, +a saját
utasaink jókora részét, +a lökdösődés sem ajánlott, mert kitörhet a tengely.
>és szavazatunkkal biztositsuk az úton a továbbhaladást
Én a szadira fogok szavazni. Remélem nem vitatod el tőlem a jogot, hogy
így döntsek.
T.Uraim.Nem értem, miért a személyemmel foglalkoztok.? Több témát vetettem fel de nem kell egyszerre mindre válaszolni .Csak akkor és arra válaszoljon bárki ha van véleménye.Ha csak személyeskedésben tud valaki megnyilvánulni annak -nyilván - nincs véleménye , érve.Nem baj attól még élhet 100-évet is de nem sok az értelme.Üdv.
kedves tobbias, - szvsz topicindítód elkerülte azt a veszélyt, hogy szerzőjét be kelljen sorolni az egyszavas esszéírók közé.
Szó, mi szó, - te több mint egy szóban tudtad kifejteni a tobbiasizmus alapvetését, korunk világpolitikai folyamatainak, - ezen belül hazánk helyzetének - esszenciáját.
Irigyellek.
Főként azért, mert műved, akár egy irodalmi röpirat, buzdító szavakkal zárult.
Rohanok szavazni.
:O))))
olyan valódi nemzeti elkötelezettségü pártokat választanak az ország vezetésére akik rendületlen hivei és nem árulói, idegenek szolgálói hazánknak Mely pártok is volnának hazánk árulói, ill. idegenek szolgálói?