Keresés

Részletes keresés

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 96

Passz. Előre tisztázni kell.

Előzmény: Nandirjn (95)
Nandirjn Creative Commons License 2023.09.12 0 0 95

És ha rögzítik akkor az mit jelent ránk nézve? Kapunk egy kis büntit és jól van, el van felejtve, vagy meg se kapjuk a használatbavételit?

Előzmény: Mr. Pepe00 (93)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 94

A telekhatárt le kell karózni, drótot kihúzni, hogy lássa, esetleg a mezsgyét jelölni.

Utána lehet akárhol is reklamálni, de rossz szomszédság örök átok.

Előzmény: MaxKomb (90)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2023.09.12 0 0 93

Én úgy tudom, nem lóghat át.

Ha ez igaz, akkor a használatbavételi eljárásban rögzíthetik.

A másik, hogy most a szomszéd nem problémázik, de ha eladja és idegen jön, az lehet fog.

Előzmény: Nandirjn (92)
Nandirjn Creative Commons License 2023.09.12 0 0 92

Sziasztok!

Segítséget, tanácsot, vagy esetleg tapasztalatot szeretnék kérni.

Adott egy már folyamatban lévő építkezés, jobb telekhatáros beépítési móddal, amit nyílván tartunk is, a leendő ház fal+szigetelés lesz a határon.

A problémánk, hogy a tervező annak idején ereszpárkánynak 34 cm-t plusz ereszt tervezett be, amit sajnos kismilliószori átnézés után sem vettünk észre. Persze mindezt azért, hogy az OTÉK szerinti 50cm tetőátnyúlás meglegyen.

Csak ez szerintem nagyon csúnya. Legalább 50 cm+csatornát, de inkább 60-at szeretnénk.

A kérdés számomra, hogyha megépítjük 50-60 cm-s ereszpárkánnyal és majd a leendő használatbavételi szemlénél kiszúrják, akkor mi leehet a következmény? Elbontatják?

A szomszéd szerencsére biztos nem fog problémázni, családtag.

Előre is köszönöm!

Pisti8508 Creative Commons License 2023.09.11 0 0 91

Sziasztok. Nekem lenne egy olyan kèrdèsem, hogy utcafronti házunk van. 

A falunk mellett van közvetlen egy oszlopa a szomszèdnak ès azon van a nagykapu. Ez szabályos ? Nincs ezzel baj csak amikor kinyitja becsukják az egèsz fal beleremeg kèrtem szèpen hogy nem e tudná nem bevágni de rosszabb.... Nem tud valaki erröl nyilatkozni hogy legalább egy kis tagot betétessek vele? Valami jogszabály? Köszönöm. 

MaxKomb Creative Commons License 2023.09.11 0 0 90

Sziasztok,

feleségemmel, 3 éve vettünk egy belterületi építési falusi környezetben egy telket. Itt még disznót, tyúkot tartanak, amit csak kell. Mi is ezt szeretnénk csinálni. Itt a szokás hogy a telkek nagysága miatt (3000m2) hátul mindenki kukoricát vet. Persze MTZ-vel, ahogy kell, szántás stb. Hátul nincs kerítés sehol sem, nem szokás. Mi nem szeretnénk kukoricát vetni, inkább gyümölcsfát szeretnénk. Innentől jöttek a gondok. Első évben az szomszédok (öregek) a legszélső sor kukoricát már a mi telkünkre vetették, kb 10 cm-rel volt a sor a telekhatárról. Kérdezték baj-e, mi azt mondtuk hogy nem baj, de majd figyeljenek oda. (jeleztük jó szomszédi elkötelezettségünket, de jelezvén hogy vannak határok) Kövi évben már sikerült pont a telekhatárra vetni. Idén a harmadik évben, elhagytak 90 centit, és a mezsgyét úgy szántották hogy az Ő felükre dobja a földet, amit a hónapok alatt mindig maguk felé gereblyéztek. Mos ottt tartunk hogy a mezsgye az Ő felükön már vagy 15 cm mély és 50cm széles, olyan mintha elhordták volna a földet onnan. Viszont ha én berotálom a mezsgye rám eső szakaszát akkor vagy bedőlök a géppel, vagy ha sikerül is elmunkálnom, aminek az a következménye hogy a gép szintbe hozza a talajt, ergo a földemmel feltöltöm a gödörjét ( ami kb 50cm széles és 15cm mély) amit a következő szántással megint átdobat a földjére. Lényegében pár év alatt elhordják a termőtalajomat:) Van ész az öregeknél:) Beszélni nem lehet vele. Próbáltam....csak hőzöngeni tud, és mondja mi mindenhez van joga. Persze a gyerekei, akik velem egy idősek, azok is rögtön magas C-ben kezdik....pedig tanult, mérnök emberek.

Mit tehetünk? Tehetünk-e valamit, vagy marad az hogy beleállok és elkezdem utánozni, magyarán elkezdem átszántatni a mezsgye földjét hozzánk. Ismételten, ezek nem szántóföldek, hanem építési belterületi telkek.

Válaszotokat előre is köszönöm.

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2023.08.17 0 0 89

Megteheti.

Az 50 centit el kell hagyni telekhatáros építésnél az ereszcsurgó miatt. akár hátrafelé. akár oldalsó a telekhatár.

Előzmény: gunwicked (87)
Márton89 Creative Commons License 2023.08.17 0 0 88

Megtenni megteheti, de neki lesz rossz. Nem lehet így állványozni a fal mellé, mert útban lesz a kerítés. A legkeskenyebb állvány kb. 80cm széles, és nincs a fal mellett közvetlen, így minimum 1m helyet foglal a faltól. 

Semmi értelme annak az 50cm elkerítésének. Pénzkidobás.

A telekhatárra épített házak döntő többsége így épült, így ott a fal a "kerítés", de mindig van 30-50cm a tényleges határtól

Előzmény: gunwicked (87)
gunwicked Creative Commons License 2023.08.17 0 0 87

lenne  egy kérdésem,hogy adott  két ingatlan,amik egymás s@ggében vannak. az egyik ingatlannak a másik felé  a telekhatára 50 cmrel kijjebb van,mint a tényleges házoldal. így van 60 éve.Most uj gazdája lett.Aki el szeretné keríteni ezt az 50cm-t.Megteheti-e vagy se?

Rihi11 Creative Commons License 2019.07.07 0 0 86
Előzmény: zolika45 (85)
zolika45 Creative Commons License 2019.07.06 0 0 85

Családi házas területen ki határozza meg, hogy ki, melyik oldalon építsen kerítést?

A falunkban szokás, hogy a ház hátsó oldalán épít a tulaj.

És ha nem, mit tehetek?

Beer Monster Creative Commons License 2019.05.13 0 0 84

Persze ha nincs is szükség megoldásra, úgy még egyszerűbb.

Előzmény: zsebesi béla (82)
Beer Monster Creative Commons License 2019.03.07 0 0 83

Nem tűnik mellékesnek, hogy gyakorlati vagy jogi megoldásra volna-e szükség.

Előzmény: zsebesi béla (82)
zsebesi béla Creative Commons License 2019.03.07 0 0 82

Tisztelt fórumozó. 

A problémám a következö. Van egy adott sarok telkünk. Alapító okiratban 509 nm. Bővíteni szerettük volna a meglévön lakást. Tervezö kijött méregetett. Másnap felhívott hogy a szomszédom

60nm területet elcsent. De rá is építkezett.

Ebben az eserben mit tehetek. 

juhaszlaszlo1989 Creative Commons License 2018.03.07 0 0 81

Kedves Szakértők!

A telkem nem osztható ezért sajnos a szomszédommal közös helyrajzi számon vagyok.

Ma lemértem mindent precízen.

Átnéztem az 1985 – ös használati megosztási vázrajzot amelyben az szerepel, hogy én nekem jut 564 m2 a szomszédomnak pedig 324 m2. Lemértem az elkerített portámat és 564 m2-re jött ki. Egyezik a papíron feltüntetett négyzetméter a valóssággal.

Az 1985 – ös használati megosztási vázrajzon szerepel, hogy a méretarány 1:1000

A használati megosztási vázrajzon vonalzóval lemértem a telkem hosszát, eredmény 40mm = 40 méter, ez stimmel a valóságban is.

A használati megosztási vázrajzon vonalzóval lemértem a telkem szélességét, eredmény 12mm = 12 méter. A valóságban a telkem szélessége 14 méter + 10 centiméter.

Az 1985 – ös használati megosztási vázrajzon az szerepel, hogy én nekem jut 564 m2. Ez pedig csak úgy jöhet ki, hogy 14,10 méter X 40 méter.

Rosszul rajzolták volna meg a rajzot? A rajz és a táblázat 1 Földmérő által készített papíron szerepel ami egyértelműen leírja, hogy Én 564m2 területnek vagyok a tulajdonosa.

A táblázat Nekem ad igazat. A rajz meg nem?

Alapi42 Creative Commons License 2017.03.13 0 0 80

A jó írások örök életűek !

Előzmény: életmű-vész (78)
Sziszi67 Creative Commons License 2017.03.13 0 0 79

Érdeklődni szeretnék.Meglévő lakóházat bővítenénk,megvan már az építési engedély is.A problémám az lenne,hogy a szomszédvitát elkerülve gondoltuk kiméretjük a telket.de a térképen és a tulajdonlapon nem egyezik meg a négyzetméter,ezért a földhivatal amig nem vizsgálja ki addig nem tudom kiméretni.Elkezdhetem e az építkezést ha nem méretem ki,mert az idő meg sürgetne.Hónapokat veszítenék és igazából bármi lenne az eredmény én pereskedni nem akarok .
Köszönettel!

életmű-vész Creative Commons License 2011.11.29 0 0 78

Üdv mindenkienk!

A következő kérdésben már minden lehetséges irodalmat feltúrtam-hiába. Hosszú lesz, csak remélni tudom, hogy valaki egyáltalán végigolvassa.

Adott egy hat lakásos sorház, délről északra legyen 1-6.

Ezek régen egy cég szolgálati lakásai voltak, egy helyrajzi számon futottak.

Ezeket idővel eladogatták, így külön hsz. alá kerültek. Ami rossz, nem lett az egész sor társasház, ami nonszensz, hisz egymás mellett közös tartófalaik vannak. Mi megvettük 4-est, apósomék a 6-ban laknak. A megvétel előtt 4-es kb. tíz éve lakatlan volt.

A házsor udvari felén folyamatos 1->6 lejtéssel nyitott betonfolyóka gondoskodott a csapadékvíz elszállításáról a '60-as évekbeli építéstől egészen addig, amíg 5-ös el nem tömte a 4-5 határán a csatornát (saját állítása szerint kb. 15 éve).

Mi a megvétel után láttuk, hogy a csatorna el van dugaszolva, kértük 5-öst, hogy pucolja ki, erre közölte, hogy tehermentesen vette a házat, joggal zárja el, különben is, az ő csapadékvíz-elvezetése megoldott. Hogy hogyan? Apósomék (6-os) telkén át.

Az elzárásról a beszámólók szerint nem tudott senki, a 4-est nekünk eladók is ezt mondják (ők, ugye, tíz éve ott sem laktak). 1-3 felháborodott, mikor tőlünk megtudták, hogy 5-ös lejjebb elzárja a folyókát.

5-ös a szolgalom hiányáról beszél. Szerintem (ha más nem) az előttünk a 4-esben lakók a privatizáció és megosztás után ('82) tíz év alatt megszerezték a telki szolgalmat akkor is, ha más módon ez nem lett létrehozva (megjegyzem, az egységes tulajdon megosztásánál illett volna gondoskodni róla).

Csakhogy: a be nem jegyzett telki szolgalom gyakorlatice elillan, ha a szolgáló telek tulajdonosa változik. Ez lenne a mi kedves, elzárós 5-ös szomszédunk, aki '96 táján jött.

Most ott tartunk, hogy pereljük, de a bíró jogcímet kér tőlünk arra nézve, hogy jogunk van a csapadék arra (->5->6) történő elvezetésére.

Az nem érdekli, hogy a házsor így épült, hogy kialakult állapot, semmi! Jogcím! De ugyan, mi lehetne a jogcím, ha még a szolgalom elbirtoklásában is a kedves 5-ösnek jönnek ki jól a lapok? Az egész teleksor erre lejt, ez sem számít?

Jelen helyzetben én 1-3 házak csapadékát fogadom, de tovább elvileg nem vezethetem. Vicc az egész.

Kapaszkodónak a következőket érzem:

1. az egységes tulajdon felosztása miatt a bíróságnak "illene" pótolni az elmaradt szolgalom-bejegyzést

2. a csapadék útjának eltorlaszolása károkozásra alkalmas, így arra, mint jogsértő tevékenységre jog nem alapítható

3. bár egy nyamvadt törvény sem nevesíti (miért is szólna mondjuk a ptk az egy földtámaszon kívül bármilyen szomszédi jogról...), a csapadékvíz nagyon nem játék, útjának elzárása nevesítetlenül is jogsértő.

5-ös szomszédom a klímaváltozástól kezdve mindent felhoz, hogy alátámassza, a csatorna alkalmatlan a házsor vizének elvezetésére. Tény, hogy kicsi, elavult, de vsz. ez van, minden szomszédnak ezt kell használnia, tisztítania, stb. 5-ös azt bírja javasolni a bíróságnak, hogy 1-4 házak vezessék a csapadékot délre, a lejtés ellenében(!!!), hozzá, rajta át persze senki. A mi házunk terepszintje max megegyezik a déli (1-es ház oldala) csatorna legaljával. Így nem lehet vizet elvezetni, nem beszélve arról, hogy 1-4 között sincs szolgalom, és különben is, mindenki álljon neki építkezni, mert ötöske eltömi az árkot?!

Kézfogás az idáig olvasó hősöknek! Nagyon köszönöm, ha valaki valami gyakorlatias tanáccsal tudna előállani.

Üdv.

KömKel Creative Commons License 2011.11.27 0 0 77

Nem fogják neki engedni a nem visszaépitést. Ugyanis a képek alapján ez egy teljesen zártsorú beépités, és a Helyi épitési szabályzta (sem) nem ad felmentést ilyen esetekre.

A telek végében pedig felejtse el a két másik lakást, mert (bár nem tudom hol van helyileg) nem engedik a külön tömbben elhelyezést lakófunkciónál.

Mindenképpen IRÁSBAN tegyél bejelentést a helyi épitési hatóságnál, és kérj róla egy érkeztetést/átvételit is. Ha a héten nem intézkednek, akkor felmerül(het) a korrupció gyanúja, ebben az esetben pedig az Épitésfelügyeletet kell értesiteni.

A jószomszédi viszonyt felejtsd el, mert rohadtul meg fogják birságolni :)

A villanyóra most ideiglenesen van áthelyezve, véglegesen ott nem maradhat.

Előzmény: ToDi_01 (76)
ToDi_01 Creative Commons License 2011.11.27 0 0 76

Köszi a gyors választ!

Ez idáig még semmilyen építési/bontási dokumentumot, levelet, értesítést nem kaptam!

Gondolom az illetékes építési hatósághoz kell fordulnom?

Azt írtad, hogy a zárt sor végett kötelező lesz neki visszaépíteni a falat.. kérdésem az lenne, hogy a villanyórát akkor odébbteszi?? vagy beépíti a falba, mert ez eléggé véglegesnek látszik, ahogy a gyorsan odaszerelt zártszelvényből készített kapu is.... a munkások elmondása alapján a kapualjat nem szándékozza visszatenni, ott nyitottan szeretné hagyni és a telek végébe pedig keresztbe egy további lakást, majd minkettőt értékesíteni (telekmegosztás nélkül)

Köszi a gyors választ és meg fogom tenni a kellő intézkedést!

Előzmény: KömKel (75)
KömKel Creative Commons License 2011.11.27 0 0 75

Épitési engedély van?

Ugyanis ezt nem lehet anélkül csinálni, abból pedig neked mint szomszéd kellett volna kapnod.

Továbbá mivel ez zártsorú beépités, mindenképpen vissza kell épiteni melléd egy falat, és a kapualjat is valamilyen formában. A visszaépitése a falnak szakaszos aláalapozással kell történjen, különben a te házadat veszélyezteti! Valamint a mai előirásoknak köszönhetően mindenképpen kelleni fog dilatációs távolság, amit általában 5 cm hungarocellel oldanak meg.

Ha nem volt épitési engedély, akkor irány az épitési hatóság, és irásban bejelentést tenni. Azonnal ugrani fognak a dologra, mert most nagyon ráérnek. (párszázezres birság azonnal repül, és leállitják a munkát)

Előzmény: ToDi_01 (74)
ToDi_01 Creative Commons License 2011.11.27 0 0 74

Kedves Fórumozók!

Jelenleg egy zár soros utcában lakom,ahol mindegyik ház telekhatárra épült és kapualjas elrendezése van (xx316.jpg). A szomszéd házát egy építési vállalkozó megvette!
A szomszéd háznál az eredeti villanyóra a kapu alatt a szomszéd ház falán( XX322.jpg) volt. (nem a mi felölünk lévő falon, hanem a háza falán, a képen látszik a helye)
A vállalkozó jelenleg a kapualjat elbontotta,, az eredeti ház a helyén maradt és megkezdte annak felújítását. Így most a két ház között nincs kapualj és a villanyóráját közvetlenül a mi házunk falához  (szinte rá) tette (xxx321.jpg) ,ahogy a kerítésének a dübel csavarjait is a mi házunk falába fúrta be mindezt egyik napról a másik napra... a megkérdezésünk nélkül tette!!

Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami előírás a villanyóra szekrények elhelyezésével kapcsolatban?? (távolság a szomszéd falától stb stb... vagy kihez forduljak ez ügyben? Az építési vállalkozót nem érem el, csak a munkásokat, akik akár vasárnap is berregtetik a betonkeverőt....

További aggályom hogy ha a vállalkozó nem építi vissza a kapualjat, akkor a házamnak az a része (pont a szobahelység) hidegebb lesz, mivel a kapualj révén eddig védve volt a közvetlen időjárási hatásoknak, ha pedig nem építi vissza, akkor szeretném a házamat 10cm-es hungarocel szigeteléssel ellátni!! Ez esetben a villanyórát körbe kell szigetelnem??

Tudnátok ez ügyben segíteni vagy hogy kihez forduljak a gondommal??

Képeket itt tudjátok megnézni: http://indafoto.hu/todi_01

Segítségeteket előre is köszönöm!

Golyva Gizi Creative Commons License 2011.11.05 0 0 73

Próbáld meg a jegyzőnél. Ő kötelezheti, hogy engedjen be, illetve az épületei állagmegóvására is felszólíthatja.

Előzmény: paralla (72)
paralla Creative Commons License 2011.11.01 0 0 72

segítségetekre lenne szügségem: a következők a problémáim a szomszéd  nem enged át felújítani(vakolni+festeni) a saját falamat csak amikor ő itt van.2hétbe fél nap. a másik pedig   a falamtól 40-50 cmre lévő épületei,elbontathatók e azok ha az épülettől ázik a falam??kinél és hogy kell ezt bejelenteni?? segítségeteket előre is köszönöm..

Kora25 Creative Commons License 2011.09.01 0 0 71

Tisztelt fórumozók!

Kérdésem lenne...Nemrég vásároltunk egy családi házat falun.Szomszéd felöl 80cm re a ház falától lucfenyők vannak, a ház fala tiszta zöld a fenyőtől.Jegyzőtől érdeklődtem nincs helyi szabályozás illetve rendelet ültetési távolságokról.Vonatkozik e általánosan ezekre vmi jogszabály????Ültetési távolságokról olvastam cikkeket de ezek csak ajánlások voltak ettől a szomszéd még nem vágja ki a fákat.

Segítségeteket előre is köszönöm.

ezbiztosnemfoglalt Creative Commons License 2011.06.24 0 0 70

Köszönöm a válaszod, Puta Madre. Értem.

Előzmény: Puta Madre (69)
Puta Madre Creative Commons License 2011.06.24 0 0 69

Természetesen "nincs MÁS út".

És még annyit javaslok, ha nagyon fennáll a veszélye a járda elbontásának, kérj egy sürgős helyszíni szemlét is a jegyzőtől, mert utána az is letagadható, hogy valaha is volt ott járda...

Előzmény: Puta Madre (68)
Puta Madre Creative Commons License 2011.06.24 0 0 68

"Van-e ahhoz joga, hogy felbontsa ezt a járdát?"

Ha egyúttal megoldja a csapadékvíz elvezetését is, akkor igen (az utcára nem vezetheti ki). Ha nem, akkor azzal a házat nagymértékben veszélyezteti, és valószínűleg nincs hozzá joga. Mielőbb kérj a jegyzőtől segítséget, hogy írásban tájékoztassa a szomszédot ezekről a kérdésekről. Ilyen elmérgesedett szomszédi viszonynál sajnos nincs már út.

"Létezik-e alapból valami olyasmi törvény, ami alapból jogot ad nekem arra, hogy megvédjem a házam állagát"

Létezik, ezért köteles ehhez helyet biztosítani a szomszéd. Járdáról nem szól a törvény, ez ügyben a jegyzőnek kell állást foglalnia.

Előzmény: ezbiztosnemfoglalt (67)
ezbiztosnemfoglalt Creative Commons License 2011.06.23 0 0 67

Köszönöm a választ.

Sajna, még mindig nem kaptam tőletek választ a lényegi kérdésekről. Idéznék az első írásomból:

Kérdéseim: Van-e ahhoz joga, hogy felbontsa ezt a járdát? Létezik-e alapból valami olyasmi törvény, ami alapból jogot ad nekem arra, hogy megvédjem a házam állagát, ha szükséges, akár így, ahogy ebben az esetben tettem, azaz egy olyan járda kialakításával, ami ugyan már a szomszéd telkére esik, de őt semmiben nem akadályozza.

Ha kérhetem, és persze ha tudtok, légyszi, erre válaszoljatok. Köszönöm.

Előzmény: Puta Madre (66)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!