Keresés

Részletes keresés

Pasteurperc Creative Commons License 8 órája 0 0 4593

Jobboldali költők borzalmas verseit próbáltuk így oda-vissza fordítani, hátha így értelmesebbek lesznek — de még ettől sem.

 

Előzmény: Deviáns Messiás (4592)
Deviáns Messiás Creative Commons License 22 órája 0 0 4592

JA! Karinthy kézműves módon alkotta azt, amit ma már géppel...

Előzmény: FASIRT (4591)
FASIRT Creative Commons License 1 napja 0 2 4591

Azt nem tudom, de annyi bizonyos, hogy a Herz-féle szalámiban sokkal sűrűbb a só, mint más hasonló terményekben.

Előzmény: Deviáns Messiás (4590)
Deviáns Messiás Creative Commons License 1 napja 0 0 4590

Volt egy olyan játék amiben egy ismert mondatot a Google "révület későn" átdarált oda-vissza és ki kellett találni mi volt az eredeti, vagy csak álmodtam?

 

Valahol emlékeim közt van "A vodka kiváló, de a hűs romlott", melynek eredetije:

 

jólehet a lélek kész, de a test erőtelen

 

 

Vajh hol láthattam?

Deviáns Messiás Creative Commons License 1 napja 0 0 4589

Right! Gratulálok szélsebes!

 

Pont most írtam egy majdnem megoldást a majdnem szabadagazdára:

 

Három magyar fordításban is megjelent, mindháromnak ugyanazt a címet adták fordítóik (1940-ben, 1993-ban és 2006-ban), ám az a közismert cím nem tetszhetett a fordítóprogramnak.

 

Arra gondoltam, hogy egy ékezetváltoztatással akár közeledhet is a cím az eredeti szószerinti fordításához.

 

Az 1940-es (Sőtér) fordítás első mondatának eleje: Most tértem vissza látogatásomból;

Előzmény: FASIRT (4588)
FASIRT Creative Commons License 1 napja 0 2 4588

Wuthering Heights

Előzmény: Deviáns Messiás (4585)
Pasteurperc Creative Commons License 1 napja 0 0 4587

huuu... (lövésem sincs)

 

Előzmény: Deviáns Messiás (4585)
haharin jogutódja Creative Commons License 1 napja 0 0 4586

Gratula mindenkinek! Török Sophie leplezetlensége kicsit megvadított, azért szívem szerint pkuszpontot is adtam volna.

Előzmény: Dude. (4578)
Deviáns Messiás Creative Commons License 2 napja 0 1 4585

oFF:

 

kaptam egy listát, mely tartalmazza a 100 NAAGY könyvet.

Azután megleltem a magyar (?) változatát.

 

Inspirálódva az előző kör nyertes opuszától és a habzászati makulagyilok sziporkára,

 

a lista néhány gyöngyszemét idézném, a olvasottságot feltételező játszótársak felé (sunyi módon aktivitásra buzditó, szórakoztatásnak szánt offfal):

 

A 15. helyen az antievolucionista biológiai témának igérkező:  Induljon el baktériumnak Rideg Sándor által

 

A 31. helyen - talán a kiskakas gyémánt félkrajcárából kifelejtett kusza felszólítás rejtélye csábít olvasásra: Adj nekem vissza a hegyembe; írta: Wass Albert

 

A 39. helyen a világirodalom gótikus,  fordított piramistechnikát sejtető remeke: Szélesedési magasságok, melyet felajánlok megfejtésre

 

 

oN

Parlagfu Creative Commons License 2 napja 0 0 4584

iktattam

Előzmény: Deviáns Messiás (4583)
Deviáns Messiás Creative Commons License 2 napja 0 0 4583

Pikkelytem

Előzmény: Parlagfu (4582)
Parlagfu Creative Commons License 3 napja 0 0 4582

érkeztek

Előzmény: Pasteurperc (4571)
Parlagfu Creative Commons License 3 napja 0 0 4581

Thx!

 

Intézkedtem a Microsoft --nál :-P

Egyébként a kedvencem, amikor a "fajlagos" szót nem ismeri fel, viszont ajánlja helyette a "fajlakos"-t     :)

 

Az új feladvány legyen a   Taylor-sor

Előzmény: Dude. (4579)
Zebrina Pendula Heritage Creative Commons License 3 napja 0 1 4580

Naná. 

Előzmény: Dude. (4578)
Dude. Creative Commons License 3 napja 0 0 4579

Off

Azon tűnődöm, hogy a makulagyilok hogy tudott átmenni a helyesírás ellenőrzésen :-)

On

Dude. Creative Commons License 3 napja 0 1 4578

Na, és akkor kasszát csinálva:

 

P/c
1. olyan fickó, aki a kaszinó félkarú rablóiban hagyott aprópénz gyűjtögetéséből él.
ges 2 + DevM 3 + Dude 2 = 7

gestas
2. szapőr - (fr. sang peur) 1. marokkói gerillaharcosok által használt rövid, háromélű szúrófegyver.    2. marokkói gerillaharcos a riff háborúban.
DevM 2
                                   
Parlagfu
3. A nyelvújító Kazinczy javaslata volt a "detergens" magyarítására, a szappanőrlemény szó rövidítésével. Egy nevezetes széphalmi találkozón azonban a B-front (Barczafalvi, Batsányi, Bessenyei) az ellenjavaslatokat erőltette, úgymint mocsokfalonc, szutykászdara és habzászati makulagyilok. A türelmét vesztő Török Sophie végül elvágta az elfajuló vitát: - Legyen csak mosópor, gyakják meg, sok közük úgyse lesz hozzá, de aztán most már kezdjenek el cihelődni!
 P/c 3 + haha 3 + zeb 2 = 8

DevMes
4. A szó három — egymással lazán összefüggő jelentésű —  értelemben használatos :
a/ Tenyészmén szamaraknál. A Pireneusokban a szamarak szaporító csődöre. Sorsuk sajátosan tragikus : Fiatalkorukban  3-tól 9 éves korukig – csak csacsinéniket boldogítanak, 9 és 10 éves koruk között – általában szeptember elején – miskárolják őket, azután már csak teherhordásra alkalmaztatnak.
b/  A nyugati Pireneusokban, lévén a szeptember eleji herélés egybeesése az iskolakezdéssel, a felső tagozatba lépő fiú diákokat nevezik így.
c/ Francia csendőrök csúfneve az EGG (Ez Gara Gelditzen) baszk szeparatista mozgalom altisztjeire.
Parlag 2 + haha 1 + zeb 1 + Dude 3 = 7

Parlagfu
5. Szapőr Ede (később Edward Sapir, 1884-1939), aki Benjamin Whorf-fal (fiúkori nevén: Vorf Benővel, 1897-1941) megalkották az ún. Szapőr-Vorf hipotézist. (Mi már csak így írjuk, hiszen büszkék vagyunk a magyar származású nagyjainkra, gondoljuk csak például Puskás Öcsire vagy Palvin Barbira!) A hipotézis szerint az anyanyelv befolyással van a világlátásunkra. A felfedezés azonban a k**** életbe, soha el nem jutott a kib******* tétel státusig, hogy rohadna rá az ég a f********, k***** nyelvészekre, pedig a nemzeti karakterünkre jellemző higgadtság gyökerei is nyilvánvalóan a szép és változatos anyanyelvünkben keresendők.
haha 2 + zeb 3 = 5

haharin
6. Általában víz, de akár egyéb folyadékok tárolására és adagolására alkalmas permetezőedény. A permet medián cseppnagysága nem lehet kisebb 30 mikroliternél, kiscseppes edények esetében szaprisszőrről beszélhetünk. A kifejezést a Wesselényi utcai Fuchs Gőzmosoda, Simító és Illatszalon legendás szlogenje tette a polgári társadalomban ismertté:  „Szalonból a Szalonba? Sapeur s vapeur után bátran!”
Dude 1


P/c
7. a rőzséből hamulúgot, abból pedig szappant főző kisiparos. Mivel a műveletre a legalkalmasabb a csertölgy kérge, illetve gallya, a kiegyezés utáni Magyarországon ez az üvegeshez és a drótoshoz hasonlóan a tipikus tót szakmák közé tartozott.Zebrina
8. A vendéglátós szleng egyik kevésbé ismert kifejezése. A szapőr az a szakács, aki a semmiből is ínycsiklandó egytálételt képes előállítani. A szó eredete a II. világháború ínséges idejére vezet vissza, amikor a több napig óvóhelyre szorult lakosság az élelemutánpótlástól elzárva abból főzött, amiből tudott. Így felhasználták a bőrből készült használati tárgyaikat is, melyek egyik "közkedvelt" darabja a bőrtárca volt, amiből a találékony háziasszony ún. "bukszapörköltet" készített. A bukszapörköltet főző háziasszonyt még nem nevezték szapőrnek, ez később a beinduló vendéglátóiparban dolgozó szakácsok szándékos ferdítése lett (buk/szapőr/költ), mert a szó így sokkal fanciásabban hangzott.
Parlag 3

P/c
9. pergő nyelvű, lendületes, ám a valóságtól gyakran messze rugaszkodó elbeszélő.
ges 3

DevMes
10. Szapőr/szappotáló. Azokat nevezi imígyen a népnyelv, akik beneveznek kreativitást serkentő topikokra, ámde csupán a kifogásaikat szaporítják, melyekben – az egyébként létező – alkotó erejüket fecsérlik méltatlanul, hozzájárulás helyett.
Akad olyan, aki évekre is képes, pergésre érdemes folyamatokat, butászka hezitálással megaknadályozni.
P/c 2  + ges 1 = 3

Dude.
11. A régi időkben, mikor magyar úri körökben még erősen dívott a francia nyelv, volt használatos a szapőr kifejezés, mellyel az elégedetlen, telhetetlen, mindent lekicsinylő személyeket illették. (c'a peu: ez kicsi!)
DevM 1

Wikipedia
12. A La Sape (sapé, fr. szleng: kiöltözködni)  mozgalom követőit nevezik sapeur-öknek, akik főként a két Kongó nagyvárosaiban lelhetők föl. Történetük az afrikai gyarmati időkig nyúlik vissza. Kezdetben a mozgalom politikai jellege volt domináns és a feketék közti szolidaritásban nyilvánult meg. Külsőségekben akként fejeződött ki, hogy a fekete lakosság az európai divat szerinti öltözködéssel mintegy a gyarmatosítókkal való egyenrangúságát akarta hangoztatni.  Ez mostanra egy szubkultúrává nőtte ki magát és napjainkban virágkorukat élik a  színpompás dandy-k, akik ezt életcélnak tekintik. Hajdanán a jobb helyeken szolgálók egyenruhái és az uraságok által levetett holmik jelentették az áhított ruhatárat, de manapság már új, világmárkás cuccokra költik előszeretettel a keresetüket a sokszor szerény anyagi körülmények között élő divatfiúk. Munka után otthon kicsípik magukat és kivonulnak az utcára, mint a szépérzék, a stílus és elegancia apostolai. E korzózáshoz sajátos, egyéni lépéskoreográfiákat is kidolgoztak.
P/c 1 + Parlag 1 = 2

 

Végeredmény:

 

Parlagfu: 8 + 5 = 13

P/c : 7 + 3 = 10

DevMes: 7 + 3 = 10

Zebrina: 3

gestas: 2

haharin: 1

Dude: 1

 

... és még az igazság is kapott 2 pontot. Sőt, ha úgy vesszük, DevMes 10-esében is benne van.

 

 

Bevallom, lustaságból ravaszkodtam kicsit a feladvány kiötlésénél, és eleve kétféle jelentéssel bíró szót  adtam föl. Arra az esetre gondolva, ha netán kevés pályamű érkezik be, és nekem kell felszaporítanom az állományt.

Az nem megtévesztési szándékkal történt, hogy a 12-es nem igazán néz ki szakcikknek, hanem mert egy terjedelmes angol tanulmányt találtam, és hát így sikeredett kivonatolnom.

 

Summa summarum: a kört Parlagfu nyerte mind a legmagasabbra pontozott írásmű, mind az összesen elért pontok alapján, gratulálok neki, és magunknak is! Köszönöm a játékot, Zebrinának külön is: remélem, itt maradsz!:-)

A következő feladványt Parlagfutől várjuk!

Dude. Creative Commons License 3 napja 0 0 4577

Sokkal többre osztottam volna pontot szívem szerint! Szabály szerint a következőknek:

 

4 - 1 - 6

Előzmény: Dude. (4570)
Deviáns Messiás Creative Commons License 2021.04.04 0 0 4576

1 — 2 — 11

Előzmény: Dude. (4570)
Zebrina Pendula Heritage Creative Commons License 2021.04.04 0 0 4575

5 - 3 - 4

Előzmény: Dude. (4570)
haharin jogutódja Creative Commons License 2021.04.04 0 0 4574

3 - 5 - 4

Előzmény: Dude. (4570)
gestas Creative Commons License 2021.04.04 0 0 4573

9 - 1 - 10

Előzmény: Dude. (4570)
Parlagfu Creative Commons License 2021.04.03 0 0 4572

szép termés!

 

 8 - 4 - 12

Előzmény: Dude. (4570)
Pasteurperc Creative Commons License 2021.04.03 0 0 4571

 3 — 10 — 12

(szerintem a 11. lehet a valódi, de ezek jobbak)

Előzmény: Dude. (4570)
Dude. Creative Commons License 2021.04.03 0 0 4570

Megtörtént!

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

És ímhol a terítés; lássuk, ki vagy mi is az a szapőr/sapeur?

 

 


1. olyan fickó, aki a kaszinó félkarú rablóiban hagyott aprópénz gyűjtögetéséből él.2. szapőr - (fr. sang peur) 1. marokkói gerillaharcosok által használt rövid, háromélű szúrófegyver.    2. marokkói gerillaharcos a riff háborúban.

                                   

3. A nyelvújító Kazinczy javaslata volt a "detergens" magyarítására, a szappanőrlemény szó rövidítésével. Egy nevezetes széphalmi találkozón azonban a B-front (Barczafalvi, Batsányi, Bessenyei) az ellenjavaslatokat erőltette, úgymint mocsokfalonc, szutykászdara és habzászati makulagyilok. A türelmét vesztő Török Sophie végül elvágta az elfajuló vitát: - Legyen csak mosópor, gyakják meg, sok közük úgyse lesz hozzá, de aztán most már kezdjenek el cihelődni!


4. A szó három — egymással lazán összefüggő jelentésű —  értelemben használatos :
a/ Tenyészmén szamaraknál. A Pireneusokban a szamarak szaporító csődöre. Sorsuk sajátosan tragikus : Fiatalkorukban  3-tól 9 éves korukig – csak csacsinéniket boldogítanak, 9 és 10 éves koruk között – általában szeptember elején – miskárolják őket, azután már csak teherhordásra alkalmaztatnak.
b/  A nyugati Pireneusokban, lévén a szeptember eleji herélés egybeesése az iskolakezdéssel, a felső tagozatba lépő fiú diákokat nevezik így.
c/ Francia csendőrök csúfneve az EGG (Ez Gara Gelditzen) baszk szeparatista mozgalom altisztjeire.5. Szapőr Ede (később Edward Sapir, 1884-1939), aki Benjamin Whorf-fal (fiúkori nevén: Vorf Benővel, 1897-1941) megalkották az ún. Szapőr-Vorf hipotézist. (Mi már csak így írjuk, hiszen büszkék vagyunk a magyar származású nagyjainkra, gondoljuk csak például Puskás Öcsire vagy Palvin Barbira!) A hipotézis szerint az anyanyelv befolyással van a világlátásunkra. A felfedezés azonban a k**** életbe, soha el nem jutott a kib******* tétel státusig, hogy rohadna rá az ég a f********, k***** nyelvészekre, pedig a nemzeti karakterünkre jellemző higgadtság gyökerei is nyilvánvalóan a szép és változatos anyanyelvünkben keresendők.


6. Általában víz, de akár egyéb folyadékok tárolására és adagolására alkalmas permetezőedény. A permet medián cseppnagysága nem lehet kisebb 30 mikroliternél, kiscseppes edények esetében szaprisszőrről beszélhetünk. A kifejezést a Wesselényi utcai Fuchs Gőzmosoda, Simító és Illatszalon legendás szlogenje tette a polgári társadalomban ismertté:  „Szalonból a Szalonba? Sapeur s vapeur után bátran!”7. a rőzséből hamulúgot, abból pedig szappant főző kisiparos. Mivel a műveletre a legalkalmasabb a csertölgy kérge, illetve gallya, a kiegyezés utáni Magyarországon ez az üvegeshez és a drótoshoz hasonlóan a tipikus tót szakmák közé tartozott.
8. A vendéglátós szleng egyik kevésbé ismert kifejezése. A szapőr az a szakács, aki a semmiből is ínycsiklandó egytálételt képes előállítani. A szó eredete a II. világháború ínséges idejére vezet vissza, amikor a több napig óvóhelyre szorult lakosság az élelemutánpótlástól elzárva abból főzött, amiből tudott. Így felhasználták a bőrből készült használati tárgyaikat is, melyek egyik "közkedvelt" darabja a bőrtárca volt, amiből a találékony háziasszony ún. "bukszapörköltet" készített. A bukszapörköltet főző háziasszonyt még nem nevezték szapőrnek, ez később a beinduló vendéglátóiparban dolgozó szakácsok szándékos ferdítése lett (buk/szapőr/költ), mert a szó így sokkal fanciásabban hangzott.


9. pergő nyelvű, lendületes, ám a valóságtól gyakran messze rugaszkodó elbeszélő.


10. Szapőr/szappotáló. Azokat nevezi imígyen a népnyelv, akik beneveznek kreativitást serkentő topikokra, ámde csupán a kifogásaikat szaporítják, melyekben – az egyébként létező – alkotó erejüket fecsérlik méltatlanul, hozzájárulás helyett.
Akad olyan, aki évekre is képes, pergésre érdemes folyamatokat, butászka hezitálással megaknadályozni.11. A régi időkben, mikor magyar úri körökben még erősen dívott a francia nyelv, volt használatos a szapőr kifejezés, mellyel az elégedetlen, telhetetlen, mindent lekicsinylő személyeket illették. (c'a peu: ez kicsi!)12. A La Sape (sapé, fr. szleng: kiöltözködni)  mozgalom követőit nevezik sapeur-öknek, akik főként a két Kongó nagyvárosaiban lelhetők föl. Történetük az afrikai gyarmati időkig nyúlik vissza. Kezdetben a mozgalom politikai jellege volt domináns és a feketék közti szolidaritásban nyilvánult meg. Külsőségekben akként fejeződött ki, hogy a fekete lakosság az európai divat szerinti öltözködéssel mintegy a gyarmatosítókkal való egyenrangúságát akarta hangoztatni.  Ez mostanra egy szubkultúrává nőtte ki magát és napjainkban virágkorukat élik a  színpompás dandy-k, akik ezt életcélnak tekintik. Hajdanán a jobb helyeken szolgálók egyenruhái és az uraságok által levetett holmik jelentették az áhított ruhatárat, de manapság már új, világmárkás cuccokra költik előszeretettel a keresetüket a sokszor szerény anyagi körülmények között élő divatfiúk. Munka után otthon kicsípik magukat és kivonulnak az utcára, mint a szépérzék, a stílus és elegancia apostolai. E korzózáshoz sajátos, egyéni lépéskoreográfiákat is kidolgoztak.

Akik mindezt kifőzték: baca, DevMes, gestas, haharin, P/c,  zebrina, jómagam (ja, meg a wiki...)

 

Fogyasszátok, pontozzátok,

boldog Húsvétot kívánok!

 

Előzmény: gestas (4569)
gestas Creative Commons License 2021.03.31 0 0 4569

Ott vagyok a terítődön.

o (Ez kimaradt, majd tedd a megfelelő helyre) 

Előzmény: Dude. (4568)
Dude. Creative Commons License 2021.03.30 0 2 4568

Húsvétra terítek!

Dude. Creative Commons License 2021.03.23 0 1 4567

Zebrinától is érkezett egy, örvendetesen! Most már hamarosan terítek, úgyhogy ha valaki reszelget még valamit, végezze el az utolsó simításokat és küldje!

Dude. Creative Commons License 2021.03.16 0 0 4566

Egyre szebben!

Előzmény: Deviáns Messiás (4565)
Deviáns Messiás Creative Commons License 2021.03.16 0 0 4565

Eggyel többen

Előzmény: Parlagfu (4564)
Parlagfu Creative Commons License 2021.03.15 0 0 4564

Hányadán állunk?

Előzmény: Dude. (4563)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!