Keresés

Részletes keresés

CSamu Creative Commons License 2002.02.23 0 0 1
Na akkor:

Diplomáciai vihart kavart Milos Zeman cseh miniszterelnök, miután jelentések szerint Adolf Hitlerhez hasonlította Jasszer Arafat palesztin vezetőt.

Az arab országokban dühösen fogadták a megjegyzéseket, Egyiptom fel is kérte Zemant, hogy halassza el jövő hétre tervezett útját.
A cseh kormányfő ugyanakkor azt hangoztatja, hogy pontatlanul idézték szavait.

Kairóban közölték, arra kérték a cseh miniszterelnököt, hogy február végére halassza látogatását.

Bár az egyiptomi külügyminszter "egyéb elkötelezettségekkel" indokolta a kérést, a minisztérium egyik illetékese az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a halasztással Zeman megjegyzései ellen tiltakoztak.

"Szerencsétlen megjegyzés"

"Hitler-hasonlatot" a Hárec izraeli lap hétfői számában láthatták az olvasók. Az újság idézete szerint Zeman azt mondta: Izraelnek nem kéne tárgyalnia Arafattal, ahogy a világ vezetőinek sem kellett volna tárgyalniuk Hitlerrel a II. Világháború előtt.

Ezek után megkérdezték tőle, hogy Hitlerhez hasonlítja-e a Arafatot. "Természetesen" - idézi ismét a lap Zemant.

Az újság szerint Zeman emellett "terroristáknak" nevezte a palesztinokat, akiket ki kell telepíteni Ciszjordániából és a Gázai-övezetből, ha nem fogadják el az izraeli békejavaslatokat.

Jasszer Abd-Rabbo palesztin kultúrális miniszter "tudatlanságból és a butaságból fakadó szerencsétlen megjegyzéseknek" nevezte a Zeman-idézeteket.

"Az izraeli megszállás kegyetlenségét csak a náci Németország által folytatott megszálló politikához lehet hasonlítani. Ennek egyik szenvedő alanya pedig maga Csehszlovákia volt" - mondta.

A nyilatkozatra dühösen reagált az Arab Liga főtitkára is.

"Logikátlan, elfogadhatatlan és ellenséges az összes arab országgal szemben" - mondta Amr Mussza.

Európai dorgálás
Csatlakozott a bírálókhoz az Európai Unió is. Jean-Christophe Fillori, Verheugen bővítési biztos szóvivője azt mondta: Brüsszel nem efféle szóhasználatra számít egy tagjelölt országtól. Hozzátette: a megjegyzések "nem segítik" az EU közel-keleti békekezdeményezéseit.

A soros EU-elnök Spanyolország "elfogadhatatlannak", Franciaország "teljességgel felelőtlennek" nevezte a megjegyzéseket.

Zeman - egy Prágában kiadott nyilatkozatában -azonban tagadta, hogy ilyen megjegyzéseket tett volna:

"Hangsúlyozom, hogy soha nem hasolítottam Arafatot Hitlerhez" - állt a kommünikében.

A Lidové Noviny cseh lap ugyanakkor megjegyezte, hogy Zeman korábban Jörg Haider szélsőjobboldali osztrák politikust hasonlította Hitlerhez.

Párhuzam

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy Zeman kijelentései csupán saját véleményét jelenítik-e meg, vagy felfoghatók az uniós csatlakozásra váró Csehország hivatalos álláspontjának is.

Az Arafat-hasonlat hátterében az húzódhat meg, hogy Zemant a jelek szerint Németország és Ausztria kitartó felhívásai irritálják, az úgynevezett Benes Dekrétum hivatalos feloldására, amely alapján deportálták a szudéta-németeket.

A dekrétum elkobzott minden német tulajdont, és feloldotta a cseheket a németekkel szembeni rossz bánásmód vagy akár meggyilkolásuk jogi következményei alól.

A hivatalos cseh álláspont ezzel kapcsolatban az, hogy a Benes-dekrétumot jóváhagyták a győztes szövetségesek, és ezért szó sem lehet feloldásáról. A csehek ugyanis ugyanis attól tartanak, hogy előbb-utóbb kárpótlást kell a hozzátartozóknak fizetniük. És kárpótlást követelnek Izraeltől az elmenekült palesztinok is, akik szeretnének visszatérni korábbi - ma már Izrael területén található - lakóhelyeikre.

cukimuki_ Creative Commons License 2002.02.23 0 0 0
Nem vág0m
CSamu Creative Commons License 2002.02.23 0 0 topiknyitó
http://www.bbc.co.uk/hungarian/020219191546.shtml

Hat ekkora elb* meg egyetlen magyar miniszterelnok se csinalt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!