Keresés

Részletes keresés

károly, Creative Commons License 2024.01.15 0 0 21796

Szia!

 

Biztos hogy a fehérjepor okoz neked gondot? Nekem már vagy 25 éve van gondom a gyomorsavammal, és legalább 13 éve szedek rá folyamatosan gyomor sav lekötőt. Valamint 10 éve epekövem is van.

Viszont mindezek mellett több fajta fehérjeport is szedtem illetve szedek jelenleg is, de még egyik sem okozott gondot. Most tejsavó fehérjét szedek, de ettem már kazeint, szója és más növényi eredetű fehérjét is, de többnyire tejsavót szedek.

Előzmény: Roberta2 (21793)
Roberta2 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 21795

Szia, a heves szívdobogást én is tapasztalom, amikor begörcsöl a gyomrom és vagy az epém.

A gyomor és a szív egyazon idegi szabályozás alatt áll, emiatt ha a gyomor görcsbe ugrik, akkor ez kihat a szívre is.

Vegetatív idegrendszeri dolog. Sokszor ijesztő, nekem is, a heves szívdobogás sok mindentől lehet, pl a vérnyomás leesik nagy súlyveszteség után és akkor is lehet. Én ilyenkor megnyugtatom magam, hogy nyugi, minden okés. A jóga légzés szoktam ilyenkor, bár, ha a gyomrom görcsbe ugrik, akkor nem igazán tudok a jelenben lenni..sajna. Remélem valami infót tudtam adni.

Előzmény: N75 (21773)
Roberta2 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 21794

Ja igen, bocsesz, tudtok-e ajánlani olyan szuper dietetikust, aki tényleg ért ehhez a témához? Köszönöm!

Roberta2 Creative Commons License 2024.01.14 0 0 21793

Sziasztok, olvastam a történeteiteket, köszönöm a sok infót. Én most vagyok kivizsgálás alatt, még nem tudok semmi biztosat, ami a kérdésem lenne, elsősorban a fehérjepótlásra vonatkozik, kinek melyik proteinpor vagy fehérjeshake vált be? Tudtok-e olyan fehérjeport, amit az érzékeny gyomor elbír? Nem találtam ez alapján ajánlást a neten. Nyilván ez egyéni próba.

És ha a Nutridrink Nutricia ozmózist okozhat, akkor helyette milyen roborálószert ajánlotok? Köszönöm szépen a választ, remélem valaki még válaszol, jó rég lett már ez a beszélgetés indítva.

Szép vasárnapot!

Patyaa31 Creative Commons License 2023.09.09 0 0 21792

Sziasztok valakinek van itt esetleg Barett metaplasiaja?

Atom76 Creative Commons License 2023.07.14 0 0 21791

Sziasztok!

 

Június 21.én volt egy endoszkópos vizsgálatom, ahol a korábbiakhoz hasonlóan Gastritis állapítottak meg, de ezen kívűl semmi komolyat. Előszőr 2010-ben volt ilyen vizsgálatom ugyanezzel a daognózissal és akkor Rabyprex szedését írták elő. Ez évekig működött, de mivel a későbbi vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen problémát próbáltam róla leszokni. Ehhez Motidin kúrát ajánlottak az egészéges étrend mellett, de sajnos a tünetek erősödtek és rosszabbak lettek. Próbáltam a visszaállni a Rabyprexre de aztán már az sem váltotta ki a hozzá fűzött reményeket és a gyomorégés erősödött.

 

A legutolsó vizsgálat szövettani eredményét még várom, az orvos 2x20mg Nolplaza szedését írta fel + természetesen odafigyelést a táplálkozásra. Gyomorégésem ugyan nincs de a gyógyszer szedése mellett is folyamatosan érzek egy enyhe de kellemetlen égő érzést a nyelvemen amit valószínűleg a gyomorsav felszálló gőze okozhat. Ezt az érzést egyébként enyhe barná elszineződés is kiséri. Kicsit most bizonytalan lettem, hogy hogyan tovább mert eléggé frusztráló ez az érzés különösen, hogy gyógyszert is szedek rá. Lehet nem elég erős amit szedek valami erőssebbre van szükség? Vagy valami komoly diétát kellene még ehhez a dologhoz társítani? Alapvetően odafigyelek az étkezésemre nem beszélve a dohányzás és az alkohol teljes elhagyásáról, de most nem tudom mi legyen a következő lépés.

 

Köszönöm ha valakinek hasonló tünete volt és tudna javasolni valamit ami ebben segíthet.

mszilvi5 Creative Commons License 2023.07.12 0 0 21790

Szia Marianna80! El lehetne érni téged valahogy reflux témával kapcsolatban? 

Előzmény: Marianna80 (21495)
Ricciardo Creative Commons License 2023.06.10 0 0 21789

Koszi szepen, tegnap sikerult mindent beszereznem ami szukseges, ma elkezdem,remelem eredmenyre vezet.

Előzmény: Tibbe (21788)
Tibbe Creative Commons License 2023.06.10 0 0 21788

Írtam rá a megoldásom. Miért nem próbálod ki? Amit írsz, pont a sok sav (reflux) tünete.

 

Előzmény: Ricciardo (21787)
Ricciardo Creative Commons License 2023.06.09 0 0 21787

Meg ilyen savas gőzt érzek a légcsövembe, alig tudok tőle lélegezni.Ég az egesz légút.

Előzmény: Ricciardo (21786)
Ricciardo Creative Commons License 2023.06.09 0 0 21786

Szia. Nem tudom hogy meg olvasod e a forumot ennyi ev utan. 

 

"Érdekes , mert nekem csak akkor fáj a gyomorszájam, ha előrehajolok, olyan munkát végzek, hogy nyomódik, és ha görnyedten ülök"

 

Nekem pont ugyanez van. Refluxosok es rekeszservesek pont hanyatt fekve vannak rosszul, nekem pedig ugyanaz mint neked, ulve, eloregörnyedve, nyomodaskor jon elo a fajdalom a mellkas alatt a gyomorszajnal es a mellkasban. Nekem ilyenkor meg a nyalka/slejm is jon fel ilyenkor. Ha az auto felráz akkor is rosszabb, akkor alva is rossz sokaig. Hanyatt fekve jobb. Kiderult mi volt az oka a panaszaidnak? Mert nagyon hasonlo mint nekem.

Előzmény: kov-i (13646)
Ricciardo Creative Commons License 2023.06.08 0 0 21785

Es ezek mind veny nelkuliek gyogyszerek?

Ricciardo Creative Commons License 2023.06.08 0 0 21784

Rendben kiprobalom, koszi

Előzmény: Styco (21783)
Styco Creative Commons License 2023.06.08 0 1 21783

A májproblémák sok esetben okozói a refluxnak. Gyenge májműködés, kevés epsav azzal jár, hogy lassul a gyomor ürülése tovább tartózkodik a gyomorban a táplálék puffadász feszülést okoz feljön a sav ami bántja a nyelőcsövet stb.. Az, hogy epe van agyomorban nem jelent sokat főleg ha gyenge is mint nálad, úgyhogy nyugodtam próbáld ki a Gallmet-et. 30 darabos is van ha nem működik akkor legfeljebb kidobod. Először csak reggeli előtt  egyet. Sok vesztenivalód nincs.

Előzmény: Ricciardo (21782)
Ricciardo Creative Commons License 2023.06.07 0 0 21782

Igen, baj van a majammal, cisztak es hemangiomak foktamatosan nonek rajta. Emellett zsirmajam van, es zsirmajam is van. Szedek mariatovist, de akkor pontosan az emlitett markara fogok atterni. Viszont savam az van, gasztroenterologus is megerositette, azert szedem a ppit is. Az ego erzes nem hinnem hogy a majam miatt van, mivel az fent erzem, van hogy a nyelocsovemnel. Maximum epes reflux lehet, viszont a gallmet n kapszula pont hogy epesavat tartalmaz.Viszont ha a gyomromba epe van, mert elzarodott pl az epevezetek, akkor igy laikusan ugy gondolom csak olajat ontenenk a tuzre. Bar nem tudomnem ertek hozza. Az esomeprazolt eddig a majam miatt nem mertem szedni, de most ujbol elke,dtem 3napja, hatha megoldja a gondot. Nekem az egesz betegseg hadi serulesekkel kezdodott, also bordak is eltortek, lehet valani mechanikai serules miatt megtort az epevezetek. De a fajdalmat nehez megkulonboztetni gyomorhuruttol, fekelytol.

Előzmény: Styco (21781)
Styco Creative Commons License 2023.06.07 0 0 21781

A májműködéseddel lesz a probléma. Károdosott a májfunkciód valami miatt. Pl. sok atibiotikum, esetleg alkohol vagy más károsító tényezők pl. elhízás.

Megoldás zsírszegény étkezés + Gallmet N kapszula + Silymarin kapszula nagyobb dózisban a máj regenerálához (ebből csak a Now Fods terméke a jó a többi kb. semmit sem ér).

Mást ne is próbálj, teljesen felesleges, sőt meg rátesz egy lapáttal, mert például az esomeprazol, mint a többi PPI kimondottam májtoxikus - ami szerepel is a tájékoztatóban.

Előzmény: Ricciardo (21780)
Ricciardo Creative Commons License 2023.06.07 0 0 21780

Koszi a valaszt. En is Esomeprazolt szedek.De semmit nem hasznal. Akkor jol vagyok ha hanyatt fekszem, de amint felulok, azonnal jon a nyak a torkomba, eges, fajas stb. Olyan maro erzes meg levegot is alig kapok tole. Mar felek enni is, mert fokeg eves utan rossz, zsirosat nem is birom emeszteni. Meg a szeklet is zsiros, vilagos.

Előzmény: Tibbe (21779)
Tibbe Creative Commons License 2023.06.01 0 0 21779

A rekeszsérv a reflux egyik előidézője, a nyitott gyomorszájon még könnyebben jön föl a sav, ez lehet nálad.

 

Hónapokba telt mikorra sikerült konszolidálni a refluxom, elmondom a módszereket.

Alapból szedek Esomeprazolt (40 mg-os), azt a háziorvos írta ki, de az utóbbi időkben sok szenvedéssel magam kísérleteztem ki a reflux elleni módszereket és már "majdnem jó. :)

 

A tünetei olyanok, mint a szívinfarktusé, és nagyon ijesztően kellemetlen.

Az étkezésre gondolom figyelsz, lehet utána olvasni, de ételre mindenki egyénileg reagál.

 

Vettem kilós étkezési szódabikarbónát, és ébredéskor és nappal is, ha szükséges, egy kiskanálnyit vízzel megiszok. Aztán még kaphatók savlekötők, többféle no-acid, több helyen is vettem-rendeltem.

 

Plusz egy nyelést akadályozó nyák képződik, ami nem jelentős, de állandó krákogást, fulladásérzést okoz. Legjobb a tömény só oldattal való gargarizálás volt, de ez idővel kimarja a szád, torkod is. Aztán gyengébb acetilciszteinek után áttértem az ACC 600-ra és a Lyxio 600-asra.

És mindenek előtt megtanultam háton aludni!

 

Mindez egy két éves covid utáni állandó köhécselés következménye, mindent néztek, pajzsmirigy, tüdőrtg, de meguntam, így már a saját módszereim használom és sokkal jobb.

Előzmény: Ricciardo (21778)
Ricciardo Creative Commons License 2023.06.01 0 0 21778

Sziasztok. A rekeszsérvesektől kérdeznék. 2 gyomortukrozesem is volt ket kulonbozo gasztroenterologusnal. Mig az egyik enyhe rekeszservet, a masik nyitott gyomorszajat allapitott meg. Nem tudom kinek lehet igaza. Tobb honappal ezelott hasi es mellkasi serulesek ertek, also bordak is tortek. Azota nehezlegzesem van, es gyomorfajasom. Majamon hemangioma es cisztak nottek, lépemen szinten cisztak. Az az erdekes, hogy ha haton fekszem, sosem faj a hasam. De amint egy kis haspres van, vagyis ulok vagy guggolok, akkor jon a hasfajas. Ilyen nyomasszeru fajdalom. Evés utan jobban fokozodik, kaja utan muszaj hanyatt fekudnom amig atmegy rajtam ez a fajdalom. Rekeszservre igaz lehet ez a tunet? Mert azt olvastam hogy nekik hanyattfekve rosszabb. Nekem meg akkor jobb.Meg eszrevettem hogy kevesebbet tudok enni egyszerre, es ilyen nyák szeru valami is a torkomba szokott jonni. Autozas kozben es utan is rosszabb, felrazodik vagy nem tudom. Gyomorégéssel kezdődöt minden, ekkor nyalkas szekletem is volt, es ez az eges mostanra atment szoritasba, fajasba. Meg arra gondoltam hogy az epem nem urul rendesen, de meg gondoltam diszpepsziara is. Lenyeg az hogy a hasi serules elott semmilyen panaszom nem volt. Mi lehet ez, rekeszserv? Egyik doki szerint igen aki tukrozott, de allitolag enyhe es nem kell kezelni. De nem gondolnam hogy emiatt vannak a tuneteim, mert szerintem a rekeszserv nem faj. Vagy igen?

N75 Creative Commons License 2023.02.01 0 0 21777

szia,

 

ez a
TSH még érdekes lehet, bár vérvétel nem mutaott ki anno rendellenességet, bár az csak sima vérvétel volt, nem specifikusan erre

köszi a válaszokat :)

Előzmény: _juno_ (21776)
_juno_ Creative Commons License 2023.01.27 0 0 21776

Ha csak egy sima alap vérvételen voltál, az túl sokat nem ér, mármint pl. egy inzulinrezisztencia kivizsgálásához külön terheléses cukor+inzulinvizsgálat kell, pajzsmirigynél sokszor jól jön az antitestek megnézetése is (meg a TSH-ra amúgy sokszor csak rámondják, hogy jóvanaz', ha ref.határon belül van, miközben felnőttkorban max. 1-2 mIU/l között oké még, afelett gyanús).

 

Szukralfátnak Sucrabestet rendelek, meg még valamit ajánlottak itt 1-2 oldallal korábban, amit még nem próbáltam. Jelenleg más itthon nem szerezhető be, a régen kapható Venter granulátomot kivonták a forgalomból. A savlekötő alatt gondolom savcsökkentő gyógyszerekre gondoltál (H2r-gátlók vagy PPI-k), nem igaz, hogy azok nem fejtik ki a hatásukat a szukralfát mellett, csak időben eltolva kell őket szedni, pl. a szukralfáttal több órát célszerű várni a savcsökkentő készítmény reggeli/esti bevétele után (és ez minden más gyógyszerre is igaz mellette, de ez rajta van a betegtájékoztatón is). A savlekötő (pl. ilyen a Rennie) az más, de azt szedni meg - egy-egy alkalmi szedést leszámítva - hülyeség, az hosszútávon csak fokozhatja a panaszokat :)

 

Igen, az endokrin problémák megoldódásával a szívdobogásérzés evés után nem tűnt el 100%-ban, amikor rosszabb volt a gyomrom, előjött, csak enyhébben. Mostanra viszont már nem gyakori illetve alig zavaró, inkább egy zsírosabb-nehezebb étel váltja ki, vagy ha napokig nem szedtem valamiért a nyálkahártyavédőt (gastritisem van/volt).

Előzmény: N75 (21775)
N75 Creative Commons License 2023.01.25 0 0 21775

Szia, nagyon köszönöm a válaszod. Voltam nagyon részletes laborvizsgálaton is de ott sem találtak semmit (pajzsmirigyet is nézték). Most elkezdtem U-vitamint szedni, ami gyomorvédő és meglátom hogy alakul. A szukralfát tartalmú gyógyszerek közül mi az ami neked bevált? (Ilyet még nem szedtem, most savlekötőket szedek). Azt olvasom, hogy ha ilyen gyógyszert szedsz akkor viszont nem szabad savlekötőt szedni mert nem fejti ki a hatását. Te sem szedtél mellé savlekötőket? Illetve jól értem, hogy a szívdobogásos tünet a pajzsmirigy probléma orvoslása után is megmaradt?Még egyszer nagyon köszi a segítséget.

Előzmény: _juno_ (21774)
_juno_ Creative Commons License 2023.01.22 0 1 21774

Nekem ez állandóan volt (közvetlenül is vagy kb. fél-egy órával az evés után), időnként most is előfordul. Inzulinrezisztencia és pajzsmirigy alulműködés is okozott ilyet nálam, érdemes ezeknek is utánamenni, főleg hogy ezek a reflux hátterében is gyakran állnak, de ezek kezelése, helyreállása után is előjött nekem a tünet, maga a gyomorgyulladás ill. reflux miatt. Szénhidrátdús és/vagy zsíros ételek után jellemzőbb, óvatosabb étkezés sokat segít, ill. nekem pl. a szukralfát tartalmú gyomornyálkahártyavédő is. Mondta anno a gasztrósom, hogy ez a szívdobogós, evés után kicsit magasabb pulzusos tünet abszolút előfordulhat, gyakori a refluxnál és gyomorproblémáknál - külföldi oldalakon sokat is írnak erről, de magyar oldalakon sajnos alig van infó... Olyan, mint egy roham, fulladásérzést-idegességet, mellkasi nyomást is okoz, szóval elhiszem, hogy nagyon kellemetlen, de hidd el, hogy a szívednek kutya baja, kivizsgálták Nálad is. És önmagában a palpitáció valóban nem káros, nem egészségtelen, bármeddig élhetsz vele, teljesen igaza van az orvosnak, csak az érzés kellemetlen. Menj utána az egyéb vizsgálatoknak, amiket feljebb írtam, illetve tesztelgesd, hogy mitől erős, mitől múlik (zsíros, cukros ételek elhagyásával, valamilyen ételféleség elhagyásával, reflux erőteljesebb kezelésével javul-e pl.).

Előzmény: N75 (21773)
N75 Creative Commons License 2023.01.18 0 0 21773

Sziasztok,

 

Végigolvastam sok bejegyzést itt a fórumban de senkinél nem láttam, hogy hasonló panaszokról írt volna, ezért megkérdezem: heves szívdobogása szokott lenni másnak is a reflux miatt? nekem nagyon sokszor van, voltam teljes kivizsgáláson (szív UH, EKG, Holter) szerencsére semmi szervi bajt nem találtak. Az orvosok azt mondják, hogy a szívdobgás ártalmatlan viszont nagyon rossz érzés és azt gondolom, hogy hosszútávon biztosan nem egészséges. Nagyon megköszönöm ha írtok tapasztalatokat, esetleg módszert, ami használt.

_brigine_ Creative Commons License 2023.01.05 0 0 21772

Sziasztok,

 

most Magyarországon járok, és néhány napja ismét gyomorégés van. Tavaly diagnosztizáltak nálam refluxot. A Luvos márkától származó gyógyító agyag (Heilerde) segített nekem. Tudja valaki, hogy Budapesten hol lehet ilyet offline vásárolni? A bentonit vagy a zeolit ​​is segíthet.

_juno_ Creative Commons License 2023.01.04 0 0 21771

Kérdeznék Tőled valamit privátban, van esetleg olyan mailcímed, amit itt meg mersz adni/fel mersz tenni átmenetileg az adatlapodra? ;) (Nem írnám ide a sajátomat, mert korábbi tapasztalat alapján akkor beindul a kérdésekkel bombázás ;))

Előzmény: RefluxBreki (21755)
_juno_ Creative Commons License 2023.01.04 0 1 21770

Sokadszorra leírom, ha valaki új/bizonytalan: a refluxot, tehát a nyelőcsőbe történő feláramlást nem lehet gyomortükrözéssel 100%-osan kimutatni (egy nyelőcsőgyulladás is lehet akár mástól is), kizárni meg végképp nem! Létezik non-erozív reflux, rohadt gyakori is, amikor feláramlik a sav(gőz)/epe/pepszin a nyelőcsőbe, komoly panaszokat is okozva, miközben a nyálkahártya meg láthatóan ép marad. Pl. valószínűleg nekem is ez volt az idő nagy részében, az évekig tartó kálváriám alatt szétmentek a fogaim, állandó légúti panaszaim voltak, és hasonlók, de tükrözésen ált. csak egy kis gastritis látszott (nyelőcső manometria viszont kimutatta, bár már csak az antireflux műtét közben ill. után volt ilyenem, hogy az alsó és a felső nyelőcsövem záróizmának nyomása is kritikán aluli - ettől lehetett felső légúti tüneteket okozó, magasra terjedő reflux, mondta is a sebészem, hogy nem csoda, hogy nem voltam jól).

 

Ezért please ne írd oda egy tükrözéses lelet kiértékeléseként, hogy "nincs refluxod", mert ez félrevezető, lehet, hogy így van, de lehet, hogy nem, még egy profi gasztrós sem jelenthetné ki ennyi alapján. A probléma teljes igazolásához nyelőcső pH impedancia vizsgálat kell.

 

 

Előzmény: sogormail (21756)
_juno_ Creative Commons License 2023.01.04 0 1 21769

A protonpumpagátlókat is adják hosszútávon, ha kell, ha máshogy rossz, felmaródsz...mérlegelni kell a kockázatot-hasznot. Minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, de sokan szednek 10+ éve már a PPI-t különösebb gond nélkül (ettől függetlenül megértem, hogy szeretnél szabadulni tőle). A Quamatel és más H2r-blokkolók gyengébb savcsökkentők, és gyorsan tolerancia alakul ki rájuk, szóval az ilyen típusú gyógyszerek alapvetően nem tartós használatra vannak (tanulmányok szerint még ha csökkentik is a tüneteket, fájdalmat, x hét szedés után a gyomor savtermelése, pH-ja már visszaáll mellettük). A H2r-blokkoló terápia szüneteltetésével a tolerancia megszűnik, újrakezdéskor újra használni fognak ezek a készítmények, így én pl. anno, amíg gyógyszert szedtem, váltogattam a famotidint és a PPI-ket (mondjuk azért is, mert én a PPI-től nem voltam tartósan panaszmentes, sőt).

 

Nyálkahártyavédőkkel is érdemes próbálkozni (pl. szukralfát), egy nem vészes refluxnál valaki tünetmentes lesz azokkal.

Előzmény: károly, (21766)
_juno_ Creative Commons License 2023.01.04 0 0 21768

Bocsánat, igen, évi 1-2x nézek már csak fel ide... Kitartást. Dokihoz menj vissza, lehet próbálkozni nagyobb adag PPI-vel vagy más savcsökkentővel (nekem pl. az is segített, amikor apo-famotidinre raktak át, a PPI-k rontják az epés feláramlást), illetve a nyálkahártyát kellene védeni valami bevonószerrel (szukralfát), de ezt lehet szedsz már, nem olvastam vissza az előzményeket. Epekötő gyanták is léteznek, ha valódi, igazolt epés refluxod van (tükrözés nem elég a kimutatására), azt is felírhatja gasztroenterológus, külföldről beszerezhető, és segíthet. Kajából nagyon jó tud lenni még a zabpehely, az is jól bevonja a gyomrot.

Előzmény: Merengő84 (21765)
pablo80 Creative Commons License 2022.12.17 0 0 21767

Az epehólyagodat kivették már?

Előzmény: Merengő84 (21765)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!