Ehhh ez a zakkant vénkomcsi duma... Ami időként előjön a kisnyugdíjas szakikból vajon sose ér véget?!
Iagzából, totál értelmetlen és fölösleges az ilyen hangulatkeltés. Csak sima agyatlanság-hisztéria a köbön.
Képzeld én meg azt hallotam fél füllel, hogy normális vagy. De persze nem hiszem ám el azt sem. Ahogy azokat a marhaságokat sem, amiket te terjesztesz.
A Wp STC-re(Standard Test Conditions) van vonatkoztatva, ez 25C hőmérséklet mellett megfelelő színképpel leadott 1000W/m2 besugárzás hatására kiadott villamos teljesítmény, ez a panel(nem koszolódott, árnyékolt stb. panel) névleges teljesítménye. A panel leadhat ennél nagyobb és kisebb teljesítményt is STC mellett, a gyártó jelezni szokta (nagyobb szállításnál), hogy paneljei pluszosak vagy minuszosak. Pl. egy 260W-os panel, mondjuk +10W-os vagy -6 wattos, vagy %-ban van ez megadva, vagy garantáltan plusszos (tehát nem kisebb a névlegesnél a teljesítménye) stb. Emellett, ha hideg van, és jól süt a nap (lehet akár 1100W/m2 a besugárzás), leadhat még többet (a panelek Tk-ja - hőmérsékleti koefficiense - általában minuszos). Persze mindez még érdekesebb 25 év múlva, mikor a panelek degradációja a plusszos panelből -20%-os panelt csinál, azaz 10,1 (+1%) kWp napelemparkunk 8kWp-s lesz (azaz sok éven át (~20) bőven a névleges teljesítmény alatt szolgáltatnak, nem árt ezt figyelembe venni a megtérülési számítások során)...
Nem azt írja az eredeti cikk, hogy 640 Watt/darab.
Hanem, hogy a 8 darab 640 Watt_peak összesen. Overall, it comprises eight 90 cm x 54 cm x 2 mm 640 Wp solar panels.
---
Amúgy ez értő olvasással még a magyar cikkből is kiderül. Amikor az állandó párszáz Wattos fogyasztás kiváltásáról ír... Nomeg a 600 Wattos invertrről.
Ugyanekkor derül, ki az is hogy: - csatlakozik a lakás hálózatára egy konnektoron át - tehát >> ENGEDÉLY köteles (a cikk címe ellenére)
Azért az bosszantó, hogy párhavonta újra- és újra belinkeli valaki azt a marhaságot, hogy nem kell engedély rá.
- MINDEN olyan cuccra kell engedély
- ami KAPCSOLTBA kerül a SZOLGÁLTATÓI hálózattal!!!! - azaz csökkenti annak a fogyasztását...
Ez az egyik ami nekem nem volt világos....A másik, hogy minek van benne több darab inverter és az hogyan fér bele ebbe az árba. No meg hogy ekkora méretben hogy ad nekik egy panel 640 wattot, mikor a standard 2 m2 méretű tetőpanelekre írnak mindenfelé 350-450 wattot. No mindegy akkor vagy tévedés van a cikkben, vagy szélhámosság az egész.
"..A panelek névleges teljesítménye 640 Wp (a Watt peak egy olyan elméleti csúcsteljesítmény, amelyre a panel ideális laborkörülmények között képes, a hétköznapi valós teljesítmény ennél mindig kisebb). A nyolc panel így összesen elméletileg 5,12 kWp-re képes,.."
Te meg én , meg itt jópáran ebböl nem csinálnánk gondot . Viszont olvasol más topikokat is és azért van amikor olyan kérdésekkel jönnek egyesek ( laikusok ) , hogy csak csodálkozol . Viszont az önbizalmuk meg hatalmas , hogy nekik nem gond , ha valaki leírja , hogy mit és hogyan .
Erre gondoltam !
Lehúzni a fökismegszakítót és a két drótot átcserélni nem gond , csak a többivel mi lesz ( 3f motorok ) ?
Mielött felszerelték az invertert nálam (1 fázisos ) , én mértem hosszabb ideig , hogy melyik fázison mekkora a feszültség és az alapján lett a leadott tervben megjelölve mint a betáplálásra tervezett fázis az L1 , mert azon volt 95%-ban a legalacsonyabb a feszültség . A topiktársnál is figyelembe kellett volna venni , hogy nála milyen fogyasztók vannak melyik fázison . A leggyakrabban használt nagyfogyasztós fázist tettem volna a legmagasabb feszültségüre . Abban is igazad van , amennyiben a házban nincsenek fogyasztók háromfázisra ( villanymotorok ) , akkor lehet cserélni a két fázist . Ha ezután is fenn áll a probléma , akkor valóban a hálózaton kellene a terhelést optimalizálni a fázisokon .
Igen logikus, de nem a saját fogyasztásom határozza meg ezeket a fázisfeszültségeket. A környező lakások terhelése nem szimmetrikus szerintem. Mellékelem a kiegészített grafikont, a saját fogyasztásokban 200W különbség van mindössze, nem gondolom hogy ez meghatározó.
A hálózaton van rosszul elosztva a terhelés , nem a házban . Szerintem . Bent hiába cserélné meg a fázisokat . Kint kellene egyenletesen elosztani a házak betáplálását a fázisok közé . Lehet , hogy több 1 fázissal megtáplált ház is van és ezeket mind az L1-re kötötték . :-)
Gondolkozz kicsit. Amíg nem haladja meg a trafó utáni rész összes termelése az összes fogyasztást, addig csak csökkenti a termelés a trafó terhelését, és ez is emeli a feszültséget, nrm csak a kitermelő inverter
6kW-os termelés közepette keresgéltem az inverteren a menűben és megtaláltam a ventillátor fordulatát. A fan1. működött 70% környékén, de lehetett is hallani hogy nem teljes fordulaton ment. A fan2-ről nem volt jelzés(gondolom az állt)
Egy másik menűpontban van ventillátorteszt, ott mindkettőt felpörgette max-ra. Tehár ventillátorok jók.
Ha félvezető hőfok miatt szabályozna vissza akkor megküldené max-ra a ventillátorokat, de nálam nem ez van.