Megoldódott az éves szaldó - bruttó elszámolás átállásom. Kaptam számlát, amiben 2025 december 1-31. közti időszakban már a bruttó elszámolás szerint fizettem ki a havi fogyasztásom (111kWh).
Korábban már írtam, hogy igazából 2025. áprilistől kellett volna brutóó elszámolásba kerülnöm, de az EON-MVM adatcsere nem volt valami hatékony. Én szóltam nekik. :) Így most már a 2026-os, 10kWh-ás, akkumulátoros pályázatnál jogosan mondhatom, hogy kiestem az éves szaldóból. Igaz, 1 fázisú rendszerem van most, amit nem akarok 3 fázisra bővíteni, így viszont alig marad lehetőség 1 fázisra engedélyezett (EON) hibrid inverterre cserélni a meglévő Fronius Galvo 1,5-öt.
EON HMKE-s listájából igazából 3 megoldás jöhet per pillanat szóba:
- Huawei SUN2000-2KTL-L1 + Luna2000 10kWh
- Growatt MIN 2500TL-XH + ARK 10.2H‑A1 (10kWh)
- SolaX X1-IES 10 kWh-ás akksival.
A huaweies megoldás TALÁN beleférhet a 2,5MFt-ba. A growattos tuti nem, mert állat drága az akksi. A SolaX egy igazán különleges megoldás, tavalyi, új konstrukció, elegáns, komplett. Külföldi árak alapján TALÁN beleférhet a 2,5MFt-ba.
A szar dolog az 1 fázison max 2,5kW. A környező országokban AI szerint 3,68kW-ban van ugyanez a határ maximalizálva, a 16Ax230V=3680W alapján (AI).
Max 3,68kW-nál már jóval több lehetősége lenne az embernek az EON engedélyes inverterek közül választani.
Nálunk sem sütött a Nap , csak nálam a panelek jobb dőlésszögben vannak .
Ha már , akkor esetleg fűtőkábel a panelek aljánál belül rögzítve ? A meleg felfelé szál , így felmelegíti a levegőt a panel hátuljánál , így megcsúszhat a hó . Peched akkor van , ha szél fúj rossz irányból . Hóhullás esetén bekapcsolod és kész is . :-)
Olvasmány a telepítés elkezdése előttre az akkumulátoros PV rendszerhez.
Tvmi 1.7_2025.02.01 (T. melléklet Tűzterjedés elleni védelem, akkumulátoros tárolók)
Tvmi 1.7_2025.02.01 (Tűzterjedés elleni védelem)
BELÜGYMINISZTÉRIUM ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG MŰVELETI FŐIGAZGATÓ-HELYETTESI SZERVEZET ORSZÁGOS TŰZOLTÓSÁGI FŐFELÜGYELŐSÉG
Egységes szerkezetben Az akkumulátoros energiatárolók elhelyezésével kapcsolatos speciális tűzvédelmi megoldások. Érvényes: 2025. február 1-től
Az egységes szerkezetben szereplő tűzvédelmi speciális megoldások tájékoztató jellegűek. A megoldások alkalmazásánál a vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekben foglaltak az irányadóak.
Tűzterjedés elleni védelem TvMI 1.7:2025.02.01. azonosítóval rendelkező Tűzterjedés elleni védelem című Tűzvédelmi Műszaki Irányelv T melléklet
----
Javaslatok az akkumulátoros energiatárolók tűzterjedés elleni védelem kialakítására
T.1.5. Az energiatároló rendszer jelenlétére az épület főbejáratánál és magán az energiatárolón figyelmeztető feliratot vagy biztonsági jelet helyeznek el. Megjegyzés 1: Hibrid napelemes (PV) rendszer esetén alkalmazható a Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem című TvMI 6.5.2.2. pontjában lévő Megjegyzés 3-ban és Megjegyzés 4-ben foglaltak.
T.1.7. Egy vagy több lakást tartalmazó, de legfeljebb 2 szintes lakóépület, illetve egy vagy több szintes, de legfeljebb 2 lakásos lakóépület területén, valamint ezekhez kapcsolódó kültéren elhelyezett Li-ion akkumulátoros energiatároló rendszer kialakításánál a T.1.7.1. vagy T.1.7.2. pontokban foglaltak teljesülnek. T.1.7.1.
Legfeljebb 20 kWh összesített kapacitású energiatároló rendszer T.1.7.1.1.
beltérben
a) az elhelyezése aa) nem gátolja az épületből történő menekülést egy esetleges akkumulátortűz esetén, Megjegyzés: Például nem a kijárathoz vezető útvonalon és nem a kijárat közelében van elhelyezve. ab) elsősorban ne lakótérben legyen, amennyiben mégis lakótérbe (de nem hálószobában, gyerekszobában) kerül, akkor az akkumulátoros energiatároló feleljen meg az MSZ EN IEC 62619 szabványban foglaltaknak,
Megjegyzés 1: Lakótérnek tekintendő minden fekvőhelyet tartalmazó helyiség (pl. a hálószoba), valamint nappali, előszoba, konyha, ebédlő, vizes helyiség.
Megjegyzés 2: Az akkumulátoros energiatároló javasolt elhelyezése gépjárműtárolóban, gépészeti helyiség, tároló/kamra, illetve szabad területen.
Megjegyzés 3:Egyéb (nem hibrid napelemes rendszer része) akkumulátoros energiatároló rendszer esetén az alábbi feliratot vagy piktogramot javasolt alkalmazni: FIGYELEM, AZ ÉPÜLETBEN AKKUMULÁTOROS ENERGIATÁROLÓ RENDSZER ÜZEMEL! AZ AKTÍV VEZETŐK LEVÁLASZTÁS UTÁN IS FESZÜLTSÉG ALATT MARADHATNAK!
b) nem telepítik padlástérben (beépítés nélküli tetőtérben),
c) működése során biztosított a megfelelő üzemeléshez szükséges hőmérséklettartomány tartása (gyártói előírás alapján),szükség esetén szabadba történő szellőzés kialakításával,
Megjegyzés 1: Az üzemeléshez szükséges hőmérséklettartomány tartására megoldás lehet az alábbi alpontok közül az egyik teljesítése: a) az energiatárolóba beépített hőmérsékletvédelem, ami az energiatárolóhoz csatlakoztatott fogyasztókat leválasztja az energiatárolótól a gyártói előírásban meghatározott hőmérséklet (pl: +60 °C) elérésekor, b) az energiatároló olyan helyiségben/térben van elhelyezve, amelynek alapterülete legalább ötszöröse az energiatároló által elfoglalt alapterületnek és a helyiség/tér szabad térfogata nem kisebb, mint az energiatároló térfogatának ötszöröse, vagy c) számítással, méretezéssel igazolt természetes, vagy mesterséges szellőzés, hűtés.
Megjegyzés 2: A c) pont szerinti méretezésnél a hőfejlődés nagysága függ az inverter és az energiatároló üzemállapotától, erre vonatkozó adatokat a gyártói előírások tartalmaznak (min. 30 W/kWh a hőfejlődés).
Megjegyzés 3: Ha az energiatárolók üzemi hőmérséklete -20 °C ~ +55 °C tartományban mozog, +60 °C elérésekor az energiatárolóhoz csatlakoztatott fogyasztókat leválasztja az energiatárolótól. A +55°C elérésekor javasolt egy lekapcsolás előtti előjelzés, ami szükség esetén felügyeleti rendszerbe integrált. d) azon helyiségben, ahol az energiatároló rendszer el lett helyezve, biztosított a tűz észlelése beépített tűzjelző berendezéssel, vagy egyszerűen felügyelhető tűzjelző eszközzel.
Megjegyzés: Az egyszerűen felügyelhető tűzjelző eszköz pl. a lakossági smart (Wifi hálózatra csatlakoztatható) füstérzékelő (home detector), vagy vagyonvédelmi rendszerre bekötött füstérzékelő. Az eszközök felügyeletével, üzemben tartásával, karbantartásával kapcsolatos felelőségi köröket írásban szükséges meghatározni.
Hát nekem semmit nem csinált 5 centi hó alatt igaz nem sütött a nap éppen csak világos volt. Takarítás után kezdett termelni pár száz wattot de az is valami. 🙂
Akkor aki reklámozza a teljesen szigetüzemet , az átvágja az ügyfelet , amennyiben egy normálisan működő háztartásról van szó .
Számításaim szerint 270 napot tudok szigetüzemben létezni hálózat nélkül . A hátralevő 95 napban viszont lesznek napok, amikor pár száz Wattra lesz szükség a hálózatból , de lesznek napok , amikor csak a hálózatból fogok vételezni .
Nálam meg azért van szigetüzem; -mivel 1db 22kV-s távvezeték jön felénk, 8-10km hosszban erdőn keresztül. Igy gyakori az áramszünet . S ilyen esetben eltart pár napig is.
Van generátorom is , de azzal drágább mint napelemmel.
S nagyon megfelel világitani , fűtési szivattyút hajtani --esetleg rádiot hallgatni ,a szlovák TV-t nézni.
Igy ,olcsón ,gazdaságosan akku+500W napelem elég is.
Az áramszünet miatt fáznak. Mégsem hülyeség a szigetüzem?
De, az. Az én értelmezem szerinti szigetüzemben már rég fáznának.
De hozzátettem, én a valódi szigetüzemről írok. Lehet szigetüzemnek hívni, amit Te írsz, de szerintem a sziget az független.
A betáplálás tiltásának amúgy csak akkor van értelme, ha konkrétan fizetni kell érte. Ha ingyen van, vagy fizetnek pár fillért, inkább menjen be, mint meddő legyen. Amit vételezni kell, azért úgyis fizetni kell. Nálunk vagy odaadod 5 Ft-ért, vagy eldobod. Miért lenne jobb az utóbbi?
De mellékszál, szerintem a sziget az sziget. :) Nálunk úgy reklámozzák, ahol nincs vezeték (és drága lenne bevezettetni),vl vagy függetlenednének a szolgáltatótól, oda ajánlják a szigetüzemet.
Ezt írta : " A saját szigetüzemem ki van kapcsolva--de feltöltött akkuval!--- mert Decemberben a sok éves átlagom 3kWh/hó érték volt. "
Biztosan van hálózati kapcsolat . Viszont a szigetüzem alatt én például azt értem , hogy az inverter nem tud a hálózat felé energiát kiküldeni , csak vételezni , ha az akkumulátor és a napelemek nem tudnak elég energiát szolgáltatni . Én is ilyet építek jelenleg . Ha olyan invertert használnál off-grid módban , ami on-grid ( hibrid ), de tud hálózat nélkül is áramot szolgáltatni előre megválasztott fogyasztóknak , az ilyen esetben a szolgáltatónál kell szerződést kötni . Remélem jól tudom ! Az ilyen inverterek sajnos egyes esetekben juttatnak ki a hálózatra ellenőrizetlenül energiát , még ha az okos mérő felügyeli is .
Ami meg a szigetüzemet illeti . Nagyon azon agyalok , hogy a jelenlegi 3kW-os hálózatra termelős inverterre fogom kötni az új mezőt ideiglenesen , ami csak 2730Wp . A szigetüzemű inverterre meg a régi 3420Wp-s mezőt stabilan . Nyáron betáplálhat a Goodwe amennyit tud . Novembertől-február végéig viszont átkötöm a szigetüzemű inverterre . Kár lenne hagyni elveszni a megtermelhető energiát . A 4 eurocent is pénz 1kWh-ért amit betáplálok . Ha mégis úgy döntene a kormányunk , hogy adóztatni akarna , akkor véglegesen átkötöm a szigetüzemre és kész .
Nálam az éves termelések így néznek ki : 2022 május 13-án lett beindítva a 3,04kWp-s rendszer.
2022 - 2697,1kWh
2023 - 3937,5kWh
2024 - 4116,6kWh
2025 - 4264,9kWh egy 380Wp-s panel lett betöltve a rendszerbe júniusban
Az eredmény lehetne jobb is , csak vannak árnyékoló tényezők , mint a késő őszitől a kora tavaszi időszak végéig míg a Nap nem kerül a magasabb pályára , a fenyőfák a mellettünk lévő parkban , valamint az év másik felében a késő délutáni órákban az épületek nyugati irányból . :-(
Nagyon hasonló az eredmény. Nálam 3250 Wp teleppel:
Július 432,786
Augusztus 440,540
Szeptember 352,304
Október 280,183
November 181,479
December 94,558
Július lehetett volna jobb, de több napon is "előre tervezett áramszünet" volt, hálózatfelújítás miatt. :-(
2025 éves termelés 3907,498 kWh. Ez is lehetne kicsit jobb. Mostanában évek óta nem számolgattam, de a korábbi értékekhez képest elég gyenge lett az 1202 kWh/kWp.
Szuper. Közben nagy dicséret a MAVIR-nak, felfejlesztette szépen az adatpublikációs oldalát, ott is követhetjük hogyan alakul a termelés.
Egy kis kitekintés decemberre. Sajnos sem a nap, sem a szél nem remekelt ebben a hónapban, bár a szélnek amúgy is csak statisztikai jelentősége van az alacsony beépítettség miatt.