1. Nem fér bele (alapban) a MÁK 450 eFt/kWp limitjébe. Ha nem fér bele, akkor >> nincs 50% vissza rá! (persze nyilván lehet sundám-bundám módon papírozni, ha van rá hajlam a felek részéről)
2. A kisebb amit írtam 445 eFt/kWp körül alakul. Az érdemben nagyobbnak illik valamivel olcsóbbnak lenni az eFt/kWp fajlagos áron.
Saccra a LONGi+HUAWEI páros alku ára 430-435x4,05=1750 eFt körül alakulna (nálunk). HA nincs semmi extra körülmény, csak egy normál cseréptető.
A verseny piacon megtalálhatók az egész jó árat adók és az extra drágák is... ugyanarra a cuccra.
Én csak néző vagyok most, de sokan össze-vissza írkáltok, rossz/pongyola, dimenziókkal vagy anélkül, így mindenki mindent félre fog érteni... A műszaki dolgok pontos információ közlés mellett lehetnek érthetőek és szabatosak - és valamire használhatóak. A kW (teljesítmény) az nem kWh (energia), a 2700 az csak egy szám, fogyasztás akkor lesz belőle, ha mellé kerül egy mértékegység m3 - gáz, kWh - áram stb.... stb.
Fütetlen garázs fal közös a nappalim falával. Én fütöm őt! nappali felett nekem 2 szoba ami már szabad tér az ő garázsa" felett"... Ezt kéne szigetelni DE nem lehet.
9 db Longi LR4-72HIH-450M monokristályos modul 450 wp,
Huawei SUN2000-4KTL-LI (2 MPP) lx20 A AC, 1.850.000 HUF. (Drága?)
Ez 4KW-os rendszer ami ha jól sejtem Nyugati 33 fokos tetőn tud 4,5 kWh / év. Ha a lenti 3KW éves fogyasztással számolok mai áram áron akkor 6-7 év ahogy írtad. DE ha elhasználom a 4500-at akkor 4500x37 Ft akkor 5-6 év a megtérülés úgy, hogy 5 évig ennyi marad az áram ára. Ha elkezdek füteni a 2 klímával és esetleg berakok egy harmadikat akkor milyen éves fogyasztás lehet jellemző klímánként? Átmeneti időszakban jó lehet az emeleten a gáz helyett... kb. 130 m2-t fűtök amúgy 2 szinten. Fent radiátor lent padló. Mi van ha többet termelek mint használok?
Írod: "Láncház." Azaz a szomszéd, ha nem is egyszerű, de fűti a te oldaladat. Ami saját falad, azt szigeteled jó alaposan. Ha lábazatod van, azt is. Aztán felmész a padlásra, ami csupasz és ott megy el a fűtés 40 %-a. Teszel föl 20-30 (de akár 40) cm kőzetgyapot vagy üvegvatta (olcsóbb, de nem lépésálló) hőszigetelést. A következő szezonban megtakarítasz annyit a gázon, hogy futja a kisebb kondenzációs kazánra. Az is elég lesz. :-)
Láncház...a szomszéd egy...nem egyszerű, így az ő oldalán nem tudok szigetelni. Egyébként annyira nem vészes a havi 20e körüli átalány. Szerintem új kazán lesz a vége ami eleve jobb hatásfokkal üzemel így minimális csökkenés lesz. A napelem létjogosultsága a kérdés számomra ennyire kevés fogyasztással
Én is valami 21.000kwh-t számoltam a gázból. 74850MJ. Az tényleg durva lenne ... Akkor marad a kazán csere. DE így továbbra is kérdéses a napelem létjogosultsága. Csináljak egy 3kw körüli rendszert hozzá való inverterrel bővítési lehetőség nélkül ? 50% körüli támogatással 5 év körül megtérül utána termel még vagy 10 évet min....
Bocsánat félreérthető voltam. Az éves villamosenergia fogyasztás a 2700. gázból tavaly januárhoz képest 1920 köbmétert fogyasztottam el az öreg Vaillant kazánnal
Azt írtad 2700(m3) a fogyasztás . Ezt vettem alapul . Elégetve ez a gáz ad 25515kWh-t , fütéshöt . Én számoltam 0,8 hatásfokkal , ami kicsit túlzás .:-) Viszont inkább picivel több kWh jöjjön ki , hogy legyen tartalék a villanykazánban .
Hát a nyílt égésterűre lehet ráfér. Nekem 19 éves kondenzációsom van, egyedül az alkatrész hiánya miatt gondolkodom a cserén. De akár cserélem, akár marad még egy idényt, egy 5kW körüli klímát mindenképpen telepíttetek a ház alsó részébe, rel, nagy légtérbe. Én egy 4.7 kWp-s rendszert rakattam föl 5kW-os inverterrel. Ma ment az ELMŰ-höz a készrejelentés, úgyhogy várom a szerződést aztán a mérőcserét. Aztán megvárom az első teljes idényt és ha indokolt/érdemes, akkor még tetetek föl néhány táblát, az inverternek van még tartaléka.
Április 30-a után egy fázison már csak max. 2.5 kWp teljesítményű rendszert lehet csatlakoztatni. Ettől nagyobb esetén már 3 fázisú kell, ezt nem árt tudni.
Villanykazán gáz helyett? Zabál, mint állat. Akkor inkább klímák. Azzal olcsóbbra lehet kijönni a gáznál. De ha jól működő, komfortos a gázfűtés, meggondolandó minden egyéb. Hacsak a hűtés miatt eleve nem kell klíma.
Szerintetek melyik a jobb megoldás? 2700 éves fogyasztás mellett a mostani igényekhez igazodó 1 fázisú rendszer telepítése minimális túlméretezési lehetőséggel inverter oldalról. Mivel kicsi rendszer a megtérülés csak 50% körüli támogatással térülne meg viszonylag rövid időn belül VAGY gondolva a jövőre, esetleges bővítésre (semmi konkrétum) 4kw körüli rendszer telepítése aminek a kw ára is kedvezőbb és meg bírja optimálisan hajtani az invertert illetve később még minimálisan bővíthető? Mi van ha nem használom el a többletet mert mégis úgy alakul hogy nincs rá szükség ? Villanykazán felszerelése a meglévő gáz mellé mennyire lehet opció ? Ha tudom az éves gáz fogyasztást abból lehet tudni mekkora elektromos kazán kell illetve az mennyit fog enni, mennyi napelem kell mellé ?
Nem árt időnként ellenőrizni a rendszert. Az adatokat célszerű precízen felírni vagy papírra, vagy excel táblába (leolvasás ideje, hol (inverter/vill óra)állás, kWh), illetve leolvasni fényképpel... - s nem a memóriára hagyatkozni. Egy modern lakásban/házban nincsen nagy villanyfogyasztás - de ezt neked kell tudnod magadnál - kivéve: mosógép, szárítógép, vasaló, boyler, hősugárzó, sütő, főző lapok - mentek-e? Ezek ugyanis több kW-ot is fogyaszthatnak simán s akkor megvan a rejtély oldva. A világítás (LED, kompakt fénycső, TV, HIFI, laptop nem fogyaszt sokat), a cirkó szivattyúja csinál még valamit, de ez együtt sem 19 kWh...