Az EU parlamentben nem lehet vétozni ott >> SZAVAZÁS van. Mindenféléről, ami csak eszükbe jut az unatkozó EU képviselőknek... Jogot az EU parlament nem alkot, csak jogerőre emeli a kész-elfogadott tervezeteket.
Vétozni az EU tényleges legfőbb döntéshozó szervében lehet >> az EU tanácsban. (aminek részünkról a tagja magyar kormányfőként Orbán Viktor ismét)
Az EU-ban az EU Parlament döntése igazából csak kalapdísz... Önmagában semmit nem ér a döntése! Nem fontos, nem lényeges mit malmoznak ki, mert nem számít sehol-semmit.
Mivel TÖBB szereplős a döntés hozatal. és Nem az EU parlament a döntések hozója az EU-ban. Hanem CSAK a döntések szentesítője, jogerőre emelője!
---
Az EU jogalkotói háromszög tagjai - a kormányközi jellegű fő jogalkotó Európai Unió Tanácsa (Tanács) - a jogalkotást kezdeményező Európai Bizottság (Bizottság) - társ-jogalkotóként működő >> jog szentesítő/jogerősítő Európai Parlament (EP)
Az EU-ban lehetséges megoldások. - rendelet (regulation) >> törvény amit kötelező ALKALMAZNI változtatás nélkül minden tagállamban - irányelv (directive) >> kerettörvény amit kötelező ALKALMAZNI, de egyes részleteit a tagállam testreszabhatja - egyedi döntés (decision) - vélemény (opinion) - javaslat (recommandation)
Tájkép az EU-ról...
1. Az EU legfőbb!!! döntéshozó szerve. A kormányközi jellegű fő jogalkotóEurópai Unió Tanácsa (Tanács)
Tagjai a tagállamok állam- és kormányfői >> Orbán Viktor Minden tagállamnak ALAPÉRTELMEZETT VÉTÓ JOGA VAN a döntés során. Alapban EGYHANGÚ DÖNTÉS KELL! a Tanácsban. Bizonyos témakban önként lemondtak ez egyhangúságról és elég a minősített többség is.
Félévente kétszer ülésezik + akárhány rendkívüli ülés lehetősége
A Tanács jóváhagyása nélkül nem születhet döntés az EU fontos/fő ügyeiben.
- EU szerződések módosítása - új tagállamok felvétele, valamint a kilépési tárgyalás iránymutatása
- intézmény rendszeri változások, létszámkeretek (Európai Parlament + Bizottság létszáma, Bizottság rotációs rendszere)
- kormányközi konferencia összehívás
- meghatározza a közös kül- és biztonságpolitika stratégiai célkitűzéseit és irányvonalát - kialakítja a tagállamok és az Unió gazdaságpolitikájára vonatkozó iránymutatásokat - következtetéseket fogad el az Unió foglalkoztatottsági helyzetéről
- dönt arról, hogy egy tagállam az Unió alapértékeit súlyosan és tartósan megsérti-e
Szóval, a LEGFŐBB és VÉGSŐ HATALOM a Tanács kezében van!!!
2. Az Európai Bizottság (Bizottság) Az EU kormánya.... Tagjai kinevezett egyének.
- EU költségvetést készít és azt végrehajtja az elfogadása után - üzemelteti az EU intézményeit, szerveit >> kormányozza az EU-t !!! - ellenörzi az EU szerveinek tevékenységét és azokról jelentéseket készít - javaslatot tesz a jogalkotásra, ha szükségesnek ítéli a jogi változást, döntésre kész tervezetet állít össze (amiről a Tanács dönt és OKÉ esetén a Parlament szentesíti végül) - az EU szerződések őre >> fellép a tagállamokkal szemben az uniós jog vélt megsértésekor - kisebb ügyekben hatásköre van rendelkezni is - politikai elszámoltathatósági mechanizmusok a Parlament irányában
3. Európai Parlament (EP) Társ-jogalkotó és Politikai elszámoltató. Tagjai: a tagállamokban közvetlen és általános választójog alapján, ötéves időtartamra megválasztott 751 képviselő
Társ-jogalkotó a Tanács mellett (uniós jogi aktus elfogadásához az EP jóváhagyása is kell) Éves költségvetését különleges jogalkotási eljárás keretében eljárva az EP és a Tanács határozza meg
Vagyis attól, hogy ez EU parlament hangosan marketingel valamit nem kell hasraesni. Kb. NULLA a jelentősége... a zöme megy az irattárba és kész >> csak politikai a hatás esetleg. Akkor ér csak valamit az EU Parlament határozata, ha arra a EU Tanács is rámozdul.
Nagyjából ugyanez igaz az EU bizottságra is... Ha hangosan marketingel valamit nem kell hasraesni attól sem. A zöme megy az irattárba és kész >> csak politikai a hatás esetleg.
Figyelni az EU Tanácsra kell és annak tagjaira! (részünkról most és megint Orbán Viktorra ugyebár)
Avagy az EU híreket érdemes a helyükön kezelni. - EU parlament >> kb. nulla hírérték, kicsi az esélye, hogy lesz is valami belőle - EU bizottság >> kicsi hírérték, bizonyos kisebb konkrét ügyekben nagyobb hírértéke is lehet - EU Tanács >> nagy hírérték a fontos döntések itt születnek (Viktorunk által is ...)
Az EU fura müködése pedig azért van, mert - az EU az ugyebár NEEEEEM egy ország, hanem egy együttműködési szervezet aminek a működése leginkább olyan, mint - egy EGYESÜLETÉ, amit a tagjai működtetnek az egyesület saját szabályai szerint
Az osztrákoknál hagyomány az atomerőmű ellenesség. Így ők azok, akik építettek egy kulcskész atomerőművet, amit soha nem kapcsoltak be (Zwentendorf, drága szórakozás volt...). Igaz, akkor a zöldek még azt mondták, ezzel tüntettek - s ezt el lehetett adni: "nem kell nekünk erőmű, az áramot a konnektorból vesszük" (Talán azóta fejlődtek egy picit?)
Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülése elutasította a fenntartható tevékenységeket tartalmazó úgynevezett taxonómia-rendelet kiegészítése elleni baloldali kifogást, ezzel a döntéssel elhárult az akadálya annak, hogy az atomenergia és a földgáz is biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezzen uniós szinten.
Ez a döntés idevág, mert az alaperőművek lehetnek atoenergia alapuak, a csúcserőművek pedig gáz alapuak. Íly módon előállhat, fejlődhet egy olyan energia előűllító mix, amely stabil, megbízható alapot ad Európa több lábon álló energiaellátásához, melynek részei az atomalapú alaperőművek, a megújuló energiájú erűművek (PV, szél stb.), illetve az átmeneti igényeket, problémákat kiszolgáló csúcserőművek.
(Most nem mélyednék bele, hogy az agyatlan méregzöld és baloldali plitikusok ellenjavaslatai szerencsésen elbuktak a józanabbul, megfontoltabban, mondhatni hozzáértőbben gondolkodókon - így Európa nem ment nele újabb öngyilkos lépésekbe)
"Tulajdonképpen a ház előtti fűnyirás --villamos energiával -- is jog ellenes ."
Pedig én mindkét szomszéd előtt le szoktam nyírni. Ők persze benzinessel viszonozzák. :-)
Na de mi van, ha akkus fűnyíróval tévedek a tilosba?
"-Valamikor réges-régen..." az após telkét nyírtam. Megnéztem a mérőt. 1,7 kWh, akkori áron 37.-Ft fogyott. Sógorom nyírta, neki elfogyott 2 liter benzin. :-(
Egy dolognak kellene utánajárni a jogi útvesztőkben. Mi van, ha a szomszédból a DC-t vezeti át és a saját ingatlanán alakítja AC-re és táplálja be a hálózatba?
Ha ez az, akire gondolok, hagyd a picsába. Ő komcsizik, akinek minden jó, ha a Párt mondja? Az előzőő rendszerben érezte volna magát tökéletesen, de a mait is élvezi (nem véletlenül).
Az csak hab a tortán, hogy mindent összehazudik, csak vigyék a portékáját.
Én már nagyon régen ( talán 15 éve ) itt vagyok a fórumon ugyanazon a néven " peterch " . Soha nem voltam letitltva , kitiltva ! Ami rólad nem mondható el . Minden hónapban új névvel jelentkezel . Szerinted kivel van gondja a fórumon jelenlévöknek és a modiknak ? Nézzél tükörbe ! Soha életemben nem voltam kommunista és más párt tagja sem , mert kereszténynek tartom magam és az kizárja , hogy más csoportosulás tagja legyek . Nekem csak egy " fönököm van , a Teremtö . :-)
Látom nem bírod felfogni, hogy nem a társasház tetejének a hasznosítása a lényeg...
Hanem az, hogy ez esetben még MÁSIK IDEGEN ingatlanra IS átkéne vezetni, sőt közforgalmú/közterületen is. - jogszerűen - jó messzire - ha jogilag netán sikerülne is, akkor is extrém drága lenne a megoldás >> értelmetlen
Igazad van! Én vagyok a jóhiszemú bolond, hogy egy mániás gondolkodású, zakkant világképű vénkomcsi embert próbáltam az értelem útjára terelni.
Többé nem teszem ezt veled. Rájöttem, hogy lehetelen küldetés egy magadfajta okoskodó bugyuta embernek a logikus gondolkodás.
Átraktalak a "fórumok hülyéi" kategóriába és kész, ehhez igazodom a jövőben. Ennyike.
Csak átfutottam, nem mélyedtem bele a vítákba, de egyetértek, a társasházak tetőire PV rendszer telepítése teljesen logikus, ésszerű igény. Viszont valóban, egy tulajdonos ellenállása is ellehetetleníti, nehézzé teszi a dolgot. Valahogyan meg kell egyezni a tulajdonosokkal. Engem is érdekel és neki fogok futni, mert supermodern PHEV SUV-omat előnyösebb lenne PV rendszerrről tölteni (a tető pedig ott van, kínálja magát), 4 lakásos házban talán nem reménytelen a küzdelem....:) - kompromisszumot kell találni. Ha végére értem a meccsnek, jelezni fogom az eredményt, bárhogyan is alalkul.
Amúgy gondolkodj el azon , hogy Te magadat hova sorolod , mert egyfolytában csak Te válaszolgatsz ( tehát a Te értékrendszered szerint abba a csoportba tartozol , ahova engem sorolsz ) . Ha nem tetszenek a hsz-eim , van lehetöséged , hogy kiixelj .
Nézz utánna , mert jogilag is megoldható . Google a barátod , esetleg valami hasonlóra keress rá : Társasház tetőterének hasznosítása , stb . Hosszútávon kifizetödö is lehet . Honnan tudod , hogy a 15000kWh-ból ha megtud termelni 9700kWh-t a jelenlegi elképzelés szerint és a felesleget kikell fizetnie teljes áron a jövöben , hogy nem lesz-e olcsóbb inkább a tetöretelepítés hosszútávon ?
Inkább az a különbség, hogy lehetőleg nem ötletelek tájékozatlanul ... alaptalanul.
Avagy nem szórakoztatom magam unalom ellen bugyuta ötletek fórumokba írkálásával.
Ami ugye leginkább az "olcsójáték hülyegyerekek" kategória a nép szája szerint. Persze igény erre is van elnézve az online világot, ahol kiélik magukat a kissé zakkant elmék.
Igyekszem minden problémára megkeresni a legoptimálisabb megoldást . Ha nem sikerül másokat meggyözni érvekkel , akkor megcsinálom magam amit elterveztem . :-)
Valóban nagyon sok a negatív ( lusta , öntelt ) ember . Az olyanokat kerülöm .