Nem a receptírásra gondoltam elsőként, hanem a gyógyászati segédeszközök felírására, ha mindent betartasz.
1/ A beteget PC-n felveszed. Ha már járt az intézményben, rövid idő, de ha nem, akkor kellenek az adatai. Sokan otthon felejtik a TB kártyát, zárójelentéseiket....
2/ Ha csak gyógyszert, tehát receptet kér, akkor is kéri a program a leletet /alibi szöveg/, kódokat /WHO/ -csak ez alapján számol el az OEP-, s jő a távoztatás. Ezután következik a recipék felírása, ami rövid, ha van a géphez recept nyomtatásra lehetőség... Egyébként kézimunka következik.
2/b Ha gyógyászati segédeszközhöz követed el mindezt, a "lelet" részben korrekt módon dokumentálnod kell a kórelőzményi adatokat, hogy miért írod fel az adott segédeszközt /zárójelentések, diagnózisok/, vizgálatod adatait /státusz/, kódokat, s jő a "tájékoztatóban" a kutatás, hogy mit melyik szakma írhat fel, mennyit, mennyi rajta a kedvezmény, mennyi a "kihordás" ideje, s mit írhatsz fel közgyógyra. A recepten fel kell tüntetni a felíró orvos intézeti kódját is /én pl. 3-4 kódal rendelkezem:-)))/, s az óvatosak még a beteggel is aláíratnak egy papirt, miszerint a közelmúltban nem írt neki senki gyógyászati segédeszközt:-))) Nehogy egy beteg 5 orvossal irasson fel pl. mobilizálható szobavécét:-))) Volt olyan, hogy a beteg már 3-4 dolgot "kapott", s megjegyezte, hogy kér még egy fürdőkádülőkét is, mire szatócsnak éreztem magam, de röhögés közben megtárgyaltuk a hozzátartozóval, hogy az milyen lehet. Ő sem látot ilyet, én sem, csak a szomszédtól hallotta:-D
Ha Te kontrollra jössz az OPEP által finanszírozott magán RI-be, s csak gyógyszert kérsz, Te is végzel nálam 5 perc alatt, amibe még dumcsi is belefér:-)))
kedves pp, Te gyakorlo orvos vagy, valaszt tudsz adni egy kerdesre, ami engem mar nagyonregota foglalkoztat: miert kell egy recept felirason fel orat adminisztralni?
ilyen allami egeszsegugyi intezmenyben az utobbi tiz evben ketszer jartam, mindketszer jogositvany ugyben, ugy nezett ki, hogy van az orvos, meg egy noverke-adminisztrator jellegu holgy, miutan jol megvarakoztattak, az orvos megvizsgalt, de kozben mar a holgy a taj kartyam adatait irja ki mindenfele konyvekbe, az orvos mar reg vegzett, es a holgy meg mindig irkal, az orvossal kicsit jopofizunk, aztan vegez a holgy. ha nem is felora, de legalabb husz perc.
miafrancot kell ennyit adminisztralni?
csak megjegyzem, ugyanez magankorhazban ugy nez ki, hogy nincs adminisztrator, amikor az orvossal vegzek, leul a pc ele, es mire kierek a recepciora, kerhetem a szamlamat, mert benn vegzett az orvos az adminisztracioval (kb. 1-2 perc).
O.K., akkor én is félreértettem a KISZ titkárra vonatkozó megjegyzésed(egy picit paranoid lehetek):-)
Félre ne érts, nem az orvostársadalmon kérem én számon az elmúlt 40 (vagy 50) évet. Véletlenül sem tenném. Hanem azokon, akik döntés(képtelen) helyzetben voltak. Az nem változtat a tényeken, hogy 90 előtt a tb. kassza nem volt jó másra, mint az államháztartás hiányának foltozására, és ez nagyjából 90 után is így működött.
Családomban van pár orvos, s én is 1 éve az eü-höz közel dolgozok, s egyet értek veled abban, hoyg tényleg változtatni kell. Azt már más fórumokon elmondtam, hogy ezt csak egy teljesen másfajta finanszírozási rendszerrel lehet megoldani. A jelenlegi rendszerben az orvos nem érdekelt a hatékony működtetésben (nem mindenkire vonatkozik ez, természetesen), az OEP meg úgyis adott pénzből gazdálkodik, ha hiány van, majd a költségvetés pótolja. De ugyanígy van ez az ún. menedzsmenttel is: a gazdasági főigazgató és a rektori tanács olyan módon működik, hogy nincsen felelőség egyiken sem. Jelen esetben pl. egy egyetem költségvetéséért a főigazgató nem felel, a rektori tanács pedig bebetonozott.
Nekem az nem tetszik, hogy Kökény, meg Csehák adják a jól tájékozottat, és megmondják a frankót. Bárki beleszólhat, csak ők ne, mert leszerepeltek.
Köszi, érdekes lehet.
De az is fura, hogy a saját szövegeik sincsenek összhangban.
És a végkövetkeztetésük mégis a saját működésük dicsérete. :-)
Ez a 29.5%-os növekedés pl. összhangban van vajon az infláción túl a gazdaság, a reálbérek, elvonások növekedésének ütemével?
Csak úgy 'szemre' :
A három év alatt kb. 30%-os volt a forintban mért infláció és kb. 15%-os volt USD-ben a gazdaság növekedése.
Az elvonások szerkezetében volt változás, de az átlagos jövedelemkoncentráció, vagy állami újraelosztás szintje nagyjából ugyanaz maradt (tavaly emelkedett (MEH)).
Pontosan nem lehet kiszámolni, de a 30% és 15%-os változás inkább azt sejteti, hogy az EÜ pénzek kb. 40-45%-os -forintban mért- emelése lett volna a szinten tartás a nemzetgazdasági arányokon.
A főigazgatónk orvos-közgaszdász, igy biztosan tudna válaszolni kérdésedre. Ha találkozunk megkérdezem.
De másra válaszolnék, ami arra példa, hogy mit jelent a "szöveg", s mit a "gyakorlat":-)))
Egyik valamikoron felülvizsgáló főorvostól hallottam a következő történetet, gyógyászati segédeszközöket illetően:
Egyik orvoskollega a megyében decubitus-matracokat /azon betegeknek való, kiknek a farán, s másutt is a tartós fekvéstől felfevésük, kifekélyesedett sebük van - igen gyakori, s szövődményei miatt halálhoz vezető állapot lehet/ írt fel a barátai és ismerősei számára. Normális társadalomban szerintem az ilyen palit statáriális gyorsasággal megbüntetik, nem részlezezem... Mit csinált a kormányzat a dühítő eset után? Elrendelte, hogy milyen segédeszközöket milyen szakorvos írhat fel:-DDDD
Én pl. több helyen rendelek ideggyógyász főorvosként. Az inkontinentia /széklet, vizelettartási elégtelenség/ esetén igy nem írhat fel a háziorvos első alkalommal TENA betétet, csak én:-DDD Lehetőségeim:
1/ Berendelem az idős beteget mentővel, s megnézem, hogy aktuálisan érezhető-é ürülékszag? De akkor mi van a mentőszolgálattal, melyek kapcsán még Gógl Árpád azt a célt jelölte ki, hogy az OMSZ 5-10 percen belül legyen a baleset helyszínén, szininfarctusnál, gutaütésnél, ha a rohamkocsi idős bácsikat, néniket szállitgat pelenka ügyben?
1/a S mit teszek, ha a beteg "szagtalan"? Nem írok fel betétet vagy felhívom a háziorvost?
1/b Felírom, annak ellenére, hogy nem vagyok biztos a dolgomban?
2/ Az esküm, s a egészségügyi kormányzat rendelete között tollabillézve megelégszem a hozzátartozóval, s az egészségügyi dokumentációval, s ez alapján felírom a pelenkát /kb. 1/2 óra adminisztráció/. Ez ugyanakkor olyan veszéllyel jár, hogy pl. olyan betegnek írok fel fürdőszoba kapaszkodót, kinek nincs fürdőszobája, s nem sorolom tovább a marhaságokat, mert közben tizesével várnak rám szorongó, ideges, feszült, zsibbadós betegek, kik fontosabb dologban igényelnének időt:-)))
Na ennyit az egyik olvtársunk natyon szep grafikonjaira:-DDDDDDDDDDDDD
Beszámoló az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága részére
"A gyógyászati segédeszköz támogatás emelkedése sokkal kisebb mértékű volt, jóval alatta marad az inflációnak. Az előirányzat növelését fékezte, hogy az ellenőrzések szabálytalanságokat, visszaéléseket tártak fel. Ugyanakkor a betegnek rendelhető eszközökben változások következtek be, számos eszköz rendelhetősége megszűnt, viszont néhány új eszköz, illetve típus is rendelhető lett. "
"Az Egészségügyi Minisztérium fejezet költségvetési támogatása 2001-ben az 1998. évihez viszonyítva 29,5 %-kal nőtt. Ezen belül a szakmai programok támogatási összege 65,1 %-ra csökkent. Ugyanezen időszak alatt az intézetek rendelkezésre álló kerete 203,3 %-ra nőtt. Ennek oka az, hogy a szakmai programok előirányzatának egy része beépült az intézetek támogatási keretébe. Ezek az összegek csökkentették a szakmai programok kereteit és növelték intézetek támogatási lehetőségét. (Az átkerült feladatokat részletesen az intézetek támogatási keretét leíró rész tartalmazza.)"
Gondolom nominál értékben számolták ezt a 29.5%-ot.
Ez a 29.5% növekedés akkor jelent reálértéken ugyanannyit, ha az EÜ-ben tapasztalható infláció évente átlagosan kb. 9.1% volt.
Annyi volt?
lm
Kedves AP!
Ha a kardiológián kezelnek a nicked miatt, biztosan nem fog megnyugtatni, ha műszer, gyógyszer helyett statisztikát mutatnak Neded:-))
Mikola nemrég még szídta a traumatologusokat is, gondolom közben is ezeket a szép ábrákat nézegette... Aztán elég sok zsozsót kellett adnia a baleseti sebészeknek:-DDDD
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Nem véletlen, hogy a maszop-szadesz a plakát-handabandával és Medgyessy-sárga sállal kampányol. A sárga az irigység színe, na meg a Medgyessyé lesz, amikor leül Orbánnal vitázni...
Kedves PAPEN!
Ha megbántottalak, akkor az nem személyednek szólt, hanem a mondanivalódnak... Elnézésedet kérem... Az időnkénti stílusomat egyik igen kiváló barátom magyarázta el. Azt kérdeztem tőle, hogy miért tartanak engem alkalmanként agresszívnek, annak ellenére, hogy az indulatom csupán véleményellenes, s független a személytől. A válasz az volt, hogy a metakommunikációm rossz, ráncolom a homlokomat, tágabb lesz a pupillám, s meggörnyesztem a hátamat, szóval olyan leszek, mint egy gorilla:-DD Ezek szerint a litteralis kommunikációm is rossz...
Mikola tehetséges ember, s eleinte örültem kinevezésének, mert a korábbiakhoz képest valóban "vérprofi" orvos. De hozzám hasonlóan nem mindig kellően kommunikálja a tényeket, még akkor sem, mikor igaza van.
Nem kétlem, hogy nem csinált semmit, bár a semmiből /gondolj a tényekre, miszerint a költségvetés után vette át a minisztériumot/ igen nehéz volt. Egyelőre hidd el, neki is csak tervei vannak.
Inkább az elmúlt 40-50 évre való hivatkozás dühitett fel, mert abban az időszakban nem is volt kilátásunk újra, változásra, mindig csak ideológiát kaptunk. Most az eü-ben dolgozók azt nehezményezik, hogy a ma és a jövő van veszélyben. Neked bevallom, hogy a fidesz egészségügyet célzó programjával ambivalens érzéseim vannak, mert az elmúlt időszak alatt nem teljesítették az igéreteket... S erre a Rákosi-, Kádár-rezsim nem lehet kibúvó.
Remélem, az a sértegetés féle csak véletlen volt. Nem állna jól eddigi kellemes társalgásunkhoz.
Azért illenék néminemű ismeretekkel rendelkezni, már csak az összehasonlítás végett is. Na, de sebaj.
Engem nem érdekel, milyen családból származol, csak azért szóltam bele a társalgásba, mert úgy hiszem, Mikola eddig sokkal többet tett az egészségügy holtpontról történő átbillentéséért, mint előtte akárki más. Pl. a betegekért is.
Még egyszer: én elhiszem, hogy sokakat elönt a félelem, hogy nem lesz olyan sok lóvé, mint régebben.
Kedves mkhz!
Köszönöm, hogy végül mégiscsak válaszadásra adtad a fejedet. Javaslom dolgozz össze Iván Gabikával, meg a házikutyájával a Fincivel. ŐK ugyanerre a kérdésre keresik a választ, eddig kevés sikerrel.
Csurkát nem keverném bele, mert 1, nem kormány tag, 2, 2002-ben sem lesz az, 3, nem Fidesz tag, 4, én sem szeretem.
Valahol már írtam, hogy nem szeretem a csúsztatást. Ez rád is igaz.
"Védencedet senkizted le vagy senkiztették le veled."
Kérlek ne ferdíts. Én nem Mikola személyéről beszéltem, hanem a posztjáról. Mikola akkor is orvos volt és mint ilyen, a társadalomra hasznos és fontos szerepet töltött be. Hogy miért volt a NF aelnöke? Kérdezzétek meg végre őt is!
Végeredményként köszönettel tudomásul vettem, hogy nem tudsz egy nevet sem felhozni a Fidesz tagjaiból, aki az általam felsorol valamilyen pozíciót be töltötte volna. Márpedig az országot ők irányították. Fincinek fölajánlottam, hogy csináljunk egy listát fordítva és nézzük meg, hogy hány ilyen és fazon ül ma az MSZP soraiban?
Köszönöm, hogy hozzászólásoddal is igazoltad azt, hogy felettébb kínos dolog az mszp oldaláról kommunistázni, és egyben bebizonítottam, hogy a jobboldalnak nem számít az MSZMP tagság.
Üdv!
Kedves mkhz!
Köszönöm, hogy végül mégiscsak válaszadásra adtad a fejedet. Javaslom dolgozz össze Iván Gabikával, meg a házikutyájával a Fincivel. ŐK ugyanerre a kérdésre keresik a választ, eddig kevés sikerrel.
Csurkát nem keverném bele, mert 1, nem kormány tag, 2, 2002-ben sem lesz az, 3, nem Fidesz tag, 4, én sem szeretem.
Valahol már írtam, hogy nem szeretem a csúsztatást. Ez rád is igaz.
"Védencedet senkizted le vagy senkiztették le veled."
Kérlek ne ferdíts. Én nem Mikola személyéről beszéltem, hanem a posztjáról. Mikola akkor is orvos volt és mint ilyen, a társadalomra hasznos és fontos szerepet töltött be. Hogy miért volt a NF aelnöke? Kérdezzétek meg végre őt is!
Végeredményként köszönettel tudomásul vettem, hogy nem tudsz egy nevet sem felhozni a Fidesz tagjaiból, aki az általam felsorol valamilyen pozíciót be töltötte volna. Márpedig az országot ők irányították. Fincinek fölajánlottam, hogy csináljunk egy listát fordítva és nézzük meg, hogy hány ilyen és fazon ül ma az MSZP soraiban?
Köszönöm, hogy hozzászólásoddal is igazoltad azt, hogy felettébb kínos dolog Ti oldalatokról kommunistázni, és egyben bebizonítottam, hogy a jobboldalnak nem számít az MSZMP tagság.
Üdv!
Milyen csapda és verem az amit meg sem ástak pockondi?
Azt írod: "Ezért azt mondom, hogy nagy hiba a Ti oldalatokról kommunistázni, akkor, amikor nálatok ülnek a régi pártelit java, azok, akiknek köszönhetjük, hogy ma Magyarország nem ott tart, ahol Ausztria."
Kérdezd meg Csurka Istvánt.
Ha egy kicsit jobban odafigyelsz akkor megtalálod kikre szavaztam anno.
de azért neked ideírom:
1990 Fidesz
1994 Fidesz
1998 MIÉP
2002 ?
Kedves jobbocska! Igen kedvemre valók azok az emberkék, kik a rendszerváltás hajnalán inkább a játék katonáikkal esetleg a tanitó néni merész dekoltázsával voltak elfoglalva.
Most - gondolom- sokadjára beírod hova tüntem és mélyről jövő jókedv önti el kebeled.
Nem akarom elvenni remek hangulatod, de nekem azok ne mondják meg hogy én kivagyok és ki legyek akik saját magukkal sincsenek tisztában és az írásaik zöme arról szól, hogy mit baltáztak el a szüleik, nagyszüleik, rokonaik, tanáraik.
És teszik mind ezt diktálásra, tudat nélkül.
Idézek tőled: "A Hazafias Népfron egy bábszervezet volt, annak elnöke egy báb volt, alelnöke egy segédbáb. EGy senki."
Védencedet senkizted le vagy senkiztették le veled.
Nem baj! A gond nem ez! A gond az hogy István bátyátok felszólítása ellenére is telecsorgatjátok nyáladzásotokkal a fórumot és a jobb érzésű emberek visítva menekülnek el pld. az egyszervolt.hu-ra.
Csináljátok csak! Még 3 hónap és témátlanul hevertek a háló általatok nyálassá, ragadóssá tett zugában.
Ez vonatkozik a fórum balos és jobbos nyáladzóira is.
Most csak röviden reagálok:
1/Már az összeg említésekor is hozzátették, hogy a pénznek csak a fele bér.
2/Igaz, de erről már kifejtettem a magamét.
3/Igy van. Most csak a traumatologusokra figyeltek, s mondtam is Frölich profnak, ki elment a kórháznkból az Országos Traumatologiai Műintézetbe, hogy lassan ideg-elmeosztályokon is elkezdünk filmezni, mert a polgár azt hiszi, hogy csak a traumatologiával van balyság:-)))
Valószínüleg igen. Tudtommal már Bill Clinton is megbánta az eü privatizálását. Pl. egy Pet vizsgálat évekkel ezelött 5 ezer dollár volt, ami nálunk kb. 90 ezer. Egy komolyabb agyműtét millás nagyságrendű volt, nálunk a szerintem legjobb idegsebész profunk fizetése max. 100-200 körüli bruttó /titkárság foglalkozik a zsozsó, csomagok hazaküldésével, mert évente 1-1 hónapot USA-ban vagy Izraelben vendégprofesszor:-))) - egy alkalommal az adjunktusnőnk édesanyját operálta. A mama nem látta, hogy ki operálta, mert csak a kezdéshez megy be. Látogatásnál nista professzori lődörgés:-))) A mama a TV-ben látta először az agysebészét. A hazabocsájtásakor az adjunktusnőnk kérdezte a profot, hogy mikor hozza vissza a mamát varratszedésre. Röhögve mondta, hogy majd kiszedi a psycho-pata - ismerjük egymást még a suliból/, a térítést, a HBCS-t nem is mondom:-DDDDD
"van e az országnak négyévente 600 milliárdja egy olyan rendszer számára, amely egyik oldalról csóró mint a templom egere, másik oldalról viszont pazarló."
Az a gyanúm, h mint sokan mások is, a 600 milliárdra úgy gondoltok, mint az eü dolgozóknak -majdan- juttatandó fizetésre, és ekkor mindenkinek eszébe jut a borravaló, és jönnek a rémtörténetek.
1. Ha jutna 600 m az eü-nek, az a lakosságnak (polgároknak) jutna: karbantartott épületekben, rendesen berendezett és felszerelt kórházakban, rendelőintézetekben, az állapotuknak megfelelő gyógyszerekkel láthatnák el a betegeket a természetesen tisztességesen megfizetett eü dolgozók, orvosok, nővérek, asszisztensek, stb.
2. Förtelmes és megalázó ez a borravalós rendszer. De tudni kell, h az eü-ben dolgozó embereknek csak egy kisebb hányada részesül benne.
3. Az eü fideszes változtatási terveit nemcsak a zsíros, még zsírosabb, legzsírosabb borravalókat zsebretevő, a jelen helyzetet konzerválni akaró főorvosok ellenzik, hanem sokan mások is, akik más utat tartanának helyesnek. Talán nem kellene a "másként gondolkodókat" megvádolni holmi feudális érdekek képviseletével. Az eü nem "félkatonai szervezet", nem az a balseb, nem az a vérellátás, aki elégedetlen, az nem "lázadó".
Ave
Igazad van, csak a 35 év nem mindig elegendő. Én a postgraduális képzéseimet kb. 40 éves koromra fejeztem be... Ha belegondolsz sok dupla szakvizsga van. Tehát ideális körülmények között 24 éves korodban végzel. Ehhez jön 2 év rezidensi gyakorlat. Pl. egy traumatologusnak 2 szakvizsga kell /sebészet, traumatologia/, igy már 34 éves a friss traumatologus szakorvos. Ettől kezdhet el önállóan dönteni, szuperezni. És mi van a kézsebész kollégáimmal, kiknek még több év a kézsebészet..mire már dicsekszik a királyi TV, esetleg a kereskedelmiek is Kertész Gábor főorvosunknak, s teamjének a karvisszavarrásához. Ő is 45 körül lehet.
Persze vannak 8 évet igénylő szakvizsgák is.
Én már nálunk is fiatalítást látok. Fiatal a főigazgatónk, a controling dirink, s negyven felett van már néhány igen frankó főorvosunk, s remélem egyre többen lesznek.
A mondandód egy részére nem válaszoltam:
A jövőt illetően a betegeket sajnálom, mert az lesz nálunk is, mint az USA-ban, Kanadában, Európában. Dániában pl. már akkor azt mondják a betegre, hogy májzsugorodása van, mikor az első pohár piát megissza, hogy a transzpantációra sor kerülhessen még az életében. Lesznek "szegény" közkórházak állami pénzen, s gyengébben honorált személyzettel, s frankó magánklinikák kiváltságosakkal. Ez utóbbiak megtudják fizetni a tehetségesebb, jobb kvalitású személyzetet: Mint Mauritiuson láttam /ott az úszóválogatott miatt hívtak meg, a konzul haverom finanszírozta/, ahol a szegények kórházában valami iszonyú állapotok voltak a betegek között ellő macskával, mauriciuszi repkedő galambbal... A magánklinika légkondis ablakai pedig természetesen az Indiai óceánra tekintettek, meg......
Tehát a dokik igen jómóduak lesznek, de az eü nem lesz felhőtlenül frankó...legalábbis nem mindenkinek.
Tökéletesen egyetértünk. RENGETEG olyan szakma van, ahol nincs semmi para.
Én azt hangsúlyoztam, hogy azok a döntéshelyzetben lévők, akik EBBŐL a rongy helyzetből húznak hasznot, soha nem fognak belenyugodni.
Tudod mi lenne a jó? Ha (akármelyik) kormány azt tenné mint 48-ban a komcsik: MINDEN főnököt leváltani. Én persze nem pártkatonákat ültetnék a helyükre, hanem 35 év alatti szakmabelivel.
Ezek nagy része zseniálisat alkotna, egy részük lenne olyan jó mint a régi "káder", azt a néhányat meg aki megbukna leléptetném, majd a területét talpraállítva másnak adnám...
Hogy ehhez miért nincs bátorsága senkinek! Esküszöm, ha én lennék az EÜ miniszter, csak ezt csinálnám és mennék!
Amikor azt mondtam, hogy a dokik 50%-a nem a klinikumban helyezkedik el, erre céloztam. Nemcsak a kezdők, hanem profi szakemberek is elmennek orvoslátogatónak, tudok anaesthesiologusról, kardiologusról, idegsebészről... A gyógyszergyári studykkal pedig az a bajom, hogy a gyengén fizetett orvosokat könnyebb korrumpálni, mint nyugati kollégáinkat. Sajnos az a helyzet, hogy a kötelező kreditpontokat a fizetésedből nem tudod finanszírozni. Az elmúlt években 2x voltam psychiatriai kongresszuson, egyszer Tihanyban, második alkalommal Miskolcon. Egy-egy buli kb. 30000 forint volt, amit a nettóm alapján nem szívesen tettem volna meg. Mindössze egyszer voltam külföldön, Rhodoszon, 4 napig /beleértve a repülést ki, s haza/, ami 300-400E Ft lett volna, ha az egyik cég nem fizet be. Ez volt az utolsó /majdnem vacsorát írtam/ utam. Nem ez a balyság, hanem az, hogy még a hazai utakat sem tudják, főleg az ifjak fizetni, pedig ők szorulnak elsősorban továbbképzésre.
A paráról nem akarok írni, mert sok a félreértés. Szerintem igencsak túlzók az adatok. Nem is beszélve igen sok disciplináról, ahol nincs. Mit gondolsz mennyi parát kaptam kórboncnokként, szövettanászként, idegszövettanászként, rendőrorvosi boncolásokért? Na, a kijózanitás során egy részeg hentes mondta a gyomormosás után, hogy hoz 30 kiló pacalt. Kértem, hogy inkább 10 kiló borjút, de kijózanodott:-)))
Olyan a szöveg, mintha a jogászokat 1-2 sztárügyvédhez hasonlítanád, pl. ToJo-hoz:-DDD
Az elmúlt hetekben Horváth Zsoltot /városunk fideszes képviselője, volt politikai államtitkár/ hallottam a TV-ben, s egyetértettek, hogy a "para" mostanság nem érdemi jövedelem, s igaza van /leszámítva néhány szakmát/. Láttad a magyar vészhelyzet képeit? Ott láttál olyan sérültet, ki szolvensnek tünt?
Ne röhögtessél már:-)))
Egyik diplomata barátomnak mondtam a zsozsót, mire a délafrikai brit telepeslány megkérdezte, a felesége, hogy ez az órabérem? Jót röhögtünk, majd a haverom elgondolkodott, s mondta, hogy van beoszottja, akinek ennyi. Na, az órabére:-)))
Na, nem rinyaként mondom, mert
1/ részben megszoktam 60 éves koromra.
2/ vállalkozom.
3/ erre a kis időre már:-)))
Meg hátterem is van, a fiaim:-))) Frankón volt olyan, hogy a nagyobbik "felöltöztetett"...
Egy dolgot azonban nem igazán akarsz megemlíteni, kedves pszyho-pata, mégpedig hogy ebben a rongy egészségügyben igen-igen sok embernek rendkívül jól megy.
A környezetemet megkérdeztem az utóbbi időkben kifizetett orvosi pénzekről. Két adat jött, egy darab kisgyerek orrmandula műtétje 15e Ft hálapénzért és egy idős ember prosztataműtétje összesen 50e ft-ért.
Van egy orvos házaspár barátom. Fiatalabbak mint én, de nem sokkal. Sebész az egyik, orvoslátogató a másik. Előbbi napi 15 ezer forintot kap egy-egy műtétért, ebből heti 4-5 van. A gyógyszergyárak rendszeresen konferenciáztatják, dolgozott tanulmányúton Amerikában és Nyugateurópában. Az orvoslátogató cége adta a család egyik autóját, a másikra térítést fizet, tőlük van a laptop és egy mobil. Ő maga rendszeresen "támogat" a cégétől rendelő orvosokat, stb. (A kör bezárul.)
NEM ÍRÍGYLEM TŐLÜK, SŐT ÖRÜLÖK NEKI HOGY ŐK ITTHON BOLDOGULNAK.
Egyetlen egy orvost sem ítélek el a hálapénzért.
OFF
Mi az iparban iszonyú mennyiségű vesztegetést (nevezzük csak nevén) osztunk ki, hogy a "mi" kütyünket vagyék, amely egyébként kiváló, de a konkurencia éppolyan kiváló. Egy-egy üzletet általában az dönt el, ki viszi el jávorszarvas vadászatra a nagyfőnököt. Aki csak a Svédekhez viszi, vesztett, mert mi Új-Zélandba vittük...
ON
Barátom szerint az intézetvezető professzor és a mellette lévő nagyemberek kb. napi 100-200ezer Ft-ot visznek haza.
Mivel vannak nagycsaládos ismerőseim, a szülésre is rákérdeztem: Minden gyerekért fizettek, 5-25e Ft-ot. Más topikban olvasható, hogy 6-3-4-4 gyerekes ismerőseim vannak. Lehet szorozni a kifizetett összegeket, igaz, elosztva.
Rengeteg haszonélvező a többszörösét keresi annak, amit bárhol nyugaton megkereshet, ezek soha nem fognak semmilyen reformot támogatni. Ezen kívül az egészségügy az az ág, ahol 60 éves bebetonozott káderek még igen nagy számban élet és halál urai -- és szoci szavazók, a szoci klientúra megbecsült tagjai.
Nézd meg a francia orvossztrájkot, a brit műtéti várólistákat, a német botrányokat, a norvég orvoshiányt, stb. Aki azt hiszi, hogy itt bárki csodát tehet, az naív vagy hülye.
Aki elhiszi hogy majd a szocik rendbeteszik a dolgokat, az meg marha.