Keresés

Részletes keresés

Tannen Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21195

Értem, köszönöm.

Előzmény: Patreides (21194)
Patreides Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21194

Ha határozott, felelős választ vársz tőlem, akkor csak azt írhatom, hogy: NEM.

Én nyilván ilyesmivel nem próbálkoznék.

Előzmény: Tannen (21193)
Tannen Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21193

Így van, pontosan!

Egy, a házban tulajdonosként lakó magánszemély (nem cég) lenne a közös képviselő.

Akkor szerinted is kifizezethető EFO-val?

Előzmény: Patreides (21188)

Patreides Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21192

Az a probléma, hogy a számvizsgálót, vagy számvizsgáló bizottságot is hosszabb időre választják, nem esetenként egy-egy alkalomra (ha maga a munkavégzés lehet is ilyen jellegű), így ez már itt egy logikai bukfenc, ha egyszerűsített foglalkoztatásnak akarná valaki "eladni".

Előzmény: Patreides (21191)
Patreides Creative Commons License 2026.04.11 0 1 21191

A "lehet" itt egy kérdő "lehet" volt a részemről, nem megengedő... Hogy esetükben tudnám egyáltalán elképzelni.

A választ meghagyom a szakértőknek. :)

Előzmény: Atis57 (21190)
Atis57 Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21190

Szia!

Ezt a Számvizsgáló Bizottsági munkadijat kifejtebéd jobban? Köszi....

Előzmény: Patreides (21189)
Patreides Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21189

De ott is mondjuk egy számvizsgáló bizottság munkája lehet ilyen jellegű, éventer párszor átnézik a könyvelést, számlákat, ilyesmi...

A házban lakó közösképviselő... ő nyilván adózva, bérszámfejtve (adó, szocho bef.) kapja a pénzét.

Előzmény: Patreides (21188)
Patreides Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21188

Sem a társasházkezelő cégek, sem a lakásszövetkezetek nem "egyszerűsített foglalkoztatás" keretében képviselik a társasházat, hanem vállalkozási díjjal, kiszámlázva, szerintem.

Itt a kérdés az volt, hogy valakit, aki elvállalja a közös képviseletet, és megválasztja a ház közgyűlése, lehet-e így foglalkoztatni. Nyilván nem társasházkezelő vállalkozást, és nyilván nem lakásszövetkezetet, hiszen ezek cégként számláznak.

Ezért nem értettem, miért említed ezeket itt.

A kérdés nyilván nem vonatkozhat ezekre.

Vagy ha ezekre vonatkozott, akkor a válasz egy nagy NEM. De szerintem egy külsős, egyéni vállalkozó esetében is. 

Aki esetleg szóba jöhet így, az Pista bácsi a másodikról.

Előzmény: Atis57 (21186)
Tannen Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21187

Kösz, nagyon érdekes infó, amit írtál!!

Közben másfelé is utánanéztem, és mindenhol az volt a válasz, hogy nem lehet EFO-val kifizetni.

A helyzet az, hogy a társasházban lakó tulajdonosról van szó....szóval akkor szerinted mégis lehetne?

Az egyik ismerősöm könyvelő irodájában ezt mondták: "a munka egy folyamatos feladat ellátást igényel, ez nem egy alkalmi jellegű munka"

Ha a házban lakóról van szó, akkor ez mennyiben változtat ezen?

Tudnál erről valami konkrétabb információt küldeni, vagy esetleg linket?

Megköszönném, ha segítenél ebben a kérdésben, akár emailban is.

Előzmény: Maiordomus (21183)
Atis57 Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21186

Szia!

Maiordomus nak válaszolva; nem tulajdonos és nem lakik ott. a "képviselő-Igazgató --akárki".

Előzmény: Patreides (21185)
Patreides Creative Commons License 2026.04.11 0 0 21185

Mind milyenek?

Előzmény: Atis57 (21184)
Atis57 Creative Commons License 2026.04.10 0 0 21184

Szia!

Pedig a "Társasház Kezelőségek" de még a Lakás Szövetkezetek is mind ilyenek.

Előzmény: Maiordomus (21183)
Maiordomus Creative Commons License 2026.04.10 0 0 21183

Ha nem laksz a hézban és nem vagy tulajdonos,akkor nem. 

Előzmény: Tannen (21182)
Tannen Creative Commons License 2026.04.08 0 0 21182

A gyakorló közös képviselőktől kérdezném, hogy a közös képviselői munka, illetve annak kifizetése végezhető-e az Egyszerű Foglalkoztatás (EFO) keretein belül?

Természetesen akkor, ha a tház a jog szerint érvényes módon megválasztotta a közös képviselőt.

Maiordomus Creative Commons License 2026.03.25 0 0 21181

Miért adna? 

Előzmény: pégés (21177)
Patreides Creative Commons License 2026.03.22 0 0 21180

Ez csak az én véleményem volt, nem szentírás. :)

Előzmény: pégés (21179)
pégés Creative Commons License 2026.03.22 0 0 21179

kösz !

Előzmény: Patreides (21178)
Patreides Creative Commons License 2026.03.22 0 0 21178

Az AI szerint:

"...a társasházi közgyűlésen felvett jelenléti ív a jegyzőkönyv elválaszthatatlan részét képezi, és mint ilyennek, a betekintés (és a másolatkérés) során a tulajdonosok számára hozzáférhetőnek kell lennie. Miért fontos a jelenléti ív a betekintéskor?

Határozatképesség igazolása: A jelenléti ív tanúsítja, hogy a közgyűlés határozatképes volt-e, azaz a tulajdonostársak a tulajdoni hányad vagy a szavazatok megfelelő arányában jelen voltak-e. Szavazatok ellenőrzése: A jegyzőkönyvben rögzített határozatok érvényességének vizsgálatához elengedhetetlen az aláírt jelenléti ív, amely igazolja, ki vett részt a döntéshozatalban. Betekintési jog: A társasház tulajdonosainak joguk van a közgyűlési anyagokba, így a jegyzőkönyvbe és annak mellékleteibe (jelenléti ív, meghatalmazások) betekinteni, illetve azokról másolatot kérni."

.

Persze, az AI időnként téved.

Viszont... a Törvény 2003-as verziója még ezt mondta:

.

"39. § (1) A közgyűlésről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelynek tartalmaznia kell különösen:

a) a közgyűlést levezető elnök, a jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv hitelesítésére megválasztott két tulajdonostárs nevét;

b) azt, hogy a megjelent tulajdonostársak nevét, tulajdoni hányadát, továbbá a távol lévő tulajdonostárs által meghatalmazott személy nevét a jegyzőkönyvhöz mellékelt jelenléti ív tartalmazza;

c) a közgyűlés határozatképességének megállapítását;

d) a tárgyalt napirendek összefoglalását;

e) a közgyűlés által meghozott határozatokat szó szerint és a szavazás eredményére vonatkozó adatokat.

(2) A jegyzőkönyvet a közgyűlés levezető elnöke és a jegyzőkönyvvezető írja alá, és azt a közgyűlésen erre megválasztott két tulajdonostárs hitelesíti.

(3) A jegyzőkönyvbe bármely tulajdonostárs betekinthet, és arról – a másolási költség megfizetésével – másolatot kérhet."

.

Ez a 2009-esben így változott:

"16. § A Tt. 39. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

39. § (1) A közgyűlésről jegyzőkönyvet kell felvenni, amelynek tartalmaznia kell különösen:

a) a közgyűlést levezető elnök, a jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv hitelesítésére megválasztott két tulajdonostárs nevét;

b) a jelenléti ív alapján a megjelent tulajdonostársak nevét és tulajdoni hányadát, illetőleg a tulajdonostárs által meghatalmazott személy nevét;

c) a közgyűlés határozatképességének megállapítását;

d) a tárgyalt napirendek összefoglalását;

e) a közgyűlés által meghozott határozatokat szó szerint és a szavazás eredményére vonatkozó adatokat.

(2) A jegyzőkönyvet a közgyűlés levezető elnöke és a jegyzőkönyvvezető írja alá, és azt a közgyűlésen erre megválasztott két tulajdonostárs hitelesíti.

(3) A jegyzőkönyvbe bármely tulajdonostárs betekinthet, és arról – a másolási költség megfizetésével – másolatot kérhet."

.

Tehát a Jegyzőkönyv része lett a megjelent tulajdonostársak neve és tulajdoni hányada a Jelenléti ív alapján.

.

Ez szerintem egyértelműen azt jelenti, hogy magát a Jelenléti ívet nem kaphatja meg a tulajdonostárs (de abba kérésre nyilván betekinthet), viszont a megkapott Jegyzőkönyvben a közgyűlésen megjelentek neveinek és a tulajdoni hányadoknak szerepelnie kell.

Szerintem.

Előzmény: pégés (21177)
pégés Creative Commons License 2026.03.21 0 0 21177

Sziasztok !

régebben már előfordultam itt

amikor a kgy után közös képviselőnk kiosztja a jkvet, a GDPR-re hivatkozva nem ad mellé jelenléti ívet

Szerintetek ?

Maiordomus Creative Commons License 2026.03.19 0 1 21176

A vevő ügyvédje szokta kérni.

Előzmény: lildiko (21174)
Maiordomus Creative Commons License 2026.03.19 0 0 21175

Nem.A közös képviselő írja alá 3.félként.

Előzmény: oksor (21173)
lildiko Creative Commons License 2026.03.16 0 0 21174

Közben rájöttem, hogy azért van szükség az alapító okiratra, hogy kiderüljön, van-e elővásárlási joga a többi albetétesnek. Nálunk szerencsére néhány éve módosítottuk, hogy ne legyen.

Előzmény: Patreides (21171)
oksor Creative Commons License 2026.03.15 0 0 21173

Sziasztok!

Lakásban mellékvízmérő kialakításához a vízművek oldala alapján: "Szerződéskötési szándékáról köteles tájékoztatnia a bekötési vízmérő díjfizetőjét (többnyire a közös képviselő). A hozzájárulásáról az igénybejelentő nyomtatványon szükséges nyilatkoznia."

Ez tehát a vízművek oldaláról a követelmény.

De vajon a társasház részéről is szükséges hozzájáruló közgyűlési határozat a mellékvízmérő kialakításához?

Atis57 Creative Commons License 2026.02.24 0 0 21172

Szia!

Korrekt-nem ?

VAn olyan  ingatlanos cég ,amelyik kérné (ha meglenne 20-50 év múlva ? )

Ugyanekkor ügyvéd szerint meg nem adható ki, külső félnek, ill ez már elavult.

A legjobb menjen, a közös képviselőhöz beszélgetni........Már ahol van lehetőség.

Mert van akiket elhajtok .........

Előzmény: Patreides (21171)
Patreides Creative Commons License 2026.02.23 0 0 21171

"Igaz, hogy szükség van a társasház alapító okíiratára és az SzMSz-re az adásvételhez?"

.

A fenti kérdést így, pontosan ebben a formában feltettem a guglinak.

Részletes választ produkált ("AI-alapú áttekintés" cimkével).

Már csak az a kérdés, korrektet, vagy nem. :)

Előzmény: lildiko (21170)
lildiko Creative Commons License 2026.02.23 0 0 21170

Kár, hogy itt nem lehet törölni a saját beírást sem. A kérdésem okafogyottá vált.  A saját közös képviselőmtől megkaptam a választ.

Előzmény: lildiko (21169)
lildiko Creative Commons License 2026.02.22 0 0 21169

Félig OFFtopik kérdésem van a kedves topiktársakhoz.
Lakás eladás, ill. vétel előtt állok. Igaz, hogy szükség van a társasház alapító okíiratára és az SzMSz-re az adásvételhez?  Ha igen, a teljes okiratra, vagy csak arra a részére, hogy van-e elővásárlási joguk az ottlakóknak? Az SzMSz-re gondolom azért tartana igényt a vevő, mert kíváncsi a jogokra és kötelességekre. De lehet, hogy ezt is rosszul tudom.
Válaszaitokat köszönöm.

Zárlámpa Creative Commons License 2026.02.08 0 0 21168

Köszönöm, így már minden világos.

Előzmény: Maiordomus (21167)
Maiordomus Creative Commons License 2026.02.07 0 0 21167

Ne keverjük. A Számvizsgáló Bizottságot a közgyűlés választja meg,az rendben van. 

Dokumentációja a közgyűlési jegyzőkönyv,ami ezt rögzítí továbbá itt nyilatkozik arról hogy a tisztséget elfogadja. - jkv !- .

Elvégzi az ellemőrzést,a közgyűlésen jelentést tesz a vixsgálat eredményéről. Ha minden rendben,a közgyűlés elfogadja az éves elszámolást, és megadja a felmentvényt a közös képviselőnek.

Zárlámpa Creative Commons License 2026.02.06 0 0 21166

Üdvözletem!

Hamarosan esedékes lesz a társasház éves pénzügyi felülvizsgálata. A közgyűlés felkért egy lakótársat, hogy lássa el a számvizsgáló bizottsági feladatot, s ő el is fogadta ezt. A közös képviselő készített is egy nyilatkozatot ehhez, amit a kedves lakótársunk alá is írt. Csak megerősítés képp ez így megfelelő? A következő kérdés pedig arra vonatkozik, hogy - amennyiben mindent rendben talál a felülvizsgálat során - az ún. "felmentést" (Ailghanem ezt is írásban kell megtenni.) milyen szövegezéssel kell/lehet megtenni? Köszönöm szépen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!