Keresés

Részletes keresés

domemama Creative Commons License 2002.02.07 0 0 31
(nem vitatkozásiból, hanem saját bőrileg)
A 200-as példa tök jó, nálam is annyi van.
Az én szívfájdalmam számokban: havonta
Bevétel
200 000 számlára
Kötelező (és ez fáj) kiadás:
én, mint saját munkáltató, ócska kis minimálbér után, ami természetesen minimál nyugdijra jogosít majd,
21 250 Ft
én, mint munkavállaló (ld.mint fent)
12 250 Ft
könyvelő (ami ugye nem volna, ha alkalmazott lennék)
12 000 Ft ez idáig, ha jól számoltam 45 500 Ft
Marad 154 500 Ft
Ebből hivatalosan lejön a fizum, némi gk.költség telefonszámla, egy-két hivatalosan megvásárolható dolog még mindig ott van 70 ezer
Annak az tányája 14000, osztalékadója 10 000(+ezután tb, azt nem tudom mennyi), iparűzési adója nálam 5 000 (kevés alvállalkozói)

Tehát tulajdonképpen a nagyon jól hangzó 200eFt-os jövedelmemből a klasszikus értelemben vett fizum 120eFt és minimál nyugdijam lesz. (majd' harminc éve dolgozom).

A hivatalos benzint és telefont is én fizetem, és állandóan ügyeskednem kell, hogy csökkentsem az adómat, ügyeskednem kell, hogy legyenek +rendeléseim, félre kell tennem mert döglik, avul a számítógépem, az autóm, a szerszámaim, stb.
De igazán nem sírásiból mondom, csak ez sem fenékig tejfel, azt hiszem, irigyelni egyáltalán nem kell, de kipróbálni is csak erős idegzetűeknek - no meg kényszervállalkozóknak ajánlom!

Előzmény: PAPEN (29)
global91 Creative Commons License 2002.02.07 0 0 30
Óriási tévedés , abból kiindulni, hogy minden vállalkozó csal! Ugyanígy kiindulhatnánk abból, hogy minden állami alkalmazott sikkaszt 100 milliókat. Óriási különbség, hogy amíg az állami alkalmazottaknál az állam egyik zsebéből a másikba tesz pénzt, addig a vállalkozóknál ez egyirányú, csak elvesz tőlük!
PAPEN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 29
Bátorkodom a 20. hozzászólásomat ajánlani. Azok mennek.
Valami miniszteri iránymutatásban olvastam (hogy hol, ne kérdezzétek), hogy a bevétel 70%-át le lehet költségelni anélkül, hogy az adóhatóság morcos lenne. Szóval 200 000-ból lehet 140-et csinálni, abból marad 60, ez után lehet adózni, abból is marad mondjuk 25. Vállalkozni tehát így megéri, de arra is kell gondolni, hogy leszel nyugdíjas, érdemes tehát magasabb összeget fizetni a pénztárnak.
Előzmény: domemama (28)
domemama Creative Commons License 2002.02.07 0 0 28
>Ha vállakozó vagy, akkor 200.000 forint bevételből (kicsi!!!) ügyeskedéssel 140.000-t tudsz magadra költeni. Ha nagyon ügyeskedsz, felmehet 160.000-re is.~
Tippek? Akár emilben is! Állati ügyetlen vagyok! (Tudom, az én bajom.)
Előzmény: nemmindegy (25)
Devil Inside Creative Commons License 2002.02.06 0 0 27
Ha többet tudsz keresni alkalmazottként mint vállalkozóként, akkor nem éri meg vállalkozni.

Az szja-t meg ne add hozzá az 50e forinthoz, mert az lefele jön belöle.

global91 Creative Commons License 2002.02.06 0 0 26
Igaz én már bedobtam a törülközőt, most azt kérdezgetik, hogy miért nem pályáztam Széchenyi Tervre, vagy minimálbér kiegészítőre.
Tudjátok miért nem ? Mert a befizetendő járulékokból meg tudom venni az élelmiszert a gyerekeknek! Aztán keresek valami munkát valami állami cégnél. Vissza a szocializmusba! Vállalkozás kampec!
nemmindegy Creative Commons License 2002.02.06 0 0 25
Nem kell már megint riogatni meg sírdogálni.
A tények:
Ha vállakozó vagy, akkor 200.000 forint bevételből (kicsi!!!) ügyeskedéssel 140.000-t tudsz magadra költeni. Ha nagyon ügyeskedsz, felmehet 160.000-re is.
Ha alkalmazott vagy, 200.000 forint bértömegből az összes elvonás után 80.000 nettot kapsz kézbe. Oszd be.
No, vállalkozók, lehet sírni. (Én is vállalkozó vagyok, és ESZEM ÁGÁBAN SINCS "visszamenni" alkalmazottnak. De én nem sírok a sok adó miatt!!)
Előzmény: Titkos Tibor (24)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 24
Te ezt nem értheted, kicsi vagy még:)
Előzmény: Törölt nick (21)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 23
Persze azt én is tudom, hogy a munkáltatónak többe kerülne - hát nem is véletlenül csinálják így:(

Előzmény: PAPEN (20)
McAtti Creative Commons License 2002.02.06 0 0 22
Igen, ezt itt elfelejtik.
Annak idején a főnököm így állt a dolgozókhoz: Hölgyem/Uram, önre van 100e forintunk. Vagy ad róla számlát, vagy alkalmazottként kap kb. 70e bruttót.
Fordítva ez történt a bérek bruttósítánál, mikor bevezették az szja-t. Mindenki annyival több pénzt kapott, hogy a nettója maradjon. (És az egészségügyet ezzel vágták haza, mert azokat a pótlékokat, amik egy nővér fizetésének meghatározó részei voltak, NEM bruttósították föl.)
Az adóalap csökkentésére sok normális dolog is van.

Attila

Előzmény: PAPEN (20)
PAPEN Creative Commons License 2002.02.06 0 0 20
Ez azért bonyolultabbb:
Ha neked pl. 100 000 bruttód van a munkahelyeden, akkor jó tudni, hogy arra a vállalat még 29% (18+11) TB-t, 4500 Ft EHO-t, 3% munkaadóit fizet. Ez a teljes bérköltség. Ha kikényszerítenek vállalkozóba, akkor az lenne az igazságos, hogy ezt a bruttó béredre rátegyék. Mondjuk ez a 100 000-t alapul véve 136 500 Ft. Ha nem ezt teszi, akkor tényleg szívás van, de ez a vállalat bűne, mert ő akar nyerni rajtad.

Da ha már kénytelen vagy vállalkozni, akkor léteznek technikák, hogyan lehet az adó alapot csökkenteni. Van ugye a számla, de ez men olyan jó. Van az adásvételi szerződés, ez jobb, ezt lehet szép csendben, van az utiköltség. Ekkor érdemes olyan szerződést kötni, hogy a munkakörödben - legalább papíron - benne legyen, hogy utazol.

Előzmény: Titkos Tibor (11)
Mélerdémon Creative Commons License 2002.02.06 0 0 19
Na aze' nehogy azt higyjuk, hogyha a maszop-szadesz paros gyoz, akkor csokken az ado merteke. Ugyanilyen szinten hagyjak (ha mas kepes volt megszivatni sajat magat, akkor annak gyumolcset inkabb elvezni illik. ;) ), csak a befolyo osszegbol esetleg jobban safarkodnak. (illetve tobbet hagynak a kasszaban, ertsd: "szebben" lopnak)
NagyFehérFőnök Creative Commons License 2002.02.06 0 0 18
L: 17
Előzmény: Titkos Tibor (14)
NagyFehérFőnök Creative Commons License 2002.02.06 0 0 17
Üsse kô. Elhiszem.
Előzmény: RAMBO (13)
domemama Creative Commons License 2002.02.06 0 0 16
Nem, nem!
Hiszen a tányát (társasági nyereségadót), az iparuzési adót még meg sem említette. És ezeket minden olyan "nyereség" után meg kell fizetni, amit nem tud költségszámlával vagy hivatalos költséggel lefedni. Majd év végén a tánya össz befizetése után még osztalékadót is kivetnek, a fent említett nyereségre.
Mégmindig úgy gondolod, hogy ez egy szuper konstrukció?
Előzmény: armagnac (8)
global91 Creative Commons License 2002.02.06 0 0 15
Kérdezd meg Orbán Viktort! Ezzel akar szavazatokat szerezni. Én már időben léptem és feloszlattam a vállalkozásomat. Micsoda meglepetés! A munkanélküli hivatal nem fizet járulékot annak aki BT alkalmazottja és beltag egyidejüleg. Vagyis erre fölösleges volt a hozzájárulást fizetni, feltehetően benyeli a kampány. Sokba kerül a sok egyoldalas hirdetés !
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 14
Nade:)

Hidd el, egy öttagú család megélhetéséhez szükséges alapvető dolgokon kívül nem költök semmire, költségszámla meg akkor van, ha költesz.

Előzmény: NagyFehérFőnök (12)
RAMBO Creative Commons License 2002.02.06 0 0 13
Ha komolyan veszed, akkor nem egyszerű.
De lehet megélhetési bűnözni is, fal számlákkal.
De ezt nem mindenki csinálja. Mi se.
Előzmény: NagyFehérFőnök (12)
NagyFehérFőnök Creative Commons License 2002.02.06 0 0 12
"én sosem tudtam ügyeskedni ezekkel a költségszámlákkal, jó ha 10%-ot lefedtem. "

Nane.

Előzmény: Titkos Tibor (11)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 11
Szerintem meg arra gondolt, hogy én szeméyl szerint kevesebb adót fizetek az államnak, amiben amúgy igaza van, csak én nem választhatok, sajnos. Inább fizetnék 200 bruttóból 110 adót (és várnám a magas nyugdíjat), mint 100-ból negyvenet (és akkor a nyugdíj ugye...)

Egy cég a mai munkaerő-piaci heylzetben könnyen diktál, aszondja adok százat, de adj számlát, aztán okoskodj, ahogy tudsz. Viszont nincs szabi, 13. havi, ruhapénz, emelt nyugdíjjárulék, stb, úgyhogy ezeket, meg a nyereségadót visszaosztva az a százas inkább ötven.

Visszatérve arra, amit mondtál, én sosem tudtam ügyeskedni ezekkel a költségszámlákkal, jó ha 10%-ot lefedtem. A pelenkát meg a lakbért nem lehet elszámolni:)

Előzmény: McAtti (10)
McAtti Creative Commons License 2002.02.06 0 0 10
Azt hiszem úgy érti, hogy egy alkalmazott ha vesz egy tollat, füzetet, gumikesztyűt azt az adózott jövedelméből teszi, még ha a munkájához is kell. (Persze egy normális munkáltató sok mindent biztosít az alkalmazottnak, de pl. egy szerelő szeret saját szerszámaival dolgozni.)
A vállalkozó viszont a munkájához szükséges dolgokat költségként leírhatja.

Attila

Előzmény: Titkos Tibor (9)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 9
Ezt hogy érted?

Előzmény: armagnac (8)
armagnac Creative Commons License 2002.02.06 0 0 8
Akkor is jóval alacsonyabb az adószinted.
Előzmény: Titkos Tibor (7)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 7
Kb annyi lehet, bár szerintem 85 bruttó az max 45 nettó

De te a munkavállalói oldalról bezsélsz, ugye? Én esetem más, magam munkáltatója vagyok.

Előzmény: armagnac (6)
armagnac Creative Commons License 2002.02.06 0 0 6
Én kiegyeznék havi 35-ben:DDDDDDD
Emberek, ki tudja kiszámolni, mekkora nettónak magasabb 35-tel a bruttója? 50 körül?
Előzmény: Titkos Tibor (2)
Vámpír Creative Commons License 2002.02.06 0 0 5
Na, ezt nem tudtam volna szebben megfogalmazni! :)
A nyugdíjasok folyamatosan sírnak hogy kevés a nyugdíj, rossz az egészségügyi ellátás, az oktatás színvonala, szarok az utak - de amikor adót és járulékot kell fizetni, akkor siránkozunk... Valóban az lenne az ideális, ha minden ingyen volna, de az már a kommunizmus...
:D
Előzmény: McAtti (3)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 4
Én kéremszépen nem is szólnék az ellen, hogy adózni meg tébézni kell. De ez így olyan bokroscsomagos...na...kihúzza a pénzt a zsebemből, durván.

Akkor most mi van?

Előzmény: McAtti (3)
McAtti Creative Commons License 2002.02.06 0 0 3
Ha megnyugtat, én kb. 20%-al többet fizetek, és nem örülök neki. Sajnos jobb rendszert nem találtak ki, minthogy adót fizessen az ember.
(Ha valaki beteg, az baja, hogy nem kap jó ellátást, meg drága gyógyszer, ha egészséges, akkor hogy sok a TB. Ha dolgozik, akkor sok a nyugdíjárulék, ha nyugdíjas, akkor kevés a nyugdíj. Minden nem megy egyszerre.)

Attila

Előzmény: Titkos Tibor (2)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.02.06 0 0 2
szja 9000
eü hj 5000
eg.bizt alap 8000
nyugd.bizt. alap 10000
nyugdíjpénzt 3000

Szum: 35000

nem minden provokáció, nehéz elhinni?

Előzmény: Vámpír (0)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.06 0 0 1
hat a Boldog Veg (c) Kft-vel dolgozik!
Előzmény: Titkos Tibor (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!