Keresés

Részletes keresés

Entwined Creative Commons License 2005.06.18 0 0 39
na ehhez mit szóltok?

!!!!!!!!!!!
http://www.kepfeltoltes.hu/050618/eu.jpg

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.14 0 0 38
románokat, bolgárokat, stb bevenni?naneee, a Balkán felé nem szabad tendálni.Különben is , Közép-európához annyi közük, hogy a mi(magyarok, németek) érdekszféránkba tartoznak.
blackhole Creative Commons License 2002.10.21 0 0 37
Az azért kicsi lenne.
Előzmény: kiski (36)
kiski Creative Commons License 2002.10.21 0 0 36
93-ban vetettem fel egy fórumon, hogy próbáljunk meg létrehozni egy horvát-magyar-szlovák-lengyel államszövetséget.

Utána kérdezzük meg a tőlünk erősen fanyalgó EU-tól, hogy akar-e valamit eladni az oroszoknak.

blackhole Creative Commons License 2002.10.21 0 0 35
Minden bizonnyal szét fogjátok bombázni, de azért egy próbát megér...
AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.08 0 0 34
A török-kurd kérdés azért picit komolyabb, mint az itteni romák esete, de ez itt végül is nem téma.
Lassan viszont mindenképpen javasolt a CEU nemzetek legalábbis kultúrális integrációjáról gondoskodni... a többi majd jön magától. A közös történelem talán hordoz némi tanulságot.
Előzmény: Laci1 (33)
Laci1 Creative Commons License 2002.02.08 0 0 33
Hát igen, jó volna már végre felfognunk, hogy a Nyugat le se sz*r bennünket, és nekünk kell megoldani a problémáinkat. Én teljes mértékbentámogatnék egy ilyen elképzelést, talán jövője is volna. Ha már az unióba úgysem kerülhetünk be, akkor legalább fogjunk össze.
Ott van pl. Törökország, már vagy 30 éve húzzák a mézesmadzagot nekik. Járt valaki ott mostanság? Az utóbbi 10 évben mintha kicserélték volna. Persze újabb és újabb kifogások vég nélkül vannak. Most éppen a kurdok. Hát kábé annyira üldözik a kurdokat, mint mi a zámolyiakat, tehát az újabb kifogás már nálunk is készül.
Először csak valami lazább együttműködés, politika-összehangolás, gazdasági kapcsolatok erősítése kellene. Aztán akár a teljes egyesülés is. Én az említetteken kívül belevenném hosszabb távon Romániát, Jugót meg Bulgáriát is. Ellenben a Baltikumot meg Ukrajnát inkább nem kéne bolygatni, mert még magunkra haragítanánk a macit, de azért Kárpátaljáról lehetne tárgyalni. Észak helyett én inkább délnek orientálódnék, Macedónia, vagy akár Görögországig. Egy ilyen Balti tengertől az Égei tengerig gazdasági (vagy a későbbiekben akár politikai) unió szerintem életképes lenne.
Bár gazdaságilag nem állunk valami fényesen, de be kell látnunk, hogy Nyugatról sem fogunk kapni semmit sem (ja de: munkát. Dolgozhatunk majd a külföldi tulajdonosok gyáraiban kétkezi melósként diplomával, feltéve ha perfekt tudunk németül/franciául stb). Ha nem folyton másokat akarunk utolérni, majmolni, hanem önnmagunkat akarjuk megvalósítani, szerintem ez az itt élő népeknek egy olyan motiváció lenne, ami a gazdasági nehézségek leküzdésében fontos erőforrás. Persze ehhez évszázados előítéleteket is le kellene küzdeni. Most még eléggé utópisztikusnak tűnik hogy románok, magyarok, szerbek, horvátok egy egységes Közép Európa építésén munkálkodjanak. De szeretnék hinni benne, hogy ez megvalósítható, mert ezeknek a népeknek egyszerűen nincs más lehetőségük.
Főváros? Hát a súlypont az tényleg valahová visegrád környékére esne. Javasolnám inkább Nándorfehérvárt. Már volt egyszer egy nagyobb szövetségi állam fővárosa, ennek megfelelő épületekkel, ami egy ilyen "kis" Jugoszláviának úgyis túlméretes. Földrajzilag is jó helyen van, egyszerű közlekedés (mind légi, vasúti, közuti, vízi szempontból), talán szimbólumértékű lehet hogy a térségünket meghatározó 3 nagy kultúra (nyugati kereszténység, orthodoxia, iszlám) csomópontjában van. És végül talán az egyetlen K.Európai főváros, ami földrajzi adottságaival versenyképes Budapesttel (talán azért ez is szempont).
Ha a méretek nem fontosak, akkor viszont Dubrovnik. Érvek u.a. csak még nem volt szövetségi főváros.
ZR Creative Commons License 2002.02.07 0 0 32
Ez az erdélyi románok érdeke is, csak egy magyartól elég nehezen fogadják el a magyarázatot...
Előzmény: AMI SZÁMTALAN (31)
AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 31
Az másodlagos, hogy Mohoz tartozik -e, vagy sem. Romániához ne tartozzon!
Előzmény: ZR (30)
ZR Creative Commons License 2002.02.07 0 0 30
A napokban láttam az Eu régiós felosztását...nem meglepő módon, a történelmi tartományok határait követi a felosztás, felsejlik a hajdanvolt Aragónia, Navarra, Burgundia...

Ezen megfontolás alapján számomra nonszensz, hogy Erdély bármilyen módon csatolódjon Mo-hoz...önálló jellege történelmileg alá van támasztva...és nem csak úgy...

Előzmény: AMI SZÁMTALAN (29)
AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 29
Itt a pont... egyébként szerintem az EU is erre fog rámenni-már a bentiek is unják, hogy egy irdatlan bürokrácia dönt mindenről, semmibe semmi beleszólásuk sincs. De hát ha mindenhol szakértők lennénk pozícióban, vége lenne a világnak:)
Előzmény: ZR (28)
ZR Creative Commons License 2002.02.07 0 0 28
Ma a szokottnál is demokrataellenesebb vagyok...már amit itt nálunk annak neveznek...

Az agymosott polgár nem tehet semmiről, ő a saját jobbulására akar szavazni, de egy hibás rendszerben valahogy félresiklatják ezt a szándékát...két szavazás között inkább a munkára figyel, míg a hivatásos politikai elit azt hiszi, arra választották, hogy döntsön a polgár helyett...hát nem!

Egy Közép-EU gondolatában az a hátsó szándék is megbújik számomra, hogy teljes mértékben sikerüljön eljelentékteleníteni a dilettáns politikai vezetést (jobbot-balt egyaránt), átadva a döntést a területi, szakmai csoportoknak...innentől azonban kezdek a föderáció, perszonálúnió felé hajlani...

Előzmény: AMI SZÁMTALAN (27)
AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 27
vagy=van bocsi:)
Hát, ilyen a 'plurális demokrácia'
Előzmény: ZR (26)
ZR Creative Commons License 2002.02.07 0 0 26
Amennyiben bármelyik pártnak a tagja vagy, azonnal csoportérdekeket szolgálsz, azaz az egység ellen vagy...ha tagság nélkül támogatsz egy pártot, akkor gyáva vagy, mert nem mered felvállalni, hogy egy csoport érdekében lépsz fel, a többi csoporttal szemben...mindkét esetben hazaáruló vagy...de az előbbi esetben legalább van gerinced vállalni azt, hogy hova tartozol...

Az egység nem lehet származási alapú, hanem csak területi...és ilyen alapon lehet felosztani...jelenleg az ország pártokra oszlik, nem pedig a logika álltal diktált régiókra...aki a listás és nem a területi jellegű képviseletet támogatja az hazaáruló...

Aki pártokat támogat, az hazaáruló...

Előzmény: AMI SZÁMTALAN (25)
AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.07 0 0 25
Igen, az egység ellen vagy az agymosott, idióta, tévéfüggő alulképzett proletár.
CENZUST A VÁLASZTÓJOGBA!
Előzmény: ZR (24)
ZR Creative Commons License 2002.02.07 0 0 24
Fel kell adni a nagymagyar álmokat...de elnézve a mai politikai morált, nem az egységre törekvés jellemzi a magyart...
Előzmény: Devil Inside (23)
Devil Inside Creative Commons License 2002.02.07 0 0 23
Kicsit felhozom, hátha érdekel még valakit a két napja tartó hazaárulózás közepette ez a higgadtabb és teoretikusabb téma.
Personal_Jesus Creative Commons License 2002.02.06 0 0 22
A legnagyobb akadálya ennek az egésznek, hogy NY-Európának mindig is érdeke lesz ezt a térséget megosztani. A hazai ellenzék állapotjából pedig arra lehet következtetni, hogy ehhez mindig is fog partnereket találni ezekben az országokban...
Előzmény: ZR (21)
ZR Creative Commons License 2002.02.06 0 0 21
Sajnálom, hogy nem a visegrádi szerződés szellemében lépett tovább a külpolitikánk...
Az osztrákok bevétele egy ilyen únióba azért lenne jó, mert hídfőállást teremtene számunkra...ha néhány nyugati országnak tervszerű befolyást engednének a közép-európai únió ügyeibe, gyakorlatilag alá lehetne ásni az Eu egységét...
Azt meg kár lenne bevárni, hogy az orosz befolyás ismét elérje a térséget...
Devil Inside Creative Commons License 2002.02.05 0 0 20
Azóta változott kicsit a gazdasági struktúra:
- egyrészt nem tisztán a nyersanyag számít- már nem a föld- és bányatulajdonosok az igazi nagytökések-, sokkal fontosabb a hozzáadott érték, tudásban pedig nem vagyunk lemaradva a nyugatiaktól, bár még tökehiány az van;
- vannak olyan "iparágak", amelyek nem léteztek és azt hiszem elég jól áll az egész térség belöle, pl. a turizmus.

Különben a Monarchia végére beértük a fejlettebb államokat, ezért is kellett szétrobbantani. (Pl. Milánóban jártam a Technikai Múzeumban, nem tudom sejted-e hol gyártották az Olaszországban elsöként üzembe állított villanymozdonyt valamikor 1900 környékén. Némi büszkeséget ébresztett bennem a Ganz név. :-))

Előzmény: theow (18)
AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.05 0 0 19
Tetszene, mert itt élek:)
Előzmény: theow (18)
theow Creative Commons License 2002.02.05 0 0 18
Jó az ötlet...de van egy kis történelmi bibi:
Már a középkorban kialakult egy gazd.-i megoszlás a mi szép nagy Európánkban:
1. Nyugat: fejlett ipar=>gazdag és kizsákmányoló szerep
2. Kelet: fejletlen mezőgazdaság, a nyersanyag forrása a Nyugat számára.

Mivel mi pont a 2.pontban említett területeket képzeljük el egy unió formájában, félek nehogy előjöjjön egy újabb ilyesfajta, modern gazd. megoszlás és a drága Nyugat-Európa (EU) fölé kerekedjen a mi kis CEU-nak.

Mi lenne ha a központ pl. Sopron lenne?

Devil Inside Creative Commons License 2002.02.05 0 0 17
Ausztriát az EU-tagsága miatt nem vettem bele, egyenlöre nem biztos hogy nagyon jól járnának vele meg a németekröl nehezen szakadnak le szerintem.

Föváros:
Magyar város szerintem politikailag nehezen vállalható - kisantant reflex, bár a földrajzi súlypont valahova ide esik, max. Visegrág - szláv nevü város magyar területen, de egy kicsit kicsi.
Ami még eszembe jutott: Pozsony, Kassa, Krakkó, Brno, Maribor, Rijeka - asszem ez tetszene legjobban a politikusoknak. Ezek közül csak Pozsony föváros most is, de a történelmi múltja és a szlovákok kisebbrendüségi érzésének leküzdése miatt nem lenne rossz.

Az együttmüködést meg kezdhetnénk az MLSZ által már pedzegetett közös labdarugó bajnoksággal, ez egybe esne pártunk és kormányunk - nomeg az én elképzeléseimmel. :-))

AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.05 0 0 15
Nekem is ez volt a második gondolatom. Ha rendeződik a szlovákiai magyarok helyzete, nem lesz ellenvetésem:)
Előzmény: Personal_Jesus (14)
Personal_Jesus Creative Commons License 2002.02.05 0 0 14
szerintem legyen Pozsony. mindenkinek elfogadható
Előzmény: AMI SZÁMTALAN (13)
AMI SZÁMTALAN Creative Commons License 2002.02.05 0 0 13
Bécs
Előzmény: Personal_Jesus (12)
Personal_Jesus Creative Commons License 2002.02.05 0 0 12
ki mit javosalna a ceu fővárosának?
Personal_Jesus Creative Commons License 2002.02.05 0 0 11
igen, teoretikus felvetésnek tartottam eddig én is, de látva a szlovén, cseh és lengyel reakciókat erősen gondolkodóba estem, hiszen most mindenki nagyon durci lett brüsszellel szemben
Előzmény: Victor Pascow (9)
Personal_Jesus Creative Commons License 2002.02.05 0 0 10
egy dologra mindenképpen rá kell világítani az eu-agrártámogatások kapcsán . sokan úgy látják, hogy a 25 százalék is több a semminél, ami elég nagy csúsztatás. ugyanis itt nem a támogatások mértéke a fontos, hanem a versenypozíció. azaz mindaddig nem nyithatjuk meg teljesen piacainkat az unió előtt, amíg az azonos versenyfeltételeket nem tudjuk legalább nagyjából biztosítani gazdáinknak, különben 2 mp alatt elvérzik a mezőgazdaságunk. az azonos versenyfeltételek nagyjából biztosítottak 4-5 közép-európai ország uniója esetén, és elég nagy közös piacot alkotnak ahhoz, hogy se oroszország, se nyugat-európa ne bábként bánjon velük. aztán később bekövetkezhet a teljes unió nyugat-eeuval, de nem kell nagyon sietni.
Előzmény: Tub (8)
Victor Pascow Creative Commons License 2002.02.05 0 0 9
Egy biztos! Egykor a Monarchia gazdaságilag is működött. Biztosan most is jól működne, megszüntetve az osztrák hegemóniát! Én benne lennék egy ilyen egykori monarchiai területeket magában foglaló ceu-ban, amihez minden egyes ország szép sorjában, fejlettsége függvényében csatlakozna.
Kezdetben Ausztria, Mo, Csehország, Szlovénia és Horvátország bevonásával indulhatna!

Ui.: Érdekes gondolatjáték ez a topic, mert a valóságtól teljesen elrugaszkodott! Persze, ki tudhassa ezt mostanság...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!