Keresés

Részletes keresés

rezgaras Creative Commons License 7 órája 0 0 134227

Előzmény: rezgaras (134226)
rezgaras Creative Commons License 7 órája 0 0 134226

Nem fűtésszerelés, hanem hőszigetelés. A két Velux egymás mellett van. A bal oldali egy 25 évvel ezelőtt beszerelt, 2-rétegű üveggel ellátott ablak. A jobb oldali egy tavaly beszerelt, 3-rétegű üveggel, gáztöltéssel rendelkező ablak. Látszik a különbség.

nixon70 Creative Commons License 10 órája 0 0 134225

OK!

Előzmény: blackbile (134224)
blackbile Creative Commons License 10 órája 0 1 134224

A csap hátulján bekereteztem:

Előzmény: nixon70 (134223)
nixon70 Creative Commons License 10 órája 0 0 134223

A hőmennyiségmérő előremenő érzékelője hová van betéve?

Előzmény: blackbile (134222)
blackbile Creative Commons License 11 órája 0 0 134222

Köszi a segítséget!

Kapocska - a fülpiszkáló a kékkel bekeretezettre gondoltam:

Még egy kérdés: kell ez nekem, vagy ledugózható a kék keretnél és a többit balra megszűntetni?

Előzmény: nagykunsági (134220)
Kapocska Creative Commons License 12 órája 0 0 134221

"mi a manó?"

Merülő hüvely hőmérőhöz , ha egyre gondolunk(fogpiszkáló) akkor az 

egy rögzítő csavar ami a beállított könnyebb skálabeosztás leolvasási helyzetét rögzíti.

Előzmény: blackbile (134219)
nagykunsági Creative Commons License 16 órája 0 0 134220

"

balra lent az a vízszintes cső mi a manó?

ez látom a végén:"

Az egy merülőhüvely. Lehet beletenni egy mérőórát. Gondolom a melegvízen van. 

"A másik problémám, hogy könnyezik két tömítésnél, mit lehetne vele tenni,"

Szétszedni újratömíteni, összerakni. 

Előzmény: blackbile (134219)
blackbile Creative Commons License 16 órája 0 0 134219

Tanácsot szeretnék kérni.

Adott egy lakás, amelyben a fürdőben lévő szervizajtó mögött ez van:

balra lent az a vízszintes cső mi a manó?

ez látom a végén:

jól látom, hogy az egy fültisztító pálcika vagy full hülye vagyok? Mire való ez szerintetek?

A másik problémám, hogy könnyezik két tömítésnél, mit lehetne vele tenni, már szilikonos bandázsszalaggal körbetekertem, de így is átjön a víz...?

Kapocska Creative Commons License 1 napja 0 1 134218

Előzmény: Kapocska (134217)
Kapocska Creative Commons License 1 napja 0 0 134217

„egy eltolt csonkozatú hidrováltó van beépítve”

Az is fordítva, így nem a szekunder szivattyúk szívóágához érkezik a kazán vize.

Előzmény: Kapocska (134216)
Kapocska Creative Commons License 1 napja 0 0 134216

„Azaz nem a keverőszelep után hűl le,”

Most,hogy kizártad a pufit.

„hidrováltó tetejéről a forró viz rögtön a keverőszelephez kell menjen.”

„ Vagy tud a hidrováltón belül a hideg vizzel előtte keveredni a kazánból jövő forró viz,”

Tud , az áramlási viszonyoktól függ ,ha a szekunder oldalon a két szivattyú tömegárama

nagyobb mint a kazán sziv. tömegárama,ráadásul egy eltolt csonkozatú hidrováltó van beépítve

134209 hsz képen is látszik még ,ha nem is pontosak az arányok.

Egy szekunder szivattyúval próbáltad?

ESBE szelep pontos típusa?

Mikor, hány óra körül  leszel a rendszer közelében?

Előzmény: blackmaark (134215)
blackmaark Creative Commons License 2 napja 0 0 134215

Köszönöm a vázlatot!

Közben kisérleteztem a rendszerrel: lezártam a puffert (alul és felül is), de érdekes módon szinte még rosszabb lett. Az előremenő sehogy nem akart 30 fok fölé menni. Leszedtem a szigetelést, s a hidrováltó (Vaillant) és a keverőszelep meleg bemenetele közti szakaszt néztem, s már az sem volt forró. Azaz nem a keverőszelep után hűl le, hanem már ott sincsen meg a 45 fok. Itt már végképp elvesztettem a fonalat: azt gondolnám, hogy a hidrováltó tetejéről a forró viz rögtön a keverőszelephez kell menjen. Vagy tud a hidrováltón belül a hideg vizzel előtte keveredni a kazánból jövő forró viz, s igy langyos viz megy már a keverőszelephez? (a keverőszelep egy manuális ESBE szelep).

Előzmény: Kapocska (134214)
Kapocska Creative Commons License 2 napja 0 1 134214

"a képekre nem tettem rá, de a puffer másik oldalán van a hőszivattyú beltéri egysége, csövezéssel"

Sajnos!!!

Kb. így.

Előzmény: blackmaark (134213)
blackmaark Creative Commons License 2 napja 0 0 134213

@Kapocska, nagykunsági, ismét köszönöm a válaszokat:

- igen, én is egy hőfokon használnám inkább hosszú távon a rendszert, s nem tériteném el a padlót a mennyezettől

- puffer csövezés: a képekre nem tettem rá, de a puffer másik oldalán van a hőszivattyú beltéri egysége, csövezéssel a puffer fenti (~35C viz bemenet) és lenti (visszamenővel) részéhez. Azaz total 2x2 cső megy ki/be a pufferből. 

A rövid távú, puffer-lezárást azt a következő 3-4 napra gondoltam megoldásként, amig vissza tudom kapcsolom a hőszivattyút az időjárás melegedésével párhuzamosan. Vagy még ilyen rövid időre sem tegyem ezt meg? (úgy állitottam be, hogy biztos nem fog visszakapcsolni kazánról hőszivattyúra).

@Kapocska, javasolt rajz: már eddig is jó sok idődet tetted bele, igy ha már nem fér bele, az sem gond. Ha mégis, annak természetesen nagyon örülök, mert a leendő átcsövezésben biztos nagyon hasznos lenne.

Előzmény: Kapocska (134209)
gsmotoros Creative Commons License 2 napja 0 0 134212

Jöszi. Szuper választék. Ilyet nem találtam korábban. Árak vannak ..

Kínából a rozadamentes a legjobb (olcsóbb mint bármi itthon) csak nyersacél menetbe nem tenném be. Sárgaréz közdarabbal meg béna.

Előzmény: peterch (134211)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 134211
Előzmény: gsmotoros (134208)
Kapocska Creative Commons License 3 napja 0 0 134210

Ok!

Előzmény: gsmotoros (134208)
Kapocska Creative Commons License 3 napja 0 0 134209

„- rövid távon, "sufni-tuning" módszerrel pedig egyszerűen zárjam ki a csapokkal a puffer-t? (amikor gázüzemre váltok; nagyon ritkán)”

"sufni-tuning" –ot  Te javítanád

Ha nem gázüzemen van akkor sem megy bele kevert meleg víz, mert mindegy, hogy a

hidrováltót mi táplálja meg.

Én csak két csatlakozási pontot látok azon a pufin! (látottak és a mai tudás szerint)

ezért egy „ál” hidrováltónak lehetne használni.

„vagy hagyjam igy, de akkor ha jól értem, fűtési veszteségem van és a rendszer is sokkal lassabban fűt fel.”

A csövezést így hagyni nem érdemes!

Lerajzoltam egy "ál" hidrováltós megoldást a pufferrel ,csak nem mentettem el és eltűnt (és most nincs kedvem újra rajzolni)

A lényege ,hogy a pufit a két hőtermelő táplálná és kétcsöves v. 2T bekötéssel összehozni a fogyasztókkal.

(esetleg holnap lerajzolom)

Előzmény: blackmaark (134199)
gsmotoros Creative Commons License 3 napja 0 0 134208

Köszönöm. Ez megnyugtatóan hangzik. Nem olyan egyszerű nikkelezett sárgaréz merülőhüvelyt találni...

Előzmény: Kapocska (134206)
nagykunsági Creative Commons License 3 napja 0 0 134207

" padló és menyezet fűtésünk van - emiatt jobb talán, ha nem a gázkazánon próbálom én eltalálni a jó előremenő hőmérsékletet, hanem besegit a keverőszelep (?)."

Nem jobb. A gázkazánon sokkal pontosabban be lehet állítani az előremenő vízhőfokot, mint a keverőszelepen. 

Mivel van 2 különböző hőfokú  fűtésed "

padló általában 30–40 °C –os

fal,mennyezet 35–45 °C -os"

Így akár lehet is keverőszelep, de a gázkazán-puffer közé tenni egy keverőszelepet értelmetlen dolog. 

Van egy puffered. Az egy hidrováltó. Gázkazánnal felfűtöd 45 fokra. / Vagy hőszivattyúval/  Akkor ki tudod venni belőle a mennyezet fűtés 45 fokot, és egy keverőszeleppel a padló 40 fokot. 

Bár annyira nem ismerem a mennyezet fűtést, én lehet 1 hőfokon járatnám a kettőt. És akkor nem kell keverőszelep. 

Kapocska Creative Commons License 3 napja 0 0 134206

"beépíteni aztán annyi."

És kész.

Előzmény: gsmotoros (134205)
gsmotoros Creative Commons License 3 napja 0 0 134205

Köazönöm!

Akkor nem érdemes túlgondolni frissen vett sárgaréz esetén a dolgot, beépíteni aztán annyi.

Pilisborosjenőn nincs annyira kiugró csapvíz minőség. Inkább keményebb az átlagnál a víz srb

Előzmény: Kapocska (134203)
Kapocska Creative Commons License 3 napja 0 0 134204

"hanem besegit a keverőszelep (?)."

„De , ha egyáltalán szükség van keverőszelepre (radiátor, padlófűt.......)”

Mivel ekkor még fogalmam sem volt a (csak hogy alacsony hőm. fűtő víz) fűtésrendszered

fogyasztóiról.

„padló és menyezet fűtésünk van”

Így is indokolt lehet a keverőszelep

padló általában 30–40 °C –os

fal,mennyezet 35–45 °C -os

fűtővizet igényel .

A magasabb hőmérsékletű vízre beállított kazán/hősziv. az alacsonyabb körre keverőszelep.

Hosszú, nagy tehetetlenségű rendszereknél a keverőszelep segíthet a rendszer hidraulikus egyensúlyának beállításában és a hőmérséklet pontos szabályozásában.

De ha neked így megfelel akkor maradjon így (nem a hidraulikus rendszer ,mert az kaka).

Kapocska Creative Commons License 3 napja 0 0 134203

A víz kémiai paraméterei jobban befolyásolják mint az oxigén,

(magas klorid- és szulfátkoncentráció, melegvíz ,alacsony pH-érték (savas víz) és alacsony lúgosságú víz segíti elő a cink kiválását

meg a víz fertőtlenítésére használt klórszármazékok)

A víz kémiai paraméterei jobban befolyásolják mint az oxigén,

(magas klorid- és szulfátkoncentráció, melegvíz ,alacsony pH-érték (savas víz) és alacsony lúgosságú víz segíti elő a cink kiválását meg a víz fertőtlenítésére használt klórszármazékok)

A cink veszélyesebb az ólomra

ólom ötvözeteikre (régebbi sárgaréz tartalmazott ólmot) mint az emberre.

Előzmény: gsmotoros (134202)
gsmotoros Creative Commons License 3 napja 0 0 134202

Nem ez lesz az egyetlen sárgaréz komponens, van pár könyök stb 

Szóval ennyi nem oszt nem szoroz talán már bevitel szempontból.

Az sem nikkelezett mind sajnos a szakik áldásos tevékenysége miatt.

A legtöbb sárgaréz szerkezetileg bírja amúgy az ivóvíz nagy oxigéntartalmát nem? Csak a leghitványabb fog hamar tönkremenni nem?

Előzmény: Kapocska (134201)
Kapocska Creative Commons License 3 napja 0 0 134201

A rendszer ahová szántad nem tudom, mennyi sárgarezet tartalmaz

(sárgaréz egy réz-cink ötvözet) ,de biztos van benne cink.

Ha a plusz bevitelt el akarod kerülni, használj nikkelezett sárgaréz merülő hüvelyt.

Előzmény: gsmotoros (134200)
gsmotoros Creative Commons License 3 napja 0 0 134200

Sziasztok!

Sárgaréz merülőhüvelyről lehetetlen megmondani hogy ivóvíz kompatibilis-e nem? Mármint szemre?

Ha bem cinkkiválásmwntes akkor bajok lehetnek ivóvíznél? Vagy ikyen kis felület nem tud lényegében mérhetően szennyezni a kioldódással?

Vagy a gond inkább az hogy idő előtt tönkremegy ha nem megfelelő ötvözet?

blackmaark Creative Commons License 3 napja 0 0 134199

Kedves @nagykunsági és @Kapocska,

köszönöm a tudásotokat és tippeket: talán már én is egy fokkal jobban értem a saját rendszeremet.

Valószinűleg ott lehet az eredendő hiba, hogy elöször (~10 éve) csak gázkazán volt, s a csövezés ezt szolgálta. Nem volt hőszivattyú, s nem volt puffer. Amikor a hőszivattyút és a puffert beépitették, valószinűleg rossz helyre csövezték be a puffer-t a meglévő rendszerbe, ha jól értelek Titeket: igy a kikevert beállitott vizhőfokot tovább hűti a pufferből kijövő áramlás.

@Kapocska (134195): padló és menyezet fűtésünk van - emiatt jobb talán, ha nem a gázkazánon próbálom én eltalálni a jó előremenő hőmérsékletet, hanem besegit a keverőszelep (?).

@nagykunsági (13198): igen, jól látod a rendszert (hőszivattyú fix 35 fok-->puffer-->ház).

- a csövezés furcsaságát szerintem a kiépités sorrendje indokolja: amit feljebb irtam. A hőszivattyút később tették be, s valószinűleg ők bénázták el a csövezést (?).

- kazán: igen, 24kW.

Próbálom leszűrni a tanulságot, megoldást:

- ideálisan, hosszú távon: újracsövezés? (ahogy @nagykunsági irtad)

- rövid távon, "sufni-tuning" módszerrel pedig egyszerűen zárjam ki a csapokkal a puffer-t? (amikor gázüzemre váltok; nagyon ritkán)

- vagy hagyjam igy, de akkor ha jól értem, fűtési veszteségem van és a rendszer is sokkal lassabban fűt fel.

köszönöm,

M

Előzmény: nagykunsági (134198)
nagykunsági Creative Commons License 4 napja 0 0 134198

Igazából nem értem az egésznek a lényegét. 

A hőszivattyúd fűti a puffert, a lakás a pufferből veszi ki ami kell. Gondolom a hőszivattyúd be van állítva egy fix hőfokra. 

A puffer maga egy hidrováltó, arra a hőszivattyútól függetlenül rá lehet kötni a gázkazánt, direktbe, nem értem miért van még 1 hidrováltó és keverőszelep? 

Ha az enyém lenne akkor biztos direktbe lenne rákötve a gázkazán a pufferra. Kondenzációs gázkazánon bármilyen alacsony előremenő hőfokot be lehet állítani. 

A puffered 100 literes, /igazából ez nem is puffer, csak egy nagyobb hidrováltó/ azt a gázkazánnak /feltételezem hogy 24kW-os/  2-3 perc alatt kellene felmelegítenie. 30-ról 40 fokra. 

Előzmény: blackmaark (134191)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!