Keresés

Részletes keresés

nixon70 Creative Commons License 5 perce 0 0 133172
Előzmény: Capt.IQ229 (133168)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 órája 0 0 133171

Ebben az esetben 2,05 vs 0,33 a számítás alapja.

10cm alatt aki fel akar rakni bármit azt bottal kell elkergetni, de ezt már a 3 éves gyerek is tudja 2025-ben.

Nem tudom már kinek miből épült a háza, nem keresem vissza.

Én a léleksorvasztó házgyári panelre gondoltam. Bár ma már azt is urasan társasháznak szokás becézni.

Előzmény: Atis57 (133170)
Atis57 Creative Commons License 9 órája -2 0 133170

Szia!

javitandó;

"Panelfalak -ha jól tudom a b30-as téglával egyenértékűek hőátbocsátási "

mivel '66 ban tervezték --igy a kisméretű tégla  U értéke a mérvadó 0.7x W/m K

Az a 10 cm EPS is a 4..max.6,5cm ? (mivel ilyen nincs )

Az egészből a nemesvakolat U értéke a legjobb.

Capt.IQ229 Creative Commons License 11 órája -1 1 133169

Bocsánat, hibáztam.

NEM hőátbocsátási tényező, hanem U érték.

Capt.IQ229 Creative Commons License 12 órája -2 1 133168

Dehogy megyek én oda.

Dehogy dolgozok én helyetted.

Mondtam, pici logika és néhány nem ellógott fizikaóra elég ehhez.

Segítség:

Panelfalak -ha jól tudom a b30-as téglával egyenértékűek hőátbocsátási tényezőben. Online kalkulátorban panelt nem találtam ezért így.

Tehát:

25cm b30 1,8 W/m2K

Ugyanez 10cm EPS-el felturbózva 0,33 W/m2K

Na innen magadura. ?nm-ed van, ez minek mekkora arányosított felülete.

Ja és ki tudja neked mi éri meg. Pl. 20 éves vagy és még 70évet itt fogsz leélni, vagy 20éve nyugger vagy és utód nélkül a háromlábú kiskutyamentő egyletre hagyod a lakást kb 3 év múlva.

A többi paramétert majd megadod magadnak.

Előzmény: _-Gabor-_ (133167)
_-Gabor-_ Creative Commons License 19 órája 0 0 133167

OK! Köszi!

Capt.IQ229 írd majd meg ott légy szíves, hol éri meg ez a szigetelés, illetve hány százalékos díjcsökkenés esetén éri meg.

Előzmény: Atis57 (133166)
Atis57 Creative Commons License 21 órája 0 1 133166

Szia!

Van Távfűtéses topic ----ott folytassuk ...

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9099019

Előzmény: _-Gabor-_ (133163)
Atis57 Creative Commons License 22 órája -2 0 133165

Szia!

Nálunk 2010 ben volt "felújitás" (szigetelés ,ablak , radiátor csere stb )

A lakok többsége szerint átverés ---mert  többet fizet+ kifizette a 700 000 Ft-t . 

egyedül a fűtési költség csökkent volna , de nem ugy lett .

Lényeges  a matek.

55 lakás=  9 felső határ feletti (ajándékoz a többieknek! ) 22 fűtenek (tehát többet fizetnek mint a szemben lévő hőszigeletlenben !) 20an alig fűtenek (kb annyiért mint előtte fizettek ) és van 3db  aki Nullás (na Nekik tiszta nyereség )

Azt a viz keringtetés a fűtés szerelő urnak irtam. de a lényege >

A hőmennyiségmérő  igy mér     ;     -átfolyó viz m3 Xa delta T vel =GJ

azaz a bejövő hőfok és a kimenő gőfok különbsége.

Mivel a radiátorok átkötőcsövesek   -igy akár elzártad /maxra nyitottad  átfolyik a viz mennyiség.

Ha bejön 40C és kimegy 38C =2C  akkor is van hőfelhasználás!

Ha ezt még a régi 16 óra helyett 24 órában csinálják? Ráadásul ugy hogy 8 órában max fordulattal megy a szivattyu?     Szóval  megnő a bejövő Gj !

Előzmény: _-Gabor-_ (133162)
Capt.IQ229 Creative Commons License 26 órája -3 1 133164

Ezeket a dolgokat a fizika határozza meg. ma már számolható módon.

Laikusoknak fizikából felmentetteknek nemkell foglalkozni ilyenekkel, nikik ott a kemtrél.

Sosem térül meg, persze mert átverik őket, mert nem értenek semmihez.

_-Gabor-_ Creative Commons License 1 napja 0 0 133163

Mindkettő lakás 81-es panel.

_-Gabor-_ Creative Commons License 1 napja 0 0 133162

Köszi! Valami tényleg nem stimmel. Kaptunk számlát, tavaly szigetelt lakásból, itt régebben ablakcsere is volt. Alig van különbség hozzánk képest.

Épületrész fűtési célú hődíja

Március: 5,3482 GJ, 13.882 Ft,   Április: 3,0655 GJ, 7,957 Ft,

5,7883 GJ, 15.024 Ft,              3,2927 GJ, 8,547 Ft

Kész átverés ez a hőszigetelés? Mikor fogja ez behozni az árát? Azzal szédítik az embereket, hogy jelentős megtakarítás érhető el és emelkedik a lakások ára. Egyébként azért nem kell felelősséget vállalni, ha valaki leírja, hogy 25-35% fűtési költség várható, de valójában csak pár százalék lesz. Gondolom nem foghatják arra, hogy azóta egyre hidegebb van, amióta szigetelték a házat. :)

Mi ez az alacsony hőfokú víz keringtetés? Közös képviselő sem értette, hogy ha nem volt áremelés, akkor miért kell többet fizetni, hogy lett a ház GJ felhasználása nagyobb.

Előzmény: Atis57 (133159)
Atis57 Creative Commons License 1 napja -2 0 133161

Szia!

Az  alacsony hőfokú viz keringtetését.

A hőközponti szivattyú  frekiváltóval megy , s a régebbi fűtési idő profilt átirták 24órásra.

Igy elérték  , hogy a 2015 előtti hőmennyiségből számitva  lényegesen több  GJ tudnak eladni.

Másképpen;  X emeletes 55 lakás 2015 ben  690Gj /Év   ma 895Gj/év   Ez a jóval gyengébb tél !

A térségi kazánházak hatásfoka megnött? + a gázmotorokkal való kapcsolt energia ellátás is 

--nem csökkentette !--növelte a költségeket. 

Most már stabilan ráfizetésesek.(lehet kórencsálni , minden honnan )

Pl nagyon érdekes adat ; 2596Ft/GJ  a gázenergiával előállitott hőára--ehhez még az eladott vill. MWh ?

A geotermikus kutból kinyert  hő 3560Ft/GJ.

Szóval mit--honnan nézünk?

Előzmény: nixon70 (133160)
nixon70 Creative Commons License 1 napja 0 0 133160

"De a TÁVHŐ is fejlesztett ......a mi kárunkra ."

Mit?

Előzmény: Atis57 (133159)
Atis57 Creative Commons License 1 napja -2 0 133159

Szia!

Igen ---Ez a házgyári panel rohammunkás szigetelése mellékút  volt.

Nálunk szinte egy lakásáráért csinálták meg . Az a StartUp cég (csak erre alakult+a lenyúlásra)

A legolcsóbb anyagokból --de még azt is ellopva !---Trehány minőségben kivitelezve, (az ablak  kerethez való purhab mindennap elfogyott kb 10 óráig! de 16 ig dolgoztak.

Az ablakok ajtók rosszabbak  mint a lecserélt 30 éves "házgyári"", mert műanyagot cseréltek , műanyagra + A régiben ritkitott gáztoltés volt az üveg között, a mostanit meg a műhelyasztalon rakták össze a két üveget sziloplast szigeteléssel ! Biztos jobb ?

Az egésznek kb 50 év után lenne valami + hozadéka.

De a TÁVHŐ is fejlesztett ......a mi kárunkra .

Előzmény: _-Gabor-_ (133157)
Atis57 Creative Commons License 1 napja -1 0 133158

Szia!

Papiron igérgetve ---bármennyit-!-A valóság erősen eltér ettől.

Ha az egész épületre számolod ; akkor az eredeti  60%-a is lehet. (1300 GJ----780GJ  X emeletes 55 lakásos épület nél )

De kevés lakó tud 20% nyi  számla  csökkenésről beszámolni.(ablak csere nélkül )

S elég jól eltolódnak a belső arányok, s máris  "zavar lessz az erőben "

De most sürgeti őket a határidő  --azaz mindent lehet ! Nem kell ablakot , ajtót, radiátort  , csöveket cserélni----Csak rakassátok fel a költségelszámolót !S jön a Kánaán ?--Vagy nem !

Előzmény: _-Gabor-_ (133156)
_-Gabor-_ Creative Commons License 1 napja 0 0 133157

Arra nem is gondoltam, hogy az üveg annyi, mint a panel. Kíváncsi vagyok így mennyi lehet a hőveszteség régi üveggel. Lehet tényleg csak együtt szigetelés+nyílászáró cserével éri meg. Ha megéri egyáltalán.

Előzmény: _-Gabor-_ (133156)
_-Gabor-_ Creative Commons License 1 napja 0 0 133156

Sziasztok!

10 emeletes panelház szigetelésnél, hány százalék fűtési energiát lehet megtakarítani, ha a nyílászárókat nem cserélik? Olvastam, hogy a hőszigeteléssel 25-35% energia takarítható meg, de az 50 éves ablakokon, erkélyajtón nem szökik ki a meleg? 

mlas45 Creative Commons License 2 napja 0 2 133155

Kösz az ötleteket, végül a megfelelő szerszám, egy dugó kulcs és egy 600 newton méteres ütve csavarozó megoldotta.

Előzmény: cucu (133154)
cucu Creative Commons License 4 napja 0 0 133154

Dinamikusan hass rá! A dugókulcs végére üss kalapáccsal, de nem kell nagyot!

Előzmény: mlas45 (133153)
mlas45 Creative Commons License 4 napja 0 0 133153

Köszi, lent van már a földön :)) de még így se engedett. Igazán nem is erőltettem, amíg nem tudtam, hogy van benne... de akkor ezek szerint csak power kell neki.

Előzmény: cucu (133152)
cucu Creative Commons License 4 napja 0 0 133152

A kocogtatás után még azt is lehetne, hogy a csillag kulcs vagy dugó kulcs végére üss rá. (Nyitó irányba!) A hirtelen ütéstől könnyen megadja magát.

Előzmény: mlas45 (133150)
cucu Creative Commons License 4 napja 0 0 133151

Kocogtasd meg körbe-körbe egy kisebb kalapáccsal azt a nagy anyát, hogy fellazuljon a menet.

De azt sem tartom utolsónak, hogy emeld le a falról, fektesd le, és úgy próbáld meg lelazítani. De a kocogtatás így is aktuális.

Gondolom a vizet már leengedted.... :)

Előzmény: mlas45 (133150)
mlas45 Creative Commons License 4 napja 0 0 133150

Üdv a T. Tagságot

Adott egy DUNATERM nevű, de olasz bojler, 80 literes. Vízkőteleníteni kellene, de a képen látható csavart nem tudom lecsavarni, pedig már igen nagy erővel próbáltam.

Szedtetek szét már ilyet? Mi a titka? Esetleg menetrögzítőzve van, vagy csak rákövült az évek alatt?

Hogyan próbáljam?

Kösz

cucu Creative Commons License 4 napja 0 1 133149

Csak az első mondatodat olvastam el.

Felejtős a gyanta! Kapni erre a célra forrasztó pasztát, megfizethető áron, akár kis tégellyel is.

Előzmény: Zoliafőnöknemén (133148)
Zoliafőnöknemén Creative Commons License 4 napja 0 0 133148

Folyasztószer ügyben,lehet e vajon félkemény rézcsőhöz sima fenyő gyantát használni?Régen ezüsttel,acetilénnel forrasztottam a rézcsöveket,még a cégnél.Ez most nem megoldható,s ráadásul van itthon fenyő gyantám,elektronikában szívesen használom,mint folyasztószert.De vajon félkemény csőhöz is jó lehet?Nem a folyasztószer ára miatt,mert az a teljes rendszer árához képest elhanyagolható.Csak mert természetes anyag s mint olyan,biztos nem ártalmas.De hogy van e oly tartós,illetve esetleg könnyebb a gyári szerekkel dolgozni?

gpz Creative Commons License 2025.06.20 0 0 133147

A Philips kialakításút repülőgép-összeszerelőüzemhez tervezték a II. vh-ban, alumíniumhoz, amit könnyen túl lehetett húzni. Ezért szándékosan olyan a geometriája, hogy adott nyomaték fölött kiugorjon a csavarfejből, így helyettesítve a nyomatékkulcsot. Viszont ez a mindennapi használatban nem igazán jó... Helyette a pozidriv kialakítású csavar és -húzó olyan, hogy minél nagyobb nyomatékkal lehessen meghúzni.

Előzmény: Rollei (133144)
JAMIE222 Creative Commons License 2025.06.20 0 0 133146

A műanyagtiplibe való csavarnak ma is vastag a szára-nyaka, mint 40 éve. Pozdorja csavarnak vékonyabb a nyaka, az nem igazán odavaló....

Előzmény: Zoliafőnöknemén (133141)
cucu Creative Commons License 2025.06.20 0 0 133145

Vasfűrésszel szoktam feljavítani a sliccét.

A csillag azért jobb, mert nem 2, hanem 4 ponton lehet a fejre erőt kifejteni, tehát szebben, centrikusabban lehet betekerni, és nem ugrik ki belőle a hajtó szerszám. 

Előzmény: Rollei (133144)
Rollei Creative Commons License 2025.06.20 0 0 133144

Kegyeleti okokból van még valamennyi régi, hagyományos facsavarom a kazánházban, az a régi egyvágatú fajta. Biztos van aki szakszerűen tudja az anyagfajtáikat, nekem csak az van meg, hogy ezek érzésre nehezebbek, erősebbnek is tűnnek, viszont könnyebben korrodálódnak. A mostani ezüstös, meg sárgás színű srófok könnyebbek, talán még gyengébbek is, bár a fene tudja.

Az viszont tény, hogy eltörni, vagy elnyíródni nem szoktak, nálam legalábbis még nem fordult elő. Az is tény, hogy egy be- és kihajtási ciklus után sokszor újat szoktam betenni, mert azért csak cseszteti az ember a fejét. Annyit meg nem ér az a filléres szar, hogy a következő alkalommal kínlódjon az ember. Azért nem volt teljesen hülye a Philips, amikor feltalálta a csillagcsavarhúzót, azzal azért nagyobb eséllyel lehet boldogulni, mint az egyélűvel. Főleg, ha már kicsit el van nyalva a csavarfej.

A tiplinél szerintem egyáltalán nem baj ha rugalmas, meg esetleg deformálódik. Mindaddig, amíg biztosan ül a helyén. Gyanítom, hogy tartósabb egy olyan kötés, amiben van némi rugalmasság, mint egy teljesen merev. Megaztán nem tudom ki tud mm-es tűrésen belül falba, meg betonba lukat fúrni, nekem ezért nem nagyon szokott sikeredni. :-)  Szóval nem olyan nagy baj az, ha van némi rugalmassága, meg tűrése a tiplinek. :-)

Előzmény: Zoliafőnöknemén (133141)
cucu Creative Commons License 2025.06.20 0 0 133143

Igen, besárgul idővel.

A technikai pedig transzparens.

Előzmény: Rollei (133139)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!