Mondtam, pici logika és néhány nem ellógott fizikaóra elég ehhez.
Segítség:
Panelfalak -ha jól tudom a b30-as téglával egyenértékűek hőátbocsátási tényezőben. Online kalkulátorban panelt nem találtam ezért így.
Tehát:
25cm b30 1,8 W/m2K
Ugyanez 10cm EPS-el felturbózva 0,33 W/m2K
Na innen magadura. ?nm-ed van, ez minek mekkora arányosított felülete.
Ja és ki tudja neked mi éri meg. Pl. 20 éves vagy és még 70évet itt fogsz leélni, vagy 20éve nyugger vagy és utód nélkül a háromlábú kiskutyamentő egyletre hagyod a lakást kb 3 év múlva.
Nálunk 2010 ben volt "felújitás" (szigetelés ,ablak , radiátor csere stb )
A lakok többsége szerint átverés ---mert többet fizet+ kifizette a 700 000 Ft-t .
egyedül a fűtési költség csökkent volna , de nem ugy lett .
Lényeges a matek.
55 lakás= 9 felső határ feletti (ajándékoz a többieknek! ) 22 fűtenek (tehát többet fizetnek mint a szemben lévő hőszigeletlenben !) 20an alig fűtenek (kb annyiért mint előtte fizettek ) és van 3db aki Nullás (na Nekik tiszta nyereség )
Azt a viz keringtetés a fűtés szerelő urnak irtam. de a lényege >
A hőmennyiségmérő igy mér ; -átfolyó viz m3 Xa delta T vel =GJ
azaz a bejövő hőfok és a kimenő gőfok különbsége.
Mivel a radiátorok átkötőcsövesek -igy akár elzártad /maxra nyitottad átfolyik a viz mennyiség.
Ha bejön 40C és kimegy 38C =2C akkor is van hőfelhasználás!
Ha ezt még a régi 16 óra helyett 24 órában csinálják? Ráadásul ugy hogy 8 órában max fordulattal megy a szivattyu? Szóval megnő a bejövő Gj !
Kész átverés ez a hőszigetelés? Mikor fogja ez behozni az árát? Azzal szédítik az embereket, hogy jelentős megtakarítás érhető el és emelkedik a lakások ára. Egyébként azért nem kell felelősséget vállalni, ha valaki leírja, hogy 25-35% fűtési költség várható, de valójában csak pár százalék lesz. Gondolom nem foghatják arra, hogy azóta egyre hidegebb van, amióta szigetelték a házat. :)
Mi ez az alacsony hőfokú víz keringtetés? Közös képviselő sem értette, hogy ha nem volt áremelés, akkor miért kell többet fizetni, hogy lett a ház GJ felhasználása nagyobb.
Igen ---Ez a házgyári panel rohammunkás szigetelése mellékút volt.
Nálunk szinte egy lakásáráért csinálták meg . Az a StartUp cég (csak erre alakult+a lenyúlásra)
A legolcsóbb anyagokból --de még azt is ellopva !---Trehány minőségben kivitelezve, (az ablak kerethez való purhab mindennap elfogyott kb 10 óráig! de 16 ig dolgoztak.
Az ablakok ajtók rosszabbak mint a lecserélt 30 éves "házgyári"", mert műanyagot cseréltek , műanyagra + A régiben ritkitott gáztoltés volt az üveg között, a mostanit meg a műhelyasztalon rakták össze a két üveget sziloplast szigeteléssel ! Biztos jobb ?
Az egésznek kb 50 év után lenne valami + hozadéka.
Papiron igérgetve ---bármennyit-!-A valóság erősen eltér ettől.
Ha az egész épületre számolod ; akkor az eredeti 60%-a is lehet. (1300 GJ----780GJ X emeletes 55 lakásos épület nél )
De kevés lakó tud 20% nyi számla csökkenésről beszámolni.(ablak csere nélkül )
S elég jól eltolódnak a belső arányok, s máris "zavar lessz az erőben "
De most sürgeti őket a határidő --azaz mindent lehet ! Nem kell ablakot , ajtót, radiátort , csöveket cserélni----Csak rakassátok fel a költségelszámolót !S jön a Kánaán ?--Vagy nem !
Arra nem is gondoltam, hogy az üveg annyi, mint a panel. Kíváncsi vagyok így mennyi lehet a hőveszteség régi üveggel. Lehet tényleg csak együtt szigetelés+nyílászáró cserével éri meg. Ha megéri egyáltalán.
10 emeletes panelház szigetelésnél, hány százalék fűtési energiát lehet megtakarítani, ha a nyílászárókat nem cserélik? Olvastam, hogy a hőszigeteléssel 25-35% energia takarítható meg, de az 50 éves ablakokon, erkélyajtón nem szökik ki a meleg?
Köszi, lent van már a földön :)) de még így se engedett. Igazán nem is erőltettem, amíg nem tudtam, hogy van benne... de akkor ezek szerint csak power kell neki.
Adott egy DUNATERM nevű, de olasz bojler, 80 literes. Vízkőteleníteni kellene, de a képen látható csavart nem tudom lecsavarni, pedig már igen nagy erővel próbáltam.
Szedtetek szét már ilyet? Mi a titka? Esetleg menetrögzítőzve van, vagy csak rákövült az évek alatt?
Folyasztószer ügyben,lehet e vajon félkemény rézcsőhöz sima fenyő gyantát használni?Régen ezüsttel,acetilénnel forrasztottam a rézcsöveket,még a cégnél.Ez most nem megoldható,s ráadásul van itthon fenyő gyantám,elektronikában szívesen használom,mint folyasztószert.De vajon félkemény csőhöz is jó lehet?Nem a folyasztószer ára miatt,mert az a teljes rendszer árához képest elhanyagolható.Csak mert természetes anyag s mint olyan,biztos nem ártalmas.De hogy van e oly tartós,illetve esetleg könnyebb a gyári szerekkel dolgozni?
A Philips kialakításút repülőgép-összeszerelőüzemhez tervezték a II. vh-ban, alumíniumhoz, amit könnyen túl lehetett húzni. Ezért szándékosan olyan a geometriája, hogy adott nyomaték fölött kiugorjon a csavarfejből, így helyettesítve a nyomatékkulcsot. Viszont ez a mindennapi használatban nem igazán jó... Helyette a pozidriv kialakítású csavar és -húzó olyan, hogy minél nagyobb nyomatékkal lehessen meghúzni.
A csillag azért jobb, mert nem 2, hanem 4 ponton lehet a fejre erőt kifejteni, tehát szebben, centrikusabban lehet betekerni, és nem ugrik ki belőle a hajtó szerszám.
Kegyeleti okokból van még valamennyi régi, hagyományos facsavarom a kazánházban, az a régi egyvágatú fajta. Biztos van aki szakszerűen tudja az anyagfajtáikat, nekem csak az van meg, hogy ezek érzésre nehezebbek, erősebbnek is tűnnek, viszont könnyebben korrodálódnak. A mostani ezüstös, meg sárgás színű srófok könnyebbek, talán még gyengébbek is, bár a fene tudja.
Az viszont tény, hogy eltörni, vagy elnyíródni nem szoktak, nálam legalábbis még nem fordult elő. Az is tény, hogy egy be- és kihajtási ciklus után sokszor újat szoktam betenni, mert azért csak cseszteti az ember a fejét. Annyit meg nem ér az a filléres szar, hogy a következő alkalommal kínlódjon az ember. Azért nem volt teljesen hülye a Philips, amikor feltalálta a csillagcsavarhúzót, azzal azért nagyobb eséllyel lehet boldogulni, mint az egyélűvel. Főleg, ha már kicsit el van nyalva a csavarfej.
A tiplinél szerintem egyáltalán nem baj ha rugalmas, meg esetleg deformálódik. Mindaddig, amíg biztosan ül a helyén. Gyanítom, hogy tartósabb egy olyan kötés, amiben van némi rugalmasság, mint egy teljesen merev. Megaztán nem tudom ki tud mm-es tűrésen belül falba, meg betonba lukat fúrni, nekem ezért nem nagyon szokott sikeredni. :-) Szóval nem olyan nagy baj az, ha van némi rugalmassága, meg tűrése a tiplinek. :-)