Kezd összeállni a hobbi indukciós kemence, amit építgetek. Ide feltettem néhány infót:
http://spark2.uw.hu/ind_fmin1.html
A mostani még próbaverzió, de a következő modellnél egy csomó kezdeti hiba ki lesz küszöbölve, bár még vannak nyitott kérdések, elég szépen alakulnak a tervek.
Most sajnos még nem olvasztgatok semmit, de remélem kb. 1 hónap alatt készen lesz a 200 W-os kemence, és ha lehet vele olvasztgatni, akkor az nyerő lesz.
Ha viszont a teljesítménye kevés lesz, és mondjuk 1000 W-os kemence kell, akkor az kb. még 2 hét. Az elektronika majdnem teljesen ugyanaz, csak nagyobb teljesítményű alkatrészekkel.
Szórt sugárzást a tekercs alakja is okozza, a veszteség elkerülhetetlen.
Inkább a Farady-kalickára gondoltam.
Ha duplájára emeled a frekit, (ezt a legkönnyebb kivitelezni) máris a műsorszórás tartományában vagy, úgyhogy jó messzire kell menned a szomszédtól :-)
Ezeket csak azért mondom, mert a kísérleti berendezéseket is be kell jelenteni, jó ha óvatos vagy.
Engem nem is a berendezés összehozása érdekel, mert nem vagyok elektromos végzettségű, hanem amit olvasztasz vele. Szívesen venném, ha megírnád.
Én is erre a frekire gondoltam, ha azt ajánlod, hogy állítsam be 450 kHz-re, akkor az is jó. Persze később szeretnék feljebb menni a frekivel, de ahhoz már drágább vezérlő-ic-k kellenek, meg gondolom profibb FET-meghajtók.
A szórt sugárzás miatt már nem aggódom, mert a BNV-n amikor csak tehettem, megnéztem az indukciós kemencéket, és az ügyeletes mérnök úgy tájékoztatott, hogy a tekercsben olyan tökéletes szinuszjel folyik, hogy rendkívül pontos frekin sugároz, folyamatos erős jelet, igy a rádiókat nem zavarja, legalábbis ők nem foglalkoznak vele egyáltalán.
De vehetjük például a hegesztőinvertereket, amik pluszban nagyfrekvenciás ívgyújtó rásegítést is tartalmaznak, azok aztán széles spektrumban bocsátanak ki zavarjeleket.
A tégely hőelvezetése jelentős lesz szerintem is, főleg ha nincs fedele, akkor az olvasztott fém aztán tud sugározni. Ebből a szembontból kicsi is lehet a hatásfok, de én bízom benne, hogy a tégelyeket is lehet variálni, pl vastagabb faj, fedél, stb.
Az indukciós tekercsek ezüstözése javít, de csak kicsit. Nem itt kell kezdeni.
Először is ki kell választani a frekvenciát, attól függően milyen átmérőt akarsz olvasztani. Otthonra 450kHz-et javaslom, mert ez ipari frekvencia és centiméteres nagyságrendű tégelyre vagy fémre alkalmas . Persze ez függ az anyag ellenállásától is, de kb tájékoztat.
Gondolj az energetikai felügyelőségre is a szórt sugárzás miatt :-)
Eztán jön a hőszigetelés majd a berendezés áramkihasználása, és csak utolsó sorban számít az indukciós tekercs vezetőképessége.
Igen, én is találtam ilyen dolgokat. A szakirodalom ezt szikraközös indukciós kemencének nevezi. Előnye a nagyon magas frekvencia, miközben nincs szükség elektroncsőre. A szikraköz miatt viszont kicsi a hatásfok, de rezonáló L-C körökkel elértek már 40 %-ot is. A szakirodalom kapcsolási rajzokat is megad.
A megépítését későbbre tevezem, most a 12 V-os tápfeszűre koncentrálok.
Mit értesz azalatt, hogy házilag? A nyugati gyártók is vörösrezet használnak, de az igaz, hogy először én nem fogom beezüstözni a vörösrezet, amit pedig érdemes megtenni.
Nagyon rossz a hatásfok, mert az indukciós tekercsek vízhűtésesek, ennek tehát a szigetelésen kívül kell lenni. Ha vastag a hőszigetelés, akkor növekszik ugyan a hőhasznosítás, csökken azonban az áramhatásfok. Az áramhatásfok ha jól emlékszem a tekercs és a munkadarab átmérőjének négyzetes arányától függ. Azonkívül a hő nagy része a munkadarab felszínén szabadul fel, és emiatt nagy a sugárzási veszteség
Házilag nem hiszem, hogy összességében 20% hatásfokot el lehet érni.
semmi különös, csövek, csőfoglalatok, ellenállások, kondenzátorok megvannak, 27MHZ-es fojtótekercs hiányzik, meg nagyfesz trafó.
fojtótekercset állítólag ferritmagra kell tekerni,de nem értek hozzá.
Nagyfesz trafót meg még nem sikerült szereznem.
Nem találtam még olyan embert aki vállalkozott volna öszerakni, én meg nem értek hozzá, hogy az alkatrészeket milyen vastag kanóccal kell öszkötni.
Ha valaki akadna akit érdekel a projekt és vállalná összetenni vagy legalábbis el tudna látni istrukciókkal, hogy hogyan kell ezt összepakolni akkor lenne előrelépés.
Most télen jó lenne megcsinálni, nyáron nem nagyon lesz rá időm.
Csak egy tipp: Egyik ismerősöm egy mikrót berhelt szét és a vízhűtésű
ezüstcső tekercsre vezette a mikrohullám frekijű áramot..
Amit átejt a tekercsen az felül szilárd, alul cseppen..
Annyira jópofa, hogy próbából beledugtam a csavarhúzóját.. :D Annyi olvadt le amennyi a tekercsbe beleért.. és a többi fel sem izzott.. Forró lett, de nem izzott fel.
Szóval című a A conceptual MOSFET self resonant oscillator című.
De ez a kapcsolás nem igazán tetszik, ezért átalakítottam. A számítógépes szimuláció igéretes eredményeket hozott, pár napon belül méréseket is tudok végezni.
Részemről ugyanúgy állok vele, legközelebb a télen lesz rá időm, mert most sok a kerti munka, meg egyéb dolog.
Ami hiányzik a 6p3sz orosz csövekhez porcelánfoglalat, nagyfesz trafó, meg 27Mhz-re méretezett ferritre tekert fojtótekercs, amit csak cb rádiós szakik tudják megmondani, hogy hogyan kell csinálni.