Irogatok itt magam szorakoztatasara, mert hat ugye a forumok lenyege, hogy legyen ember aki esszel feleri ami oda van irva. Mert hat nem minden rossz amit leirnak, csak hat vagy van akit erdekel, vagy van aki feleri, vagy akit nem es nem eri fel:)
..de hogy lassa ki-ki milyen lelkes vagyok, uccu itt a folytatas:
Tisztelt ORTT Szovivo!
Mint az internetes oldalukon olvastam, On az aki valaszol az eszrevetelekre.
Orommel fogadnam, ha a lentiekben ismertetett tenyekre minosegi valaszt kaphatnek.
Az alabbiakban leirtakat az itt megismerteket kovetoen, alatta folytatom.
exlexman válasz erre | adatok | e-mail 2002-01-29 07:04:56 (3)
Nehany dolgot, szakmailag roviden:
A rendszer ugy mukodik ahogyan leirtam, tehat minden szam azonositasa fel van oldva az RTLKLUB szamitogepes rendszere nevu duma reszere, ami pontosan azt jelenti, hogy ha nem tudod mi az amikor a titkos szamodat a 112 - 104 -105 -107 - kivetelevel feloldjak, akkor meglepodhetsz, ha a telefonod szamat, barmifele ilyen telefonos kviz musor utan, felhasznaljak promociora, sms-eket, vagy akar postai leveleket kuldenek hasonlo targyban. Az itt leirtak tenyek, szakmailag mindenben helytalloak, es ezert garanciat is vallalok, hiszen ures vadaskodasnak nincs ertelme. A TENY ami leirasra kerult.
Annak pedig, hogy magad dontod el, hogy jatszol, azaz ahogy irod "beszallsz" azert van egy kis hianyossaga, leven ez olyan mint ha kinyitnad a gazt mert tudod, az biztonsagosan mukodik, mikozben bummm...
Az embereknek senki, de senki nem mondta el, hello holgyek es urak, itt ez a jatek, de sajat felelossegere ki ki akkor jatszin, ha tudomasul veszi az alabbi figyelmezteto, tajekoztatast, miszerint az On hivasat, elektronikus eszkozok segitsegevel beazonositjuk, igy a hivoszama tobbe nem anonim a szamunkra. Amennyiben ennek tudataban is jatszani akar, azt csinal amit akar, ha nem meg nem jatszon, mert mi ezt tesszuk Onnel. Na ez az igazan gazos!
----- Original Message -----
From: ExlexMan
To:
Sent: Monday, January 28, 2002 4:04 PM
Subject: Adatvedelem:)
exlexman válasz erre | adatok | e-mail 2002-01-28 15:50:36 (0)
A level, melyet az adatvedelmi biztos reszere kuldtem:
Tisztelt Adatvedelmi Biztos Ur!
Mellekelten csatolom, az alabbiakban az index.hu forumban altalam nyitott topikban szereplo forumot is adalekkent.
A tavkozlesi szolgaltatasokra vonatkozo diszkrecios szabalyok ilyen merteku felrugasa, olyan mertekben serti a fogyaszto erdekeit,
mely alapjan szuksegtelenne valik ezen szolgaltatas igenybevetele , hiszen maguk reszerol mossak kezeiket, ugy is ingyenes a
szolgaltatas mint a 1212-tol megtudtam. Az mar persze kerdeses, a mobil szolgaltatok adatai hogyan kerulnek ki, de erre is
megkaptam a szakmai valszt. A dolog lenyege, hogy a vonal-vonal kozotti kapcsolatban a hivas eleri a ket szolgaltato hatarat, ahol
a tovabbitas soran a hivott szolgaltato kiolvassa a titkositas algoritmusat, es igy nem engedi tovabb a hivo fel szamat a hivott iranyaba.
Valojaban akkor lepodtem meg igazan, amikor a MATAV ugyfelszolgalat, a titkos mobil szamomra, adattiltassal is rendelkezve, kozolte
hogy maganak ezt tudni kellene, mert On xzy szolgaltatonal van! Mondom, micsoda - mire nagy hummoges! - jaah, ertem, Onnek fel
van oldva az anonimitasom!
Az eset sajnos tobb mint felhaborito, hiszen a szolgaltato es ugyfel bizalmas kapcsolatan alapulo kontaktussal visszaelo szolgaltatok,
ott es annak adtak infot felollunk, akinek es ahol akarnak, es mint a mellekelt pelda mutatja, meg is teszik a tudtunk es beleegyezesunk
nelkul.
Tisztelettel,
egyszeruen, exlexman:)
[előzmény : (0) exlexman, 2002.01.28 15:28]
exlexman válasz erre | adatok | e-mail 2002-01-28 15:28:32 (0)
A Legyen On is Milliomos, ugyebar egy kozkedvelt es ertekes musor. Hatalmas lelkesedessel toltheti el rajongoit, hogy hamarosan telefonon is lehet a jatekot jatszani, barki, barhonnan, akar mobilrol is - allitja Vago Istvan a beharangozo reklamok egyikeben. A dolognak megis van adatvedelmi szempontbol egy kis pikanteriaja, ami ketsegesse teszi a jatek, hosszu eletuseget is. Leven, hogy ugyebar, - a reklam szerint, ki ki telefonalhat, es nem kell be sem mondani O ki, mar is azonositva van! Hoppa! Amennyiben ez igaz, viszont a sok titkos szam, amit az ugyfel kert a szolgaltatotol letiltani, hogy sem kijelezni, sem adatot kiadni nem jarul hozza, most megis nyilvanossagra kerul?
Hogyan is van ez ? Felhivom a titkos szamomrol az RTLKLUB-ot es hoppan, oda a titkositas, oda a letiltott hivoszam kijelzes, nekik meg minden bejon? ...mert ha ez igy van, ideje valakinek ezt az adatvedelmi biztos fele is jelezni! En legalabb is mailban ezt megkuldom, gondolom lesz ra valasz! Neked mi a velemenyed ?
Mint lathato, ez tobb mint felhaborito, es meg akkor nem beszeltem a felrevezeto reklamrol ami szo szerint ugy szol, hogy mar mobil telefonrol is.
A magyar altalanos nyelvhasznalatot figyelembe veve, - leven ezt irja elo a PTK is - ez akkent ertelmezheto, hogy barmely tarsasag, barmely mobil
csomagjarol hivhato.
Ez nem igaz. A reklamnak egyertelmunek, es pontosnak kell lennie, mert ennyi erovel, a REKLAM a mobil tarsasagoknak csinal bevetelt, hiszen ha az
ugyfelnek nem sikerul a 81-es behivo szamot hasznalnia, felhivja a telekommunikacios szolgaltato ceget, aki mar is 50-80 Ft/ alkalmi dijat siman bezsebel
a kedves ugyfeltol. Ott persze megtudhatja a paciens, hogy mi az igazsag.
Ugy latszik egyes reklam szakemberek meg mindig nem latjak, hogy ez nem udito, vagy kutya eledel, hanem olyan szolgaltatas, amit elott az infot
csak a TV-ben latja a paciens, majd csak azt kovetoen tapssztalja, hogy jol at....tak, amikor felhivja a 81-es korzetu szamot amire kozli a telefonja, hogy
erre nem jogosult, majd az utan pedig akkor amikor a mobil ugyfelszolgalat is ezt megerositi.
Kernem, hogy a felsoroltak alapjan mielobb intezkedni, es az intezkedesukrol visszajelezni sziveskedjenek.
A rendszer ugy mukodik ahogyan leirtam, tehat minden szam azonositasa fel van oldva az RTLKLUB szamitogepes rendszere nevu duma reszere, ami pontosan azt jelenti, hogy ha nem tudod mi az amikor a titkos szamodat a 112 - 104 -105 -107 - kivetelevel feloldjak, akkor meglepodhetsz, ha a telefonod szamat, barmifele ilyen telefonos kviz musor utan, felhasznaljak promociora, sms-eket, vagy akar postai leveleket kuldenek hasonlo targyban. Az itt leirtak tenyek, szakmailag mindenben helytalloak, es ezert garanciat is vallalok, hiszen ures vadaskodasnak nincs ertelme. A TENY ami leirasra kerult.
Annak pedig, hogy magad dontod el, hogy jatszol, azaz ahogy irod "beszallsz" azert van egy kis hianyossaga, leven ez olyan mint ha kinyitnad a gazt mert tudod, az biztonsagosan mukodik, mikozben bummm...
Az embereknek senki, de senki nem mondta el, hello holgyek es urak, itt ez a jatek, de sajat felelossegere ki ki akkor jatszin, ha tudomasul veszi az alabbi figyelmezteto, tajekoztatast, miszerint az On hivasat, elektronikus eszkozok segitsegevel beazonositjuk, igy a hivoszama tobbe nem anonim a szamunkra. Amennyiben ennek tudataban is jatszani akar, azt csinal amit akar, ha nem meg nem jatszon, mert mi ezt tesszuk Onnel. Na ez az igazan gazos!
Mint irod:"javaslom, tanulmányozd át pl. a Gondnoksági Törvényt. " -bar ennek itt semmi ertelme nincsen. Ebben a temaban nyiss uj topicot, biztosan ez is sok embert erint.
Magam reszerol, pontosan a megnyitott temanal maradnek!
Szerintem senkinek nem tették kötelezővé, hogy beszálljon egy ilyen játékba.
A Te döntésed, hogy anonim akarsz-e maradni, (akkor ne hívd egyik számot sem!) avagy megnyerni a 100ezret, tudva azt, hogy egy gép rögzíti a telefonszámot, ahonnan a tippedet leadtad, és az másnap megjelenhet - mint nyertes- a műsorban, a játék honlapján, vagy a csatorna teletex oldalain.
Mellesleg ha tiltva vagyon a hívószámazonosítás, akkor valószínűleg a rendszer nem fog azonosítani, és ha az korrekt, akkor erről szövegbemondással tájékoztatást is ad a hívónak.
Tudnivaló még, hogy hiába korlátozod le a hívószámazonosítást, az bizonyos spec. esetekben mindenképpen megjelenik a hívó félnél. Kíváncsi vagyok, szerinted jogosan-e?!
Pl. segélykérő számok esetén - mentő, tűzoltó, rendőrség - akár életet is menthet, hogy megjelenik a hívó száma! Rosszul van a polgár, hívja a 112-t, de megszólalni már nem tud, csak hörög... A szám alapján beazonosítható a hívás helye, küldhető a segítség...
Nem tudom, ebbe a kategóriába esik-e pl. a telefonszolgáltatók hibabejelentő munkahelye (egyáltalán ott megjelenik-e a hívó száma, ha az letiltotta azt), de szerintem akár a hívónak is érdeke lehet, hogy rögzítésre kerüljön pl. az, hogy egy hibabejelentés honnan érkezett.
Mellesleg, ha ennyi időd van és levelező viszonban vagy a Biztos Úrral, javaslom, tanulmányozd át pl. a Gondnoksági Törvényt.
Ott arról van szó, akit gondnokság alá helyeznek, az bekerül egy nyilvántartásba. Ebből a nyilvántartásból akár Te is kaphatsz adatot, ha arra hivatkozol, hogy szerződnél egy egyénnel, kíváncsi vagy, nincs-e kizáró körülmény, nincs-e korlátozva a cselekvőképessége, azaz benne van-e abban a bizonyos nyilvántartásban.
Érted?!
Nem az rendelkezik az adatai fölött, akiről szól!!! Kiadják bárkinek/neked, ha kéred!!!
Ez szerintem ezerszer aggályosabb, mint az RTLklub játéka.
Inkább ezen háborodj fel...
Bocs, ha a második fele off lett volna...
Szerintem a titkosítás nem létezik.
Csak esetleg egy olyan emberke, aki nem ért hozzá, vagyis a telefonokhoz, annak tűnhet úgy, hogy ez létezik. Aki akrja, az meg tudja szerezni a számod, bárki számát. És alig kell kinyújtania a kezét. Csak egy adatbázist kell szerezni piti pénzért és megvan minden titkosított szám.
Nem a levegőbe beszélek, hanem tapasztalatból!
A level, melyet az adatvedelmi biztos reszere kuldtem:
Tisztelt Adatvedelmi Biztos Ur!
Mellekelten csatolom, az alabbiakban az index.hu forumban altalam nyitott topikban szereplo forumot is adalekkent.
A tavkozlesi szolgaltatasokra vonatkozo diszkrecios szabalyok ilyen merteku felrugasa, olyan mertekben serti a fogyaszto erdekeit,
mely alapjan szuksegtelenne valik ezen szolgaltatas igenybevetele , hiszen maguk reszerol mossak kezeiket, ugy is ingyenes a
szolgaltatas mint a 1212-tol megtudtam. Az mar persze kerdeses, a mobil szolgaltatok adatai hogyan kerulnek ki, de erre is
megkaptam a szakmai valszt. A dolog lenyege, hogy a vonal-vonal kozotti kapcsolatban a hivas eleri a ket szolgaltato hatarat, ahol
a tovabbitas soran a hivott szolgaltato kiolvassa a titkositas algoritmusat, es igy nem engedi tovabb a hivo fel szamat a hivott iranyaba.
Valojaban akkor lepodtem meg igazan, amikor a MATAV ugyfelszolgalat, a titkos mobil szamomra, adattiltassal is rendelkezve, kozolte
hogy maganak ezt tudni kellene, mert On xzy szolgaltatonal van! Mondom, micsoda - mire nagy hummoges! - jaah, ertem, Onnek fel
van oldva az anonimitasom!
Az eset sajnos tobb mint felhaborito, hiszen a szolgaltato es ugyfel bizalmas kapcsolatan alapulo kontaktussal visszaelo szolgaltatok,
ott es annak adtak infot felollunk, akinek es ahol akarnak, es mint a mellekelt pelda mutatja, meg is teszik a tudtunk es beleegyezesunk
nelkul.
A Legyen On is Milliomos, ugyebar egy kozkedvelt es ertekes musor. Hatalmas lelkesedessel toltheti el rajongoit, hogy hamarosan telefonon is lehet a jatekot jatszani, barki, barhonnan, akar mobilrol is - allitja Vago Istvan a beharangozo reklamok egyikeben. A dolognak megis van adatvedelmi szempontbol egy kis pikanteriaja, ami ketsegesse teszi a jatek, hosszu eletuseget is. Leven, hogy ugyebar, - a reklam szerint, ki ki telefonalhat, es nem kell be sem mondani O ki, mar is azonositva van! Hoppa! Amennyiben ez igaz, viszont a sok titkos szam, amit az ugyfel kert a szolgaltatotol letiltani, hogy sem kijelezni, sem adatot kiadni nem jarul hozza, most megis nyilvanossagra kerul?
Hogyan is van ez ? Felhivom a titkos szamomrol az RTLKLUB-ot es hoppan, oda a titkositas, oda a letiltott hivoszam kijelzes, nekik meg minden bejon? ...mert ha ez igy van, ideje valakinek ezt az adatvedelmi biztos fele is jelezni! En legalabb is mailban ezt megkuldom, gondolom lesz ra valasz! Neked mi a velemenyed ?