Keresés

Részletes keresés

HedgehogManager Creative Commons License 7 órája 0 0 2563

Sziasztok!

 

Minden zajra felébredő és visszaaludni képtelen inszomniás vagyok (füldugó, altató nem opció), ezért építtetni fogok egy alvókabint. A környezet csendesnek mondott, de nem az. Éjszaka a megriadt szarvasok trappolnak és dübögnek lefele az aszfalton, a róka rendszeresen egy légkalapács hangerejével ugat az ablakom alatt ülve, stb. Plusz, a fűtésrendszer bár kitűnően működik, mindenféle gurgulázó, dübögő hangokat ad (akkor is, ha csurig van vízzel), ezek végig hallhatóak ahol radiátor vagy fűtéscső van.

 

Ha már nekifogok, akkor azt akarom, hogy ott tényleg legyen csönd. Az alvó kamrát kőműves fogja építeni, de a hangszigeteléshez ő sem ért, meg én se. Igyekeztem alaposan utánaolvasni a témának, és most kérlek titeket ha tudtok, segítsetek a legjobbat kihozni a dologból! Köszi!

 

A kabin egy külön leválasztott kis szoba lesz a nagy hálószobán belül. Mivel az ajtón kívül minden más később javítható, a hangszigetelő képessége fejleszthető, így az ajtó az egyetlen, amiből azonnal a lehetséges legjobbat veszem, mert az az egyelen eleme az egésznek, amiről ha kiderül hogy nem elég, akkor csak cserélni lehet – az előző változatot akkor meg nem volt értelme kifizetni. 42 dB ÉMI tanúsítvánnyal, kb 80-100kg., a keret 15 centis falvastagsághoz van méretezve. Ez legyen biztos, a többi meg annyira lesz továbbszigetelve, amennyire majd ténylegesen szükség lesz rá.

 

A kabin többi része: felülről, a padláson rohangáló és visítozó állatok miatt jön zaj, ott ezért álmennyezet lesz, alulról nem jön zaj (remélem). Egyelőre két fal az eredeti téglafal lesz, a padló marad az eredeti. Ha később kiderül hogy kell, akkor a kabin padlója tovább szigetelhető, ennek alapján lett megválsztva a belmagasság. A puszta téglafalak is tovább szigetelhetők, van rá hely hagyva, ha kell.

 

A két új fal dupla gipszkarton egymástól 35 centire. Mivel hely van, a vastag fal nem gond. Természetes, olcsó, és kiderült, hogy nagyon jó hangszigetelő anyag, ezért köztük keményre tömködött szalma lesz. (Forrás: „Determination of the Airborne Sound Insulation of a Straw Bale Partition Wall” https://content.sciendo.com/configurable/contentpage/journals$002fcee$002f13$002f1$002farticle-p20.xml Itt tapasztott sárfal [25mm] + nádszövet, hogy tapadjon a sár + kézzel tömörre tömködött szalma [350mm] + nád + sárfal rétegekkel 54 decibel hanggátlást mértek. Aki más forrásnál rosszabb hanggátlást talál, ott nem-tömörített bálákat használtak.) Az álmennyezet ugyanúgy épül fel, mint a falak. Kívül az egészet drótháló borítja, az egerek ellen.

 

Paranoid módon túlbiztosítottam az oxigén kérdést. Ventilátor több órára elég áramot adó szünetmenets táppal, plusz 2 db CO2 mérő riaszt a beállított érték elérésekor, egy elemes és egy hálózati (elromolhat az egyik vagy a másik, elmehet az áram a táppal együtt valamiért, vagy lemerülhet az elem úgy, hogy nem veszem észre, de ebből a négyből kettő nem fog egy időben történni). Két szellőző nyílás a plafon közelében, mindkettő egy szivaccsal bélelt falú hangelnyelő „labirintus” ládán (sound maze) vezeti át a levegőt, a ládák kívülről szintén sűrű szalma réteggel burkolva.

 

 

 

 

Mivel az egész rendszer árának több mint fele az ajtó, ezért meg szeretném oldani, hogy amikor esetleg tovább kell költöznünk, akkor azt sérülés nélkül ki tudjam emelni a szerkezetből, és magammal vihessem az új helyre. Valami ajtókeret körüli plusz kereten gondolkodtam, ami egybeépített és együtt mozgatható az ajtóval. (Tudom, hogy magas küszöb lesz.)  Pl. 15 cm vastag, négyzet keresztmetszetű gerendák a keret körül körben, ebbe szorosan rögzítve az eredeti ajtókeret, és eköré a plusz keret köré már mehet bármilyen széles szalmafal a gipszkarton lapok között. A gipszkarton lapok pedig minden oldalról rálógnak a gerenda keretre.

 

 

Kérdések

  • Hogyan érdemes egymáshoz rögzíteni az ajtó saját keretét a gerendából (?) készült plusz kerethez, amivel később együtt lehet majd mozgatni, ha kell? Ami hangszigetel is eléggé, és szét sem esik, ha az ajtót később szállítjuk esetleg?
  • A gipszkarton konzollal elég rögzíteni a dupla keretes ajtót a padlóhoz, plafonhoz (100+ kg) ? Akkor később csak le kell a vasakat csavarozni a fáról, ha szét kell szedni. Vagy?
  • A gerenda keret és a gipszkarton/szalma fal közötti átmenetnél kell valamire pluszban odafigyelni, vagy elég úgy, ahogy logikusnak tűnik (ahogy a rajzolt ábrán van)?
  • Jó lesz a két szellőzőnyílás a tervek szerint, szivacsos labirintus ládával?  A szellőző dobozok körbe lesznek véve a gipszkarton-szalma borítással kívülről. A szalma tömítéshez minden gipszkarton fal szétcsavarozhatóan, dobozszerűen felnyitható, azok is, amikben a szellőző labirintus van.
  • Hogyan érdemes bevinni az áramot?

Bárki más épített már külön alvó kabint?

Nagyon köszi minden észrevételt!

buyer2 Creative Commons License 22 órája 0 0 2562

En ma voltam Bricoban es ezt lattam szovet, rongy gyanant. asszem az autokban is ilyet csak meg vastagabban hasznaljak.

Meg most lattam ilyen tablakat, lasd foto, 12mm-20mm-ig. vettem egyet-egyet mintanak, este majd tesztelem. Szimplan ragaszthato a falra.

 

 

Előzmény: szandálos pók (2559)
buyer2 Creative Commons License 1 napja 0 0 2561

ok sejtettem 5cm.

Sajnos a testhangok foleg a mely ellen ezek nem vedenek. Irtak, a falazat osszekotve a menyezettel nem jo mert siman hozza a hangot lefele. 

En leghangokkal kuzdok, persze van duborges/testhang is, alulrol jon fel, mi vagyunk legfelelul. Ahogy most probalom felterkepezni a lakasomat,  a valaszfalak teteje es a menyezet kkozott van ahol 3 cm res van, van ahol felotoltotek malterral, vagy akarmivel. Ami viszont ugyis visz at hangot. Szoval en azon mesterkedem hogy megszuntessem a kapcsolaotot a valasz fal es az aljzattal. 1cm meg vagas, valami tomor gumival kispekelve. ettol remelek nemi valtozast. Es igen olyan hogy tokeletese nincs utolag, de valamelyest javithat az ember. 

Előzmény: Szerencsecsillag68 (2555)
szandálos pók Creative Commons License 1 napja 0 0 2560

* kivitelezőnek

Előzmény: szandálos pók (2559)
szandálos pók Creative Commons License 1 napja 0 0 2559

Kössszi a nem válaszolást a filccel kapcsolatban. (Közben a filcem lerendezve.)
Tény, megoldom én magamnak műszaki ember lévén (úgy totálba az egész szobát - és magam által töredékéért történik annak amit kivetelzőnek fizetnék, grrrr), tehát nem is ez véghezvitel itt a problem, hanem épp csak a fórum gyökeréről feledkezel meg, hogy elvégre egymás jó tanáccsal való ellátása is szép dolog a fórumon, vagy esetedben a konkrét látottak megosztása, hogy vajh milyen a vastagságú az a huncut filc...
Ellenben te azért elvárod az irányodba az infókat...

Rigips35 Creative Commons License 2 napja 0 0 2558

A mennyezeti szigetelés önmagában semmit nem ér! Az oldalfal ugynaúgy leviszi a hangot.

Előzmény: Szerencsecsillag68 (2555)
szandálos pók Creative Commons License 2 napja 0 0 2557

4 oldalfal. Gondolj bele, akkora felület mire képes a testhang vitelében...

Előzmény: Szerencsecsillag68 (2555)
vmerci Creative Commons License 3 napja 0 0 2556

Nálam léghang is van , így talán nem lesz pénzkidobás. Azért ha az ember belegondol, mennyire le kell ehhez basznia a sarkát valakinek, hogy így dübögjön. Rendesen fizikai fájdalom ha úgy megyek. Azért azt ne felejtsük el a hang nem csak lefele hanem felfele is hallatszik. Várd meg míg ők elcsendesednek és aludnának kezdj te is dübögni hangoskodni hátha észbe kapnak. Hátha lemennek szólni, hogy aludni szeretnénk légy csendesebb, erre te is mondhatod akkor ti is húzzatok gumipapucsot.

Előzmény: Szerencsecsillag68 (2555)
Szerencsecsillag68 Creative Commons License 3 napja 0 0 2555

Elírtam,természetes 5cm a kőzetgyapot.Azért  most is hallom a döngést,ahogy mennek a lakásban,de  halkabban.Szóval most már szólni fogok nekik,hogy a jó k annyát,ennyi pénzt költöttem el,és még mindig hallom őket.Léghangok nincsenek.Most per pillanat megint dübörögnek valamivel,szóval most egy kissé csalódott vagyok.Tudom,hogy nincs 100% os belső hangszigetelés,de van kb 400kg akusztikus gipszkarton a fejem felett,és még ez sem elég.

Előzmény: buyer2 (2553)
vmerci Creative Commons License 4 napja 0 0 2554

Köszi szépen a beszámolót. Remélem jó hírekkel jössz mert akkor van még remény majd nekem is. 

Előzmény: Szerencsecsillag68 (2552)
buyer2 Creative Commons License 4 napja 0 0 2553

Szia, 5mm vagy 5 cm kozetgyapot? 

Előzmény: Szerencsecsillag68 (2552)
Szerencsecsillag68 Creative Commons License 4 napja 0 0 2552

Sziasztok!

 

Szóval a héten hétfőn nálam is elkezdődött a hangszigetelés a felettem lakó idióta barmok miatt.A mennyezetre akusztikus kőzetgyapot (isorock isoaucostic)

került 5mm,alá blue acoustic gipszkarton duplán.Először csak 1 réteget akartam,de a srácok rábeszéltek a kettőre,mivelhogy már  csináltak ilyet,és volt,hogy csak 1 réteget raktak (így kérték),majd a tulaj visszahívta őket,mert nem lett igazán jó.Nálam a tűzfalat is szigetelik,igaz ott nem annyira a hanggátlás volt a cél,hanem a hőszigetelés.Oda sima impregnált gipszkarton került,normál 5mm kőzetgyapottal.V Mercinek megigértem,hogy leírom a tapasztalataim,most csend van,egyenlőre,igaz 400 E felett járok.Ha érdekel valakit 1-2hét múlva leírom a tapasztalataimat,hogy megérte e,vagy kidobtam egy zsák pénzt az ablakon.Amit  betonmester tanácsolt,a szivacs ment mindenhova,akusztikus függesztő,és  ak dübel  nem.Csendet mindenkinek!

szandálos pók Creative Commons License 5 napja 0 0 2551

testhang

Előzmény: CsabiCsekker37 (2550)
CsabiCsekker37 Creative Commons License 6 napja 0 0 2550

Sziasztok !

Meg tudná valaki nekem mondani ,hogy ha

szomszédos lakásból hallom a zuhanyzást ill. a csap megnyitását és

zúgó csepegő vizes hangokat, azok léghangok vagy testhangok?

Már bele kezdtem a falazat hibáinak glettelésébe, és most anyagot/technológiát kellene választanom.

szandálos pók Creative Commons License 2021.02.26 0 0 2549

Rigips35, légyszi elárulod hogy milyen vastagságú a filc a lapok alatt? Köszi szépen!!

Előzmény: szandálos pók (2548)
szandálos pók Creative Commons License 2021.02.26 0 0 2548

Rigips35,

szandálos pók Creative Commons License 2021.02.26 0 0 2547

Üdv, szokták használni vizes helyiségben is, sőt kültéren is, viszont azt tőlük érdeklődd meg, hogy mivel impregnálják vagy vonják be a lapokat.

Előzmény: Bánhalmi József (2546)
Bánhalmi József Creative Commons License 2021.02.25 0 0 2546

üdv, a csendlap kapcsán olvastam hogy csak bizonyos páratartalom mellett lehet feltenni..ez csak a lerakásra vonatkozik, vagy későbbre is ,tehát pl fürdőszobába lehet e alakalmazni, ha pl rácsemézünk aztán? köszi!

Betonmester Creative Commons License 2021.02.23 0 0 2545

Asztalnál megrajzolni nem nagy dolog...csak a kivitelezésnél mikor visszakérdez az ember(helyszinen)most akkor hogyan tovább?...akkor szokott tanácstalanság lenni...ezek már úgymond nagyon extrák...de nem volna itt  nagy gond ha az alapvető hanggátlások kivitelezve lennének ! ..sajnos ezek hiányában vagyunk a fórumon... 

Előzmény: buyer2 (2544)
buyer2 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 2544

Valami csak rakhato a valaszfal ala is...Lasd kep. Mondjuk ilyenkor az elso tegla sor hogyan marad meg? meg utana a tobbi....

 

Előzmény: Betonmester (2515)
buyer2 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 2543

Ezt javitom nem igy akartam. :) 

 

Bizonyos ertelmeben mar hogyne lenne. Oszzevetve az en lakasomat ahol is a fodemrol indul a valasztofal, alul is felul is, egyertelmu a muszaki hiba. 

 

A kepeken biztos vagyok benne ha igy indit az ember a biznyos mertekeig a valaszfal nem fogja olyan mertekben osszehozni a hangokat az also v felso szomszedbol. (Itt most nem utolagos hangszigetelesrol beszelunk) Bitumen lap puha/rugalmas,es tomor, vagyis maris hang gatlo. 

 

Egyik kepen az is latszik hogy nem viszi fel a falat a mennyezetig, puhabb anyaggal fejezik be, elrve ezzel is a hanghid zarast. 

Előzmény: buyer2 (2542)
buyer2 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 2542

Bizonyos ertelmeben mar hogyne lenne. Oszzevetve az en lakasomat ahol is a fodemrol indul a valasztofal, alul is felul is, egyertelmu a muszaki hiba. 

 

A kepeken biztos vagyok benne ha igy indit az ember a biznyos mertekeig a valaszfal nem fogja olyan mertekben osszehozni a hangokat az also v felso szomszedbol. (Itt most nem utolagos hangszigetelesrol beszelunk) Bitumen lap puha/rugalmas,es tomor, vagyis maris hang gatlo. 

 

Egyik kepen az is latszik hogy nem viszi fel a falat a mennyezetig, puhabb anyaggal fejezik be, elrve ezzel is a hanghid zarast. 

 

 

Előzmény: Betonmester (2515)
szandálos pók Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2541

Ilyenkor látom, mennyire jó, ha technikai/műszaki beállítottságú vagyok... ezek a pénzösszegek... nem semmik vagytok...

szandálos pók Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2540

Mennnnyiiiii??? Átvertek, vagy ez most miii???

Előzmény: Rigips35 (2536)
Betonmester Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2539

Sziasztok!
Mindig az lebegjen a szemetek elött hogy...TÖMEG ÉS VASTAGSÁG SZÜKSÉGES !!!!...a JÓ eredményhez...nem csak az "aranyárban" lévő technológia működik ...de ugye az nem üzlet...saját 35nm2 padló(1 hónapos)+28nm2 oldalfal(3 éves) és működik (70-80% elvett a zajokból)...100% os megoldás nem nagyon létezik UTÓLAG !...ja és hangtechnika "örült" vok (:  ....oda szoktam tekerni neki becsületesen !...és nem zavarok senkit...de azért eggyütt  érzek Veletek, ismerem az érzést ...meg azt is mikor MEGSZÜNT!!

Rigips35 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2538

Köszönöm szépen. Ez alkalmas lehet konektronak meg kapcsolónak? 1-1 db kellene csak! https://www.kaiserdobozok.hu/webaruhaz/117-hangszigetelo-dobozok/80/hw-hangszigetelt-gipszkarton-szerelvenydoboz---77-db

 

 

Előzmény: loading (2537)
loading Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2537

A 3 réteg összesen 10eFt/nm felett jön ki. És ezen kívül van a kőzetgyapot, stb.

Szerintem a falon kívülivel jársz jobban, ha az ár számít. Én csak 5eFt/db  feletti áron találtam speciális kötődobozt. Nekem 14 db kell majd egy helyiségbe... Viszont szebb a megjelenés utána. Valamit valamiért :)

Előzmény: Rigips35 (2536)
Rigips35 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2536

Nagyon szépen köszönöm! Akkor az airrock kőzetgyapot és a két réteg Blue lap közzé még menjen az amit te is tanácsoltál a jobb eredmény miatt? Ha hozzádom a költségkerethez, akkor sem vagyok még ott. 26 nm oldalfalról van szó a Phonestar bőven 7 számjegyű az árajánlat, igaz a 16 nm padló szigetelés novemberben is bőven 7 számjegyű volt. Azért szeretném most a Blue lapos megoldást, mert a mennyezett a Phonestar fogja csinálni és az megint 7 számjegyű lesz bőven... Az oldalfalon amit most fognak szigetelni van egy kapcsoló és egy konektor. Ha ahhoz vásárlok falon kivűli kapcsolót az jó lesz nekem vagy vásároljak hangszigetelt hangszigetelt gipszkarton szerelvénydobozt?

Előzmény: loading (2532)
Rigips35 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2535

Köszönöm!!

Előzmény: vmerci (2533)
vmerci Creative Commons License 2021.02.22 0 0 2534

2478. Hozzászólás

Előzmény: vmerci (2533)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!