Keresés

Részletes keresés

Betonmester Creative Commons License 2 órája 0 0 2476

Hello...Én a házad külső homlokzatára koncentrálnék(az zajvédőfal elég költséges)...azt tudod hogy mi a fal rétegrendje?....egyszer sem biztos hogy olyan "szakos" az mint gondolod(nem bántva azt aki csinálta,csináltatta mert lehetet az tudva vagy tudatlanul)...lehetőleg mindig a zajforrás irányából kell szigetelni!!....esetedben ugye forrás felőli homlokzatra  1r= Rockwool Airrock XD 50mm gyapotragasztóval felragaszt  2r=vmien tárcsás rögzités a falhoz(adott fal függvénye)3r=üvegszövetháló ágyazása,glettelése gyapotragasztóval...4r=csiszolás,alapozás,szinezés ...de a lábazatról sem szabad feledkezni(ő is zajforrás felől van !)...a lábazat szigetelést(nem XPS !vmit nézni kell hozzá)(ha van szegélybeton a fal tövén, az útban van) le kell engedni a talajig ...magyarul mindig törekedni kell hő és hangszigeteléssel a külső és belső vonalakat elválasztani...mindenhol !!!!...mert hő és hang hidak jönnek létre !!...mondjuk itt is bele kell nyúlni a pénztárcába(attól függ mennyi m2)...sok sikert !

 

 

Előzmény: CapriFun (2474)
SGabor1957 Creative Commons License 16 órája 0 0 2475

vakolhato közetgyapot plusz és müködik

Előzmény: Törölt nick (2461)
CapriFun Creative Commons License 1 napja 0 0 2474

Sziasztok,

visszaolvastam mielőtt kérdezek, és láttam hogy lakás hang-szigetelés ügyében nagyjából van jó megoldás (légrés, ásványgyapot, gipszkarton előtétfal).

 

Nálam más lenne a feladat, amire megoldást keresek. Kertes ház, nyugodt, csendes vidéki település, szokásosan egy szomszéddal van csak gond. Nála a teljes telek le van tér-kövezve, illetve körben magas falak, garázs (telekhatárra építve) és csak a mi házunk felé eső oldalon van sima fa kerítés. Ezáltal minden hang koncentrálódik, visszaverődik és felénk sugárzik, a lekövezett telek miatt ugye minden hangsugárzási képlet kettős szorzással indul. Amit beszélgetnek a kertben, azt nálunk 20-30m-re is érthetően hallani a kertben, ezt már megszoktuk. Ami a gond, hogy a gimnazista gyerek elkezdett a telken körbe-körbe görkorcsolyázni 40nm-en, körbe-körbe, órákig, reggel, délután, este. Ezt viszont már benn a házban is hallani (dübörgésként), a házunk legtávolabbi szobáiban is. Ez is elviselhető lenne talán, de pici gyerekünk van, akinek még napi 12 óra alvás a minimum, reggel aludna még amikor már felébred a dübörgésre, délután aludna, de szintén nem tud. Ő nem tudja megszokni. A kérésünk hasztalan, az a hozzáállás, hogy "azt csinál amit akar, a gyereknek amúgy sem lehet megtiltani semmit". A jogi megoldás hosszadalmas, de folyamatban, hiszen az előírt zöldfelület az 50%, náluk konkrétan 0%. De szeretnék más végleges megoldást is.

 

Szerintem a legcélszerűbb a kerítés cseréje lenne, a teljes házunk vonalában (az egész oldalsó kerítés cseréje elég drága lenne). Itt az a kérdés, hogy a betonelemes kerítés mennyire veri vissza, tompítja a mély hangokat is? A Leiernek van zajárnyékoló fala (https://www.leier.hu/leier-durisol-zajarnyekolo-fal), de ha jól megnézem, valószínű itt is a belső 13cm vastag beton adja a hanggátlás nagy részét? Mert árban közel duplája ez a megoldás a sima betonelemes kerítésnek. A látvány nem fontos, a szomszéd felé eső telek oldal felé van építve a házunk, arra felé nem is nyílik csak magasan ablak (földszintes ház), ezért gondoltam a betonkerítésre mint gyors és talán hatásos megoldás. Hang elnyelés sem számít, tehát nekem az is jó ha visszaveri a nagyrészét a szomszéd felé, és hozzám nem enged hangot. Ezzel kapcsolatosan van esetleg tapasztalata, ötlete valakinek?

 

A másik ötletem az lenne, hogy a ház teljes oldalát kívülről előtétfallal ellátni + hang és hőszigetelést is adva a háznak, itt viszont gond, hogy 110cm a max távolság a telekhatártól, így nincs sok legális terjeszkedési lehetőségem (1m a min távolság). A házban belülről nehéz lenne, mert azon az oldalon van fürdőszoba csempézve, hálószobában beépített szekrény... mindkét megoldás beleesik a jelenlegi 50%-os állami támogatásba, azért is mertem elkezdeni tervezgetni.

 

A Phonestar lapokkal, előtétfalként kivitelezve drágább lenne a nm ár, mint a Leier zajárnyékoló fal...

 

A ház könnyűszerkezetes, acél váz (Lindab), dupla gipszkarton külső-belső oldalon is, kőzetgyapot, korrekten kivitelezve (nem eladásra építették 14 éve, első tulajdonos magának építette).

 

Hátha van valakinek tapasztalata, megoldási javaslata, előre is köszönöm!

Betonmester Creative Commons License 3 napja 0 0 2473

Üdv! Oldalfal rétegrendem  ami működik is !!!!ÉS NEM ARANY ÁRBAN VAN !!! csak ragasztással rögzítve (semmi furás,tipli)1=5cm Rockwool Airrock XD gyapotragasztóval felragasztva...2=űvegszővet háloval glett....3= akustik karton tubusos lágyhang ragasztóval felragaszt(többi a festőé). Erősitőt feltekertem...szomszédba menet és hallgatozás(teljes csendben)....és EMBEREK SEMMI !!!....szomszéd is mondta hogy nem szokott SEMMIT HALLANI!!!visszafelé pici van ha nagyon hallgatozok de nem zavaró ...Bizonyosságot nyert amit CS. Péter is mondott.
Tömeg és cm -ek nélkül NINCS HANGSZIGETELÉS !!..Sajnos mikor ide költöztem a padlóra vagyis az alattam lakó ÁLLATRA nem gondoltam !ÁÁÁÁ !!!és igy találtam rá a fórumra padlószigetelést keresve meg CS. Pétere ...Péter szakmai útmutatása alapján (rétegrendek) el fogom késziteni de csak jobb időben(+20c).Vagyis az online világban minden féle hókusz-pókusz anyagok,írások vannak ! Marketing emberek !!!! mindenkinek nyugott ,csendes otthont !!

 

Előzmény: szandálos pók (2472)
szandálos pók Creative Commons License 5 napja 0 0 2472

Üdv Neked is! Majd ha idődbe belefér, kicsit részletezd légyszi az anyagokat, kialakítást stb, hátha valakinek majd még jól jön. Sok sikert, jó eredményt!

Előzmény: Betonmester (2471)
Betonmester Creative Commons License 5 napja 0 0 2471

Üdvözlők mindenkit a fórumon ! Tisztelt " szenvedőtársaim" csak egy kis szösszenet erejéig ha nem gond. Építő iparos ember lévén olvasgatom a fórumot, megoldást keresve(mint oly sokan az itteniek is) az alattam lakó " ÁLLATRA!" mert az ilyen szomszédot csak igy lehet nevezni. Padló szigetelést fogok kivitelezni( Csendes Péter szakirányú, professzionális útmutatása alapján! )Nagyon szimpatikus emberrel beszéltem le az anyaghasználatot. Idejét, energiáját áldozza idegen emberekre. Köszönöm még 1szer Péter! ja...és lehet hogy megmentet Engem is meg az alattam lakót is(mert már kétszer szóltam neki hogy össze-vissza verem, harmadikra nem fogok szólni)....egész nap kusba van(egy igazi senkiházi, semmirekellő!) este meg elkezdi a balhét, ahogyan a normális ember már lazítana, aludna. köszönöm

 

 

G2GTI Creative Commons License 5 napja 0 0 2470

Megértem a problémát, sajnálom, engem is bosszantana, de ez,hogy az eladót elővenni és perbe fogni mert zajos a szomszéd valahogy nem életszerű, mi van ha ő nem tud semmiről, lehet nem is zavarta vagy azóta költöztek oda hangos szomszédok, a kivitelezésből adódó problémák nem őt terhelik szerintem, de nem tudom nem vagyok jogász, egy ilyen per nagyon nehéz és hosszadalmas, lehet jobban jársz az eladással

Előzmény: ddeff (2466)
Tillu70 Creative Commons License 2021.01.16 0 0 2469

Jaja, igazad lehet. Illetve ezzel a sok macerával nem is biztos hogy olcsóbb...-)

Előzmény: szandálos pók (2467)
szandálos pók Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2468

*csak úgy

Előzmény: szandálos pók (2467)
szandálos pók Creative Commons License 2021.01.15 0 0 2467

Hali, szerintem nem jó ötlet, mert a homok súlya szerintem túl nagy statikai igénybevételt jelentene. A Phonestar homokja nem véletlenül van kartonban, az egy stabil hordozóanyag. Ergo ha csakugy beöntenéd az előtétfal mögé a homokot, az idővel kinyomná/kidöntené stb. 

 

Előzmény: Tillu70 (2465)
ddeff Creative Commons License 2021.01.14 0 0 2466

Szia, nem néztem meg a műszaki dokumentációt, de vannak építési szabályok amik bizonyos hanggátlást előírnak. Ha a lakás ennek nem felel meg, akkor az rejtett hiba, amiért az eladó felel. Az, hogy az eladó is vásárolta, nem mentesíti semmi alól, max ő is perelheti azt, akitől ő vette (a beruházót), mert a felelősség mindig láncolatban visszafelé megy. Ezt még egy 10 éve épült háznál meg lehet tenni, egy 40 éves panelnél valeszg nem, mert akkor még nem vagy csak sokkal lazábbak voltak ezek a hanggátlási szabályok.

Előzmény: buyer2 (2464)
Tillu70 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 2465

Sziasztok!

Azon agyalok már régóta, hogy...
Alap, hogy ikerlakás, 2 réteg tégla, közte valami, mindkét oldalon gipszkatron "vakolás". Ez minden álmoskönyv szerint rossz jel és valóban, minden hallatszik.

Nézegettem phonestar lapokat, amikről sok jót hallottam, de drága.

Azon gondokodom, hogy mi lenne akkor, ha:
- gipszkarton le, fúgákat betömni,
- valami vékony gipszkarton profilból (3 cm?) csinálni egy előtét falat, aminek a belsejét homokkal tölteném fel...
- ezután jönne a másik előtét fal, már a hagyományos közetgyapot, gipszkatronos megoldással.

Hmm?

buyer2 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 2464

Szia,

 

Ez ugy szimplan ongol lenne. Mert gondolom Te sem nezted at a muszaki dokumentaciot, kivesezve az utolso be epult elemig ill hogy a valaszfalak hanghid kikuszobolesevel (megfelelo technologiaval) kerultek kivitelezesre. Es gondolom az elado sem ezzel az infokkal adta a lakast el, kvazi nem voltal megvezetve. Az hogy az erzekszervek jobban szenzitivek az nem mas hibaja. Vagy maga a kivitelezot fognad perbe? Szerintem jot rohogne rajta 10 ev utan. Lehet csaladi hazba kell koltozni legegyszerubb megoldas.

Szomszedok perbe fogasa? max feljelentheted ha ordenale modon viselkedik, uvolt, zajong, de csak akkor ha meresi jegyzokonyv is alatamasztja. Folyamatos zaj artalomnak kell teljesulnie, ami nem azt jelenti hogy egy egy pillanatra athallod, a zaj artalmonak folyamatosnak kell lennie. Ez meg szerintem megint nem all fent. En is hasonlo cipoben jarok egyebkent, a falak ugy hozzak fel a hangot mint a huzat. Bekes targyalasom mar volt az also szomszeddal, de kb mint halottnak a csok. Ez IQ kerdese alapvetoen odafigyelni a tarsashazi kozos eletre. Van akinek megy van akinek nem. 

Előzmény: ddeff (2462)
loading Creative Commons License 2021.01.11 0 0 2463

Szerintem csak javulni fog, de nem oldja meg. Úgy gondolom, hogy elég lenne 8cm-es közetgyapot, hogy legyen maradjon benne 2 cm levegő. + a két réteg karton közé egy membrán réteget kellene feltenni. Ez utóbbi jobban szigetel a mélyhangok ellen.

 

Előzmény: Törölt nick (2461)
ddeff Creative Commons License 2021.01.10 0 0 2462

sziasztok! Ősszel vettem egy ca. 10 éve épült társasházi lakást. Az a problémám, hogy az alsó szomszéd kopogó hangjait nagyon felhallom. Döngő lépések, porszívó, pakolás, szekrény ajtó. Beszéd, TV nem. A felső szomszédomat is hallom biztosan, de "mindenhonnan" jön a hang, nehéz megállapítani (betonban, így gondolom téglában is gyorsabban terjed a hang, szóval nem egyértelmű). De ha felső vagy oldalsó húzza a porszívót a kövön, azt is simán hallom.

Vicces, hogy egyik szomszédom sem tapasztal ilyet max ha fürdenek a szomszédban, azt hallják, de ez relatív, megszokás kérdése is lehet: "Ez egy társasház, ez ilyen"

Úgy érzem minden hang a belső válaszfalakon jön, mint hatalmas hangszórók (2 db, 3 szobát választ el), nem opció, hogy 4 oldalt leszigetelek, mert sokat venne el a helyből, és tuti, hogy 2-3 millió alatt nem lenne meg, kétséges eredménnyel. De jöhet simán a homlokzati szigetelésen is, mert pl. redőny húzást is brutál hallom.

Ez amúgy egy vasbeton pillérvázas szerkezet, terv szerint ügyeltek a válaszfalak mészkőhomokkal töltött téglák a léghangok miatt, amit amúgy el is hiszek, hogy betettek.

Utána olvasva két kivitelezési hibára tippelek:

- alsó szomszédnál úsztatott padló kifolyatva a falig, ami hanghidat képez a fal és padló között. A fal átvezeti a hangot a plafonra (az én padlómra), rétegrend szerint a válaszfalakat a födémre teszik szigetelés nélkül, szóval onnan jön a hang a falamra, ami mint egy hangszóró ontja a hangot.

- az alsó szomszéd válaszfala plafonig falazva teljesen összekötve a plafonnal, ami átviszi a rezgést az én falamra.

Ahogy utána olvastam, erre az épületre kb 51 dB léghang- és testhanggátlásnak kellene teljesülnie. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő lenne a kivitelezés, nem hallanám ennyire át a kopogó hangokat.

 

Tanácstlan vagyok, be akartam méretni szakértővel és perelni az eladót, a szomszéd talán még be is engedné az akusztikust, de elbizonytalanodtam. Az ügyvéd egyelőre azt se tudta megmondani pontosan, hogy az eladót vagy a szomszédot lehet-e perelni "előbb legyen mérés". A konkrét hibára csak tippelni lehet, konkrétat csak bontással lehet mondani (bár szerintem egy úsztatott padló meglétét lehet egy kis lyukfúrással is meg lehet állapítani)


Ha beméretem és van róla egy papírom, hogy hibás, azzal simán lábon lövöm magam, mert ha úgy döntök, hogy elpasszolom és valahogy kiderül, hogy én bizonyíthatóan tudtam a hibáról, az nekem nem jó. Így viszont lehet, hogy el tudnám passzolni a lakást egy kétgyerekes családnak, akik észre se vennék, hogy néha hallják a szomszédot. Vagy jó arc leszek és minden vevőjelöltnek elmondom, hogy hibás, és csökkentett áron adom el, így bukok rajta pár milliót ...az se esne jól.

Valaki hallott már olyan ismerősének a nagynénikjéről, aki sikeresen pert nyert ilyen esetben az eladóval vagy szomszéddal szemben? Eladóval szemben szavatosságra és rejtett hibára lehet hivatkozni. 

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.09 0 0 2461

Tanácsot szeretnék kérni egy olyan hálószoba hangszigetésére, amely a szomszéd lakás vizesblokkja mellett van. Nagyon zavaró az áthallás, mivel vékony a válaszfal, minden nem kívános vizes hang átjön. Most kaptam egy árajánlatot egy gipszkartonostól. Szerinte 100-as fémvázra 10 cm szigeteléssel 2 réteg Akusto gipszkartonnal tökléletes lenne. Szerintetek ez elegendő? Vagy van esetleg jobb megoldás is? 

buyer2 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 2460

Nalunk ugyanez a helyzet, az also szomszed hangos beszelgetese ugy terjed a falakon mintha ott sem lenne semmi sem. 45cm-es fodem, a falak 70-es valaszto teglabol epulve,ontott gipszfalak,vagy tablak, nem is tudom, es radasul a fodem alatt 4cm es hungarocel!!! Mondanom sem kell egy troger epulet pedig 10 eve epult. Annyi hogy mi vagyunk felul, legalabb felettunk nem lakik senki sem, de ettol fuggetlenul a fodem/aljzat,a falak,hanghidak, meg ugy minden ahogy a nagy konyvben megvan irva....kvazi nalunk az osszes falat kellene erositeni szigeteles szempontjabol, de ez iszonyat melo, ami nem is lenne budos, de az elet terbol nem szeretnek vesziteni. Nekem valami olyasmi megoldas kellene ami konnyu,ra tudom fixalni a mostlevo falakra ugy 25mm mondjuk parafa, vagy rostos anyag, majd egy gipszkarton fal.ezt meg ugy bevallalnam, csak a nagy kerdes, mennyire tompitja ezeket beszed hangokat. Multkor csinaltam egy probat, a kisparnat a falhoz nyomtam,fulem ra es ugy egyertelmuen csillapodott a hangat jovet.

 

Előzmény: Bunda1885 (2457)
Tara80 Creative Commons License 2021.01.05 0 0 2459

Igen, én is hasonlón gondolom, bár, ami a külső hangokat illeti (amerre a szobák ablakai néznek, ott buszmegálló és játszótér is van) semmivel se jön be kevesebb zaj. Csak a bentiek erősödek fel. 

Előzmény: BRICK. (2458)
BRICK. Creative Commons License 2021.01.04 0 0 2458

Leszogezem, nem vagyok szakember, de a kovetkezot gondolom jozan paraszti esszel:

 

1. Kulso szigeteles elott a kulonbozo test es leghangokat, rezgeseket az epulet szerkezete "kivezette" a kulvilagba, szigeteles utan ezek "be lettek zarva" kvazi egyfajta "dobozhatas ervenyesul"

 

2. A szigeteles hatasara - feltetelezem- maga a lakas is csendesebb lett, ami azt eredmenyezi, hogy hamarabb eszreveszed a zajokat.

 

 

Előzmény: Tara80 (2456)
Bunda1885 Creative Commons License 2021.01.04 0 0 2457

Sziasztok! 


Újépítésű házban lakunk ami kevesebb mint két éve épült. Az alsó szomszédtól felfelé a falakon és padlón keresztül mindent hallunk. Ez azért érdekes mert a ház több lakójával is beszéltünk és náluk majdnem sírni csend van. Illetve az alattunk lakó tőlünk semmit sem hall. Pedig van nálunk két folyton rohangáló kisgyerek. A gyanúm szerint egy 110 es KG cső körül nincs lezárva a födém a szintek között.

 

Kérdésem, hogy szerintetek létezhet az hogy ez a födém áttörés az ahol a hang feljön hozzánk és a padlóban illetve falakban is hallani? De még a lakás legtávolabbi pontján is olyan a falhoz dőlve mintha pont alóla jönne a hang. Pedig tudjuk hogy a szomszédok másik helységben vannak.

Tara80 Creative Commons License 2021.01.04 0 0 2456

Kedves Brick!

A nappalijuk padlója szerintem nem lett felújítva, az az előző lakótól maradt (ők papucsban csoszogtak, de azért az a dangást megfogta, nem is volt annyira zavaró, bár a pasi horkolása is eszméletlenül lehallatszott), csak a gyerekszobát csináltatták meg, amúgy a folyósó/közlekedő részükön járólap van, mint ahogy a konyhában is, ettől függetlenül mindenhol nagyon hangos, ahogy járkál. Az eddigiek alapján nem hinném, hogy lehetne velük bármiről is érdemben beszélni és előre félek, amikor a gyerekük másfél-két év múlva elezd futni. A költözés legkorábbban 3,5 év múlva jöhet szóba nálunk. Egyszerűen azt nem értem, hogy ezek az átszűrődő hangok csak 2-3 éve tűntek fel, amióta kívülről beszigetelték a házat. Erre lennék nagyon kíváncsi, hogy lehet-e ezzel bármilyen összefüggés, vagy csak képzelődöm... 

Előzmény: BRICK. (2455)
BRICK. Creative Commons License 2021.01.04 0 0 2455

Érdemes megkérdezni a szomszédot, hogy milyen rétegrendben/anyagokkal lett felújítva a padló.

Ahogy az lenni szokott általában, több mint valószínű, hogy megfelelő szigetelés hiánya miatt lett rosszabb a helyzet.

 

Természetesen akkor hatékony a hangszigetelés, ha náluk van szigetelve az egész.

Amennyiben csak laminált padló került le, azt relatív könnyű felszedni, leszigetelni és újra lerakni. 

 

Esetleg ajánld fel, hogy beszállsz a költségekbe/vagy fizeted a szigetelés költségeit. Nem lesz olcsó, de költözni sem az (illeték, stb.-stb) és ha szeretsz ott lakni, akkor érdemes oda befektetni.

 

Másik, "dirty" megoltás, hogy ha elmondja a rétegrendet és kiderül, hogy hiányos, akkor ti is elkezdtek hangosabban élni és ha számonkér, akkor elmondod neki hogy nem kellett volna kispórolni az anyagokat a felújítás során (és így talán saját pénzből megcsinálja magának).

Előzmény: Tara80 (2454)
Tara80 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 2454

Sziasztok!

Gondoltam elmesélem a tapasztalataimat. Februárban költöztek fölénk új lakók, egy fiatal pár. A plafon hangszigetelésére már az előző lakók kapcsán is gondoltunk, mert amikor az unokájuk itt volt, órákon keresztül futkosott, ha vendégeik voltak minden szó lehallatszott, és persze nem voltak csendesek. Én tesóimmal lakom együtt, gyereke egyikünknek sincs, bulikat nem tartunk, nagyon szeretek olvasni, amihez ugye csend kéne… Három évvel ezelőtt, épp karácsonykor itt voltak a barátaink, se zene, se buli nem volt, csak beszélgettünk, igaz kb fél egyig. Éjfél felé már átkopogtak a falon, nyilván, mert hangosak voltunk, másnapra ki lett szúrva az autóm bal első kereke. Persze nem tudhatom biztosan, h ő volt, de a többi szomszédomról ezt nem feltételezem. Azóta nem nagyon hívunk ide senkit…  Egy éve januárban volt, h a kedves unoka itt töltött vagy két hetet, minden délután fél öttől (gondolom akkor értek haza az oviból) este 8-ig rohangált fel-alá a lakásban, és akkor felmentem megkérni, h nem lehetne-e, h nem futtatják a gyereket. Képzelhetitek! Még rosszabb lett utána. Aztán január végén elköltöztek, és bebizonyosodott, hogy mindig lehet rosszabb.

Az új lakók azzal kezdték, hogy tartottak egy öthetes lakás felújítást, volt, hogy a munkás jött le, hogy ne haragudjunk, de ez most nagyon hangos lesz, mert vízköves a rendszer és hát amiatt jó hangosan fognak fúrni. Ők egy cetlit sem tettek ki a lépcsőházban, hogy innentől idáig lakásfelújítás lesz, bocs. Majd beköltöztek. Azóta meg lehet bolondulni alattuk, a kis csaj mezítláb járkál, a sarkát úgy odavágja a padlóhoz, hogy egész nap azt hallgatjuk, elég félelmetes, amikor olyan, mintha jönne utánam a konyhába, ráadásul két hónapja szült, szóval egész nap itthon van. Májusban, egy pénteki napon, nem voltunk itthon, öcsém arra ért haza, hogy a bejáratnál emberek várják, mert dugulás van fenn. A lakásba érve a szaruk által elöntve találta az étkezőt (ez egyben az előszoba is, innen nyílik a wc), úgy álltak neki dugulást elhárítani, hogy nem várták meg, míg nálunk valaki ajtót nyit. Az meg gondolom eszükbe se jutott, hogy ha a lakásszövetkezetet felhívják, ők tudtak volna minket értesíteni. A szar a wc-n keresztül kibugyogva elöntötte az étkezőt, úszott ott minden. Sőt a fürdőben a kádban is visszabugyogott a szar. Hát mint kiderült, az előző lakók minden féle vackot lehúztak, erre meg jött az ő vízkő leszedésük, mi meg így jártunk. Egy rossz szót nem mondtunk, végül is tényleg nem szándékosan öntöttek el minket. Szerencsére bontani nem kellett, a kamrában lévő vízóránál a falban futnak a csövek, egy kis ajtó mögött, azon keresztül ki lehetett cserélni a csövet.

Még nyáron parkettát cseréltek a gyerekszobában, ezt sikerült szombat-vasárnapra időzíteniük. Végül október végén belevágtunk a plafon hangszigetelésébe, az egyik szobát, és a szoba előtti közlekedő részt csináltattuk meg. A szobában 15 cm vastag álmennyezetet építettek, üveggyapottal lett kibélelve, a közlekedőn a beépített szekrények miatt csak 10 cm vastagságú lett. Előre figyelmeztettek, hogy ne várjak tőle sokat, mert a falak levezetik a testhangokat. Hát igazuk lett, a trappolás, a parkettára való dobálás, a porszívózás, a rokon gyerek rohangálása ugyanúgy hallatszik (mert persze rohangáló gyerek itt is van), az apró neszek tűntek el, és beszélgetést nem hallani. Megpróbáltuk…

Még nyáron egyszer megkértem a kis csajt, hogy nem lehetne-e, hogy húz valami papucsot, mert a lépteire szoktam reggel kelni. Közölte: „Nem te fogod megmondani, hogy mit viselek a saját lakásomban, jó?” Persze azt nem kérdezték, h a szarukkal való elöntés miatt lett-e kárunk. (Lett, azok a cipők, amik ott voltak, mentek a kukába…)

Azóta marad a füldugó, ez mondjuk nekem sokat segít, tudok aludni és olvasni is. Vettem egy pöpec fejhallgatót, amivel sorozatokat is tudok nézni, tévézés felejtős…

Jelenleg másfél órája dobálnak valamit a parkettára, gondolom lakberendeznek így vasárnap délelőtt.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy 1990 óta itt lakunk, ebben a lakásban nőttünk fel, rengeteg emlék köt ide. Március óta a karantén alatt itthonról dolgoztunk, sőt novembertől is. De most nagyon úgy tűnik, hogy nincs más lehetőség, mint a költözés, de az biztos, hogy SOHA TÖBBET társas ház.

Még annyi: három éve újították fel a házat: kívülről beszigetelték (nem panel, hanem csúsztatott zsalus a ház, négyemeletes, mi egyébként a harmadikon lakunk). Előtte az átszűrődő hangokkal nem volt ennyi probléma (vagy csak nem tűnt fel), szerintetek lehet összefüggés a felújítás és a lépéshangokkal kapcsolatban?

Géza1972 Creative Commons License 2021.01.01 0 0 2453

Kedves fórumozók! 

 

Nagyon szépen köszönöm nektek a segítségeteket és a problémámmal kapcsolatos hozzászólásaitokat. Mivel én egy műszaki analfabéta vagyok, tehát házilag nem fogom tudni megoldani a lakás szigetelését, mert az minden lenne csak szigetelés nem, hisz sem ügyességem sem gyakorlatom sem pedig affinitásom nincs az ilyen dolgokhoz. Na jó egy izzót még ki tudok cserélni, de itt megállt a tudomány. Kész vége. Egyébként én elég rég lakom ebben a lakásban - ide születtem, itt nőttem fel, tehát 44 éve - és eddig, ameddig ezek az egyének meg nem jelentek a fejem felett, egy jó féléve, tehát nem volt soha semmi probléma, mivel elötte nem volt minden lejárólapozva. Ez már az ő művük. Jó, nem mondom, hogy nem volt fentről soha áthallatszódás, mert az volt, az mindig is volt, de ennyire durván és természtesen a másik pofátlanságából adódóan, szóval nem emlékszem ilyen lármás lakóra. Elsősorban el kell azon gondolkodnom, hogy ez a lakás nem rég, kettő éve lett teljeskörüen felújítva, ami nem kis pénzembe került. Most megint az egészet a fejetetejére állítani, bevallom nektek őszintén, hogy ahhoz most nincs pénzem, mert gondolom én, hogy ez egy ekkora lakást érintően az összes fal, a mennyezet, de akkor már a padozat szigetelése is, szóval milliós nagyságrendű dolog lenne, mert ma egy ilyen lakásnak csak a teljes festése 600 ezer, akkor egy teljes szigetelés, szóval sok, rengeteg, meg hát szigetelés után is kezdődhet minden előlről, tehát festés, padozat, gondolom akkor ez a dolog a villanyvezetékeket is érintené, konnektorok, kapcsolók, klíma stb.... Tehát egyenlőre marad az ideg, a stressz meg a füldugó meg a partvisnyél. EZ VAN! Ma ebben az országban sajnos én nem tehtem meg azt, hogy két év után, most megint szétverünk itt mindent. Ez a szomorú valóság. Még egy állmennyezetes szigeteléses megoldás beleférne a költsgvetésbe, ha belefér, ki tudja, de sajnos ugyebár az nem lenne hatásos. 

 

Lényeg, megtudtam, amit nagyon szépen köszönök, hogy van arra lehetőség, hogy a lármás lakó által keltett zajt jelentősen le lehet mérsékelni és nekem ez nagyon jó hír. 

 

Szerintem neki állok gyűjtögetni és akkor majd ősszel, vagy eladom. De lehet, hogy az lesz a legjobb választás, ha eladom. Bajlódjon velük valaki más.

 

Mégegyszer köszönöm a hasznos tanácsokat! 

GentleSpecter Creative Commons License 2021.01.01 0 0 2452

Igen, a munkadíj volt 200. Sokalltam, de megbízható, lelkiismeretes szakemberek és inkább velük dolgoztatok, mint valami kontárokkal.

Előzmény: szandálos pók (2446)
Hooti Creative Commons License 2021.01.01 0 0 2451

Mivel 1976 az építés éve, akkor tuti fel lett már újítva a feletted levő lakásban a padlóburkolat.

Úsztatott kellett volna, de neki nem érdeke a zajszigetelés, jött a burkoló, amúgyis gecimagasra kell cipelni-liftezni a lapokat meg a ragasztót, meg le a sittet és a burkolónak is nyűg az úsztatott (hangszigetelt) rétegrend, verjük fel, rakjuk le, oszt' jóvan.

Jogosan lehet érveni, méééé, 76-ban volt ilyen?? Nem egészen, de a misung egész jól nem adta tovább a zajt, míg a flexi ragasztó adja ám becsületel, ezért hallod a feletted élőket és ez nem fog változni, ne ringasd magad ilyen tévhitekbe, a panel-társas élet ilyen. Én 8évig bírtam, pedig a zárószinten laktam, de alattam egy klumpában közlekedő állandóan görgős fejjel porszívózó hölgy élt-él alvászavarral, 4:00-kor kell nagytakarítani ugye..

Szóvá tettem 4:30-kor becsöngetve, sírva fakadt és nem változott semmi.

 

Elköltöztünk.

Előzmény: Géza1972 (2445)
szandálos pók Creative Commons License 2021.01.01 0 0 2450

Hogy valami megmaradna a hangokból, inkább olyanra gondolok persze, hogy beb*sszák az ajtót, leesik egy söröskorsó...

Előzmény: szandálos pók (2449)
szandálos pók Creative Commons License 2021.01.01 0 0 2449

Nyilván maradna valami zaj, ahhoz hogy minden megszűnjön, übergigakomoly megoldás kellene; viszont ne menjünk el az igazság mellett sem: mindent körbeszigetelni az egyenlő a nagyon hatalmas változással.
És még valami: ha magad csinálnád, iszonyat pénzt takarítanál meg!

Előzmény: Géza1972 (2448)
Géza1972 Creative Commons License 2021.01.01 0 0 2448

Köszönöm szépen a válaszod. 

 

Lényeg, akkor az én esetemben nem elég csak a mennyezetet szigetelni, hanem az "oldalfalakat" is kellene. Most egy kicsit elkeseredtem. Az nagyon nagy munka lenne és gondolom eléggé költséges dolog. Ez megfontolandó. De hát valamit valamiért. 

 

De lényeg, hogy akkor létezik megoldás a problémára. 

 

Nagyon szépen köszönm a segítségedet. 

 

Még annyit, hogy ha az ember rászánja magát egy ilyen teljeskörű hangszigetelésre, tehát tényleg minden falat mennyezetet leszigeteltet, akkor a fentről érkező hangok teljesen megszünnének, vagy azért némi, valamennyi hanghatás megmaradna?

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: szandálos pók (2447)
szandálos pók Creative Commons License 2021.01.01 0 1 2447

Szerintem ezzel a mennyezet szigeteléseddel lenne egy olyan probléma, hogy a falak is levinnék továbbra is a hangokat. A testhangok szemét dolog, szépen kerülget ki mindent, így a falaidat (mindet) is le kéne előtétfalazni: légrés, gipszkarton profil, benne kőzetgyapot, rá külső felületnek gipszkarton (vagy blue akustik gipszkarton).
Egyébként pont az előtted író írta, milyen is ez felépítésre és hatásra egyaránt.

Előzmény: Géza1972 (2445)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!