Keresés

Részletes keresés

NagyFehérFőnök Creative Commons License 2002.01.22 0 0 0
Ez a tOpikcím 0-nál többször fOrdul elô
Előzmény: Barbarossa Isegrim (-)
Barbarossa Isegrim Creative Commons License 2002.01.22 0 0 topiknyitó
A Gyűrűk Urával kampányolnának az olasz újfasiszták

Metzinger András
2002. január 22., kedd 13:04

Az olasz szélsőjobb Nemzeti Szövetség fiatal tagok toborzására akarja használni a Gyűrűk Ura című művet. Szerintük a mű pártjuk értékrendjéhez áll a legközelebb.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
Nyomtatható verzió atámogatásával

Mialatt a világ nagy részén pusztán kasszasikernek tekintik a "Gyűrűk Ura" című fantasztikus filmet, addig az olasz szélsőjobb ifjúsági szervezete nézeteinek népszerűsítésére szeretné használni - jelentette a Reuters.

A könyv értelmezései

Szélsőjobboldali írok, kiadók a saját értékeik - a fizikai erőnlét, a vezetés és a hűség - magasztalását látják a brit J.R.R Tolkien kötetében. Olaszországban az 1970-es években jelent meg a könyv. A Nemzeti Szövetség elődjének ifjúsági szárnya is ebben az időben alakult, amikor az olasz jobboldal a Tolkien mű, és sajátságos értelmezésével probálta népszerűsíteni magát. A Gyűrűk Ura tulajdonképpen az egyén és a közösség közti harcot szimbolizálja - mondta Basilio Catanoso, a Nemzeti Szövetség ifjúsági szárnyának vezetője.

Frodó balos lett volna?

Csak Olaszországban van ilyenfajta jobboldali értelmezése a műnek - mondta az egyik olasz fantasy író, Valerio Evangelisti. De a mű ellentétesen is értelmezhető - teszi hozzá Francesco Alo, egy olasz filmes website, a Caltanet szerkesztője. "A gyűrű erejének elpusztítása, a multikulturális társadalom - hobbitok, manók, emberek és törpék szövetsége a gonosz ellen tulajdonképpen baloldali eszmék Tolkien mindig is tagadott bármiféle politikai szándékokat a műben.

Nyári hobbit-táborok

A történet egy fiatal hobbit (félszerzet) küzdelmeiről szól, akinek a gonosz varázsgyűrűt kell elpusztítania, amely a kulcs a civilizáció jövőjéhez. A fantasztikus könyv szereplői félszerzetek, törpék és tündék. Az 1970-es években az NSZ elődje, az újfasiszta Olasz Társadalmi Mozgalom (MSI) úgy nevezett nyári hobbit-táborokat szervezett. Az NSZ a kilencvenes évek közepén vált ki az MSI-ből, majd Gianfranco Fini vezetése alatt szalonképessé tette magát az olasz politikai életben. Az NSZ öt minisztert adott Silvio Berlusconi jobbközép kormányának.

Xénia-láz

Az NSZ ifjúsági szárnya a tagok létszámának növeléséért megtesz mindent. Arra bíztatják a tanulókat, hogy lépjenek be a "szövetségbe", amely célzás a trilógia első kötetének címére: "A Gyűrű Szövetsége". A filmet pénteken mintegy 700 olasz moziban mutatták be, és eddig mintegy 500 millió dolláros bevételt hozott világszerte - adta hírűl a Reuters.

------------------------------------------------

Szeretném én látni az apolitizáló tömeget, amelyik még az ilyen szintű elementárisan barom belemagyarázásokat is vakon hiszi és képes ezek alapján szavazni... ennyire ostoba lenne az átlagpolgár (nemzettől függetlenül), hogy az ilyen legprimitívebb propaganda is hat rá...? Úgy néz ki igen - akik ezt a baromságot kiagyalták, nyílván végeztek előtte felméréseket, és úgy találták egy ilyen színvonalú kampányfogásnak is van közönségrétege.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!