Itt az országokon BELÜLI arányok fontosak, tehát mindegy, hogy hol mennyi az ÁFA, mert egy-egy országon belül azonos.
Mo.-ra ezek az autók tökéletesen megegyező vám, adó, stb. feltételekkel érkeznek, tehát az egyes autók ára közötti különbség nem ebből fakad.
(nem az abszulút ár a lényeges, hanem az egymáshoz viszonyított)
14500 Eu. az kb 3,5M Ft. Itthon 4,8 Milla. A Luponál már kisebb a különbség.
Ezek szerint 225 Eu az egyenlő kb 1,1 Milló Ft-tal?????
A másik példa még jobban tetszik, ott 40 Eu közel 1,7 millát ér. Szuper.
Nekem van 10 Eu-m nem akartok licitálni? :)))))
"UK éppúgy EU, mint Franciaország, vagy N.o., a vám 0."
Ez biztos? Mert a penzugyi unioban nincsenek benne...
Pedig itt (Belgium) a hasznalt Roverek nem dragabbak az Alfaknal, es az is egy feelinges auto jo fajlagos teljesitemennyel...
Egyebkent nalunk valszeg kereskedelmi ujauto-importra is van fogyasztasi ado (hiszen azt meg a hazateronek is fizetnie kell a legalabb fel evig tulajdonaban levo kulfoldon adozott, biztositott jarganyara, a JQA). Es ugyananannak a markanak a ketlityis valtozata is altalaban joval dragabb az 1.6-osnal.
Az AFA meg M.o.-n 25%, Belgiumban 21%, N.o-ban 16%. Ez is lehet oka az uj autok brutto vetelarbeli kulonbsegnek. Amugy, ha jol tudom, eppen most van a kavaras az EU-ban, hogy a kereskedo ne csak a gyar altal meghatarozott aron adhassa a verdat.
Amugy meg jobb dolgotok nincs??? Aki ilyen kategoriabol valaszt, annak tokmindegy, hogy 37 vagy 40 Milla!
A Porsche-t pl. ha kiszamolod, durvan 37,6M-ba jon ki. Persze az itthoni dealer nem a kinti vasarloi aron kapja. De ekkor 10% helyett mondjuk 15% van neki rajta. Es ezek a listaarak, ebbol meg szoktak engedni. Kell legyen mibol, kulonben becsukhatnak a szalont... :)
nemigazán.
UK éppúgy EU, mint Franciaország, vagy N.o., a vám 0.
Hozzánk éppoly egyenlő feltételekkel érkeznek az angol autók, mint a németek.
Nem ez az ok.
Szerintem a Wallis azt hiszi, hogy az angol márkákat el leht adni a valós áruk felett, a vélt presztizs miatt. De ez a topic nem a Wallisról szól. Itt a bizonyíték:
Porsche turbo: 124.172 EURO/40.855.000 Ft
Mercedes 600 Cl: 117.972 EURO/40.723.750 Ft
A válasz a gyártás helyén keresendő...
Angol autóra is van valami büntetővám, vagy mi. De ezt az okosok is elmagyarázzák majd :-)
Mindenesetre ezért nem lehet nekem egy francos Beetle-m, mert azt meg Mexikóban gyártják, és mire beér Németországból, iszonyatosan drága lesz :-((((
Talán érdekes lehet a kérdés, hogy a pl. Németországben azonos árú autókat, itthon miért adják eltérő árakon. (azonos vám, áfa, adó, stb.)
Példa:
Mini One: 14.500 EURO/4.832.000 Ft
Volkswagen Lupo 3L: 14.275 EURO/3.760.000 Ft
vagy,
Rover 75 Tourer 1.8 Club: 24.250 EURO/8.045.000 Ft
Renault Laguna Break 1.8 Privilege: 24.210 EURO/6.380.000 Ft
Sajnos kénytelen vagyok abból kiindulni, hogy egy-egy országon belül kiegyensúlyozott az árképzés, még ha az EU-n belül országonként eltérnek az árak. A mi esetünkben az országon belüli eltérések jóval meghaladják pl. az olasz és francia árak közti különbséget. Nyilván a "normális" piacgazdaságok autókereskedői nem a vasárnapi zárvatartásból élnek, sőt az is valószínű, hogy az ottani árarányok a valósághoz közelebb állnak.
Akkor itthon mi folyik?