Nekem is P3B-F-em van Abit Slotkettel van benne egy 866-os P3 975-ön egy GlobalWin WBK68-al. Én MBProbe-al szoktam nézni a hőfokot, de szerintem nem teljesen korrekt. Nem tudom, hogy hol van a lapon a szenzor, de azt nem tartom valószínünek, hogy másodpercek alatt 10 fokot hül ill. melegszik a proci, pedig a mbprobe ezt mutatja.
Te nem találkoztál ilyennel? Vagyis, hogy egyik pillanatban mondjuk 55fokos a következőben meg 45. Te mivel nézted egyébként?
Asus P3B-F alaplapon 1100-as Pencsi3..... Nézem a Hárdver Monitort (fagyogatott, döcögött, lassabb volt a régo 800-asnál) 95-98 Celsius!!!!!!! Gondolhatjátok, kitört a frász, boltból 6 ezerért vittem márkás ventit. Nekem slot1-es az alaplapom, persze, nem fért be az átokfajzat, a RAM-okat ki kellett volna venni. Sebaj, Fellini trafikosnője is azt mondta: "Ne fújd! Szivd!" oldalra szereltem, és igy a régi procihűtő fújja, oldalról az új szívja. 45 fok fölé nem is bír felmenni azóta... :)))))
Én is úgy jártam nem régen, hogy leolvastam a cpu hőt, és betremáztam...
Úgy kezdődött hogy vettem egy új HDD-t, de nem volt neki szabad táp kábel.
Erre elkezdtem kérdezgetni, hogy a 250W táp elég e 1,2 AMD Thunder,3 HDD,2 cd író,750 RAM-nak.
Erre rögtön mindenki azt tanácsolta vegyek egy KOMOLY táp-ot.
De közben rákérdeztek hogy ugyan nézzem má meg a proci hőt is mit mutat.
Na akkor életemben először megnéztem.
El is hültem rögtön, alapban 59C mutatottm, hajtva 64-65-öt.
Nah, rögtön táp csere, venti pótlások. ( 3 db ház venti )
Felvilágosítottak, hogy a Thunderbird procik kályhák, ami persze nem nyugtatott meg...
Irány haza, a hőfok MARADT UGYANAZ. :(
Másnap vissza, BRUTAL hűtő felszerelve a cpu-ra.
Irány haza.
Hőfok 49-52C, amit elfogadhatónak találtam.
NEM ÍGY A VENTILLÁTOR HANGJÁT!!!
30p használat után esküszöm zúgott a fejem, eldugult a fülem.
Másnap vissza, tanulván az előzőekből, cpu csere AMD XP Palomino-ra, amiről azt olvastam nem melexik.
A 2 cd író meg lecserélve 1 db 24x-esre.
Irány haza, hőfok láss csodát max 50C!
Ami egy 1,4 procinál már elfogadható a mellett, hogy a szobában 29C van.
( A szervizben 21C nál 40C produkált )
TANULSÁG: senkinek nem ajánlok brutál hűtő ventiket.
Ugyan ezt én is olvastam, de gondoltam majd én megmutatom hogy kibírom a hangját.
HÁT NEM!
Namost lehet hogy ha nem vettem volna új hdd-t, akkor soha nem tudom meg hogy ilyen hőfokon ment a proci.
Fagyásom nem volt, ki tudja hogy meddig mehetett volna...
Az biztos, hogy nem lehet 1 kalap alá venni 800 as, és mondjuk 1,6 procikat hőmérséklet szempontjából...
-
Persze az se mindegy, hogy hol mérjük. Az ABIT alaplapokhoz adnak egy "hőmérőt" is, ez közvetlenül méri a tok hőmérsékletét. Ez az érték mindig jelentősen magasabb, mint a "normál" BIOS-ok által kiirt hőfok. Viszont a processzoroknál a "visszaszabályozási" hőmérséklet is min. 65 fok, tehát ez alatt még semmi nem indokolja a fagyást.
Átlagban egyébként egy nem tuningolt proci normális hűtéssel a 30-45 fok közötti tartományban szokott tanyázni, terheléstől és tipustól függően.
Szia!
Itt inkább a "hőmérővel" lehetett a baj szerintem. 50 fokon még semmilyen procinak sem szabad megégnie. Nekem pl. nyáron, ha nagyon hajtom felmegy ennyire mindenféle fagyás és főleg égés nélkül pedig meg van húzva rendesen (600@900 Celeron). Szóval valószínüleg amikor 50 fokot mutatott a géped, akkor ettől jóval több lehetett a valós hőmérséklet. Ha pedig így van és most már nem fagyogat, akkor azzal bizonyára el is fog menni hosszú távon is, bár nagy valószínűséggel most sem 35, hanem ettől magasabb a valós hőmérséklete.
Volt egy gondom, hogy folyamatosan fagyott a Celeron 800-asom. Abit BH-6-ban volt, lecseréltem a lapot (Abit ST6), továbbra is fagyott.
Végül megsült az új alaplap, a proci hiába a böszme nagyí hűtőventi megsütötte.
Alaplap csere, fél tonna hővezetőpaszta, most ok-nak tűnik.
Eddig az alaplap 45-50! fokot jelzett rá, most hogy kapott pasztát, alapon 29-30-31 fok.
Ha nagyon hajtom (3d renderelés), akkor max. 35,5, de most már nem fagy.
Kérdésem. Ez a hőfok még mindig magas ehez a procihoz?
Mennyin ideális?
És kinek mennyin megy amúgy?
Köszi!