Na az a titan brutális. Azzal lehet rendesen foglalatfulet tordelni. De ugye ahhoz kell olyan alaplap ami ket prociventit tud kezelni. En kaptam egy olyat egy hasznaltgeppel es el is adtam. Vettem helyette egy INTEL alu hutot 1 ventivel 1500+fa
Én -speciel- a ház átszellőztetésre eszküszöm, azaz egy olcsóbb cooler, és a házra egy kiegészítő ventillátor.
A házban lévő hűvösebb levegő jót tesz a többi alkatrésznek is (élen a vinyókkal és a VGA kartyesszel. És a cooler is jobban hűt, ha az a percenként 10köbméter levegő -amit keringet- nem meleg.
A levett oldalfal a CPU hűtését javítja, de a vinyókét nagyon-nagyon rontja!
Ezt talán egy "bótostól" kellene megkérdezned!
(A plusz rugó minek kellene?)
A januári Chipben volt egy Cooler-teszt. Egy Titán cooler lett a második, nem zajos, és csak br.3080 Ft. (Nem a kétventillátoros csúcsmodell!!!)
Vagy a sima 111. Az is használható 1.6GHz-ig, és csak 4800-as.
Kőarcú:(6)
"Lehet egyáltalán olyan Coolert kapni, mely az összes rögzítősarkat kihasználja?"
Hogy lehet-e, azt nem tudom, de a kt7e könyvében van fénykép ilyenről: Taisol márkájú.
4ndr3w:(7)
A régi maradványait távolítsd el alkohollal, és hővezető zsírt tegyél helyette. (Fehér színű krém.)
yogibear:(8)
Az ezüst-pasztának csak rézbordával együtt van értelme. Alumíniumhoz a hagyományos hővezető-paszta is elég.
Kőarcú:(9)
A telefonkártya eddig nem jutott eszembe, de tényleg jó ötletnek tűnik.
Graff:(10)
Zaj! Ez egy 6800-as fordulatú cooler, meg fog fájdulni a fejed.
A lesarkazásvédőről pedig olvashattad a véleményem.
4ndr3w:(11)
Körömlakk lemosóval NE! (Alkohollal is csak a proci közepét, fültisztító pálcikával. És várd meg, míg magától teljesen megszárad.)
yogibear:
Azt megtudnád mondani, hogy az ezüst tartalmú hűtőzsírt pl. melyik üzletben lehet kapni?
Kőarcú:
Az árthat a procinak, hogy ha utána még alkoholos vattával (vagy körömlakklemosóval) megtörölgetem? Vagy ennyire tökéltesen nem kell letakarítani?
Előre bocsátom, nem vagyok a húzás hive, de ez most nem számit. A hűtő és a proci közé hővezető paszta KELL. A rágó is ez, csak sz@r. A legtöbb elektronikai-alkatrész boltban (vagy némely pc-sben is) kapható fehér szinű hővezető krém (olcsón), az kell, vagy még jobb (kissé drágább) az ezüst tartalmú hűtőzsir. Ezek valamelyikét kell rákenni a hűtőre, de előtte a rágót le kell szedni úgy, hogy a hűtő felületét meg ne karcold!!
Celeron 633-as procim van, rajta FOP32. Eddig 950MHz-re húzva stabilan működött, lassan egy éve. Balga módon - életemben először - szétszedtem. A borda alján nálam is volt ez a vacak "rágó". Mikor elvileg ugyanúgy összeraktam, bekapcsolás után kb. 20..30 másodperccel felszaladt a hőmérséklet 40 fok felé, és megfagyott a gép, vagy rebootolt.
Próbáltam sokszor szét- és újra összeszerelni, közben egyengettem a rágó felületét, de nem segített. Végül nekiálltam, és óvatosan, körömmel és újbeggyel lekapargattam azt a nyavajás rágót a prociról meg a bordáról is, amennyire csak lehetett. Így most 950 helyett csak 900MHz-re tudom húzni, felette fagyogat. :(
Van ötletetek, hogy tudnám visszavárázsolni az eredeti állapotot? Vegyek új rágót, már ha lehet kapni ilyet külön? A régi maradványait távolítsam el teljesen valami szerrel (pl. körömlakklemosó vagy 96%-os alkohol jut eszembe), van olyan szer, ami biztosan nem árt a procinak? Használjak valami más hővezető anyagot (szilikon)?
"A hőmérős alaplapoknál a hőérzékelő fenntartja a procit"
A maszek véleményem szerint a lesarkazási esetek emiatt történhettek, mert egyébként az alátámasztás jelentősen megnöveli a kerámia szilárdságát.
A leszorítóerőt az AMD írja elő.
A gond a coolergyártókkal van. Ha az SocketA-s foglalatot megnézed, 3-3 db fület láthatsz. Ezek együtt vígan kibirják a leszorítórugó erejét, de a coolergyártók a socket370 kompatibilitás miatt csak 1-1-et haszálnak közülük. (Meg így kb. 120Ft-al olcsóbb lesz a cooler.)
A rugóhajlítgatást szokták alkalmazni.
Ha már megtörtént a baj, akkor vagy a rugóra kell reszelni egy lemezt (rászegecselni), amit a még meglévő két pöcökre lehet akasztani.
A bordafelrakási technikát lehet tanulmányozni, ha az ABITtól letöltitek pl. a KT7e manuálját. (Kb 3MB)
Hat igen, teny hogy a FOP32 kengyele igen erosre sikerult.
En szemely szerint egy gyengebb kengyellel tettem fel a dewlikvenst de egy haver egyszeruen hajlitott az eredetin hogy ne legyen akkora a leszorito ereje azt ugy rakta fel. Eredmeny: semmi gond.
mr_ricsi:
A spacerrel kapcsolatos ellenvelemenyeiddel teljessen egyetertek. Az egy olyan dolog ami "ha bejon akkor nagyon bejon egyebkent meg agyhalal".
Dehat ez is egy megoldas.
A bordafelrakasi technikad tapasztalatot sejtet.
Hm.
Velem még nem fordult elő a következő, de sokan panaszkodnak a Globalwin FOP32-es hűtőjére hogy annyira erősen húzza a kengyele a procifoglalat bütykeit, hogy az a beakasztáskor letörheti.
Nem semmi! Ez ellen is tudsz valami fogást?
Semmilyen különleges trükk sem kell hozzá.
Ellenőrizd le, hogy a proci körben teljesen felfekszik-e a foglalatra. (A hőmérős alaplapoknál a hőérzékelő fenntartja a procit, ezért a kar lezárása alatt két ujjal le kell nyomni.)
A borda felrakásakor az egyik kéz két ujjával középen le kell nyomni, és a másik kézzel beakasztani a kengyelt. Ennyi.
A Cu-spacert nem érdemes használni, mert a procik közepe nem egyforma magas a gyártási szórás miatt, így gyakran előfordul, hogy a borda nem ér a procihoz, amitől az megsül. (Még az sem szokott elég lenni, hogy a spacerről lehúzod az átlátszó fóliát, arról meg ne is beszéljünk, hogy a garancia cimke milyen gyakran van a proci tetején, ami szintén 0,1 mm-rel feljebb nyomja a spacert.)
A 4 db szivacskarika is elég esetleges helyre szokott kerülni, és becsípődik a borda meg a spacer közé -> tűzhalál.
Sok cooler alján van gyárilag "rágógumi". Normál körülmények között ebbe a proci közepe bele nyomódik a leszorító kengyel rugóereje hatására. (Ennek így is kell lenni, mert minél vékonyabb a "rágó", annál jobb a hőátvezetés.) A spaceren azonban a rágó felfelszik, és a nagyobb felület miatt nem nyomódik össze annyira -> melegebb proci.
Hogy jót is mondjak: amikor minden stimmel, spacerrel kb. 2 °C-kal hűvösebben üzemel a proci, mert a kerámia és a borda között is visz át némi hőt. (Ezért nem értem a telefonkártyából készített spacert...)
Hat igen, eleg kelemetlen dolog a lesarkazott proci.
A hwsw.hu-n a forumokban lehet olvasni egy CPU-spacer nevu dologrol ami kitolti a proci es a hutoborda kozotti rest es felrakasnal alatamasztja a bordat. Aruljak gyari kivitelben is, de a batrabbak lemezbol meg telefonkartyabol hazilag csinaljak.
Ha ilyet hasznalsz akkor 0 lesarkazott procid lesz.
Ti mit vettek be az ellen hogy a hűtőborda felrakásánál ne legyen "halott" a processzor?
Mert ugyanis könnyen előfordulhat.....
Várok minden király ötletet, házilag készített "eszközöket" stb. Ne tartsátok magatokban! üdv.
Kőarcú