Kamikazénak van igaza, ez egy jó pr, ök amolyan klassz virtuális kormány. Minden olyan mintha...
Vissza a Bokros csomagra, illetve az összehasonlításra: az tényleg olyan volt, amilyen. Kegyetlen, kendőzetlen, és tényleg nagyot szenvedtünk tőle. (azért, hogy most a fiúk kicsi királyfit játszhassanak?)
Azt azonban nem állom meg megemlíteni, hogy nagyon sokat járva-kelve a szomszédos országokban, mindig nyugtázni vagyok kénytelen, hogy MINDEGYIK, írd és mondd mindegyik, akik nem hozták meg ezeket a megszorításokat, legalább 30 évvel mögöttünk vannak.
A cseh vidék egyszerűen lehangoló (nem a prágai facade-ra gondolok), még Szlovénia is éppen most fog összeomlani a valódi privatizáció, és komparativ előnyök teljes figyelmen kívül hagyása miatt.
Azért ha belegondolsz az SZT-ből 70 milliárdot( a 30 ami az önkormányzatoknak ment lehet, hogy hasznosan lett felhasználva), a MOM park 30 milliárdját, a milleneumi 70 milliárdot (bár lehet, hogy abba benne van a MOM park), a happy end költségét, a drágább színház és autópálya a drága tüzijáték, lovashuszárok és koronaúsztatás (ez utóbbi 3-on egymilliárdot lehetett volna spórolni) költségeiből milyen jó dolgokat lehetett volna művelni (pl. végre be lehetett volna csatornázni a balaton környékét ami tényleg fejlesztené az idegenforgalmat, vagy kórházakat lehetett volna felújítani, autópályát autóutakat építeni felújítani stb.)
És csak dől
Amennyire ismerem a Széchenyi terv nem más mint a már meglévő támogatási formák összessége ami már az előző kormányok idején is megvolt. Cask így jobban hangzik és úgy tűnik az embereknek, hogy pluszpénzeket fordítanak a gazdaságfejlesztésre.
Tény pr szempontból nagyon jó ötlet, mert a magyarokat még mindíg be lehet hülyíteni.
Egyébként az a gyanúm kezd kialakulni, hogy a nagyokat (multikat) is azért kellett bevenni a támogatottak közé, mert a kicsiknél (max 10 fős vállalkozások)egyértelmű, hogy alig mutatható majd ki hatékonyság és munkaerőszám növekedés és ha majd valaki számonkéri a hatásait a multiknál fel lehet tupírozni a statisztikát. Egyébként valószínű, hogy ezeket a beruházásokat a SZT nélkül is megtették volna, csak ha már talán kaphatnak is egy kis pénzt pályáztak. És sokan kaptak is. Pl. a NABI kapott 100 millió forintot. A kaposvári csarnok enélkül a pénz nélkül is tuttira felépült volna az eredeti tervek szerinti kapacitással és hatékonysággal.
"Jó, tudom, tudom, van benne kamu, nyilván, de most nem azon kell görcsölni, hogy de hát ez a tucat új munkahely csak kamu, hanem azon hogy összeségében több ezer új munkahely keletkezett"
Attika! Nincs benne kamu. Ezek mind külföldi cégek, akik nagy támogatást kaptak ahhoz, hogy egy-egy szerelőcsarnokot, kiszerelőüzemet stb. létesítsenek.
És ez így jó! Csak semmiben nem különbözik a Horn kormány támogatási politikájától. (Legfeljebb annyiban, hogy azok nem adtak neki egy hangzatos Széchenyi-terv nevet)
Egyénként azért van egy-kettő olyan támogatás, amit én tényleg nem mernék nagydobra verni. Sajnos a regionális fejlesztések rész nem enged be, mert onnan tudtam volna pl. egy olyan vissza nem térítendő támogatást is idézni, ami azért minden képzeletet felülmúl. (Illetve értsd jól: nem baj, csak nem kellene úgy eladni, mint nemzet mentő gazdasági programot!)
Egyet mondok is: egy ismert nemzetközi fehérnemű cég bér(!)konfekcionáló üzemének létesítésére (könnyűszerkezetes üzemcsarnok!) 300 mo Ft.-ot kapott. Alkalmazottak száma 315.
A bérkonfekcionálás a könnyűipar alja munkája, a gyártott termékek nyereség tartalma zéró, a tulaj akkor teszi "arrébb" az üzemet, kicsit Ukrajnába vagy még keletebbre, amikor akarja.
A fo-1-ben a teremtett munkahelyekre ment a pénz. (Ráadásul ez bonyolult, mert más pályázatokkal van összekötve.)
Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy Palotás, Széles, Schalkammer, Sándor és más kőgazdag emberek nem álltak neki munkahelyet teremteni, mondjuk Nyíregyházán, vagy Tatabányán. Pedig beszállítói, összeszerelő üzemet könnyedén ki tudnának perkálni.
Mégegyszer: az kapott pénzt, aki a magyar dolgozónak új munkahelyet teremt. A Samsung, a Lexmark, Flextronic és mások ezt felvállalták. Én sajnálatosnak tartom, hogy "szín"magyar cég látott ebben fantáziát, hogy ilyen mértékben növekedjen.
Jó hogy kigyűjtötted: érdekes számomra, aki nincs benne: így kapásból Audi, Suzuki, IBM...
Ugyanakkor az is érdekes, hogy hol is keletkeznek ezek az új munkahelyek: Tatabányán, ahol a megszűnt bányák miatt jól jön, ha van munka. Nyírségben, Jászságban.
(Jó, tudom, tudom, van benne kamu, nyilván, de most nem azon kell görcsölni, hogy de hát ez a tucat új munkahely csak kamu, hanem azon hogy összeségében több ezer új munkahely keletkezett.)
Én elolvastam , és örvendetesnek találtam , hogy általad idézettek vidéki székhelyű cégek, is kaptak támogatást.
Ebből azt látom , hogy a vidéki munkahelyek megtartását és fejlesztését támogatták.
Most akkor az a baj , hogy nem diszkriminálnak ?? (Nem kell válaszolnod !)
Ne nyomasd már a demagód szövegedet!
Figyu, engem is bosszant az, hogy a támogatás 25 %-a (ha hinni lehet a híreknek) a külföldi tulajdonú vállalatoknak jutott. És nem lepődnék meg ha a kifolyósított támogatás döntő többségében rájuk esne. Ez van. Az előző hozzászólásom nem propaganda szöveg volt csak egyéni vélemény.
Mondjuk ezzel sem alkottak újat Orbánék. Én úgy vagyok ezzel, hogy a politika default állapotában mocskos, ez adottság amiben változás belátható időn belül nem várható.
Sajna a szocializmusban a tagosítással sikerült helyenként újra megidézni a futóhomokot.
Nagyobb szélben Szeged és Kiskunfélegyfáza környékén még érhetik meglepetések az emberet.
Ha kiváncsi vagy Bugacon még létezik eredeti Magyar Puszta. Sajnos a hortobágy már nem a régi.Túl van szabályozva.
Nem az elsivatagosodás megállítására , hanem a futóhomok megkötésére.
Még a szocializmisba , és a testvéri Líbiába.
Továbbá erdészeti szempontból az akác szemétnek minősü a nyárral egyetemben.Köztudott , hogy az akác gyomként terjed , és megöli a többi fát , azaz nem társul.
Egyébbként szerintem jó tüzifa , és kiválló mézet ad.Az illatát pedig egyenesen csípem.
- a BCS és SZT összehasonlítása szerintem is badarság, mivel nem ugyanaz az alap, mások a célok;
- www.gm.hu: az ott meglévő adatokat érdemes olyan szűrön keresztül nézni, hogy a lista a pozitív elbírálást nyert pályázókat tartalmazza nem pedig a kiutalt támogatási összegeket (tudok olyan pályázókról akik szerepelnek a listán, de még a kamattámogatási szerződésük sincs aláírva);
- a listákban szereplő kamattámogatási összegek többnyire 4 évre szólnak, ezért ezektől elvárni sem lehet, hogy folyósításra kerüljenek a korm.ciklus végéig;
- az SZT lényegében a korábbi támogatási rendszer részbeni összefoglalása és feltuningolása (tehát nem a semmiből lett teremtve);
- a pénzek nagy része mögött azért van egy szűrő, mégpedig a bankok, nem akarok belemenni a részletekbe de a támogatások mögé sok esetben a pályázónak fel kell mutatni bankgaranciát (a legtöbb bank ezt csak megfelelő fedezetek felmutatása és üzleti terv alapján teszi).
Nagyon szubjektív véleményem:
- a vissza nem térítendő támogatás esetén jó döntés volt a bankgarancia megkövetelése, de a kamattámogatás - pl. SZT-VE-9 - mögött enyhén szólva butaság (aki tudja mennyi fedezetet kér egy hitel mögött a bank az tudja, hogy a támogatásra rászoruló vállalkozások majdnem minden vagyona le van kötve a hitelhez, plusz biztosítékok nyújtása a bankgaranciához sok esetben nehézségekbe ütközik);
- az átfutási idők és az általam tapasztalt időhúzás miatt, szerintem csak azoknak érdemes nagyobb lélegzetvételű pályázatba kezdeni akik saját erőből is képesek a finanszírozásra, egyéb esetben könnyen megborulhat a cég;
- a feltételek nem teljesíthetetlenek, de erősen szelektál a vállalkozások között, szerintem a kisvállalkozások rovására (és itt nem foglalkozom a csókosokkal);
úgy tudom, hogy 2002-ben már nemcsak utófinanszírozás van
igen, Matolcsy bejelentette a tv-ben, hogy idén már lehet előleget is... pályázatíróm megkérdezte a minisztériumi ismerőseit, ahol mosolyogva közölték vele, hogy igen, ők is látták a tv-ben, konkrétabbat M. miniszter úrtól...
". Egyik azt írja, hogy a multikat támogatják. (Így van!) Másik azt, hogy a sok kicsit (Így van!)."
tévedsz: a másik azt kifogásolta, hogy a multikat is. ami nem ugyanaz.
"Ilyen alapon mondhatjuk azt, hogy az elbírálással fele-fele arányban csináltak mszp és fidesz szavazókat?"
Itt is tévedsz, mert a Perfekt nem egy kisvállalkozói kategória. Ez egy magyar közepes vállalkozás. A közepes vállalkozások támogatásával nem lehet sok szavazót nyerni, mivel sokszor azok dolgozóinak fogalmuk sincs arról, hogy kaptak-e pénzt az SZT-ből.
Ismétlem: Megfeleltek minden követelménynek amit a pályázatban kiírtak. Ilyen állami elbírálásnál (ismétlem: tiszta érdekeltségi rendszer nélkül) nem elégszem meg az "érték a szemlélő szemében van" elvvel.
Ez jó. Egyik azt írja, hogy a multikat támogatják. (Így van!) Másik azt, hogy a sok kicsit (Így van!).
...
Salez: úgy tudom, hogy 2002-ben már nemcsak utófinanszírozás van, de ezt meg kell néznem.
premiscuous: amennyire fejből tudom, a pályázók kb. fele NEM kapott semmit. Ilyen alapon mondhatjuk azt, hogy az elbírálással fele-fele arányban csináltak mszp és fidesz szavazókat?
A Perfect Rt. pl. 4 pályázatot nyújtott be, (egyik munkahelyteremtés is mivel nyomdagépek beruházása, a másik minőségbiztosítás, a másik kettőt nem tudom, de hiteles forrásból tudom, hogy megfeleltek a követelményeknek). Egyetlen fillért sem kaptak. (az igazság kedvéért meg kell említeni, hogy mszp közeli cégről van szó, de hát tudjuk a gazdaságfejlesztés nem politikai kérdés!)
Kedves Attila!
Azt értsd már meg végre, hogy nem csak a felhasználás teljesen ellenőrizhetetlen hanem az odaítélés jogossága is. Egy ilyen cég hogyan álljon oda azzal, hogy nekem nem adtak másnak meg igen. Mindenféle hülye magyarázattal ki lehet kerülni őket.
Egyébként meg főleg azért a kicsiknek osztogatják mert ha elaprózzák akkor több kisebb vállalkozót tudnak megnyerni a mellettük való szavazásra. Hogy aztán ezt a pénzt mire használták, vagy van-e valami hozadéka a megvett eszköznek senki sem mondja meg, a sikerpropagandájukban úgyis a beadott üzleti terv számaira hivatkoznak.
szvsz ugyanúgy látjuk a dolgokat... Talán annyit tennék még hozzá a korábbiakhoz, hogy:
1. az FO-1-et nem csak ott lehet igénybevenni ahol nincs mh, hanem ott 1.5MFt/fő (pl. szabolcs), de mindenhol megadják (Bp-en is) az 1MFt/fő-t. ez akkor is igaz, ha 2 kft-d van, és átviszed az embereket az egyikből a másikba... (hány kft.-ből is áll egy váll.csoport/multi? ...költői kérdés...)
2. hogy mennyit ad hozzá a vállalkozó: mi most informatikai fejlesztésre fogunk pályázni, és beadunk hozzá egy 5 fős munkahelyteremtőt. namost be fogok kérni három havertól 3x-os értékű ajánlatot, és az igazságügyi szakértő sem mondja meg, hogy én azt mennyiből csináltam meg, így a pénz legalább fele cashben megmarad...
Namost, ha ezt én meg tudom tenni, akkor egy multinak milyen "költségű extra adminisztrációt" igényel pl. 100 db mh. teremtése? (pl. fölvesz 100 ügynökét minimálbérre, de szvsz ők nálam okosabbak...)
Ami megjkérdőjelezhetetlenül pozitív, az az, hogy a pénz nagy része a magyar gazdaságot pörgeti, és ez lyó...
Ami viszont negatív, hogy a tisztességes kisvállalkozónak továbbra sincs esélye "normális" mennyiségű tőkéhez jutnia... (mert ugye mindketten tudjuk, hogy szép a SZT, meg lyó a SZT, de neked "100% önrészednek" kell lennie, az utófinanszírozási rencer miatt...)
cc: azt írtam, hogy kb. mégegyszer. Mert van ahol elvileg a felét adják, de aztán a döntés kevesebbről szól. Van ahol elvileg is csak a kamattámogatás. És ráadásul én is azt írtam, hogy kb. mégegyszer.
De ha megnézed a gm.hu-n, akkor egész pontos számokat fogsz látni, hogy 1 Ft-hoz hányat tettek hozzá a pályázók. Ha érdekel.
Számlát valóban lehet szerezni, sőt, még jobban is lehet csalni, de itt most nem az egyedi esetekről van szó, hanem magáról a rendszerről.
Mint írod nem ismered a döntési mechanizmust. Hát kár extrapolálni: ez egy nyilvános pályázat, ahol a támogatottak listája nyilvános. És mivel komoly ellenzéki hátszéllel megy, nyugodtan lehet bízni abban, hogy a legkisebb dologba is bele fognak kötni.
Salez: vannak olyan pályázatok is, amik kamattámogatást adnak. (Az állami hitelgarancia az nagyon Co-Nexus ízű lenne... Akkor talán én is bevállalnék két év felfüggesztett.)
Hogy minden multi megkapta-e a 100 milliót a FO-1-re? (Hogy mások is értsék: a FO-1 az munkahelyteremtő támogatás volt, aki olyan helyen teremt új munkahelyet, ahol eddig nem volt, azt támogatják. De amúgy ez is benne van a kiírásban.)
Munkahelyet nagy mennyiségben sajnos én nem tudok teremteni - de minden pályázat sajátossága, hogy az tud sokér' pályázni, akinek sokat vállal. Mindenestre a FO-1 nyerteseinek több mint negyede az 1-9 fős cégek, és a többséget a kiscégek kapták (fenn van a gm.hu-n). Nyilván aki 100 embernek épít gyárat szabolcsban, az többet pályáz, mint aki egy varrónőt akar felvenni.
Személyesen - elvileg - utálom a multikat, személytelenségük és arctalanságuk miatt, de ha építenek egy gyárat, ahol munkát adnak két-három falunak, akkor azt miért ne támogassuk? (Tudod nekem az az érdekes, aki NEM pályázott erre, pedig megtehetné, mert hangosan aggódik a munkanélküliek sorsa miatt.)
Szvsz egy piaci alapú hitel pályázati úton való (kamat)támogatása, esetleg állami hitelgarancia jobban segítené a vállalkozások fejlődését...
(Egyébként van ilyen is, csak ezt nem lehet "ellopni", így nem is oly népszerű... bezzeg az FO-1-re minden multi megkapta a 100MFt-t...)
ja, meg annyit, hogy bar nem ismerem a gm dontesi mechanizmusat, de volt szerencsem egeszen kozelrol szemlelni, hogy kutatoi szferaban hogyan ment a penzszoras. nem programokat finansziroznak, hanem embereket. minel tobbet, annal nagyobb a politikai hozam. mert az egyeb eredmeny abszolute mellekes.
Nem mondtam, hogy a Széchenyi terv megvalósítása a létező megvalósítások legjobbika. Ahol pénzt lehet kapni, ott megjelennek a hiénák is. (És ezért jobb a Széchenyi terv, mert nyilvános, és a pénzért valamit csinálni kell.)
Amúgy meg ez a telefon, ön nyert, mennyit ér ez meg magának? Elég gázos.
Ismétlem, nem kétlem, hogy ilyen helyen megjelennek a hiénák. Nekem, is kínáltak ilyesmi állást, hogy igaz, kicsi a fizetés, de ha ügyes vagyok, jelentős jutalékra tehetek szert. (De nem vállaltam, mert ha lecsuknak, legyen meg az az örömem, hogy nincs rá jogalapjuk...)
Sz.al ez a telefonálás elég gázos, mert honnan telefonál? Azért a Széchenyi tervről nem csak itt tudjuk, hogy visszaélésekre ad alkalmat. (Vonnegut egy régi könyvében mondja egy ügyvéd, hogy a pénzek mozgásában mindig van egy mágikus pillanat, amikor le lehet belőle csípni. Szóval ez régi dolog.) És aki bőszen telefonál, egyszer olyasvalakit hív fel, ahol rögzítik a beszélgetést. (Persze ügy sohasem lesz belőle, csöndben eltávolítják...)
Mindenesetre a lényeg: ez a forma jobban segíti azokat, akik tennének is valamit, nem csak bankban fialtatnák a megkapott segélyt.