Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.12.24 0 0 36
Szépjónapot és kellemes ünnepeket!
1 kérdésem lenne: ha egy barátomat marta meg veszett macska de már kapott tetanuszt meg az első veszettség elleni védőoltást ha utánna iszok 1 üvegből nem kaphatok el tőle semmi fertőzést ugye?
vanessza123 Creative Commons License 2008.06.14 0 0 35
Ha nem lázasodsz be , akkor szerintem nem muszály.Engem márciusba harapott meg egy szép nagy kutya nekem is a magyar vizslámmal verekedett össze és fontosabbnak tartottam akutya épségét, és így én lettem az áldozat:) egy kis husika ki is ment a lábamból és a helye meg is maradt.Nem mentem el orvoshoz.Rá 4 napra belázasodtam este kaptam tetanuszt és rögtön jól lettem:)A tetanusz miatt akár el kellene menni.
daze Creative Commons License 2008.06.05 0 0 34
Kérdésem az lenne, hogy tegnap délután egy kölyökkutya bekavarodott a lábam alá, véletlenül ráléptem a farkára és harapott. (tehát volt oka)
Felületi sérülés lett a dologból, két pici seb, szerintem nem mély a seb. A kiskutya nincs oltva, kb. fél éves lehet.
Betadinnal lekezeltem a sebet. Érdemes-e elmenni orvoshoz a dologgal, vagy nem?

Köszönöm előre is.
oncogito Creative Commons License 2004.10.25 0 0 33
A segítségeteket kérem.
Október 16.-án szombaton, délután 3-4 óra körül a budapesti Szilágyi Erzsébet fasorban kolléganőmet megharapta egy groenandel belga juhászkutya, kan. Aki látta esetleg, segítsen megtalálni a kutya gazdáját. Sem erkölcsi, sem anyagi "elégtételt" nem akar, hanem a kutya oltási könyve kellene!
A balesetért különben is a kolléganőm a hibás, mert az ő boxer kanja ment neki a másiknak. Verekedés lett köztük és a kolléganőmet gyakorlatlan bevatkozása során harapta meg a másik kutya.
Most viszont be kell adni neki a veszettség elleni védőoltást, mégha nem is valószinü, hogy fennállna a veszettség, hiszen a kutya nem ok nélkül harapott.
Kolléganőm egyszer azóta találkozott a kutyával, bár nem az az illető volt vele, aki a balesetkor. Most egy nő volt a kutyával, aki tagadta hogy az ebkéje valaha bárkit megharapott volna, a férje pedig nem tud magyarul. (Ez ugyan nem tudom miért alibi számára, de mindegy) Oltási könyvet pedig nem hajlandó mutatni. Faképnél hagyta a kolléganőmet és azóta nem találkoztak.
Ma kerül sor az első oltásra. Ugy vélem, felelőtlenség a másik embert ilyen tortúrának kitenni, (tetanuszt is kapott a kolléganőm és most jön a veszettség elleni sorozat) amikor egy oltási igazolással minden a legnagyobb rendben lenne.
Mégegyszer kérem, ha valaki tud segítsen. (email címem élő)

Vagy szerintetek reménytelen az ilyesmi?
Bubódoctor Creative Commons License 2003.05.24 0 0 32
Ezt most hallom elöször...
Előzmény: Hkoala (31)
Hkoala Creative Commons License 2002.12.28 0 0 31
És az igaz, hogy oltás után pár hónapig nem szabad alkoholt fogyasztani?
Előzmény: H-turul (21)
CICA Creative Commons License 2002.12.10 0 0 30
Jelentem, hajnali 3-4 ideális időpont a hozzászólásra! :)) Ilyenkor fejezi be az ember lyánya a napi robotot és kezd bele a szakdolgozat írásába. Szóval igazán kiváló egy kis lazító topikolás. :DDD
Tibbe Creative Commons License 2002.12.10 0 0 29
CICA már gyakorlottan ilyen....
És te, hogy tudod kétszer elküldeni az üzenetet, mikor nekem néha a féloldalnyi beirásom is eltűnik....
Előzmény: amarok0 (28)
amarok0 Creative Commons License 2002.12.10 0 0 28
Cica,
te hajnali 3-4 órakor folyatod kifelé a szemed a képernyő előtt??
Előzmény: CICA (24)
amarok0 Creative Commons License 2002.12.10 0 0 27
Uristen, CICA,
te hajnali 3-4 órakor folyatod kifelé a szemed a képernyő előtt??
Előzmény: CICA (24)
CICA Creative Commons License 2002.12.09 0 0 24
Sziasztok!
Újabban a veszettségoltás teljesen veszélytelen; nem olyan rémes, mint régen! :))
Csak indokolt esetben ad oltást az ANTSZ. Oda a körzeti orvosod utal be, amikor megmutatod neki a harapást magadon (karmolás nem jó, mert ugye nyállal terjed). Meg kell mondanod, hol van, hol volt pontosan a veszettséggyanús állat; szeretnek oda embert küldeni és lődözni kicsit...
5 vagy 6 szurit nyomnak vállba, ha jól emlékszem, 2 hetes különbségekkel (vagy hetes)?
Ha egyszer már kaptál veszettségoltást, az ismétlőoltás asszem csak 1 szuri. Veszélytelen és nem fájdalmas. Nem kell félni tőle, de ha nincs az ember közvetlenül kitéve a veszélynek rendszeresen, akkor szerintem nem érdemes végigcsinálni a tortúrát. Mondjuk ha valaki rókákkal foglalkozik, vagy kóbor kutyákat fog be, akkor érdemes. :)))
amarok0 Creative Commons License 2002.12.07 0 0 23
Válszom nem válasz, hanem kérdés.
Nekem is sokszor jutott eszembe, mi lenne, ha én, mint az állatorvosok , évente beoltatnám magam veszettség ellen???
Mindig éltek körülöttem szép számmal ragadozók,
de elég sokat etetek én gazdátlan állatokat, némelyik volt már, hogy belekapott a kezembe.

Bajt nekem még csak lovak okoztak, (sulyos harapás, agyrázkódás), de ez tisztára az én hülyeségem volt: én alapállásból feltételezem, hogy ők is ugy viszonyulnak hozzám, mint mániáim, a ragadozók ... Hát nem.

Előzmény: AliceCsodaországban (20)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.12.05 0 0 22
Kösz, vannak még rendes emberek... :-)))
Előzmény: H-turul (21)
H-turul Creative Commons License 2002.12.05 0 0 21
...A veszettség egyfajta speciális agyvelőgyulladás. Kórokozója a veszettség vírus. A betegség embernél és állatnál is minden esetben halálos végű. A beteg állat a nyeléshez szükséges idegi tevékenység zavara miatt nem eszik, nem tud inni. Az adott fajra jellemző viselkedés a beteg állatnál megváltozik. A vírust a beteg állat életének utolsó 4-5 napjában a nyálával üríti. Harapáskor, ill. a sérült bőr vagy nyálkahártya nyállal történő szennyeződésekor kerül az ember szervezetébe, és az idegrostok mentén jut el az agyba. Terjedési sebessége kb. 2mm/óra. Lappangási ideje néhány naptól néhány hétig terjedhet; függ attól, hogy a harapás melyik testtájon történt. Magyarországon elsősorban macska, oltatlan kutya, róka terjeszti a veszettséget, de ismert szarvasmarhától kapott emberi veszettség is, és vadon élő madarak is terjeszthetik. Hazánkban a kutyák veszettség elleni oltása kötelező, a rókákat az erdőkben és mezőkön kitett élelembe kevert, szájon keresztüli vakcinával immunizálják.
Mivel a veszettség minden esetben halálos, a veszett vagy veszettségre gyanús állat harapása (vagy nyálával való szennyeződés) után a sérült személyt feltétlenül oltásban kell részesíteni. Ez a gyermekekre is vonatkozik. Az oltási javallat felállítása és az oltási sorozat beadása orvos feladata.

Mit kell tudni az oltóanyagról?
Magyarországon korábban birka agyvelejéből készült, inaktivált vírust tartalmazó oltást (Hempt vakcina) alkalmaztak., melyet azonban számos mellékhatása miatt kivonták a forgalomból. Helyette kb. 10 éve szövetkultúrán tenyésztett, elölt vírust tartalmazó oltást használunk. Az alábbi vakcinák vannak forgalomban:

* Rabivac
* Rabipur

Mik az ellenjavallatok, esetleges mellékhatások?
Az oltásnak ellenjavallata nincs. Ha az illetékes orvos az oltási javallatot felállította, a 7 oltásból sorozatot el kell végezni. Mellékhatása kisebb helyi reakció, nyirokcsomó duzzanat, láz lehet.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu

...Magyarországon 1949-től 1988-ig alkalmazták azt a vakcinát, amelyben élő vírus helyett inaktivált vírus volt. A Hempt-féle oltóanyagot a hasbőrbe adták hat egymást követő napon, majd az első oltástól számított harmincadikon a hetedik adagot is beadták.

Lontai Imre hangsúlyozta: a Hempt-féle vakcina teljesen hatásosnak bizonyult. Megjegyezte, hogy az egymás utáni adagolás miatt voltak, akiknél bőrelváltozást, kisebb gyulladásokat okozott a szer. Az összes beoltott körülbelül egy százalékánál jelentkeztek központi idegrendszeri szövődmények, amelyeket a vakcinában található birkaagy-fehérje okozott - tette hozzá.

1988 óta Magyarországon is alkalmazzák azt a vakcinát, amelynek hatóanyagát nem élő állatok agyában, hanem laboratóriumi körülmények között, szövettenyészeten állították elő.

Ezt az injekciót karizomba adják öt alkalommal, az állattal való érintkezés napján, majd a harmadik, hetedik, tizennegyedik és harmincadik napon.

A készítmény mellékhatásai minimálisra csökkentek: a bőrelváltozásokon kívül néhány esetben lázzal jár az oltás.

A szakember kiemelte: mindenkit be kell oltani, akit olyan állat harapott meg, amelynél nem zárható ki a veszettség gyanúja...
Forrás: MTI

Előzmény: AliceCsodaországban (20)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.12.05 0 0 20
:-)

Viszont azért hasznosnak látnám, hogy ha valakinek van tapasztalata ezekről az embernek adott veszettség elleni oltásokról, megírná. Milyen mellékhatásai lehetnek stb.

Ki tudja mikor harap meg legközelebb kutya... :-(

Előzmény: KublaKhan (19)
KublaKhan Creative Commons License 2002.12.05 0 0 19
Hát igen, az egymás-területére-pisilés az kutyáéknál hadüzenet! :))))
Előzmény: AliceCsodaországban (18)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.12.05 0 0 18
Igazad van, elírtam, én is azt akartam írni, hogy a láncra kötött kutya harap, csak kicsit ideges voltam, de épp most telefonáltak, hogy megvan a kutya is meg a gazdája is, meg az oltási könyv is, szóval a veszettség elleni oltásokat megúsztuk.
Gazdi sajnálkozását fejezte ki, kutyát nem kell kiirtani, minden rendben.
Legközelebb bokor mögé megyünk pisilni.
Előzmény: KublaKhan (17)
KublaKhan Creative Commons License 2002.12.05 0 0 17
A láncrakötött kutya harap.
Szegénynek nincs lehetősége kitérni, ha akarna akkor sem tud.
Ha meg képzett kutya, az (őrző-védő) kiképzés része a "lekötés", mint támadásra felkészítő szituáció.
(a gazdis csibészeléskor is feszül a póráz, biztonságérzetet ad a kutyának)
Előzmény: AliceCsodaországban (16)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.12.05 0 0 16
Köszönöm a választ, hogy mi a teendő, azt mi is tudjuk. Most mentek az apjával az ÁNTSZ-be, utána meg le Pákozdra, hátha sikerül megtalálni a kutya tulajdonosát.

De félek, mi lesz akkor, ha nem találják?
Tud valaki mondani valamit a veszettség elleni oltássorozatról, mennyire kockázatos, és hogy jelen esetben mi a valószínűsége annak, hogy egyáltalán veszett lehetett-e a kutya? Ugyanis én nem hiszem, a láncra kötött kutya harap általában.

Nem akarjuk a kutyát kinyírni, a tulajra vagyunk dühösek, hogy miért nem tett ki figyelmeztető táblát, vagy miért nem volt rendesen kivilágítva, egyáltalán, hogy lehet napi 24 órás nyitvatartással hirdetni egy olyan helyet, ami zárva van délután?
Nem a kártérítés a cél, hanem az oltási könyv egyébként.

Előzmény: H-turul (15)
H-turul Creative Commons License 2002.12.05 0 0 15
Józanodj ki Gyökér!
A kutyának az a dolga, hogy az idegeneket távol tartsa! A kockázatokért és mellékhatásokért a gazda felel!

Kedves Alice!
A teendők: Sürgősen fölkeresni az üzemeltetőt, elkérni az eb oltási lapját, fénymásolatot készíteni és azt bemutatni az orvosnak. Ezzel a lányod elkerülheti a nem túl kellemes oltási procedúrát. További lehetőség: Ha nem volt kitéve -jól láthatóan- a "Harapós kutya" tábla, akkor kártérítést is követelhetsz, és a tulajt szabálysértési eljárásban meg fogják mogyorózni. Persze, számolj azzal a lehetőséggel, hogy a szerencsétlen kutyát a "gazdi" rövid úton ki fogja nyírni.

Előzmény: Muster Mark (14)
Muster Mark Creative Commons License 2002.12.05 0 0 14
Szerintem inkább a kutyát keresd meg azzal az autóval és tégy róla, hogy több embert ne harapjon meg... soha többé.
Előzmény: AliceCsodaországban (13)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.12.04 0 0 13
Szerbusztok, ha van itt valaki aki tud, segítsen!

Ma délután negyed 7-kor lányom hazafelé utazott busszal Füredről Budapestre. A Pákozdi pihenőnél, ahol 24 órás nyitvatartás volt hirdetve, megálltak, bizonyos folyó ügyeket elintézendő. A pihenő zárva volt, lányom nekiindult, hátha valahol kívül talál illemhelyet, megbotlott valamiben - mint kiderült, egy lánc volt, a lánc végén egy kutya, aki istenesen beleharapott a lábába. Senki nem volt ott, a közelben sem, tehát oltási könyvet nem lehetett szerezni.

Szerencsére mikor hazajött éppen be tudtunk esni a sebészetre, ott ellátták a sebet, de holnap be kell menni az ÁNTSZ-be, és félő, hogy ezek után még veszettség elleni sorozatot is kell kapnia.

Nincs valaki, aki ismerős Pákozdon, és tudja kié a kutya?
Holnap megpróbálunk autóval leutazni, hátha megtaláljuk a gazdáját... :-(((

Lord Iffy Creative Commons License 2002.02.11 0 0 12
:oDDD
Előzmény: Hkoala (11)
Hkoala Creative Commons License 2002.02.10 0 0 11
most már biztos megmarad mind a kettő :)
Hkoala Creative Commons License 2002.01.20 0 0 10
egy hét már eltelt
családtag rendben
kutya is

Előzmény: Lord Iffy (8)
filippaa Creative Commons License 2002.01.18 0 0 9
Hkoala,

a 2 hét megfigyelés nem felesleges ui., ha az állat esetleg veszett, a veszettség kitörése előtti 2 hétben fertőz a nyála és nem máskor. Ezt a megfigyelési időszakot oltott kutyáknál is betartják.
Még mindig jobb módszer, mint ami pár éve volt egy Szabolcs megyei faluban. Találtak egy veszett macskát és ezért a falu összes kutyáját és macskáját válogatás nélkül - mindegy, hogy oltott volt-e veszettség ellen - kiirtották.
Ez durva szerintem.

Szia,
Kata

Előzmény: Hkoala (6)
Lord Iffy Creative Commons License 2002.01.18 0 0 8
valószinüleg ha a családtag nem dobja fel a talpát két hét alatt, akkor semmi.:O))
pár éve, még a lakótelepen laktunk..a felettünk lakók lányát a saját kutyájuk marcangolta szét. 62 helyen összevarták a kezét, a kutyát elvitték.
azthittem soha nem látjuk többé.... (mondjuk örült volna az egész ház, mert álltalában ha ők jöttek, vagy gyalog mentem fel, vagy vártam egy következő kört a liftel. nemigazán félek kutyáktól, de asszem akkor 1x mikor felmentem velük eléggé be voltam sz@rva....)
pár hét múlva hallom.... a kiscsaj egész jól rendbejött, a kutyát kihozták és egy ismerősükhöz vitték.

elmesélnéd hogy történt az eset? mertugye harapás és harapás között is van különbség....

Előzmény: Hkoala (6)
Hkoala Creative Commons License 2002.01.17 0 0 7
úgy tűnik hogy a harapás nem érte el az eu-konform szintet
majd szólok a kutya gazdájának hogy fejlessze a techikát
lehet erre valami pályázati pénzt szerezni? :)
Előzmény: Schnitt (3)
Hkoala Creative Commons License 2002.01.17 0 0 6
(bocs jó lord de nem voltam netközelben)

családtagot harapták
kutyának van papírja bemutatták
tetanuszt kapott (nem a kutya hanem a családtag)
ügyelet értesítette a háziorvost
jegyzőkönyvet vettek fel
a kutyát megfigyelés alatt fogják tartani

már ez utóbbi két lépést is feleslegesnek tartom

azért kérdeztelek titeket hogy mi következik még

Előzmény: Lord Iffy (4)
mokuss Creative Commons License 2002.01.16 0 0 5
ehhe...

6 vagy 10 cm...
semmi ilyen törvény vagy rendelet nincs, sem szabályzat...

annyi van, hogy a megháziasított kutyát nem lehet kidobni, és bármely cselekedetéért a gazda a felelős...

http://www.freeweb.hu/orph/08-1allatvedtv.htm

Előzmény: Lord Iffy (4)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!