Hi!
Nekem ugyan nincsen Linspire-om, de pont mostanában nézegettem a honlapon fellelhető doksikat meg screenshotokat, gondolva, hogy tán letöltöm az ingyenes livecd-t.
Háát, nekem naon úgy néz ki, hogy ez egy kutyaközönséges linux, és a vindóz alól jövő embereknek semmivel sem könnyebb erre átállni, mint például egy ésszerűen összerakott desktopú, KDE-s UHU-ra vagy bármi másra. Azaz én úgy látom, hogy ez a vindózra utalgatós dolog alapjában véve nem más, mint marketing célzatú parasztvakítás.
Tévedek?
OFF
A KDE nem igazán növelte lényegesen az erőforrásigényét az 1.0 óta. Az esetleg nem árt ha van sok RAM-od, de szerencsére a memória ma már elég olcsó. Cégek esetén pedig meg lehet tenni hogy van egy viszonylag erős szervered amire rácsatlakoznak a 486-os X-Terminálok. Úgy hogy ez engem annyira nem zavar, szvsz egy Mandrake 8.1 még egy 2-3 évvel ezelőtt jónak számító gépen (P400/128MBRAM/TNT2/10MB HDD) is igen jól muzsikál. Ha meg valaki 486-on akar linuxozni 16MB RAM mellett az használjon ICEWM-et (bár szvsz az openoffice-szal és a Mozillával lehet hogy így is lesznek gondjai, de szvsz AbiWord, Gnumeric és a régi Netscape így is műxik.
/OFF
Igazatok van, a sokfelhasználós környezet miatt olyan sokrétű a font dir. Ezzel nincs is olyan nagy gond, hanem a betűk sem a világ legszebbjei. :( Kénytelen vagyok a wines ttf fontokat használni, ha akarok valamit.
A másik gond az, hogy a Linux kezd egy elefánt lenni. (Én meg off :))) Nekem nincs nagy kedvem a szoftverekhez alkalmazkodni vagyis állandóan új hardvereket vásárolni.
Le is szedtem a KDE-t. Most a Window Managerrel úgy-ahogy elégedett vagyok. Ma felrakom a Peanuts Linuxot is, állítólag nagyon gyors.
Bocs az offolásért.
de a wine alatt nem csak a fontokkal van a gond. maga a widget a csunya. ha probaltad, lattad De szvsz még így is jóval szebb mint a win2k widgetjei, legalábbis ha a config fájlban a winelookup win98-ra van állítva. 3.1-es módban tényleg ugyanolyan ocsmány mint az eredeti 3.1 volt.
Pl. mert ez a windows-szal és a macintosh-sal ellentétben többfelhasználós OS. Annak pedig jól jöhet ha a 486-os x-terminál a központi szerverről szedi le a fontokat (egy felhasználó esetén + tökmindegy, meg van az a pár dir ahonnen a rendszer szedi a fontokat és annyi). Amúgy itt mandrake 8.1 alatt van valami font installáló ami elvben arra is képes hogy a windows ttf fontjait átvegye (mondjuk én még nem éreztem leküzdhetetlen vágyat erre ;-)
Másrészt néhány dolog beállítása nagyon bonyolult pl. nekm ATI rager pro (8MB) videokártyám Látod ezért vettem én mindig NVidia alapú zsugát.
hi,
nem akarom a buszkesegedet letorni, de olvasgass lentedd egy kicsit... valaki mar futtatta a photoshop 5.5-ot.
az x az x marad. vagy tamogatja a kartyadat, vagy nem. lehet, hogy jobb beallito eszkozt csinalnak, mint a sax2 (bar ketlem), de videokaryadhoz nem irnak majd jobb drivert, ebben biztos lehetsz.
off
ATI kartyadhoz nez meg a gatos.sf.net-et, ott az ati.2 drivert. ha felrakod, a kdm nem fog mukodni, ezt jobb, ha elore tudod...
on
kfontinstallert probaltad mar? nem olyan nehez x alatt fontokat installalni, bar nem olyan konnyu mint windows alatt. de a wine alatt nem csak a fontokkal van a gond. maga a widget a csunya. ha probaltad, lattad.
szoval az x a lindows-ban is x. ugyanugy kell neki a fontserver. xfree86-ot hasznal. ez teny, es ez igy is lesz. a lindows nem fog az x architekturajan valtoztatni.
Komolyra fordítva a szót: A betűket (Lám, én is Operát használok bác Mac alatt:) fontokat biztosan kényelmesebben kezelhetôvé teszik, míg a hardveres dolgokhoz jobb felületet adnak (Mint pl. Win alat az "új hardver hozzáadása")
Remélhetôleg...
Nem hiszem, hogy Roberson megváltást ígér a Lindows-szal, mindenesetre ha ügyes, akkor kínálata találkozik a kereslettel, vegyünk néhány példát.
Elsôsorban saját házam tájáról:
1. Xfree86 és a fontok. Én komolyan nem értem, hogy miért ötszáz különbözô helyen vannak. Miért kell font servert, font dirt stb konfugurálni ahhoz, hogy normális élsimítás, ékezetek legyenek? Miért nem lehet a fontokat egy helyen tárolni, mint a windowson vagy a Mac-en?
Én elismerem, hogy az Xfree86 nagyon-nagyon jó, csak azt nem értem, miért nem gondolnak néhány alapvetô kényelmi funkcióra. Másrészt néhány dolog beállítása nagyon bonyolult pl. nekm ATI rager pro (8MB) videokártyám van és sehogy sem tudom kihozni belôle a maximumot. Az mplayerrel csak vesa módban tudok elfogadható sebességben videót lejátszani, míg win98 alatt nincs semmi probléma. Mindig azt tanácsolják, hogy állíts be jobban a videokártyádat! Jó, de hogy?
A wine-dologgal nincs semmi baj, szerintem... Ugyanis a Lindows-szal az ember az fizeti meg, hogy a fentebb említett dolgokat és a wine-t bekonfiguráják helyette. Nekem két napba tellett, mire rávettem, hogy futtassa a Photoshopot. ( Ez utóbbira baromira büszke vagyok, mert még nem hallottam, hogy valakinek sikerült volna :))))
A mai rohanó világban sokan hálásak lesznek, ha nem kell minden apróságot konfigurálni.
Ha megnézed a wine státuszát láthatod hogy a legtöbb API kb 90%-on van. Na most, ha ezt felviszik 100%-ra úgy hogy beletesznek pár száz emberév időt akkor már meg is oldotta a kérdést. Én nem itt látom a gondot. Ha jól emléxem az IE licenszében benne van hogy csak jogtiszta windows-szal együtt használható. És ilyet Billl bácsi könnyen berakhat az Office-ba is.
nem mondtam, hogy robertson nem jo uzletember. jo uzletember. felreertettel. azt sem bannam, ha lenne egy ilyen oprendszer. de:
"valami trükköt találhattak ki a fiúk"
ebben te tevedsz. ha elolvastad a cikket figyelmesen, akkor lathattad, hogy a lindows wine-jat kepesek voltak egy az egyben kiszedni a lindowsOS-bol, es mas disztribucioba bejatszani. teljesen jol mukodott a szepen beallitott wine.
a videokartyaddal akkor is szarakodni fogsz, ha a lindows-t hasznalod, mert az is csak egy linux, nem lesz benne kommersz x, "csak" a jol megszokott, szerintem kivalo minosegu xfree86. amit az tamogat, azt tamogatja a lindows is. nem irnak hozza konfig programokat, csak a xandros-bol bet beallitoeszkozok vannak. de ha lennenek, akkor sem lennenek jobbak, mint mondjuk a sax2 a suse-ban stb. erre merget vehetsz...
"a célközönség az olyan emberek csoportja, akiknek elegük van a windowsból, de a windows alatt futó programokról nem akarnak lemondani. "
pedig le kell mondaniuk sok mindenrol. a remek ember pontosan tudja, hogy a wine alatt futtatott programok a windows-hoz kepest csunyak, es bizonyos esetekben nem megfeleloen mukodnek. pl. a user felinstallal egy programot, ami mondjuk, hogy mukodik is. de egyszer csak a menubol kivalaszt egy menupontot, ami meg nincs implementalva. ekkor borul a program, a user meg egy windows install cd-re rebootol. ebben biztos lehetsz. eleguk van a windows-bol? miert?
1.) mert nem biztonsagos: a lindows sem lesz az, ha a wine-os programokat root-kent futtatjak, ha root-kent interneteznek, es ha nincs root jelszo. Ha egy cracker ezutan eszreveszi, hogy lindowsos-t futtat egy gep a neten, hanyatdol a rohogestol, majd szepen bejelentkezik.
2.) mert instabil: maga az os stabilabb lenne, ha nem root-kent futtatnanak sokmindent. de mivel root-kent futtatnak, igy egy program vagy virus sokkal nagyobb kart tud okozni. pl. az outlook mailwormja majd annyit mond, hogy rm -rf / . ez igy nem megy windows-on, de rootkent lindows-on menni fog... es mint lathattad a cikkben a mailwormokat az wine-os outlook futtatja!
ha nem tamogatja a naplozo fajlrendszereket, akkor ez rosszabb, mint egy windows xp ntfs-2-on. mert ha valami gaz van, akkor az ext2 serul. mit szol majd a felhasznalo, ha egy nap bebootolja a gepet, es az fogadja, hogy futtassa manualisan az fsck-t, mert akkor a gaz a fajlrendszeren? windows cd be, reboot.
lehet, hogy jo uzletember a ficko, de, mint emlitettem, gatlastalan. igaz, van penzvisszafizetesi garancia, de kivancsi leszek, mukodik-e. ugyanis nincs arra garancia, hogy egy adott program fut-e lindows-on, vagy sem.
az nem lenne baj, hogy fizetos egy oprendszer, pl. a suse 7.3-at en is szepen megvettem 100 makiert. az a baj, hogy nem azt kapod a penzedert, amit akarsz. mert pl. a suse-ban elcsesztek az mk_initrd-t. a programozok is hibazhatnak, masnap ott volt a javitas. vajon a wine is ilyen gyorsan javithato? es ha azert javitjak, mert egy alkalmazas nem fut, nem csesznek el egy masikat? ha ketelkedsz ennek a veszelyeben, akkor nezd meg a transgaming filozofiajat: wine-t egy jatekra. nem veletlenul.
szerintem, itt a felhasznalok atverese log a levegoben.
legyen neked igazad, es tevedjek.
Másrészt azok, akiknek nincs idejjük órákat sz*r*kodni pl. videokátya beállítással. Ez azért a kártyától és a disztriből is függ. Nekem Pl. a Mandrake 8.1 simán felmegy az otthoni gépemre, 1024x768-as felbontással, míg a win2k telepítés után csak VGA üzemmódban hajlandó műxeni (pontosabban megpróbál elindulni nagy felbontással de csak 1 szín megjelenítésére képes: a fekete megy neki de semmi ma¶ nem). Úgy hogy le kell tölteni a netről neki az aktuális NVIDIA drivert és csak utána műxik rendesen.
Tudjátok, én nagyon szeretem a Linuxot, használom is, de a linuxos programokkal messze nem vagyok megelégedve. Én a minőségükkel meg vagyok, csak a számukkal nem.
Szerintem ha valami így felkorbácsolja az indulatokat a free sw világban, annak általában jó hatása szokott lenni. Ott van pl. a .NET . Rögtön két free .NET implementáció kezdett készülni, a dotGNU, és a Ximian féle Mono. A Ximian most tette át a Mono-t az X11 licensze alá, hogy a GPL ne legyen akadály nagyvállalati környezetben.
Igaz, a wine már létezik, a Lindows úgy tünik nem sokat tesz hozzá a dolgokhoz, de ha mégis, akkor az elöbb-utóbb átkerül a free világba is. Semmi kifogásom a Lindows ellen; az open source nem fog megszünni, ha valamilyen hatással lesz rá, az szerintem pozitiv lesz.
A Lindows nagy siker lesz és egyáltalán nem baj, hogy létezni fog egy ilyen oprendszer.
A Lindows azért lesz sikeres, mert a CEO-ja remek üzletember: el akar adni egy terméket és nagyon jól tudja azt is, hogy kinek.
Mert egy jó üzletember nem "lövöldöz" vaktában, beméri pontosan azokat, akiknek el akar adni valamit. Itt a célközönség az olyan emberek csoportja, akiknek elegük van a windowsból, de a windows alatt futó programokról nem akarnak lemondani. Akik valamivel fentebb vannak, mint az átlag win user, de még nem csontprofi programozók, hogy csak úgy zsigerbôl mindent elintézzenek Linux alatt. Másrészt azok, akiknek nincs idejjük órákat sz*r*kodni pl. videokátya beállítással. Az utóbbiak közé tartozom én is... Nem hiszem, hogy egy az egyben wine-t alkalmaznak majd, valami trükköt találhattak ki a fiúk. Azért a wine sem kutya, hiszen én is említettem már régebben, hogy futtattam vele a Photoshop 5.5-öt, a win alatti sebesség kb. 70%-ával.
Tudjátok, én nagyon szeretem a Linuxot, használom is, de a linuxos programokkal messze nem vagyok megelégedve.
üdvi.
No Flame!!!
hi,
unreal nekem is megy szepen, es meg jopar dolog.
nem a wine ellen beszelek, csak a "$99-ert egy lebutitott linux+wine" filozofiaert. Bar jogilag nem kifogasolhato, erosen ketlem a hozzaadott ertek mennyiseget es minoseget. $99-ert kapsz egy programot mindenfele tamogatas nelkul, ami nem biztonsagos, es a windowsos programok ugyanolyan valoszinuseggel futnak rajta, mint barmilyen mas linux-on. Az egyetlen dolog, ami nem rossz otlet, az az, hogy ha wine-nal felinstallalsz egy programot, az bekerul a KDE menujebe. Ez nem rossz, de nem is oriasi jelentosegu.
Es, mint lejjebb volt mar rola szo, ezek a sracok nem fogjak a fejleszteseiket nyilt forrasuva tenni, de legalabbis nem teszik vissza a main tree-be a fejleszteseiket, ha vannak ilyenek.
A Transgameing WineX-ert lehet fizetni, de ha "csak" hasznalni akarod, akkor CVS-rol leszedheted. A Codeweavers plug-in-ert fizetni kell ($20), de egyreszt korrekt es biztonsagos, masreszt a demoert nem kell fizetni (mint a lindows-nal), es az id tokeletesen mukodik, foleg a word/excel/powerpoint viewerek a kirajok, mivel a meg-meg jeleno nag-screen nem zavaro. Quick time video eseteben ez mar nem kellemes, de a Codeweavers, ha jol tudom, fejleszteseit kis kesleltetessel visszapakolja a main sourve tree-be.
Olvastam mas forumokon olyat is, hogy emberek orulnek es a sors fintoranak tartjak, hogy Mr. Robertson a CEO-ja a linudows.com-nak, es ugy o volt az mp3.com egyik alapitoja is. Ezt nem ertem, es szerintem sokan osszekeverik az mp3.com-ot a napsterrel. Ez a csavo egy fiatal uzletember, gatlasok nelkul, mondhatnam, hogy egy uj bill gates, de lehet, hogy olyan sikeres azert nem lesz.
Én viszont főleg játszom, Pl. az egyik nagy játékújság e havi lemezmellékletén ott az Unreal ami királyul fut wine alatt. De van még vagy 10 ilyen játékom. Meg van egy beszélő szótár CD-m amit szintén wine-nal használok, meg a virtualdub-ot. Más nem is nagyon van ami hiányzik W$ alól, csak a MobiMouse. Ez sajnos még tényleg nem megy, bár szépen beköltözik a taskbar-ba ugyanúgy mint windows alatt, műxik is szépen minden funkció kivéve a fordítást :-(.
ez igaz, ha már fut a program. de vannak programok, pl. ms outlook, ami tudtommal még nem nagyon fut built-in-nel. de sem a cikk, sem én nem mondtuk, hogy jobban futnak nativ-val. Annak idején megjegyeztem több forumon a gyanúmat, hogy az outlook-os screenshot-ot, amire mindenki azt mondta, hogy igen, ez még nem futott win-nel, szóval az natív dll-ekkel csinálták.
egyébként, mivel tényleg igazad van, és a kész built-in dll-ek jobbak, mint aa native-ok, még furcsább, hogy windows nélkül rosszabb a helyzet.
mindenképp vacak. én személy szerint a nero burning rom-ot használom wine-nal probléma nélkül.
Az IE-n (és esetleg az M$Office-on) kívül nemigen tudok olyan alkalmazásról ami jobban futna wine alatt natív dll-ekkel. Általában a builtin dll-ek jobbak, mivel a natívak többnyire más dll-ekből hívnak meg funkciókat ami nem biztos hogy mindig jó ötlet. Amúgy tegnap jött egy rakat patch a wine-patches listára pont az M$Office lelki üdvének érdekében.
Úgy nézem, szörfözni a linux hátán.
De ha összeesküvés-elméleti szemmel tekintek rá, akkor a linux besározására.
Mindkét esetben a nyitott érdeklődőkre alapozva.